Skocz do zawartości

Fotoradary

Gość Slayne
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Drogie te testy :)

600zł masakra!!!

Oj, kto bogatemu zabroni? :p::lol:

Ale żeby to jeszcze jakieś rezultaty przynosiło a nie tylko zasilało budżet - gminy,miasta,państwa

weź Magpie, pryskaj, klej jakiś folie, kto wie co pomoże :)

Też mi tak przyszło i sie wqrwiłem ogromnie . Jest teraz za to motywacja do działania .

Sam jeszcze nie wiem ile mi przyjdzie .

Dowaliłeś (...)

A czymżesz tak dowaliłem? :) miki podsunął filmik ze sposobem IR na CCTV, więc napisałem mu, że obecne fotoradary to nie CCTV. To, że fotoradary to normalne aparaty, to wiem i to podobno całkiem niezłe lustrzanki (obiło mi się, że Nikona tam wrzucają). A że IR też działa na aparat to nawet nie wiedziałem.

Podobno zdjęcia sa zapisywane analogowo tj na kliszy , gdyz w cyfrowej postaci żaden to dowód w sądzie (jedynie negatyw ma wartośc dowodową) (...)

Prędzej może chodziło o negatyw cyfrowy. Te żółte budki dla ptaków mają antenki i zdjęcia wysyłane są na bieżąco, a same fotoradary się "nie zapełniają".

Edytowane przez Wojt

A czymżesz tak dowaliłem? :) miki podsunął filmik ze sposobem IR na CCTV, więc napisałem mu, że obecne fotoradary to nie CCTV. To, że fotoradary to normalne aparaty, to wiem i to podobno całkiem niezłe lustrzanki (obiło mi się, że Nikona tam wrzucają). A że IR też działa na aparat to nawet nie wiedziałem.

Prędzej może chodziło o negatyw cyfrowy. Te żółte budki dla ptaków mają antenki i zdjęcia wysyłane są na bieżąco, a same fotoradary się "nie zapełniają".

Dlatego to na + dla nas . Istotne to bardzo czy zdjęcia sa robione analogowo czy cyfrowo , dlatego że przy analogowym zapisie żadne diody Ci nie pomogą . Jeśli to aparat cyfrowy , pozbawiony filtrów , to malina.

To, że zdjęcia są cyfrowe to oczywistość, nie wiem gdzie zbłądziłeś Marcinie :)

Na analogowy zapis silna dioda IR też ma wpływ, inny, ale ma :P

Ale na pewno aparat nie jest pozbawiony filtrów, samo odbicie jest ciekawe.

a ja właśnie dostałem takie miłe coś.. :-)

radar.jpg

no i byłoby OK gdyby nie pewne wkur..jące kwestie.

1.

jechałem wtedy nad morze w tą i z powrotem jednego dnia...co ode mnie daje ok. 1200 km w sumie.

i do jasnej cholery jadąc te 600 km przez polskę w jedną stronę nie miałem chyba jednej możliwości rozpędzić się jakoś powyżej 100-120 km/h. większość trasy jechałem zwalniając do tych 50-60 co 2-3 km bo co te 2-3 km stoi fotoradar!

postanowiłem je policzyć....po dwudziestym którymś odpuściłem a nie byłem nawet w połowie drogi!! to jakaś kpina! nie wiedziałem że w polsce mamy teren zabudowany o długości prawie 600 km.

2.

wraz ze zdjęciem dostałem pismo i jakieś druczki..wynika z nich jednoznacznie, że mogę dostać punkty i mandat, albo zapłacić wyższy mandat i nie dostać punktów!

i niech mi ktoś jeszcze powie, że fotoradary nie służą do zarabiania kasy!

ps. wyrok to 2 pkt i 100 pln mandatu albo 200 pln mandatu bez punktów.

Na tym pewnie nie koniec jeszcze . Wracałem znad morza w lipcu w Szczecinku zrobiło mi 2 zdjęcia (około 5 minut różnicy)W listopadzie pierwszy mandat , 2 tygodnie drugi , pomimo ze wykroczenie , z tego samego dnia . Wziąłem na klate , zapłaciłem , by mieć już święty spokój z pijawkami. Qrwica wiadomo no ale tak to juz jest . O sprawie zapomniałem prawie , zbliżają się święta , choinka, prezenty - przychodzi trzeci z tego samego dnia . :mad-1: . (6 pkt +300zł)

Sam czasem jade 300 km i jak nie objazdy , bo coś robia , to ruch wachadłowy , albo po prostu wszyscy stoją , więc stoje i ja (pucha). Traktor, a ruch z naprzeciw skutecznie uniemożliwia wyprzedzenie -dwa pasy (czasem 20 minut) a gdy juz można jechać normalnie to dziury że strach więcej jak 30 jechać a gdy już asfalt taki fajny , nowy to fotoradary i pomiar prędkości . No blado się mozna wqrwić , to prawda, zwłaszcza jak pracujesz i ci się spieszy bo takie dzis czasy ze nikt nie lubi czekać , a jak wiadomo czas to pieniądz . I co nam zostaje ? - Telefon na nr zaufania .

A ja was nie rozumiem, są znaki że stoi fotoradar i jeśli macie te znaki w dupie to płaćcie.

Wysłane ze Srapatalka

Scisek, sprawdz zanim cos knedlolniesz bo k**wa przykro sie robi. Policyjne czy tam panstwowe musza byc oznakowane, gminne i inspekcji drogowej nie- w dodatku gminy najczesciej zarabiaja na rozkladanych przez straz miejska ktore ustawiaja wg wlasnego pomyslu kazdego dnia gdzie indziej np. Przy wlocie do wiochy zanim jeszcze uda Ci sie wytracic predkosc po zobaczeniu znaku teren zabudowany. Gdyby byly oznaczone nie byloby klopotu i dzialalyby tak jak maja- prewencyjnie a nie zarobkowo.

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

A ja was nie rozumiem, są znaki że stoi fotoradar i jeśli macie te znaki w dupie to płaćcie.

Wysłane ze Srapatalka

NIE ZAWSZE stoja znaki, które informuja że stoi fotoradar celem grabieży .

Nie wiem czym jęździsz i czy wogóle czymś kierujesz w ruchu publicznym skoro piszesz takie cos .

Pojedź sobie przez szczecinek , zrozumiesz o czym mówię .

Nie sądzisz chyba że w dniu kiedy zrobiło mi 3 zdjęcia (trasa 700 km) jechałem beztrosko mając w du*ie znaki o fotoradarach . Gdybym był w jakis sposób ostrzezony o tym ze stoja to bym zwolnił po prostu , to chyba oczywiste

Edytowane przez Widmo80

i tu się mylisz...bo ten co mnie pstryknął to

1.akurat stał sobie schowany za budynkiem

2.był taki stary szary wyglądający jak te nie działające puste stojaki - chyba dla zmyłki - bo widziałem go ale nie spodziewałem się że może zrobić fotkę od tyłu bo te stare właśnie nie robiły! błysk widziałem i byłem przekonany że zrobił fotkę tym jadącym z na przeciwka akurat.

3. znak o fotoradarze oczywiście był....ale jak ostatnio w modzie stał ten znak przy wjeździe do miejscowości parę kilometrów wcześniej!

w moim przypadku zrobiono dość dużo żebym nie został odpowiednio ostrzeżony o tymże urządzeniu. Dlatego mnie to wk**wia i boli. Nikt nie lubi być dymany na kasę, prawda?

No co Wam mogę powiedzieć drodzy piraci, jeździjcie wolniej! Wybrałem się w tamtym roku nad morze z kumplem na 2 moto, mamy tam 700km drogi, w jedną stronę pech chciał, że mieliśmy strasznie brudne tablice rejestracyjne, o czym dowiedzieliśmy się dopiero na miejscu. :( W drugą stronę już z czystymi blachami postanowiliśmy jechać tanio i zwalniać na powyższych miejscach grabieży, widziałem osobiście większość tych dziwnych miejsc, miejscowości takie jak Szczecinek czy Biały Bór nie robią już na mnie wrażenia. Fotoradar na kółkach ustawiony za koszami na śmieci o 9 rano na poboczu teraz dostrzegam niczym jastrząb. Ciekawe wykorzystanie przepisów z umieszczeniem tablicy [ 50 ] (km/h przyp. autor) pod znakiem D-42 - teraz zabudowany, też nie jest już dla mnie zagadką, wiem dlaczego po znaku D-43 fotoradar nadal robi zdjęcia od 50km/h.

A autor tematu nadal nie podzielił się z nami najnowocześniejszą możliwością zapobieganiu grabieży środków prywatnych przez organy państwowe.

Z tego ci wiem znak musi być przed KAŻDYM stacjonarnym fotoradarem. Poza tym znak nie może być dalej niż 700m pod fotoradaru i musi być napisane na jakim odcinku kontrola.

Co do koloru to rzeczywiście nie ma znaczenia, bo 3 lata miały być na oznakowanie starych (jeszcze niecałe 2 zostały).

Jeżdżę kilkanaście lat i zdjęcia nigdy nie dostałem, chociaż nie jeżdżę zgodnie z przepisami. Jednak zawsze zwalniam jak widzę radar i już.

Ps.mnie też wkurza duża ilość fotoradarów i nie nie chce tłumaczyć tych którzy je stawiają. Chodzi mi tylko o pretensje niektórych, że dostają mandaty:)

Wysłane ze Srapatalka

Widzisz, wszystko zależy od tego gdzie jeździsz. Np, ja póki jeździłem po Wrocku i okolicach nie miałem nieprzyjemności, ale wyjedź do biedniejszej gminy to masz o takie coś:

http://www.youtube.com/watch?v=b37TC8CW4SM

ten radar nie musi i nie będzie oznakowany. Edit: MikitBP twierdzi, że jest już oznakowany, na filmiku jeszcze nie był. Tak czy siak takich pedałów stoi jeszcze troche

I oczywiście takie o co mnie złapało 2 razy, raz w pomorskim i niedawno na drodze z Poznania:

http://www.youtube.com/watch?v=Fyi89iBdWCU

Radar w stronę wylotu z miasta, czyli tam gdzie kończy się zabudowany i zwyczajnie przyciskasz, niekoniecznie jak wariat, po prostu żeby mieć te 90 i co? Pstryk.

Jeśli miejsce jest niebezpieczne, potrzeba, żeby kierowcy zwolnili- rozumiem to, niech postawią oznakowany fotoradar, który zadziała prewencyjnie a nie take gówno które służy tylko i wyłącznie ruchaniu w d**ę.

Edytowane przez Magpie

Magpie ale że o co chodzi, toż kawałek przed znakiem teren zabudowany Wejherowo stoi niebieska tabliczka fotoradar. A co do drugiego filmiku to mając zdjęcia ustawienia fotoradaru ciekaw jestem czy nie warto byłoby iść do sądu walczyć o nie zapłacenie bo na moje to ten radar jest w knedel nie ustawiony prawidłowo.

I jak już wspomniałem wcześniej niech stawiają fotoradary jak już muszą, ale w miejscach potrzebnych, a nie w takich jak na tych dwóch filmikach bo to jest jawne zarabianie pieniędzy. Chociaż w pierwszym filmie Zorro dobrze skomentował późniejsze prewencyjne działanie fotoradaru :takaemotka:

Moze jest, jak filmik byl robiony nie byl skoro mieszkancy wiedzieli a wracajacy z wakacji juz nie :)

Co do ustawienia- bez pomiaru przez rzeczoznawce w sadzie... No nie wiem ;)

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

Wysłane ze Srapatalka

Jak to ktos ujal: przepisy drogowe obowiazujace w Polsce dostosowane sa do samochodow sprzed 30-40 lat i drog z tamtego okresu. ja sie bezkrytycznie nie zgadzam na wszystko co wymysli nasza jasnie oswiecona wladza :>

Edytowane przez BANdziorro

Kto zdążył Ten ma :P

P.S. Z uwagi na możliwość konfliktu z prawem zrobiłem edit wiadomosci :P

Edytowane przez JASTRZABTS

Jeśli to to podanie od Cejrowskiego wpadnę do Kalisza i dostaniesz cockslapa.;]

Edytowane przez Magpie

Jeśli to to podanie od Cejrowskiego wpadnę do Kalisza i dostaniesz cockslapa.;]

Jeśli masz wersje Cejrowskeigo to wstawiaj albo daj mi e-mail to ci wyslke co ja dostałem :P

PS. Co to jest cockslapa :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.