Skocz do zawartości

Wyciek Oleju Od Strony Zębatki Bandit 600 B6 97R

Gość Sebik1984
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! jak w temacie jakie są uszczelniacze od strony zębatki w bandicie 600 97r? Ponieważ po rozgrzaniu jak jeździłem pojawiał mi sie olej z tej strony i musi on wylatywać gdzieś z tej strony przy zębatce na 100% i kapie na łańcuch i pod motor tylko po rozgrzaniu. Może ktoś miał podobny przypadek? Proszę o poradę jak to rozwiązać i sądzę że to wina uszczelniacza któregoś pod deklem od zębatki.

Najpierw zlokalizuj problem, zdejmij dekiel, wyczyść porządnie naftą i rozgrzej.

ja jestem teraz na etapie wymiany uszczelniaczy po deklem zebatki, i obstawiam że cieknie ci z wybieraka biegów tak jak u mnie albo czujnika luzu ale prędzej wybierak, no ewentualnie spod zębatki zdawczej :)

aha i pewnie nie kapie Ci koniecznie po rozgrzaniu tylko w ogóle podczas pracy silnika jak olej się rozchlapuje wszedze i pojawia sie tam gdzie go nie ma gdy silnik nie pracuje

Edytowane przez baldhead

Podłączę się pod temat.Czy jak odkręcę dekiel alternatora to będzie ciekł olej,czy jak jest moto pochylone to nie powinien,wiem ,że nie cieknie od strony czujnika,po odkręceniu a jak jest z alternatorem?(może głupie pytanie,ale uczę się dopiero!!)

ja jestem teraz na etapie wymiany uszczelniaczy po deklem zebatki, i obstawiam że cieknie ci z wybieraka biegów tak jak u mnie albo czujnika luzu ale prędzej wybierak, no ewentualnie spod zębatki zdawczej :)

aha i pewnie nie kapie Ci koniecznie po rozgrzaniu tylko w ogóle podczas pracy silnika jak olej się rozchlapuje wszedze i pojawia sie tam gdzie go nie ma gdy silnik nie pracuje

Czyli wymieniłeś wszystkie rzeczy spod których ciec może :D Dlatego: wyczyścić syf z łańcucha, zobaczyć na pewno z czego cieknie i sprawdzić. Z czujnika biegów może ciec, może cieć z wałka biegów, nigdy nie wiadomo, mi w B6 ciekło przy biegach.

Podłączę się pod temat.Czy jak odkręcę dekiel alternatora to będzie ciekł olej,czy jak jest moto pochylone to nie powinien,wiem ,że nie cieknie od strony czujnika,po odkręceniu a jak jest z alternatorem?(może głupie pytanie,ale uczę się dopiero!!)

Sublime, o tym było kilka tematów ... Tak jest tam olej, może ciec, jak przechylisz ciec nie będzie, ale nie na nóżkę tylko bardziej pochylić trzeba.

właśnie nie wszystkie, wymieniam tylko ( bo czekam na nowy) ten od wybieraka biegów, bez zaglądnięcia to możemy tylko gdybać

Edytowane przez baldhead

Dzięki Magpie, wypróbuję wyszukiwarkę!!!

właśnie nie wymieniam ( bo czekam na nowy) tylko ten od wybieraka biegów bez zaglądnięcia to możemy tylko gdybać

Wymieniłeś w poście :D

Dzięki Magpie, wypróbuję wyszukiwarkę!!!

Nie musisz :D Napisałem Ci, jest tam olej :) Tylko sporo osób się dziwiło dlaczego on tam w ogóle jest :D

Najpierw zlokalizuj problem, zdejmij dekiel, wyczyść porządnie naftą i rozgrzej.

dokładnie jak kiedyś zdjąłem dekiel patrze a tam wszystko zasrane olejem, okazało się później, że za bardzo smarowałem łańcuch :D;)

Wymieniłeś w poście :D

Nie musisz :D Napisałem Ci, jest tam olej :) Tylko sporo osób się dziwiło dlaczego on tam w ogóle jest :D

Chodzi o to czy mogę tam zajrzeć bez spuszczania oleju,dużo mi wycieknie?

Pod deklem może być nawet szklanka oleju, może nawet trochę więcej.

Edytowane przez casper92

Pod deklem może być nawet pół szklanki oleju.

To w sumie nie dużo,czyli można to zrobić bez problemu!!!Dzięki panowie

Czyściłem pojeździłem i znowu było tam mokro ale ciężko to zlokalizować. Ale coś mi się zdaje że to pod zębatką wycieka. Sądzę że wymienie uszczelniacze wszystkie bo jest ch tam nie dużo więc jak już rozbiorę to wymienię wszystkie jakie będzie widać. A są chyba tam 3

Zadam durne pytanie. Znajdujące się tam olej to zwykły olej który wlewaliśmy??

komplet uszczelniaczy drogo wychodzi ~90zł http://netbiker.pl/produkt/uszczelniacze-silnikowe-komplet-suzuki najlepiej szukać gdzieś na mieście ale wymiary uszczelniaczy sa strasznie p*****ne i cieżko coś dostać, ewentualnie zostaje aso

Edytowane przez baldhead
  • Upvote 1

tak a w aso zapłacisz zamiast 90 to 150zł za komplet :D

ale zamiast kpl można jeden kupić pewnie za 20- 30 zł, oczywiście jak tylko jeden jest potrzebny ;)

Dzięki no w sumie drogo ale będę musiał wymienić więc do marca muszę kupić. Dzięki za adres stronki bo nie wiedziałem o niej. Teraz tylko gdzie podprowadzić w łódzkim woj motorek na regulacje gaźników i na wymianę tych uszczelniaczy? Może ma ktoś jakieś namiary ...

Przechyl moto to nic nie wycieknie...

Czyściłem pojeździłem i znowu było tam mokro ale ciężko to zlokalizować. Ale coś mi się zdaje że to pod zębatką wycieka. Sądzę że wymienie uszczelniacze wszystkie bo jest ch tam nie dużo więc jak już rozbiorę to wymienię wszystkie jakie będzie widać. A są chyba tam 3

No to źle zrobiłeś. Wymienianie wszystkich to strata siana i czasu, sciagnij osłonę zębatki zdawczej, wyczyść wszystko, odpal moto i zobacz z czego cieknie... Tam będzie zawsze sporo syfu z łańcucha, jeśli używasz smaru bezbarwnego albo hipolu to możliwe, że nic Ci nie cieknie :P

Nie używam motula tego białego. Zaczęło cieknąć przed końcem sezonu. Oki jak będzie cieplej to muszę się za to zabrać i wtedy zobaczę co i jak.

• 1 year later...

Odkopuje temat

Cieknie mi z spod dekla od zębatki zdawczej

Wyczyściłem, uruchomiłem przy zdjętej osłonie i no i niewiele widać, jakby nie ciekło,

Oczyściłem, złożyłem -  postało do rana i sa dwie krople...

Podejrzewam że to cieknie z wybieraka biegów - w okolicach tego trzpienia było troche świeżego oleju - wiec tak mi pasuje, że to chyba stamtąd, ewentualnie ze zdawczej

No i patrząc na ten trzpień to tam w ogóle nie ma żadnej uszczelki od zewnatrz - powinna byc?

jak ten trzpień wyciągnę w czasie działania moto - to z niego sika - ale to chyba tak powinno byc...?

Gdzie coś takiego kupić?(najlepiej warszawa)

Dzieki

Siudmy

nikt nie wie? - czy w 1 gen na popychaczu była jakas uczelka?

U mnie nie, obi tez mi napisał że nie miał - ale w larssonie w uszczeklach sprzdaja w komplecie - i jest cos takiego 6x34x5,5 i wydaje sie byc właśnei do uszczelnienia popychacza (http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=NjQwMDE0MQ==&bid=109971)

?

Siudmy