Skocz do zawartości

Wymiana Tarcz Hamulcowych Przód Gsf600 Ii Gen.

BAN
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim weźmiemy się za naprawy/wymiany dobrze jest sprzęt porządnie umyć. Nie ma nic gorszego niż praca przy up*******nym sprzęcie. Ot taka sugestia :)

Aaa i śruby mocujące tarczę do felgi odkręcamy "udarowo" a nie dźwignią :) Czyli zakładamy klucz i odkręcamy stukając/uderzając ręką w klucz. Długa przedłużka i ciągnięcie klucza może skutkować ukręceniem śruby :)

Edytowane przez Kornelio

Aaa i śruby mocujące tarczę do felgi odkręcamy "udarowo" a nie dźwignią :) Czyli zakładamy klucz i odkręcamy stukając/uderzając ręką w klucz. Długa przedłużka i ciągnięcie klucza może skutkować ukręceniem śruby :)

Wlasnie pukalem w klucz :) tylko dzwignia byla niezbedna, bo mlotka nie mialem przy sobie.

Co do mycia: Sezon skonczylem w ostatniej chwili, wiec nie mialem mozliwosci podjechania na myjnie. Wody w garazu nie mam ani pradu. Garaz jest ponad 300m od bloku. Watpie, zebys chcial myc motocykl zimna woda na mrozie lub wynajmowac lawetke do przewiezienia motocykla na myjnie. Ale masz racje: lekko siara ;) tyle ze i tak mialem zamiar zmienic tarcze, a przy okazji nacykalem kilka fot i zrobilem Wam tutorial. Dzieki za sugestie.

Edytowane przez BANdziorro

przydała by sie informacja jakim momentem dokrecamy śruby oraz kolejność dokręcenia ;)

pozdro

Edytowane przez krzysiekg

Skoro inni się wymądrzają to i ja ośmielę się na pytanka do autora tematu:

Jak określiłeś, że to już TEN moment wymiany?

Na oko? Grubość tarcz? Głębokość rys? Ilość przejechanych kilometrów?

Kiedy jest to już pewne, a kiedy nie?

Bo tak jakoś patrzę na te tarcze i nie wyglądają mi na jakieś mocno pojechane... A może można je przetoczyć?

Bo koszt jak widzę tych tarcz dość spory.

Edytowane przez kali77

Nie można toczyć tarcz, czas wymiany określamy gdy: grubość tarczy spada poniżej określonego minimum - jest wybite na tarczy. Tarcza jest krzywa bądź ma głębokie rysy.

Dziękuję za odpowiedź. Z tego wniosek, że pierwszym krokiem przy podejmowaniu decyzji jest znalezienie na tarczy wybitej minimalnej grubości i pomiar. Pewnie mikrometrem.

Toczyć pewnie nie można ze względu na tą minimalną grubość, którą pewnie łatwo osiągnąć, a po drugie ze względu na twardość tarcz. A jakie znaczenie ma Lewa/Prawa tarcza? Przecież to w gruncie rzeczy powinno być to samo... Tak mnie jakoś wzięło na rozmyślania... ;)

hehe co do toczenia to sprobuj sie przekonasz czy wogole to sie da zrobic, szczegolnie przy tych ponad 300mm srednicy i 4 mm grubosci. :)

Jak juz to szlifowac, a zeby szlifowac to trzeba miec z czego, no chyba ze chcesz nimi pozniej kroic chleb, lub sie golic :)

A jakie znaczenie ma Lewa/Prawa tarcza?

Właściwie to nie ma to znaczenia, znaczenie ma czy się kręci w tył czy w przód, więc jak masz kierunkową tarczę, to niespecjalnie można ją założyć na drugą stronę.

Mnie bardziej zastanawia jakie klocki Bandziorro kupuje za 200zł?! Chyba do dwóch takich Banditów :P

np. ebc hh za komplet na przód

GSF 600 Y/ SY/K1/SK1/K2 Left 00-04

FA229HH

koszyk.jpg106 zł /SK2/K3/SK3/K4/SK4 Bandit Right

FA231HH

koszyk.jpg106 zł

Edytowane przez baldhead

To sobie pogrzebałem w Service Manual-u i wychodzi mi, że tolerancje przedniej tarczy są takie jak na załączonym obrazku: ihost_1357317784__brake049.jpg

Edytowane przez jab2

Mnie bardziej zastanawia jakie klocki Bandziorro kupuje za 200zł?! Chyba do dwóch takich Banditów :P

Tak jak baldhead podal. Jest kilka modeli dostepnych w tej cenie. Poza tym, czasami kpuje TRW po 150-180 za strone

Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.