Skocz do zawartości

Nawigacja - Jaką Wybrać, Co Polecacie?

Mazi
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A do tego LARK-a mapy Europy sa dostepne czy trzeba "przerabiac" na Auto Mape, Navigona albo jeszcze cos innego?

Ja kupilem na ebay TomTom-a One trzeciej generacji, wbudowalem mu wyjscie na sluchwki, przelacznik do przelanczania miedzy

glosnikiem i sluchawkami oraz slot na karte sdhc (wyprobowane do 16 GB) i wszystko hula. Dobra Nawigacja.

Chwilowo mam na niej soft na pojazdy ciezarowe.

Co do wodoszczelnosci, ja jezdze raczej na sluch a z NC 9.XXX i mapa z Cspeech, HNR i innymi bajeram to sprawdza sie ona bardzo

dobrze, nawet gdy jest w kieszeni (torbie na bak).

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Matis

8

• mikitBP

7

• Cysiu

7

Top Posters In This Topic

Posted Images

A brał ktoś kiedyś pod uwagę zamiast tak zwanych nawigacji używanie do tego urządzenia multimedialnego, bo czym jest nawigacja to podstawowe pytanie.

Nawigacja to nic innego jak tablet ( odblokowana to zwykły tablet bez bajerów tyle co ma gps) ,tyle że nawi ma słabsze parametry typu procek i ram od tableta.

A po co płacić krocie za nawigacje jak można taniej kupić tableta z gps i wieloma innymi funkcjami takimi jak: modem, telefon, tv i wiele innych przede wszystkim wifi ( przykładowy postój w MacDonaldzie i już możemy śmigać na necie poczta itp) .

A dodatkowo weźmy pod uwagę że dobrze i szybko działające nawi mają po prostu lepsze parametry takie jakie macie nawet w przeciętnych tabletach,

ale kto mnie naprowadził na ten trop mam znajomego który prowadzi serwis gsm naprawiają praktycznie wszystko i powiedziałem mu że chciałem kupić nawigację odradził i powiedział że dużo lepiej zainwestować w tablet.

I suma sumarum miał rację większość programów nawigacyjnych można ściągnąć za free na większość systemów na jakich stoją tablety.

Te lepsze nawigacje działają dość długo bez ładowania ale są drogie, a tablet ma to w standardzie że bez ładowania działa też długo :P większość w standardzie ma ładowarki samochodowe ale zawsze wystarcza kabel łączący z kompem

plus ładowarka samochodowa z wyjściem usb. Ale to jak by kogoś interesowało może pisać na pw mogę zawsze coś doradzić i udzielić pomocy w doborze. Pod nawi na androidzie polecam na podróże po polsce Auto Mapę chociaż i poza się też nieźle sprawdza, ale lepszy interface ma Sygic. Co do plusów tableta można jeszcze doliczyć to że większość ma wbudowany Bluetooth i podłączenie słuchawki od telefonu która się mieści pod kaskiem i mamy urządzenie które jest mocno uniwersalne :P

Pozdrawiam

przykład tu z gps tv

http://goclever.pl/p...stv#description

przykład gps i gsm modem

http://www.lark.com.pl/freeme707.htm

Edytowane przez Maestro

totalnie nie wnikając w parametry tabletów, ich niezawodność etc. to

7 calowy (18cm) dotykowy ekran o rozdzielczości 800 x 480 pikseli

pokaż mi jak to wsadzisz na motocykl i przyczepisz np. do przedniej szybki czy wsadzisz do takiego pokrowca:

uniwersalna-torebka-na-gps-givi-s850.jpg

w samochodzie, może, może ma to sens. Choć jak mijam na mieście puszki z przyczepionymi tabletami do szyby to pękam ze śmiechu jak to widzę.

Ale że jak, tablet zazwyczaj ma 7" tak ?? Gdzie takie telewizor zamontujesz ??

A już Ci mówię albo montuję to w mapniku albo normalnie na kierownicy miałem okazję już testować to w tamtym roku i nie przeszkadza jak jest umocowany przy kierownicy, uchwyt u nas w BP na reformackiej kosztował około 15 zł działa jak trzeba.

A co do plusów 7 cali a nie typowych 3,5 to przejrzystość miałem okazję na 3,5 i 4 cale pojeździć i powiem Ci szału nie było z przejrzystością, a wręcz ciężko a dodatkowo zwykłe nawigacje miały słabe ekrany wyświetlaczy.

Typowy tablet są na matrycy LCD IPS, i są naprawdę wyraziste a tego nam potrzeba bo jadąc głównie na słuch ale czasem zerka się na kierunek. A potrzeba jest na szybkie i krótkie spojrzenie a nie domyślanie się "co tam K....a jest " prawda.

ips ma to do siebie że nieźle się sprawuje nawet jak słoneczko w ekran świeci :P, aczkolwiek nic nie jest doskonałe :). A co do 7 cali to wcale nie tak wiele jak by się wydawało, a z tych co widziałem w samochodach jak już tablet to większość ma 10 calowe po przyczepiane to komicznie wygląda 7 calowe nie jest wcale takie wielkie jak by się wydawało "190x120x8mm przykładowy wymiar takiego tableta" . Ale jedna kwestia jak używać nawi to raczej w trasie a nie na miasto po bułki czy na trasę którą znamy bardzo dobrze, interesuje nas bezpieczeństwo i wygoda w trasie prawda. A dwa no kwestie kasy ile kosztuje nawigacja która posiada Bluetooth (żeby podłączyć zestaw czy głośniczków czy tak jak ja mam rozwiązanie słuchawkę bezprzewodową), dobry wyświetlacz żeby faktycznie było coś widać, i przede wszystkim żeby się nie zacinała na trasie i wyrabiała nawi w trakcie jazdy. No plusami tableta są jego multimedialne funkcje wytrzymałe baterie i cena przede wszystkim cena nie każdego stać na nawi która posiada większość tych funkcji mieści się w 3,4 czy 4 calach bo taka to około 1000 zł i więcej

To przykładowy wymiar tej nawi "lark FreeBird 35at" (104mm x 89mm x 23mm ) ale już chociaż żeby posiadała Bluetooth :/ by było ok

Ale to tylko taka alternatywa tak jak pisałem urządzenie wielofunkcyjne w jednym bo po co duplikować sprzęt jak można mieć: nawi, sprawdzanie poczty (ogólne serfowanie po necie), w zależności od modelu może mieć tv albo opcję telefonu,

i przede wszystkim zamknięte w małym pudełku Bluetooth i wifi dość przydatne opcje za niewielką kasę. Odcięcie od świata nie grozi w razie co, montaż najmniejszy problem kwestia inwencji twórczej. :)

Edytowane przez Maestro

Jak by co można dorwać tablety o 5 calowej wielkości :P, jak by kogoś mocno bolał jednak rozmiar 7 calowego potwora.

Tylko po co tablet jak smartfon spełni mi te same zastosowania w podróży...

Ktoś kojarzy może od jakiej nawigacji jest ten uchwyt?post-5948-0-93178300-1363284397_thumb.jpg

Ktoś kojarzy może od jakiej nawigacji jest ten uchwyt?post-5948-0-93178300-1363284397_thumb.jpg

Jeżeli pamięć mnie nie zawodzi po dwóch piwach i pór roku nie patrzenia na moto, to jest dokładnie uchwyt od mojej navi. :zeby: Czyli pisząc dokładniej: Lark FreeBird 35at.

A co do tabletów plusem jest jeszcze poza nawi i funkcjonalnością, darmowy internet oczywiście mówimy o tabletach z GPS i Modem 3G.

Jaki darmowy chodzi mi o opcję która się nazywa Aero2 może nie jest to zabójcza prędkość bo tylko 512 kb/s ale jest jak coś zapraszam do lektury, generalnie darmowy

początkowe koszta znikome ale to już na stronie doczytacie jak będziecie się interesować . łączny koszt w sumie tego neta to tylko 27 zł z czego 20 do odzyskania bo to zastaw:), a 7 koszt przesyłki.

Stronka na której all co byście chcieli wiedzieć jest opisane

http://www.aero2.pl/

Edytowane przez Maestro

Jeżeli pamięć mnie nie zawodzi po dwóch piwach i pór roku nie patrzenia na moto, to jest dokładnie uchwyt od mojej navi. :zeby: Czyli pisząc dokładniej: Lark FreeBird 35at.

Dzięki za info

• 4 months later...

Czy ktoś testował już TomTom Rider a konkretnie tą pięknie brzmiącą opcję "Kręte drogi"?

Poczuj całym sobą krętość drogi pod kołami motocyklu i adrenalinę, jaką wyzwala jej pokonywanie. Dzięki funkcji Kręte drogi można wybierać trasy o najbardziej wijących się drogach, pozwalające uniknąć nudnych, długich prostych odcinków.

RIDER-5-PL.png

jak mój archaiczny Tomek wydoli z obsługą softu z Ridera to za jakieś 3 tygodnie Ci powiem jak to działa :P

O o o, fajno :)

Ciekaw jestem przykładowych tras przez niego wyznaczanych, jak się mają do tych standardowych. Czy robi to w miarę inteligentnie, czy tylko zamiast autostrady - wyznaczy drogę obok, alternatywną, bo była mniej prosta.