Skocz do zawartości

Nawigacja - Jaką Wybrać, Co Polecacie?

Mazi
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o opinie oraz porady jaką nawigację kupić.

Ważne dla mnie żeby obsługiwała mapy Tom Tom ponieważ dla mnie są najlepsze.

Może jakiś konkretny model Tom Toma polecacie ?

Szukam czegoś w granicach 400 zł.

Nie mam konkretnych wymagań co do wielkości wyświetlacza i zbędnych gadżetów, chcę po prostu dobry sprzęt który doprowadzi do celu smile.gif

• Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Matis

8

• mikitBP

7

• Cysiu

7

Top Posters In This Topic

Posted Images

Trochę mało kaski żeby kupić za to coś nowego.....

Ostatnio kupowałem "teściowi" na prezent i sporo się naczytałem i naooglądałem.

Jak upierasz się na TOMTOM to polecam

Nawigacja TomTom XL Classic Europa za 509 zł

http://gps24.pl/nawigacja-tomtom-xl-classic-europa-p-25380.html

Polecam ten - ludzie go sobie chwalą - ale jest bez mapy i musisz sobie jakąś wgrać - legalną lub mniej legalną ;-)

Nawigacja Pentagram Nomad P 5210 za 352zł

http://gps24.pl/nawigacja-pentagram-nomad-p-5210-p-25489.html

Ja wybrałem w końcu ten - po porstu wierzę w Garmina który robi te rzeczy już od lat....

Garmin Nuvi 255W Europa + PL 2010.1 za 555zł

http://gps24.pl/nawigacja-garmin-nuvi-255w-europa--pl-20101-p-25407.html

pozdrawiam

jj

PS

Oczywiście założyłem, że to ma być zwykły samochodowy gps a nie do moto - bo to juz inny zakres cen :-)

Edytowane przez cleaner

Mazi kup jakiegos palmtopika. Najbardziej popularny i sprawdzony np. MIO P550 lub P350, sam takiego uzywam. Pozniej sciagasz sobie mapke z internetu, albo idziesz do jakiegos sklepu gdzie sprzedaja nawigacje i za kilka zlotych zainstaluja Ci cos na lewo.

Plusy:

-Wszystkie mapki dzialaja od autompay,TomToma, iGo itp. no i nie masz problemu z aktualizacjami tylko raz na rok sciagasz nowa mape i jedziesz dalej.

-masz wymienne karty sd, na kazdej karcie wartej 15zł-2GB masz inna mapke i w razie czego tylko zmieniasz karte i masz inna mapke oczywiscie Europy

-w dodatku masz wszystkie korzysci z korzystania z palmtopa tzn. Wi-fi i na stacji mozesz wejsc na skype i zadzwonic do rodzinki, poczytac manuala do motorku w przypadku awari itp.

Edytowane przez Czerech

Tak jak pisałem kiedyś na poprzednim adresie forum.

Każda mapa ma jakieś wady.Teraz jeżeli Tobie pasi właśnie mapa od TomTom to kup dowolną navi TomTom

Ja jestem zadowolony z taniej nawigacji .Mapy MapMap i dają rade.Nie jestem jakim zagorzałym zwolennikiem nawigacji dlatego wystarcza mi dowolna która wskaże orientacyjna trase.Z nawi korzysta przede wszystkim połowica.I właśnie MapMap najbardziej jej odpowiada jeśli biega o obsługę i wskazania.AutoMapa już jest dla niej zbyt skomplikowana IGo wyprowadziła ją na polne drogi a Tom Tom kazał skręcić tam gdzie nie było już drogi.Wszystkie mapy były aktualne.Dlatego jako że nam a zwłaszcza jej najbardziej podpasiła MapMap kupiłem najtańsza nawigacje za 200 zł z mapami MapMap Easy i za 50 zł rozszerzyłem do MapMap pełna wersja.

Siostra używa TomTom Go950 coś tam coś tam i jest mega zadowolona.Używa jej głównie na drogach naszych zachodnich sąsiadów(Niemcy,Francja,Holandia)tam jest ok u nas w kraju troszkę się gubi (Mało dokładne mapy)

Proponuje po testuj inne mapki może nie koniecznie od TomTom wtedy cena nawigacji znacznie spadnie :)

Mazi kup jakiegos palmtopika.

Popieram taki zakup - jednak jak ktoś potrzebuje TYLKO gpsa to palmptop jest jak strzelanie z armaty do muchy - tym bardziej, że Mazi chce wydać kasę rzędu 400 zł... A palmptopik to pewnie z 700-800 zł... :-/

Edytowane przez cleaner

Siostra używa TomTom Go950 coś tam coś tam i jest mega zadowolona.Używa jej głównie na drogach naszych zachodnich sąsiadów(Niemcy,Francja,Holandia)tam jest ok u nas w kraju troszkę się gubi (Mało dokładne mapy)

Proponuje po testuj inne mapki może nie koniecznie od TomTom wtedy cena nawigacji znacznie spadnie :)

Niestety "zachód" ma o wiele dokładniejsze mapy i mniej tam sie cokolwiek zmienia.... Tam już mają wszystkie drogi wybudowane :-) I mniej remontów :-)

Ale też uważam, żeby z kasą nie przesadzić.... Ja wybrałem Garmina o którym pisałem wyżej bo zależało mi też na wyswietlaczu większym niż 4 cale i w pełni legalnym softem. To był (a właściwie będzie) prezent dla starszej osoby więc musiało być legalne i nie chciałem się juz później bawić w jakieś kombinowania.

Gdybym miał wybierać dla siebie - wybór byłby taki sam, lub tak jak pisze Tomek - najtanszy odbiornik + dowolna mapa.

jj

Sam 2oo śmigam z Automapą (przyzwyczajenie do tej mapy z samochodu). Ostatnio kupiłem ojcu za 400zł tą najprostrzą wersje TomTom ONE. Tyle, że mapy PL + EU. Mówi, że całkiem w porządku się z nią jedzie.

(...) Używa jej głównie na drogach naszych zachodnich sąsiadów(Niemcy,Francja,Holandia)tam jest ok u nas w kraju troszkę się gubi (Mało dokładne mapy):)

Raczej ciężko będzie znaleźć kompromis. Albo mapa szczegółowa na Polske, albo ogólna na Polske i sąsiadów. Z tego co wiem to nie ma takich wybryków, żeby wszystkie mapki PL + EU były szczegółowe.

(...) A palmptopik to pewnie z 700-800 zł

A gdzie tam  :P Poczciwego HTC Wizard z którym ja śmigam jako GPS można dorwać już niewiele ponad 200zł

ja mam najtansza mante za 200pare zl do tego wrzucona automapa (nikt mi nie powie ze sa lepsze mapy dla polski) bo orginalnie mapa map byla-ja cale wakacje po 100 razy dziennie wyznaczalem trase do punktu o zadanych wspolrzednych bo taka mialem prace...automapa dawala rade-mierzylem rolnikom pola-o uwierzcie mi-automapa ma wiekszosc polnych drozek nawet!!...gps tez bo dlaczego by mial nie dawac rady-najwazniejsza jest przeciez mapa!

ja polecam Tomtom 920T

nie wiem jak w pl z fiunkcja traffic ale w uk sie sprawdza. jak jest gdzies korek to automtycznie wylicxa inne trasy i proponuje krotsza.

Te mapy tez maja swoje wady ale ja sporo jezdze to pewnie wiecej mialem mozliwosci testowania tych nawigacji.

Moim zdaniem lepiej kupic dobra uzywke niz nowy "szajs".

od modelu 930 (lub w starszych z zauktualizowanymi mapami) mozesz miec funkcje IQ route ktora wkaze ci droge zalezna od sytuacji na drodze w danej porze dnia lub dniu tygodnia.

Testowalem kilka sat nav i tomtom jest dla mnie najbardziej intuicyjny a wyzsze modele maja cala europe + stany wiec jest co objezdzic ;)

Moj sie sprawia juz przez prawie dwa lata.

Po wgraniu nowych map musialem go zresetowac kilka razy ale "czkawak" juz mu przeszla.

A ja polecam GoClever

5066 FM BT PL

np. http://allegro.pl/item838856734_nawigacja_gps_goclever_5066_fm_bt_pl_bluetooth.html

dokupujesz kartę microsd i wgrywasz co chcesz (mogę ci dać cynka do wszelkich map i programów jakich tylko chcesz) naprawdę godny sprzęt za ta kasę, cieniutki i wielki wyświetlacz, oryginalna mapa bdb, ale ja z przyzwyczajenia jadę na automapie( na jednej karcie mam pl a na drugiej EU), bardzo szybka. Polecam

Ja mimo wszystko i tak bardziej polecam palmtopika. Jak bedziesz chcial to bedziesz mial 10 mapek przy sobie i jak cos Cie zle wyprowadzi to tylko zmieniasz karte i jedziesz, zreszta jak cos Ci sie nie podoba to poprostu instalujesz cos innego. Nie ma problemu z aktualizacja map i instalowaniem nowszych programow np. Jak za rok wyjdzie nowszy Tom Tom ver. 101.05 to bedziesz sobie mogl normalnie zainstalowac.

Tutaj masz przykladowa aukcje http://archi.inosak.org/imgdb/item842928016_1.html do tego kupisz za 30 zł 2 karty i poswiecisz troszke czasu na sciagniecie i zainstalowanie czegos i za 400 zł masz nawi ktorej nie bedziesz musial zmieniac przez dlugi czas.

Jezdze na tym od 3 lat, w tym czasie mialem 4 programy, ktore naprawde sa z wersji na wersje duzo poprawiane i teraz rowniez bardzo polecam takie rozwiazanie. Po prostu masz uniwersalna nawi.

a jak w palmtopach wyglada funkca traffic, IQ route, dostep do siecie stacji benzynowych, restauracji, hoteli, mapy fotoradarow, podpowiada max predkosc na danym odcinku, i czas dojazdu do celu??

czy jest to rownie dobrze rozbudowane?

poza tym wiadomo ze degustivum non disputantum lecz tomtom ma czytelne jak dla mnie oznaczenie podczas gdy inne sa nieco nieczytlene czy tez nawet archainczne.

Czesc ma wiekszosc funkcji ukrytych wiec trzeba w menu wejsc by sprawdzic informacje o drodze a tomtom ma wszystko dostepne na wyswietlaczu.

Do tego kilka GB zaleznie od modelu na mp3 a bluetooth moze sluzyc na uklad glosnomowiacy.

Jak ten tomtom mi padnie ktoregos dnia to kupie znow tomtoma ;)

Wszystko zalezy do programu jaki masz zainstalowany. Chyba w kazdym programie jest funkcja punktow POI tzn. wszelkiego rodzaju hotele stacje benzynowe, restauracje punkty widokowe, jest tego po prostu tysiace. W internecie sa OOOOOOGROMNE bazy taki punktow udostepniane przez uzytkownikow i mowie tu np o 400 rodzajach punktow z podzialem na restauracje poszczegolnych sieci, rozne rodzaje sklepow, sa nawet miejsca na ognisko, po prostu wszystko. Fotoradary, miejsca w ktorych czesta susza, oraz numery i rodzaje nieoznakowanych radiowozow. Dodawanie takich punktow to tylko Kopiuj/wklej i pozniej tylko dodanie w programie.

Apropo IQ Route to dziala to w ten sposob, ze osoby tworzace mapke na stale wprowadzily dane ze w roznych godzinach rozne miejsca sa zakorkowane. Nie odnosi sie to do terazniejszego stanu faktycznego tylko do statystyk. Czyli np. jak bedzie światowy dzień bez samochodu ulice beda puste to IQ route poprowadzi Cie i tak jak by byly korki. Takze to tez opcka programu.

Jezeli chodzi o Polske to polecam najnowasz Automape. Jest nawet opcja dodawanie gabarytow samochodu i wtedy stosuje sie do ograniczen wysokosci i masy pojazdu.

I tak ciekawa funkcja IQ route w tomtomie przydaje sie do miasta, ale jadac na mazury lepsza jest automapa, a za granice iGo. Kupujac palmtopa nie stoisz przed dylematem co kupic ( z jaka mapa) bo mozesz sobie zainstalowac co chcesz.

Wyswietlacz jest wystarczajacych rozmiarow, nie zaslania polowy szyby, a wszystko ladnie widac. (to rowniez zalezy od mapy, bo niektore programy, tak jak np. ten GoClever moim zdaniem sa strasznie nieczytelne).

Zanim kupicie jakas typowo nawigacje (nie palmtopa) proponuje poczytac jak wyglada aktualizacja, czy jest mozliwosc zmiany prgoramu, bo czesto sie zdaza ze w tych tanszych modelach pojawia sie wiele problemow.

Ja mam taka opinie: nie mozna oczekiwac wiele od urzadzenia z mapa wartego 400zł, skoro sama mapa kosztuje 400zł.

Edytowane przez Czerech

Jezli interfejs wyglada tak jak na tej aukcji to jest masakra.

1/3 ekranu zawalona jakimis przyciskami

te budynki 3d totalnie bez sensu. napisy ktore nakladaja sie na siebie

Tutaj masz Automape

screen2.png

TomTom 6 -starszy

28249.jpg

iGo

iGO-navigation-software-783.jpg

Niech kazdy sam oceni co lepiej wyglada

Pozatym Automapa jak i pozostale jest na rynku od dluzszego czasu, przez co ich programy jak i mapy sa bardziej dopracowane.

ja jestem przyzwyczajony do AM ! tam co ma sie wyswietlac mozna ustawic...po za tym wyswietlacz 3 cale z kawalkiem tez daje rady do puszki...przeciez to ma nam tylko pomagac a nie byc najwazniejszym urzadzeniem w samochodzie;P co do AM -to jest potentat pod wzgledem Polski bez dwoch zdan-Tomtomowe mapy sa malo dokladane jesli chodzi o polske-europa to owszem-tomtom rzadzi.ale w polsce rzadzi AM. Mapy w takich nawigacjach ogolnie powstaja na podstawie ortofotomap wiec skoro AM to polska firma to bedzie opracowywac porzadnie dane obszaru Polski i tyle-ktos by chcial porozmawiac o ortofoto to pisac:)

Ale Czerech czy ty rozróżniasz Nawigacje od programu? to co pokazałeś to programy nawigacyjne. Automapa ma chyba z 5 czy 6 widoków trasy.... wszystko zależy co wgrasz i jak ustawisz, wg mnie bez sensu kupować sprzęt slaby z dobra mapa, skoro można kupić dobry sprzęt i dograć do niego swoja mapę. A w Gocleverze zapewniam ze widoczność jest zaje... bo ma 5cali a układy sobie możesz poustawiać jak chcesz, i pracować w trybach jakich chcesz. PS. wcześniej jechałem na SPV M3000 + z oddzielnym GPS, i serio ja już nigdy nie chce GPS w palmtopie (cięło się, słabo wyszukiwało sygnał, małe gówno). Chcesz to ci porobie foty mojego sprzetu :)

Najlepiej kolego Mazi idź do jakiegoś sklepu z GPSami i popatrz powlaczaj pobaw się rożnymi sprzętami <_< i jak chcesz coś profesjonalnego nie pakuj się w palmtopy..

Edytowane przez Matis

Kolego Matis rozrozniam. Wiem ze jest opcja konfiguracji wygladu, ale bez przesady. Nie zmienisz calego interfejsu. Po drugie to nie uwazam ze palmtop to slaby sprzet. Nie porownuj SPV z akcesoryjnym modulem GPS z normalnym palmtopem i wcale sie nie dziwie ze jestes tak nie chetny po takim sprzecie.

Zreszta ja osobiscie wole sprawdzona marke, ktora jest duzo bardziej popularna, bo jest bardziej dopracowana i latwiej znalezc rozwiazanie problemu.

Co do wyswietlacza to 5 cali mnie nie przekonuje bo to nie TV. Na navi patrzysz 1s, anie ogladasz film. Poza tym jezeli chodzi o uzywanie przy motorze to chyba im mniejsza tym lepsza. Dodatkowo masz jeszcze Wi-fi i wszystkie korzysci wynikajace z uzytkowania palmtopa, czyli windows i wiele roznych aplikacji.

Nie mowie ze GoClever, czy tez inne tego typu urzadznnia to jest zle rozwiazanie, bo nie uzywalem tego i moze jest super, ale wole miec sprawdzony sprzet w postaci wielofunkcyjnego palmtopa i dowolnosc w wyborze oprogramowania, ktore tez jest bardziej sprawdzone.

Niezła nam tu rozgorzala dyskusja :P Zaraz fight bedzie :D

Ile osob tyle zdan

Edytowane przez Czerech

Ile osob tyle zdan

Większość poleca to co wpadło im w ręce i tego używała. Jaki wniosek? Cokolwiek byś nie kupił - będzie dobre :good: Na pewno będzie miało swoje + jak i -

Kolego Matis rozrozniam. Wiem ze jest opcja konfiguracji wygladu, ale bez przesady. Nie zmienisz calego interfejsu. Po drugie to nie uwazam ze palmtop to slaby sprzet. Nie porownuj SPV z akcesoryjnym modulem GPS z normalnym palmtopem i wcale sie nie dziwie ze jestes tak nie chetny po takim sprzecie.

Zreszta ja osobiscie wole sprawdzona marke, ktora jest duzo bardziej popularna, bo jest bardziej dopracowana i latwiej znalezc rozwiazanie problemu.

Co do wyswietlacza to 5 cali mnie nie przekonuje bo to nie TV. Na navi patrzysz 1s, anie ogladasz film. Poza tym jezeli chodzi o uzywanie przy motorze to chyba im mniejsza tym lepsza. Dodatkowo masz jeszcze Wi-fi i wszystkie korzysci wynikajace z uzytkowania palmtopa, czyli windows i wiele roznych aplikacji.

Nie mowie ze GoClever, czy tez inne tego typu urzadznnia to jest zle rozwiazanie, bo nie uzywalem tego i moze jest super, ale wole miec sprawdzony sprzet w postaci wielofunkcyjnego palmtopa i dowolnosc w wyborze oprogramowania, ktore tez jest bardziej sprawdzone.

Niezła nam tu rozgorzala dyskusja :P Zaraz fight bedzie :D

Ile osob tyle zdan

Interfejs urządzenia to jedno, ale jeżeli już uruchomimy nasz program nawigacyjny to opieramy się na jego interfejsie obojętnie czy to będzie mio, goclever, lark, wszędzie się będzie obsługiwało to tak samo, jeżeli mamy ten sam program, i powiedz mi łatwiejsza będzie obsługa dotykowa na 3,5 calowym maleństwie czy na 5calach? Moim zdaniem liczy się szybkość urządzenia, bezawaryjność, kompatybilnosc z mapami, wielkość przekątnej. Drugim twoim argumentem jest Windows w palmtopie, lecz w większości urządzeń nawigacyjnych mamy winde 5.0 albo 6.0 i jeżeli skupimy się na programach nawigacyjnych to i tu i tu możemy wgrywać dowolne programy nawigacyjne. Moim zdaniem znacznie lepiej one chodzą pod nawą, bo jest odciążona i ma lepsze parametry czyli jest znacznie szybsza, oraz najważniejsze znacznie lepszy odbiornik GPS niż w palmtopach- bo jest stworzona do nawigowanie a nie jest to tylko taki dodatek jak w palmtopach. I ja nie uważam ze Spv M3000 jest złym palmtopem, nic do niego nie miałem, ale do nawigowania średnio się nadawał :)

ps. My się nie chcemy bić, my się chcemy całować :)

ps.2 Do motocykla pewnie faktycznie będzie lepsze mniejsze urządzenie, ale dla kierowców zawodowych dobra nawigacja to podstawa.

Edytowane przez Matis

koledzy ,może i nowy jestem na PBC ,ALE sprzedaje navi na moim sklepie i jak chce ktoś wydać małą kase na navi ,to niech kupi tania z WIN 5,0 I WSADZI SOBIE AM ,MA NAJLEPSZE POKRYCIE POLSKI JAK I DOKLADNĄ EU.PRZEDZIAŁ 300-400 TO MAX wydatku kasy i nie bedzie zawiedziony. a co do tomtom to jest oki jak i garmin ale na EU A NIE NA POLSKE. POZDRO KOLEGOW