Skocz do zawartości

Nawigacja - Jaką Wybrać, Co Polecacie?

Mazi
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

lark 43.1 (bo te nowsze tj. 50.1 nie sa 'dopracowane') + AM

hejka kolego dlaczego 50,1 czy 50,2 niedopracowane. ???? uzywam 50,1 i dzial tak samo jak 43.1

sprzedaje u siebie i to i to.

• Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Matis

8

• mikitBP

7

• Cysiu

7

Top Posters In This Topic

Posted Images

mialem 50.1 i oddalem go szybciej niz go kupilem ;)

i z tego co slyszalem i czytalem wiekszosc osob zwraca nowe larki bo sie wieszaja, nie dzialaja tak jak maja

dzialac, nie znajduja satelit ... ogolnie mysle ze zbyt szybko go wypuscili na rynek, powinni popracowac jeszcze nad nim.

teraz mam odblokowanego 43.1 z AM i jestem zadowolony :) ... wczesniej mialem 43.0 i tez byl dobry.

a jesli chodzi o programy do navi to jezdzilem na AM,igo8,tomtom i cos tam jeszcze,juz nie pamietam i najlepiej

na polskich drogach radzi sobie AM

Mazi, jak co to bij do mnie na gg

Edytowane przez uFo

mialem 50.1 i oddalem go szybciej niz go kupilem ;)

i z tego co slyszalem i czytalem wiekszosc osob zwraca nowe larki bo sie wieszaja, nie dzialaja tak jak maja

dzialac, nie znajduja satelit ... ogolnie mysle ze zbyt szybko go wypuscili na rynek, powinni popracowac jeszcze nad nim.

teraz mam odblokowanego 43.1 z AM i jestem zadowolony :) ... wczesniej mialem 43.0 i tez byl dobry.

a jesli chodzi o programy do navi to jezdzilem na AM,igo8,tomtom i cos tam jeszcze,juz nie pamietam i najlepiej

na polskich drogach radzi sobie AM

Mazi, jak co to bij do mnie na gg

na larka jest najmniej zwrotów,wiem co pisze bo to sprzedaje. a 43 i 50 maja te same bebechy. moim zdanie jest godna uwagi ,a kolego moze trafiles na bubel produkcyjny. pozdro.

Tylko napiszę co używam, mianowicie, sprzęt to mio 560 + automapa i jestem zadowolony. Próbowałem jeszcze MapeMap i stwierdzam, że ta mapa to porażka. Jak mykasz samochodem to ważne jest by wyświetlacz był w miarę duży, bo mały to można w domu z lupą oglądać, dlatego większość komórek odpada. Wybór należy do Ciebie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Teraz zastanawiam się nad TomTom XL oraz MIO Moov 500 (odblokowana)

Co sądzicie ?

Zależy mi tez na tym żeby mapy były oryginalne więc jeżeli wybrałbym Mio to dokupiłbym mapy TomTom.

Sprzęt ten będę traktował tylko jako nawigację więc opcje palmtopa są mi zbędne.

Edytowane przez Mazi

Jeżeli już jesteś zdecydowany na te konkretne mapy to jak najbardziej TomTom. Tylko lepiej wybrac wersję z EPT a to niestety posiadaję tylko modele GO.Co do Mio się nie wypowiadam :)

Mazi-bylem dzisiaj w euro rtv agd i chyba maja jakies mio w promo- bodazje za 400 lub 500zl- zlukaj bo moze warto-dodam ze sa larki za 199 i goclevery czy jak to sie tam pisze tez za 199:D moze nie warto dawac 300zl wiecej a zostawic na mapke ? pozdrawiam i zycze milego prezentu:)|

• 2 weeks later...

Dostałem pod choinkę TomTom XL :)

to i ja może coś dopowiem, korzystam z zestawu:

Toshiba Portégé G900 ( www.youtube.com/watch?v=8W2KvYkQrnM )

PENTAGRAM PathFinder P 3104 ( http://www.pentagram.pl/produkty/nawigacja_gps/odbiorniki_gps/pentagram_pathfinder_p_3104 )

Automapa 5.3 (mapa EU i PL)

cechy:

- palm to oprócz nawigacji organizer i telefon GSM, więc awaryjnie w razie potrzeby można mu wrzucić kartę sim, choć w czasie rozmów słychać lekki pogłos w słuchawce (głos użytkownika z mikrofonu jest podawany na słuchawkę - przynajmniej taki efekt czasem to daje)

- można to obsługiwać paluchem, choć łatwiej rysikiem, bo wielkość ekranu nie powala, w samochodzie mocuję to w okolicy lusterka właśnie ze względu na ekran i dość chybotliwy uchwyt który nie tłumi drgań

- zestaw w pełni mobilny, więc i moto i samochód i piesze eskapady może obsługiwać

- PathFinder to jedno z czulszych urządzeń na rynku w swojej klasie, naprawdę może leżeć w schowku lub plecaki i działa nadal, choć pierwszy odczyt od uruchomienia zabiera nico czasu

- Co do mapy, Automapa jeszcze w konia mnie nie zrobiła co systemom MioMap już się kilkakrotnie zdarzyło, w wersji 5.3 jest pikietarz, czyli oznaczenia słupków przy drodze, więc komunikat na CB w stylu "Miśki na 56 km drogi S1" nie są tajemniczym szyfrem :)

więcej grzechów nie pamiętam

narzekać mogę jedynie na problem pt pogłos w trybie GSM, ale stosuję go tylko w wypadku padniecia bateri w telefonie i braku możliwości doładowania telefonu, czyli to taki plan "B"

• 1 month later...

Trochę minęło od ostatniego posta ale napiszę.

Jeżdżę na Garminie 760 z najnowszą mapą CNT jak i GPmapą. Powiem że nie jest to super sprzęt jak na 2,5 roku używania [trochę muli i czasami ma zwiechy], mapy mimo że nowe to mają swoje błędy [każe wjeżdżać na zjazd na rondo na autostradzie w UK jak mogę spokojnie pędzić prosto bo i tak z ronda dalej w tą samą autostradę mnie kieruje]. GPmapa na Polskę jest ok jak i sama CNT ale też ma i swoje błędy [czasami obie mapy dziwnie mnie prowadziły w stolicy,ale GPmapa ma na szczęście chyba wszystkie remonty jakie są w Wawie :D ]. Co do aktualizowania map to CNT wychodzi chyba raz w roku, a GPmapa chyba 4x w roku, po ściągnięciu wrzucam je na kartę i do navi i wszystko hula nie trzeba nic kombinować, tak samo i punkty POI tylko tutaj trzeba pobawić się POIloaderem. Uchwyt rewelacyjnie tłumi drgania, navi jest bardzo głośne, ma bajery jak transmiter FM, bluetooth, mp3 itp. i co drażni niektórych w innych navi to mój Garmin ma prosty kabel zasilający, a nie sprężynkę.

Jednak jak miałbym wybrać navi na motor to poszedł bym do Biedronki i kupił navi za 179zł, odblokował i wrzucał mapki jakie popadną [jest Windows]. Navi jest szybkie jak na taką kasę ale uchwyt jaki posiada jest beznadziejny z tym że nie przyda on nam się na moto. Długo z nią nie jeździłem ale wiem że na moto to byłby mój wybór. Jeszcze jeden minus tanich navi to bateria która po jakimś czasie wyga można powiedzieć smyczy podłączonej do źródełka prądu.

• 6 months later...

Mam okazje odkupić od znajomego nawigację Lark 43.2, i teraz pytanie:

czy ten uchwyt który łączy się bezpośrednio( nie mylić z przyssawką do szyby) z nawigacją, utrzyma ją podczas jazdy.

Szkoda by było gdyby rozleciała się podczas kontaktu z asfaltem :(

Pytanie do użytkowników takowej Nawigacji :rolleyes:

• 1 year later...

Cześć

Spotkał się może ktoś z was z nawigacją (w zasadzie to bardziej samą mapą do nawigacji) na Rosję i Kazachstan ? Obecnie posiadam AutoMapę na Europę ale Białorusi tam praktycznie nie ma (kilka głównych dróg), Rosja jest tylko kilkaset kilometrów za Moskwę i dalej kreska jakby to był koniec świata :) Bardzo mi będzie potrzebna nawigacja na kraje wschodnie (Rosja, Kazachstan, Białoruś). W sumie na Białorusi są do kupienia takie mapy do nawigacji ale wolałbym kupić coś w kraju niż te szemrane nawigacje od parkingowych handlarzy.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

jest taka.Avtosputnik AV3288.Poza tym Automapa na "wschód" to nie jest dobra opcja.Dużo lepsze "pokrycie" ma Igo

Sama Rosja z okolicami Moskwy jeszcze się sprawdza na Automapie, nawet do jakichś wygwizdowych wiosek zajeżdzałem bez problemu. Problem jest gdy chce się jechać dużo dalej niż za Moskwe. Ten Avtosputnik dostępny jest do kupna w Polsce ? I czy słyszałeś coś o NaviTel żeby dało się gdzieś kupić w Polsce bo jakanrazie to polskiego sklepu z tym nie znalazłem

wujka googla ciężko zapytać? Jak nie znajdziesz to napisz PW.Wysle na serwer.

No nie pisałbym gdybym nie szukał na googlach najpierw, coś tam znalazłem tylko myślałem że może zna ktoś jakiś polski sklep co ma ofercie i mapy i nawigacje które by te mapy obsługiwało. Na chwilę obecną mam NavRoad NR560BF (Windows CE 5.0) i szukam czegoś co by poszło bez problemu na mojej nawigacji, ale txh za podpowiedz :) ide szukać dalej :)

Na windows CE5.0 Tom Tom powinien pójść bez problemu na swoim Larku 8semke odpalam. Co do map to masz Europa Wschodnia lub Rosja i kraje bałtyckie (zasięg

Turcja (70.2%), Łotwa (62.8%), Chorwacja (84.5%), Bułgaria (56.2%), Rosja (45.2%), Ukraina (38.8%), Rumunia (15.8%)) Do zdobycia na peb.pl ;p. Nokia ma w komórkach mapy za free i to całkiem dobre jeżeli masz możliwość skorzystania.

No tak patrze po mapach to ten AutoSputnik lub NaviTel będzie chyba najlepszym rozwiązaniem. Popytam jeszcze kiedy jakichś ruskich w kolejce na granicy na jakich oni jeżdżą. Thx za pomoc i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie AutoMapy. Czy u kogoś też się zdarza że chodzi ona bardzo wolno (ustalanie trasy (od 30 sekund do 1 minuty) i jeszcze często się wiesza, znaczy wywala błąd: out of memory i trzeba ją resetować. Nawigacja wraz z mapa kupiona w sklepie (raz mapę aktualizowałęm do najnowszej wersji) Obecnie mapa śmiga na 4Gb karcie i tak myślę że może na niej jest mało miejsca na pamięć tymczasową i przez to wywala błędy? hmmm miał ktoś z tym jakiś problem ?