Skocz do zawartości

Doskonalenie Techniki Jazdy

misiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie to ja jedynie mogę narzekac na miejsce.... po pierwsze białe linie i kamyki...było to irytujące jak na okręgu zawsze w tym samym miejscu deliktanie sie slizgało przednie koło... i z braku miesca dośc długo się stało...na rakietowej nim sie przejechało na poczatek kolejki po ćwiczeniu to juz prawie można było jechać...a tutaj większośc gasiła bike'i między ćwiczeniami...

alleeeeee mnie cale cialo napieeeeeerrr.... po wczorajszym..... ide lezec.

pozdro

Daniel

Widzę jednak, że większość zadowolona, a myślałem że bardziej doświadczeni bikerzy będą podirytowani :).

Podczas szkolenia w Gdańsku, główny prowadzący (czyli Janusz) moim zdaniem też lepiej tłumaczył i miał fajne podejście, mimo że drugi (nie pamiętam jak się nazywał) ponoć był zawodnikiem wyścigowym.

A u nas pizza została i jeszcze na koniec dojadaliśmy :D.

W przyszłym roku też pewnie pojadę, zawsze to dobrze się rozjeździć przed sezonem. A przy awaryjnym to sam mało też gleby nie zaliczyłem, ale jakoś się udało wyjść z opresji.

pozdro.

• 3 weeks later...

a ja tak z innej beczki

trudno się dostać na to szkolenie w KRK lub WROCKU?? jak widzę, że grupy są do 12os. to myślę, że tak. Ale może chętnych mało... Tym bardziej, że czytam, że wszyscy chętni z forum się dostali...

Chyba wszędzie chętnych jest więcej niż miejsc. Przynajmniej w Krakowie trzeba mieć dość dobry refleks, bo kilka dni po ogłoszeniu akcji - miejsc już nie ma. Jak widać gdzieniegdzie na jeden termin przypada 100% Bandziorów... a przecież nie tylko my jeździmy na Suzuki  ;) (ale jak widać, tylko my jesteśmy tak świetnie zorganizowaną grupą :good: )

Apropo, pojawiły się nowe terminy:

5 czerwca - Modlin, Piaseczno

6 czerwca - Modlin, FreeFun Sękocin

12 czerwca - Gorzów Wielkopolski, C.M. Adamiszym

13 czerwca - Toruń, Wilmat

26 czerwca - Rzeszów, Jasło WMW

27 czerwca - Kielce, Liberty Motors

a ja tak z innej beczki

trudno się dostać na to szkolenie w KRK lub WROCKU?? jak widzę, że grupy są do 12os. to myślę, że tak. Ale może chętnych mało... Tym bardziej, że czytam, że wszyscy chętni z forum się dostali...

We Wrocku ma byc teraz grupa 15 - osobowa....

Chyba trochę za dużo chcą zarobić.... :-/

jj

• 3 weeks later...

We Wrocku ma byc teraz grupa 15 - osobowa....

4 lipca - Pol-Motors we Wrocławiu

i dalej w WORD.. no masakra gdzie oni sie pomieszcza.

pozdro

Daniel

• 6 years later...

Pozwolę sobie odświeżyć temat, żeby nie zakładać nowego.

Zacząłem się interesować jakąś szkołą techniki jazdy w Krakowie. Widzę, że ostatnie posty z 2010 roku. Czy sytuacja uległa zmianie? Stało się to bardziej popularne i ktoś dysponuje swoją opinią popartą doświadczeniem? :)

Generalnie Jesteś mocno świeży w te klocki i bandzior mi okropnie ciąży. Mam wrażenie, że totalnie nie czuje gabarytu i masy. Nie wyobrażam sobie, żeby swobodnie przepychać się bandziorem w korku!

A i limesu hamulców też nie znam =\ 

Za wskrzeszenie tematu będę wdzięczny! :)

Pierwsze posty opisujące szkolenia to wypisz wymaluj kurs prawa jazdy (a przynajmniej pierwsza część tych szkoleń).

Ósemka, slalom wolny, szybki, hamowanie awaryjne...

Jak wygląda to teraz?

Z tego co udało mi się znaleźć na stronach - szkolenie przebiegają kilku-etapowo.

Dla przykładu:

I stopień
W programie 4-godzinnego kursu:
- ustawienie właściwej pozycji (postawy) na motocyklu,
- równowaga na motocyklu,
- operowanie gazem i hamulcem,
- jazda precyzyjna,
- manewry przy małych prędkościach,
- slalom,
- przeciwskręt,
- pokonywanie zakrętów,
- hamowanie awaryjne,
- hamowanie awaryjne z ominięciem przeszkody.

II stopień (dla osób, które ukończyły kurs I stopnia)
W programie 4-godzinnego kursu:
- doskonalenie przeciwskrętu,
- prawidłowe pokonywanie zakrętów (pozycja i dobór prawidłowego toru jazdy),
- manewry przy większych prędkościach,
- hamowanie w zakręcie,
- jazda w złych warunkach (na mokrej nawierzchni),
- panowanie nad uślizgiem tylnego (przedniego) koła.

III stopień  z elementami jazdy sportowej:
- praca gazem i hamulcami w zakrętach,
- jazda na granicy uślizgu tylnego koła i odpowiednia reakcja,
- szybkie zbijanie biegów i dobór odpowiedniego biegu do sytuacji,
- jazda na jednym kole.

Ceny szkoleń też są bardzo rozbieżne.

W samym Krakowie 1 stopień potrafi kosztować od 400zł tutaj <KLIK> aż do 1100zł tutaj <KLIK>.

To tyle teorii... A może ktoś z forumowiczów uczestniczył w ciągu ostatnich 2 lat w takim szkoleniu?

• Upvote 1

ja jeżdzę do 2012 roku na suzuki motoszkołę

jak się uda to dwa razy (jak się terminy spasują)

byłem na motoszkole suzukowej na lotnisko pod opolem, na torze w ułężu, kartingowym w radomiu i na torze jastrząb

warto za cenę suzukową

Janusz Czaja (prowadzący motoszkołę) organizował też swoje szkolenia - na ale do radomia masz kawałek a motoszkoła suzukowa organizowana po całym kraju

Edytowane przez syku

Również byłem na suzukowej zgadzam się że za taką kasę warto.

A tu jakie można rezultaty osiągnąć

Fajny tor, chwilami można poszaleć :)

Przyznam, że nie widziałem wcześniej tych relacji, a całe szkolenie wygląda zacnie :usmiech:

Chyba zacznę sobie odkładać jakieś zaskórniaki na taką moto-szkołę.

Syku - pytanie do ciebie.

Znalazłem takie info:

"Szkolenia odbywają się w całej Polsce, opłata za kurs wynosi 170 zł od osoby i obejmuje całodniowe szkolenie wraz z obiadem."

To faktycznie kosztuje 170zł?

Edytowane przez patryq

aż niemożliwe, co nie :D

ja też się dopisze, czyli:

jak najbardziej polecam - pozwala na lepszą integrację z maszyną

na I etapie byłem jak już jeździłem 2 sezony i uwierz mi mega dużo daje, zwłaszcza że lało jak z cebra cały dzień, 

II etap zalecam po I, zwłaszcza jak mówisz, że się czujesz średnio

na teraz rada:

pojeździj sobie sam za miastem, niabierz pewności, poćwicz przeciwskręt etc

na szkołe bez polecenia bym się nie pchał, ja dużo czytałem oglądałem i próbowałem

zresztą do tej pory moje pierwsze sezonowe wyjazdy są solo, żeby się na nowo ogarnąć :)

btw. jak tu zrobić żeby w tym roku wasze mordy zobaczyć .... hm,  zdaje się że szwagier ma suzuki  :P

Edytowane przez pavlacos

Tak jak piszesz - pierwszy sezon będę próbował solo.

Mam niedaleko siebie spory, otwarty plac więc tam poćwiczę sobie wszystkie manewry parkingowe.

Dopiero jak już poczuje, że jako tako mi idzie zdecyduje się na udział w takiej imprezie.

Niby piszą, że wszytko dla ludzi i nawet żółtodzioby (czytaj ja) mogą przyjechać na takie szkolenie, ale jakieś podstawy wypadało by jednak mieć :usmiech:

Dopiero jak już poczuje, że jako tako mi idzie zdecyduje się na udział w takiej imprezie.

Niby piszą, że wszytko dla ludzi i nawet żółtodzioby (czytaj ja) mogą przyjechać na takie szkolenie, ale jakieś podstawy wypadało by jednak mieć :usmiech:

No właśnie nie.

Dużo trudniej jest pozbyć się złego nawyku, który bardzo łatwo sobie wyrobić samouctwem, niż nauczyć się robić coś dobrze od zera pod okiem wprawionego nauczyciela.

Im mniej umiesz, tym szybciej się nauczysz coś dobrze.

źle mnie zrozumiałeś, na I etap od razu się zapisz - to jest przede wszystkim dla zielonych i dla tych co myślą, że są kozakami :P

potem na II, a w międzyczasie jw.

Pisałem do nich mail z zapytaniem o terminy szkoleń.

Odp:

W tym tygodniu grafik szkoleń powinien być udostępniony na stronie Suzuki Motor Poland.

Jeśli tylko termin nie będzie kolidował ze sprawami zawodowymi to się zapisuje.

• 4 weeks later...

Właśnie ruszyły zapisy elektroniczne na Suzuki Moto Szkołę na I i II etap. Zapisy na www.jcgroup.com.pl Jest tam też możliwość rezerwacji innych treningów u Janusza na torze w Słomczynie.

• 3 weeks later...

Takie tam wygibasy z naszym Tomkiem z forum :)

Edytowane przez MotoGdynia

• 3 weeks later...

Tutaj też to wrzuciłeś?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka