Skocz do zawartości

Opłaty Za Granicą ?

Ogon_1988
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Słyszałem że w niektórych krajach są obowiązkowe opłaty Drogowe.

Tu zwracam się z prośbą pytaniem do bardziej doświadczonych.

Gdzie i "Pi razy Oko" ile takie coś???

Można zgromadzić taką wiedzę i uzupełniać w miarę uzyskanej wiedzy.

z Góry dzięki. POZDRAWIAM

Przepraszam że od razu nie napisałem ale w domyśle chodziło o 2oo

ps. domyślam się że nie są to duże pieniądze w stosunku do kosztów całej imprezy ale warto czasem wiedzieć niż np. przez niewiedze czy zapomnienie zapłacić karę za nieposiadanie, które chyba już nie są groszową sprawą.

Edytowane przez Ogon_1988

Tu znajdziesz trochę informacji na ten temat (chociaż kupować się nie opłaca). Ceny winiet wszystkich są droższe niż w kraju którego dotyczą, bo cośtam sobie doliczają.

http://www.pzmtravel.com.pl/

W zależności od kraju, albo kupujesz winietę terminową (Słowacja, Czechy, Austria, Słowenia, Węgry) albo płacisz na bramkach (Polska, Chorwacja).

Kosztuje to pewnie ok. 10EUR/tydzień. Raz drożej, raz taniej, ale mniej więcej tyle musisz sobie przyjąć.

W Czechach Słowenii i Słowacji winet dla 2oo nie ma.Przejazd autostradami jest bezpłatny

Edytowane przez krzys-68

napisz lepiej gdzie sie wybierasz a nie oczekuj, ze ktos Ci wypisze stawki calej Europy..

Z ciekawości- czy kupując winietę np. na czechy dostaję taką samą naklejkę jak w aucie? No i gdzie ją przykleić w Nce?

Z ciekawości- czy kupując winietę np. na czechy dostaję taką samą naklejkę jak w aucie? No i gdzie ją przykleić w Nce?

w Czechach nie kupisz na A - ja wyżej napisano...

Naklejka jest taka sama, w przypadku N trzeba nakleić "z przodu motocykla" i zachować ten "druczek" co się dostało przy wykupieniu - podobno pomocny gdyby się ktoś pluł :)

Nie ma problemu. Patrz tu:

http://www.louis.de/...tnr_gr=10026077

W Czechach Słowenii i Słowacji winet dla 2oo nie ma.Przejazd autostradami jest bezpłatny

Nie rozpędzaj się tak bo ktoś przez Ciebie zdrowo zabuli. ;)

Co do Cech i Słowacji masz rację ale na Słowenii trzeba kupić winietkę.

Przecież Ogon_1988 nie napisał, że chodzi mu o opłatę za moto. Zapytał o opłaty drogowe w ogóle.

Edytowane przez KG B12

w Austrii dostałem do moto taką samą jak do auta, - ok. 40zł, u madziarów nr rej wprowadzany jest do systemu i dostajesz tylko pokwitowanie, najkrótsza nie pamietam na ile też ok 40zł

Nie rozpędzaj się tak bo ktoś przez Ciebie zdrowo zabuli. ;)

Co do Cech i Słowacji masz rację ale na Słowenii trzeba kupić winietkę.

Jesteś w błędzie ale to nie mój problem.

napisz lepiej gdzie sie wybierasz a nie oczekuj, ze ktos Ci wypisze stawki calej Europy..

Hmm mam zamiar ze znajomymi do Czech skoczyć na MotoGP

ale pomyślałem że pytając o te opłaty warto także się dowiedzieć gdzie jeszcze takie trzeba uiszczać.

Przecież Ogon_1988 nie napisał, że chodzi mu o opłatę za moto. Zapytał o opłaty drogowe w ogóle.

Mój błąd w domyśle chodzi o 2oo ale racja nie napisałem zaraz edytuję

w Austrii dostałem do moto taką samą jak do auta, - ok. 40zł

Na drugi raz się nie daj!

Motocykl płaci w Austrii połowę tego, co samochód - 4.80€ za winietkę 10dniową, o ile znowu nie podrożało ;)

Pewnie wcisnęli Ci samochodową, bo nie mieli motocyklowej na stanie :)

Jeśli ktoś z Was przejeżdżał na motocyklu przez Szwajcarię - konkretnie autostrady - to miałbym pytanie... Winieta faktycznie kosztuje tam 40 CHF (~134 PLN)? Trochę drogo wychodzi... Chyba rozważę ominięcie dróg płatnych :P

Tak. Jest to jednak winieta roczna (a nawet więcej bo chyba od początku grudnia do końca stycznia co daje 14 miesięcy). Poza tym podałem w drugim poście adres pod którym wszystko jest. Widzę jednak, że każdy chce mieć podane na tacy.

Jesteś w błędzie ale to nie mój problem.

To podziel się z innymi informacją skoro wiesz lepiej.

Najlepiej wyślij też informację do rządu Słowenii bo zgodnie z tą stroną sami nie wiedzą, że obowiązują u nich winietki. ;)

http://www.dars.si/Dokumenti/Cestnina/Nacini_placevanja_cestnine/Vozila_pod_3500_kg/Vinjeta_228.aspx

Auto do 3,5T to nie motor,to powinno Ci wystarczyć za tłumaczenie.Tak było w 2012.Od lipca 2013 ma być 7,5E za moto na tydzień :zniesmaczony:

Na szczeście można bezproblowo objechać autostrady jadąc do Hr .

Edytowane przez krzys-68

Auto do 3,5T to nie motor,to powinno Ci wystarczyć za tłumaczenie.Tak było w 2012.Od lipca 2013 ma być 7,5E za moto na tydzień :zniesmaczony:

Na szczeście można bezproblowo objechać autostrady jadąc do Hr .

Słuchaj nie chce mi się teraz szukać w archiwach ale gwarantuje Ci, że w 2012 były już winietki na motocykle, widziałem je na własne oczy. Wcześniej nie wiem pisze o sytuacji aktualnej.

Objechać można ale trzeba się dość mocno natrudzić. Lubują się tam w tworzeniu 500 m drogi ekspresowej, na której obowiązują opłaty takie jak na autostradzie. Taki krótki odcinek jest przed Mariborem i często są tam kontrole.

Żeby objechać autostradę w Słowenii wcale nie trzeba się tak bardzo natrudzić. A ten kawałek trasy ekspresowej, o której piszesz (pewnie za takim rondem pod autostradą) nie jest płatny (do pierwszego zjazdu na Maribor) i jest krótszy niż 500m ;)

A po co przez Austrię i Maribor?Żeby do Zagrzebia stac w korku na autostradzie chorwackiej? :puknijsie:

Słowacja(Bratysława-Rajka) Węgry(Szambo...)Słowenia(Levoce) 15km i jesteś w chorwackim Varażdżinie.Stamtąd już autostrada i Zagrzeb z drugiej strony omijasz...Tak jeżdżę od lat,taniej,szybciej(tak polskie TIR-y też latają) więc .... :zeby:

W PL jest najdrożej więc po co się spinać z opłatami za granicą. Za jednorazowy przejazd płacisz tyle, co w innych krajach za tydzień.....

A1 (Rusocin-Nowa Wieś) = 29,90LN = 7,50EUR

A2 (Poznań-Świecko) = 32PLN=8,00EUR

A2 (Konin-Świcko) = 62PLN = 15,50EUR (255km)!!!!!

A4 (Kraków Katowice) = 9PLN=2,25EUR dla moto i 18PLN=4,50EUR dla puszki (jedyna na której jest zniżka dla moto).

Akurat jeżdżę tymi autostradami , czasami robię taką trasę w dwie strony w jeden dzień i wkurza mnie to zatrzymywanie się na bramkach, zdejmowanie rękawic, szukanie kasy/biletu itp... No i q***a te ceny!

Żeby objechać autostradę w Słowenii wcale nie trzeba się tak bardzo natrudzić. A ten kawałek trasy ekspresowej, o której piszesz (pewnie za takim rondem pod autostradą) nie jest płatny (do pierwszego zjazdu na Maribor) i jest krótszy niż 500m ;)

Te 500 m to pisałem z głowy. ;) Tak dokładnie o ten odcinek mi chodziło, musieli coś zmienić bo swojego czasu była afera w Austrii, że trzeba kupić winietkę. Generalnie nie przepadam za tym krajem i staram się go zawsze omijać ze względu na strasznie drogie mandaty.

Ostatnio jak odwiedzałem żonę na urlopie motocyklem to do miejscowości Umag z Grazu jechałem przez Włochy by jak najkrócej być na Słowenii. ;)

• 2 weeks later...

W PL jest najdrożej więc po co się spinać z opłatami za granicą. Za jednorazowy przejazd płacisz tyle, co w innych krajach za tydzień.....

A1 (Rusocin-Nowa Wieś) = 29,90LN = 7,50EUR

A2 (Poznań-Świecko) = 32PLN=8,00EUR

A2 (Konin-Świcko) = 62PLN = 15,50EUR (255km)!!!!!

A4 (Kraków Katowice) = 9PLN=2,25EUR dla moto i 18PLN=4,50EUR dla puszki (jedyna na której jest zniżka dla moto).

Akurat jeżdżę tymi autostradami , czasami robię taką trasę w dwie strony w jeden dzień i wkurza mnie to zatrzymywanie się na bramkach, zdejmowanie rękawic, szukanie kasy/biletu itp... No i q***a te ceny!

A przypadkiem A2 też już nie ma zniżek dla Moto ??

coś jakiś czas temu słyszałem w TV że mieli wprowadzić ale może to tylko na tym odcinku "nie Kulczyka"