Skocz do zawartości

Uszczelniacze Do Lag B6

Gość aras_aras
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

podepnę się do tematu, tez mam zamiar zajrzeć do lag i wymienić olej i tu pytanie:

ile i jaki?

czy lać 521 ml czy 500 ml starczy na jeden lag?

jakiego producenta i gęstość polecacie?

Edytowane przez grand

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• qnerk

3

• nieaktywny7

3

• zoozka

8

podepnę się do tematu, tez mam zamiar zajrzeć do lag i wymienić olej i tu pytanie:

ile i jaki?

czy lać 521 ml czy 500 ml starczy na jeden lag?

jakiego producenta i gęstość polecacie?

521ml tak jak jest w serwisówce. Olej, bel ray lub motul fork oil, te dwa najczęściej się bierze. Klasa lepkości 15w lub 10w. Teraz mam świerzy 15w, na razie za dużo nie mogę o nim powiedzeć, ale mogę powiedzieć to, że spokojnie można zrobić samemu. Poczytaj temat, opinie są różne na temat ich gęstości :)

521ml tak jak jest w serwisówce. Olej, bel ray lub motul fork oil, te dwa najczęściej się bierze. Klasa lepkości 15w lub 10w. Teraz mam świerzy 15w, na razie za dużo nie mogę o nim powiedzeć, ale mogę powiedzieć to, że spokojnie można zrobić samemu. Poczytaj temat, opinie są różne na temat ich gęstości :)

kupowałeś olej "luzem" (1100ml) czy 3x 500 ml

Wystarczy kupić 2 razy 0,5l i dolać 42ml starego oleju. Wszyscy powiedzą Ci to samo.

Można i tak, choć ja jak zmieniałem olej w Bandicie 600 '97 r. to kupiłem 2 litry oleju do lag, zużyłem całą jedną butelkę i troszkę musiałem dolać z drugiej. Teraz przy wymianie w obecnym moto kupię tylko litr, bo resztę mam jak znalazł :) Możesz też popytać kogoś na forum, może komuś zostało trochę oleju, np jakaś reszta w butelce to Ci udostępni za piwo:) I wtedy kupisz tylko litr i będziesz miał cały świeży olej:) Grunt tylko, żeby nie mieszać olejów różnych gatunków, bo się zrobi niezły drink w lagach:P Do Bandita 600 używałem 15 W Motula i sprawdzał się bardzo dobrze, standardowo jest lany chyba 10 W o ile dobrze pamiętam. Nie wiem jak oleje innych firm, ale Motul występuje raczej w butelkach 1 litr. Pozdrawiam

Edytowane przez Adam_Bandyta_1200

Tego nie wiem. Ale przejechałem się jego autem raz, Boże uchroń...szewc w rozklejonych klapkach chodzi :P

I to już powinno dać do myślenia... jeśli nie dba o swoją własność to o cudzą tym bardziej:(

Edytowane przez Adam_Bandyta_1200

I to już powinno dać do myślenia... jeśli nie dba o swoją własność to o cudzą tym bardziej:(

To juz było po fakcie jak zostawiłem drugi raz motocykl...więc to late.

U mnie była trochę inna bajka. Musiałem poprawiać po mechaniku, ponieważ nie uzupełnił stanu przy ponownej wymianie jednego uszczelniacza, który puścił. Prawie 112ml było łącznie za mało :puknijsie: Litr kupił przy wymianie (bel ray fork oil), a potem "martw się sam". Więc dokupiłem i tak 0,5l 15w. Zawsze możesz te 42ml jak casper wcześniej wspomniał dolać ze starego lub kupić za te 20-25zł 0,5l, aby mieć juz na przyszłość.

Edytowane przez Moras

• 4 weeks later...

Ok, kolejna sprawa w tym temacie, dlatego nie zakładam nowego.

Mam juz uszczelniacze, mam olej. Teraz chcialbym sie w koncu wziac za wymiane obu. Jak bezpiecznie i bez zadnej szkody dla bandita i kierowcy, podniesc motocykl, by ze spokojem wyjac lagi z polek?

Bo drewniane klocki pod kolektor chyba nie wchodza w gre? Bandit troche wazy...

Ja zastosowałem trochę inne rozwiazanie - podpórka pod miskę olejową lub kolektor nie ma wówczas tak dużego obciążenia.

Po postawieniu na centralnej, wystarczy na miejsce pasażera coś ciężkiego położyć i przód idzie do góry. Zwłaszcza, jak się zdejmie przednie koło.

Ja położyłem na tył koło z samochodu (akurat wtedy letnie). Wówczas wystarczyły jako asekuracja - ze 2, czy 3 kostki brukowe i klocek drewniany.

Miłej zabawy :lol-1:

Widać to w mojej galerii. http://polishbanditcrew.pl/uploads/gallery/album_975/gallery_4911_975_849877.jpg

Edytowane przez Pitusb

Ja zastosowałem trochę inne rozwiazanie - podpórka pod miskę olejową lub kolektor nie ma wówczas tak dużego obciążenia.

Po postawieniu na centralnej, wystarczy na miejsce pasażera coś ciężkiego położyć i przód idzie do góry. Zwłaszcza, jak się zdejmie przednie koło.

Ja położyłem na tył koło z samochodu (akurat wtedy letnie). Wówczas wystarczyły jako asekuracja - ze 2, czy 3 kostki brukowe i klocek drewniany.

Miłej zabawy :lol-1:

Widać to w mojej galerii. http://polishbanditc..._975_849877.jpg

To rozwiazanie wydaje mi sie chyba najlepsze, bo jak pomysle ze caly motocykl opiera sie na kolektorze to mnie az strzyka... Pokombinuje i z ciezarem na tyl i z asekuracja pod kolektor. Ale pewnie dopiero pod koniec tygodnia.

http://sklep.interca...towkod=AC2D89#x czytakie uszczelniacze beda dobre do dziory 650 z 2005r?

mam pytanie jeszcze jedno moglbym zalatwic sobie uszczelniacze przemysłowe(pare szt)...czy to jest to samo czy to sa zwykle simeringi?

http://www.oring.pl/...hp/catalog?id=3 ktorego typu...? jakie cisnienie jest w lagach znaczy jakie tam moze sie wytwarzac?

Edytowane przez jerzu

Uszczelniacze nareszcie wymienione. Czy zrobilem to dobrze - nie wiem bo jeszcze nie jezdzilem ;P Jeszcze czekam za tlumikiem. Motocykl oparlem na centralce, a na miejsce pasazera wrzucilem dwie "dwudziestki" ze sztangi. Trzymal sie naprawde niezle. Byl to moj pierwszy taz i zajelo mi to powiem szczerze prawie caly dzien z przerwami. Teraz tylko trzeba ruszyc tylek i zobaczyc czy dobrze wszystko spowrotem poskladalem bo moja pamiec bywa zawodna ;P

Fajnie że moja metoda działa ;)

Rozumiem, że sprawdziłeś przy okazji że rury proste... oraz wymiar sprężyn po wyjęciu - w stosunku do wymiaru minimalnego?

Gdyby było za miękko polecam założenie krążków dystansujacych + erentualnie korki od 650 z z regulacją napięcia sprężyn (ja tak zrobiłem i jest duuża różnica).

Pozdrawiam i szerokiej drogi oraz frajdy z jazdy.

Fajnie że moja metoda działa ;)

Rozumiem, że sprawdziłeś przy okazji że rury proste... oraz wymiar sprężyn po wyjęciu - w stosunku do wymiaru minimalnego?

Gdyby było za miękko polecam założenie krążków dystansujacych + erentualnie korki od 650 z z regulacją napięcia sprężyn (ja tak zrobiłem i jest duuża różnica).

Pozdrawiam i szerokiej drogi oraz frajdy z jazdy.

Yyyy... nie :P Nie zrobilem tego. No nic, zobaczymy pozniej jak jezdzi! Ale ogolnie przebieg on ma niewielki wiec, chyba ze sprezynami problemu byc nie powinno...

http://sklep.interca...towkod=AC2D89#x czytakie uszczelniacze beda dobre do dziory 650 z 2005r?

mam pytanie jeszcze jedno moglbym zalatwic sobie uszczelniacze przemysłowe(pare szt)...czy to jest to samo czy to sa zwykle simeringi?

http://www.oring.pl/...hp/catalog?id=3 ktorego typu...? jakie cisnienie jest w lagach znaczy jakie tam moze sie wytwarzac?

????

Jerzu, te Atheny z intercars to będą pasować, ale lepiej rozejrzeć się za Tourmaxem.

Co do tych przemysłowych to ja Ci nie doradzę (ja bym nie założył, za duże ryzyko w przypadku jakiejś awarii), jeśli opcja ekonomiczna Cie interesuje to już lepiej Ari kup: http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=NTIwMjExNQ==&bid=110138

Jeśli masz siły i chęci to weź te atheny ale u mnie bardzo ciężko było je wbić .Na tyle ciężko,że się poddałem i kupiłem ARI .Zarówno Ari , jak i poprzednie tourmaxy wchodziły z oporem ale nie było aż takich problemów z wbiciem.Z tymi athenami coś nie wyszło (tez brałem z intercarsu). Jeśli chodzi o przemysłowe uszczelniacze to ja bym na Twoim miejscu szukał tylko w przypadku jeśli masz oryginalny uszczelniacz wyjęty z bandziora w łapie .Moim zdaniem nie ma co się bać(tak samo jak przewodów w oplocie, olejowych itp.) a fachowiec w sklepie na bank coś poradzi i podpowie.

pozdrowienia i powodzenia

Edytowane przez WaluÅ›