Skocz do zawartości

Doskonalenie Techniki Jazdy

misiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

szanowni koledzy wczoraj dostałem info, że są zapisy na kurs doskonalenia techniki

jazdy na motorze który odbędzie się 9 maj 2010r. organizowany przez suzuki.

Info dostałem z Suzi-Moto Bielsko-Biała ale zapisy prowadziła filia w Tychach.

Jeszcze są miejsca taką info dostałem w Tychach.

więc chętni muszą się pośpieszyć bo napewno miejsca rozeją się bardzo szybko.

pozdrawiam

• Upvote 1

Ja zapisany do Krakowa z kraik'iem. Też było mało miejsc.

Dryndłem...jeśli chodzi o wrocław to zapisy są pod numerem 713697699. Wybieramy sie w tym roku jakoś gromadnie??

Hej,

jestem za "gromadnie" jeżeli są jeszcze miejsca we Wro, to ja jestem chętny.

Pozdro

Panowie...4 miejsca tylko wiec hurry up.... 150 pln trzeba zawieźć na kamienną 145 i wpłacić babce...w tym roku szkolenie nie będzie na rakietowej tylko na tarnogaju....ja sie zapisałem już dzisiaj...żebym sam nie pojechał później...

Edytowane przez RafalS600

ja zaplacilem dziś odrazu i mam z głowy, sme bandziory na liście :D

No i po zawodach na 8 maja do Wrocławia nie ma już miejsc i nie mogę się zapisać :angry: !!!

Ale na pocieszenie najprawdopodobniej jeszcze będzie drugi termin dla wrocławia w tym roku.

Pozdro

Jestem zapisany w Poznaniu w Liberty Motors. Póki co podałem im swoje dane i maja się kontaktować ze mną mailem, bo jeszcze nie znają żadnych szczegółów organizacyjnych.

• 4 weeks later...

Do dobra Panie i Panowie - przyznawać się!!!!

Kto był? Bo juz sie odbyły trzy szkoły - a przynajmniej były już rozpisane 3 terminy:

25 kwietnia - Free&Fun w Warszawie

1 maja - Inglot i Krawczyk Motocykle w Gdańsku

2 maja - FHU Wilmat w Toruniu

Z pierwszego zdjęcia jest już relacja: Link ale to strona Suzuki więc wszystko było zajebiście ;)

Lepsza byłaby jednak opowiesc z pierwszej ręki...

A może Wrocek znów pierwszy ? Bo z tego co wiem to mają być same Bandziory (możliwe, że tylko jeden gixer) Z PBC też nas na pewno kilku będzie...

Z tego co kojarzę to :

1. Ja

2. Cielak

3. Mercyful

4. Machu

5. Rafal

6. Daniel (pewnie juz dotarl bandziora z tego co czytam jak lata ;) )

Jeszcze ktoś???

No i oczywiście proponuje żebyśmy tam pojechali całą ekipą razem.....

jj

witam,

no to ja się przyznam, że moja dziewczyna i ja byliśmy na moto szkole w Gdańsku. Pierwszy raz uczestniczyliśmy w tego typu szkoleniu.

Szkolenie odbywało się w Pomorski Ośrodku Ruchu Drogowego także niektórym użytkownikom niezbyt miło się kojarzyło :), nam miejsce pozostało obojętne, bo my swój ośrodek egzaminowania mamy w Słupsku i tam mniej miłe wspomnienia :). Z 12tu osób zapisanych na szkolenie zjawiło się 9 maszyn: 3 Vstormy, 3 bandziory ( w tym mój :D) 2 SV oraz 1 gsxr.

Było dwóch sympatycznych prowadzących, z którymi na przemian w mniejszych grupach wykonywaliśmy równorzędnie te same ćwiczenia.

Szkolenie rozpoczęło się od krótkiego teoretycznego wprowadzenia i wyjaśnienia przydatności ćwiczeń które mieliśmy wykonywać. Jeśli ktoś nie zdążył zjeść śniadania mógł posilić się kawką, herbatą i ciastkami.

Po krótkim wprowadzeniu zaczęła się część praktyczna którą zaczęliśmy od rozgrzewki i rozciągania.

Pierwszym ćwiczeniem była ósemka znana wszystkim z egzaminu, prowadzący kład duży nacisk aby kierować wzrok w stronę którą ma się odbywać jazda. Następnym ćwiczeniem była jazda z prędkością minimalną a potem jazda slalomem z różnym rozstawem odległości pomiędzy słupkami, na koniec pierwszej części praktycznej ćwiczyliśmy hamowanie awaryjne.

Po przerwie lunchowej (na której posililiśmy się pizzą oraz coca-colą ) oraz krótkim odpoczynku przystąpiliśmy do kolejnych ćwiczeń praktycznych. I tym razem również w pierwszej kolejności przystąpiliśmy do rozgrzewki. Drugą część zaczęliśmy od nauki/doskonalenia przeciwskrętu przy różnych prędkościach, następnie była jazda po okręgu z odpowiednio ułożona sylwetką przygotowująca nas do kolejnego ćwiczenia jakim było pokonywanie łuków (zakrętów) z odpowiednią techniką. Ostatnim ćwiczeniem było hamowanie w zakręcie.

Atmosfera podczas całego szkolenia była bardzo fajna i sympatyczna. Mimo tego, że nikt z nas wcześniej się nie znał, od razu znaleźliśmy wspólny temat do rozmowy, wiadomo jaki :D.

Prowadzący profesjonalnie podeszli do sprawy. Odniosłem wrażenie że naprawdę chcieli abyśmy wynieśli z tego jak najwięcej. Pierwszy raz uczestniczyłem w takim szkoleniu, więc nie mam porównania, ale wydaje mi się że ćwiczenia fajne i przydatne, zbyt krótki okres aby od razu wykonywać wszystko płynnie maszynowo i bezbłędnie, ale jest na pewno co ćwiczyć. Ja zaczynam dopiero 3 sezon na moto, więc jestem raczej z tych raczkujących zatem bardzo się cieszę że pojechałem. Moja dziewczyna, która przygodę niedawno zaczęła jest MEGA zadowolona. Już następnego dnia podczas powrotu zachwalała, że o wiele lepiej jej się jeździ. Jeśli chodzi o doświadczonych motocyklistów, też pewnie wynajdą coś dla siebie z takiego szkolenia.

Wrażenie po szkoleniu jak najbardziej pozytywne, chociaż jeszcze bardziej uświadomiłem sobie swoje braki, które i tak wiedziałem że są duże.

No i pogoda też dopisała.

Pozdrawiam.

Edytowane przez zywiec

6. Daniel (pewnie juz dotarl bandziora z tego co czytam jak lata ;) )

No i oczywiście proponuje żebyśmy tam pojechali całą ekipą razem.....

taa, dotarlem, tym tempem to za 2-3 tyg. na drugi przeglad gwarancyjny jade :(

i jestem za, zeby wjechac tam "bandą" :)

aczkolwiek jesli bedzie padac to mnie nie ma - oddam swoja 'wejscioowe' za zgrzewke zubra..

pozdro

Daniel

A gdzie chcecie się spotkać?...

I bez jaj że znowu motoszkoła w deszczu..:/...

witam,

no to ja się przyznam, że moja dziewczyna i ja byliśmy na moto szkole w Gdańsku. [...]

Pozdrawiam.

No jakbym nie op... to by sie nikt nie przyznał :-)

Dzięki za opis - przynajmniej wiem czego sie spodziewać....

pozdrawiam

jj

ale po opisie widze ze zrobilo sie z tego taka uboga wersja SSMS sprzed roku a cena 3x taka;/// no ale zawsze mozna pocwiczyc;) w zeszlym roku bylo w deszczu i nie bylo tragediii....

A gdzie chcecie się spotkać?...

I bez jaj że znowu motoszkoła w deszczu..:/...

No k**wa... Jeden pisze, ze jak bedzie padac to raczej nie jedzie, drugi pisze ze bedzie padac a trzeci zaraz napisze ze wie ze bedzie lalo i na pewno juz nie pokjedzie.

Panowie! Pogada zamowiona - bedzie ladne sloneczko!!!! Prognoza

Dostaliscie jakies informacje od organizatorow? Mieli sie odezwac....

A miejsce gdzie sie spotkamy to juz sobie tak na szybko ustalimy.... Mysle ze wstepnie auapark 9.30

Edytowane przez cleaner

A miejsce gdzie sie spotkamy to juz sobie tak na szybko ustalimy.... Mysle ze wstepnie auapark 9.30

a to nie jest na 9 w WORD?

ale po opisie widze ze zrobilo sie z tego taka uboga wersja SSMS sprzed roku a cena 3x taka;/// no ale zawsze mozna pocwiczyc;) w zeszlym roku bylo w deszczu i nie bylo tragediii....

Jeszcze jak czytałem relacje ze starego forum to ktoś opisywał że była bodajże jazda na baku itp. teraz takich rzeczy nie było, ale chyba inna osoba prowadzi teraz te szkolenia. A 150 zł chyba jest nawet dosyć adekwatną kwotą, tak sobie przeliczyłem że na samo jedzenie na 1 osobę prawie 50zł wyszło i do tego wynajęcie placu, więc zarabiać na tym raczej nie zarabiają.

Edytowane przez zywiec

Jeszcze jak czytałem relacje ze starego forum to ktoś opisywał że była bodajże jazda na baku itp. teraz takich rzeczy nie było, ale chyba inna osoba prowadzi teraz te szkolenia. A 150 zł chyba jest nawet dosyć adekwatną kwotą, tak sobie przeliczyłem to samo to jedzenie na osobę prawie 50zł wyszło i do tego wynajęcie placu, więc zarabiać na tym raczej nie zarabiają.

ale to nie jest od zarabiania-to ma wiazac ludzi z marka!! takie chwyty marketingowe itd...wiec odchodzenie od dobrej formy w strone tej hujowej jest wg mnie minusem Suzuki...no ale nie mi o tym decydowac;)

ale to nie jest od zarabiania-to ma wiazac ludzi z marka!! takie chwyty marketingowe itd...wiec odchodzenie od dobrej formy w strone tej hujowej jest wg mnie minusem Suzuki...no ale nie mi o tym decydowac;)

no wiadomo, ale tak wygląda że po kosztach to robią. A co do jakości szkolenia to ci co byli zeszłym razem będą mogli porównać sobie jak to wygląda w tym roku, sam jestem ciekaw ich opinii.

a to nie jest na 9 w WORD?

Sądziłem, że o 10.00 - tylko uczciwie przyznam, że nie wiem oficjalnie kiedy i gdzie - a mysle ze wypadaloby zeby zadzwonili i poinformowali.... Mnie to obiecali....

jj