Skocz do zawartości

Fotoradary

Gość Slayne
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

O Marian powazne slowa z ust osmiolatka :)

Pisze z Ciapciaka wiec sory.

rozemocjonowałem sie i tyle :D

z13285853Q,Zdjecia-z-fotoradaru-potrafia-byc-naprawde-dziwacz.jpg37259_fotoradar-wychwyci-wszystko.jpg Edytowane przez Widmo80

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Szanowny Panie Komendancie,

W dniu 11.07.2013 o godz. 13:02, zostało zrobione zdjęcie (rzekomo mojego pojazdu) o Numerze Rej. …...... i przesłano dokumentację na mój adres. Jednakże obawiam się, że przesłana dokumentacja jest niestety niekompletna, a co za tym idzie, obawiam się również, że wykazany na zdjęciu z fotoradaru - pomiar prędkości - może niestety nie być prawidłowy, o ile na zdjęciu został prawdopodobnie uwieczniony mój pojazd. Bardzo chciałbym pomóc Panu Komendantowi w ustaleniu sprawcy wykroczenia, ale najpierw proszę o rozwianie wszelkich moich wątpliwości. Jednak - do rzeczy:

1. Oświadczam zgodnie z prawdą, iż nie wiem, czy na zdjęciu został uwieczniony mój pojazd, gdyż po polskich drogach porusza się wiele pojazdów podobnych do tych z przesłanego przez Państwa zdjęcia, natomiast tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez problemu podrobić i zamontować w innym pojeździe. Moje wątpliwości mogłyby zostać rozwiane w przypadku umożliwienia porównania znaków szczególnych pojazdu jak numer identyfikacyjny pojazdu czy numer silnika z danymi w dowodzie rejestracyjnym mojego pojazdu, tak jak to jest sprawdzane na przeglądach okresowych. Nie wspomnę już o tym, że na zdjęciu nie widać ani marki ani modelu pojazdu, a także nie mam możliwości sprawdzenia koloru pojazdu, co budzi moje wątpliwości czy to faktycznie jest mój pojazd. Tutaj jednak poproszę o przesłanie zdjęcia w wyższej rozdzielczości (i jeśli to możliwe w kolorze), co niewątpliwie pozwoli na rozpoznanie pewnych cech szczególnych sfotografowanego pojazdu, natomiast nie ulega wątpliwości, że większość samochodów, wygląda podobnie (szczególnie w perspektywie zdjęcia „z przodu”), więc i mój samochód jest podobny do tego pojazdu ze zdjęcia. W dokumentacji mi przesłanej również nie widać dokładnego numeru rejestracyjnego pojazdu. Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą o przesłanie fotografii w wysokiej rozdzielczości i w kolorze – rozpoznanie cech szczególnych mojego pojazdu, oraz niewykadrowanej, żeby mieć pewność, że na oryginalnym zdjęciu nie znajduje się inny pojazd, którego ewentualna obecność mogłaby zafałszować pomiar prędkości. Przy tej okazji uprzejmie proszę o przesłanie mi nazwy oraz numeru licencji programu komputerowego, którym Staż Miejska w Czaplinku posługuje przy obróbce zdjęć.

2. Poproszę o przesłanie dokumentu uprawniającego Staż Miejska w Czaplinku do użycia fotoradaru marki /nazwa marki fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/ w dn. 11.07.2013 na /lokalizacja sfotografowanego zdarzenia/ lub podanie odpowiednich aktów prawnych, na mocy których Staż Miejska w Czaplinku dokonała pomiaru prędkości. A także dokumentu zezwalającego strażnikom Staży Miejskiej w Czaplinku na prowadzenie pomiarów w lokalizacji umiejscowienia fotoradaru przy użyciu radarowego przyrządu kontroli prędkości, wydaną i podpisaną przez odpowiedzialnego za ten rejon Komendanta Policji na wskazany czas kontroli (Ustawa prawo o ruchu drogowym Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, z późniejszymi zmianami).

3. Poproszę o podanie dokładnego adresu umiejscowienia fotoradaru w dniu 11.07.2013, godzina 13:03 (lokalizacja sfotografowanego zdarzenia), najlepszym byłaby fotografia tegoż umiejscowienia.

4. Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej, iż zgodnie z przepisami prawnymi obowiązującymi od 1 lipca 2011 r. strefa pomiaru prędkości była oznaczona znakiem D-51. a urządzenie fotoradaru było oznaczone kolorem żółtym.

5. Poproszę o przesłanie dokumentu legalizacji wtórnej oraz ponownej/kolejnej/okresowej urządzenia użytego w czasie pomiaru.

6. Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej brak występowania zakłóceń mechanicznych, elektromagnetycznych i innych mających wpływ na dokonywanie pomiaru przez radarowy przyrząd pomiaru prędkości wydany przez właściwy Państwowy/ Okręgowy Urząd Miar w formie oficjalnego pisma np. świadectwa legalizacji miejsca dokonywania pomiaru lub świadectwa homologacji miejsca dokonywania kontroli. Prośbę swoją motywuję faktem, iż miejsce pomiaru prędkości musi spełniać wymagania wskazane w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym.

7. Poproszę o przesłanie informacji na temat sytuacji meteorologicznej w dniu 11.07.2013 (ze szczególnym uwzględnieniem godzin 12:30 - 13:30), która również ma wpływ na wynik prowadzonego pomiaru tj. temperatury oraz wilgotności względnej powietrza. Szczególnie ważnym czynnikiem jest wilgotność względna powietrza, a z tego co pamiętam to 11 lipiec 2013 roku był dość bogaty w opady atmosferyczne, więc istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wilgotność względna powietrza przekroczyła graniczną wartość 95%, a więc pomiar dokonany w wilgotności powietrza powyżej 95% byłby nieprawidłowy.

8. W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje danych funkcjonariuszy dokonujących instalacji urządzenia wraz z osobowym zezwoleniem do wykonywania kontroli wydanym przez KPP (Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dn. 18 lipca 2008 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego Dz. U. z dnia 18 lipca 2008 art. 14), a zgodnie z kodeksem drogowym dokonujący kontroli ma obowiązek okazać te dokumenty samodzielnie lub na żądanie osoby kontrolowanej. Pomijam fakt, że wysłana do mnie korespondencja nie była podpisana oryginalnym podpisem Komendanta Straży Miejskiej, a jedynie nastąpiło skopiowanie Pana podpisu oraz pieczęci i „wklejenie ich” do dokumentów. Stąd prośba o przesłanie stosownych dokumentów.

9. W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje również informacji o sposobie instalacji fotoradaru oraz jego osłonie w czasie przeprowadzenia pomiaru, czyli rodzaj gruntu, na jakim umiejscowiono fotoradar, kącie, jaki oś fotoradaru tworzyła z osią jezdni w chwili pomiaru. Nieprawidłowe ustawienie kąta powoduje zafałszowany pomiar prędkości, a przez to niezachowanie urzędowego wymogu dokładności pomiaru urządzenia. Nie znając kąta pomiaru urządzenia, nie można ustalić rzeczywistej prędkości mierzonego pojazdu, a urządzenia radarowe mogą pokazywać błędne dane w przypadku niezachowania wymaganego kąta między osią fotoradaru a osią jezdni. Dlatego też proszę o przesłanie stosownych dokumentów.

10. Proszę o dokładne informacje - czy w przesłanej przez Państwa dokumentacji prędkość zarejestrowanego pojazdu jest już pomniejszona o błąd pomiarowy, który dla urządzenia /nazwa fotoradaru/ wynosi +/- /podać błąd pomiarowy urządzenia/ km/h (dla prędkości poniżej 100 km)?

11. Na jakiej podstawie prawnej Staż Miejska w Czaplinku wystawia wezwanie i mandat karny? Proszę o podanie stosownych regulacji prawnych.

12. Uprzejmie proszę o przesłanie informacji kto jest właścicielem fotoradaru marki /nazwa fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/, a także czy Staż Miejska w Czaplinku sama zajmuje się obróbką zdjęć wykonanych przez ww. fotoradar czy zleca to firmom zewnętrznym? Jeżeli tak, to proszę o podanie danych podmiotu.

Na zakończenie pragnę zwrócić się do Pana Komendanta z prośbą o przesłanie ww. dokumentów (podanych w punktach), dzięki którym będę mógł rozwiać swoje wątpliwości odnośnie przesłanego mi wezwania / mandatu karnego, a także odnośnie pojazdu oraz osoby znajdującej się na zdjęciu z fotoradaru. Niekompletna dokumentacja stawia pod znakiem zapytania zasadność wskazania sprawcy wykroczenia, gdyż nie jest do końca jasnym, czy faktycznie doszło do wykroczenia, tj. czy zarejestrowane zdarzenie spełnia warunki określone w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowy zakres badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych z dn. 9 listopada 2007 r. Proszę o przesłanie ww. dokumentacji w ciągu 14 dni kalendarzowych od daty otrzymania niniejszego pisma. W przypadku braku przesłania ww. dokumentacji będę mieć podstawy do przypuszczenia, iż Staż Miejska w Czaplinku nie posiada ww. dokumentów i sprawę uznam za niebyłą.

Oczekując na Państwa odpowiedź, pozostaję

Z poważaniem,

dostałem taką odpowiedz:

post-2424-0-13335000-1377775281_thumb.png

no już mogłeś obrócić ten skan.

to w końcu straż wiejska może kierować do sądu czy tylko straszą?

ja nadal czekam na odpowiedź z ITD w sprawie braku zdjęcia i jestem pełen energii gotów iść do sądu z nimi :)

Ciekaw jestem jaki "odpowiedni przypadek " zaznaczysz w danych do mandatu :)  :czytaj:

ps. mógłbyś odwrócić ten skan  

wracajc z Urodzin Obiego i Wikinga też dostąłęm  pod Garwolinem ja sie poddałem i zapłąciłem danine
kurde 3 mam kciuki

a mnie wkurza to ze moga po prostu oszukiwać

dane maja  bazie auta i Twoje i tylko wydrukuja papierek i leci ...foty brak  i tak sie

kreci wały

odpowiedziałem im tak:

Szanowny Panie Komendancie, 

W odpowiedzi na Pana pismo, które doręczono mi 23 sierpnia 2013 roku pragnę poinformować,  że pomimo moich szczerych chęć aby jak najszybciej wyjaśnić sprawę syg akt SM .............. nie posuwamy się w ogóle do przodu. W otrzymanym piśmie datowanym na 30.08.2013 rok, co jest bardzo ciekawym przypadkiem jako, że kiedy to piszę jest  dopiero 29.08.2013 rok, zwraca się Pan do mnie abym zaznaczył odpowiedni przypadek w oświadczeniu „dane do mandatu”. Nie mogę tego uczynić gdyż nie odpowiedziano mi na pytania zawarte w moim piśmie z dnia 02.08.2013 roku, a które mogłyby mi pomóc w wyjaśnieniu całej sprawy. Dlatego bardzo proszę o ustosunkowanie się do mojego pisma z dnia 02.08.2013 roku.

Oczywiście jestem gotowy pomóc Panu w wyjaśnieniu tej sprawy i mogę przyjechać do Siedziby Straży Miejskiej W Czaplinku jednakże, koszty tej podróży będą znaczące i jeśli zobowiąże się Pan do ich pełnego pokrycia, wówczas jestem gotów przyjechać. Koszty te wyceniam na:

1. koszty przejazdu samochodem osobowym o pojemności powyżej 900cc – 451 km x stawka kilometrówki 0,8653 zł za kilometr daje nam to 378,85 zł

2. Czas poświęcony na dojazd do Straży Miejskiej w Czaplinku oraz powrót do miejsca zamieszkania to około 7 godzin. Obecnie stawka za godzinę moich konsultacji wynosi 100 zł netto co daję kwotę 700 zł netto za czas, który muszę poświęcić aby spróbować wyjaśnić sprawę.

Z wyrazami Szacunku

.............

Załączniki:

1. pismo wysłane 02.08.2013 - kopia

2. pismo z dnia 30.08.2013 ze Straży Miejskiej Czaplinek - kopia

podsyłają jakieś dokumenty do wypełnienia.... to mnie wkurzyło! 

dla jasności:

1. fotkę mam z przodu

2. pysk też widać ale bardzo, bardzo niewyraźnie - lało wtedy

3. rejestracja jest nie wyraźna i można domniemywać klika wersji numerów - lało wtedy

i dobrze im tak...trzeba baranom utrudniać jak najbardziej! a może uda Ci się przeciągnąć i minie 180 dni a potem to już Ci mogą naskoczyć.

a ta na gorąco....

straż miejska ma swoje obowiązki... np, ta w gdańsku nie jeździ na patrole ze względu na oszczędności, przyjeżdza tylko na zgłoszenia, np źle zapakowany samochód, pies biegający się samopas... i właśnie...:)

może pomożemy im trochę ruszyć się z wiadomych miejsc.... bo wiadomo, że skoro nie jeżdzą to pewnie stoją z fotoradarem.... 

ja np, przed chwilą widziałem jakiegoś psa bez uwięzi i chyba zadzwonię.....  niech przyjadą (mają obowiązek) niech sprawdzą... :)

• 2 weeks later...

Witam

Ja ostatnio dostałem takie pisemko z fotką oczywiście ja byłem na fotografii i to ja jechałem więc odpisałem, że to ja i proszę o numer konta zapłacę. Ale nie o tym chciałem napisać.

Mianowicie ostatnio zauważyłem coś innego niepokojącego. Samochody jadą jak to bywa w miastach sznurkiem kierujący pojazdem zmienia pas przed radiowozem i .... wymuszenie pierwszeństwa przejazdu. To nowa metoda widziałem samochód zmienił pas normalnie tak jak się to robi jak robią to miliony kierowców codziennie. Niestety spotkało mnie to samo. Jechałem a właściwie wlekłem się za autobusem koło 50km/h pod górę miałem prostą mogłem wyprzedzić ale sobie myślę zaraz przystanek zatrzyma się kobyła, to ominę kobyłę bez problemu. I tu zaczyna się historia właściwa.

Upewniłem się ze nic nie jedzie gaz omijam autobus kończę manewr wymijania, a tu z naprzeciwka wyłania się radiowóz mijamy się około 50 m za autobusem ja pojechałem dalej. A tu niespodzianka po 300m zatrzymuje mnie radiowóz pan policjant pyta: Czy wiem jaki jest powód zatrzymania Ja: że nie mam pojęcia on: wymusiłem pierwszeństwo przejazdu. Zagotowałem.  Jakie wymuszenie minęliśmy się dużo za autobusem. On że musiał gwałtownie hamować. To może pan za szybko jechał? on Przyjmuje pan mandat czy nie Ja nie proszę sprawę skierować do sadu. i tyle Dziś dzwonił sympatyczny pan policjant z miejsca mojego zameldowania i chce spisać zeznanie. Umówiliśmy się na 8.30 w poniedziałek.

Zaznaczam:

1. Jak zacząłem manewr omijania ja ani moja żona nie widzieliśmy radiowozu wyłonił się dopiero jak skończyłem manewr

2 . Milicjanci po kontroli jechali ponad 60 na 30 choć się wyparli.

3. Wlekłem się za tym cholernym autobusem bo nie chciałem ryzykować czegokolwiek ponieważ jestem młodym wystraszonym tatą i z dzieckiem jeżdżę jak z jajkiem mała ma dopiero 2 miesiące.

4 napisałem skargę na nich ale cóż ktoś kto odpisał na moje pismo nawet nie skomentował tego ze Ci milicjanci się nie przedstawili, na dodatek tak policja walczy "z pijanymi kierowcami" że gościa który teoretycznie zajeżdża drogę po 22 w sobotę nawet nie raczą przebadać alkomatem tego też nie skomentowali. Mało tego napisali, że tyko przekroczenie prędkości może być udowodnione przez urządzenie które posiada certyfikat ( a mi się wydaje że średnio rozgarnięty 6 klasista potrafił by ze zwykłego nagrania kamerą  określi z dokładnością do 5 km/h prędkość poruszającego się samochodu).

Zobaczymy co będzie.

Na pociesznie napisze jeszcze jedna historię:

Jadę autem i widać to na nagraniu najpierw 52 potem 57 potem 68 potem 87 jak już wylatywałem z terenu zabudowanego. Sprawę dałem do sądu. I satysfakcja wielka bo sąd ukarał mnie 200zł plus koszty sądowe 130zł. Udowodniłem i sąd przyjął moje argumenty że policja powinna zatrzymać mnie od razu już przy pierwszym przekroczeniu prędkości ale czekali bym przekraczał prędkość dalej by wystawić jak największy mandat co jest nie dopuszczalne.  więc coś się zmienia to na pocieszenie.

ja tu czegoś nie rozumiem. Wymijaliście się, omijałeś ich czy wyprzedzałeś. To 3 różne manewry są więc mimo, że przeczytalem posta 2 razy to dalej nie wiem jak ta sytuacja wyglądała  :zdziwiony:

autobus stał więc był to manewr "omijania" (chyba),  z policją minęliśmy się oni jechali z przeciwka, rzeczywiście nie sprecyzowałem.

Swego czasu było paru kierowców puszek, którzy przyklejali do tablic liście drzew, czy czegokolwiek innego zasłaniając ze dwie cyferki, sprawa rypła się dopiero jak szkieły zauważyły, że jest sporo zdjęć tego samego auta z liściem w tym samym miejscu. Sposób tak na chwile całkiem ciekawy, tylko że raczej nadaje do się do samochodu i raczej na jesień, czyli w sumie to na na najbliższe miesiącę. Taka ciekawostka od młodego :)

• 2 weeks later...

Ciekaw jestem czy bardziej nadgorliwy strażnik Teksasu nie będzie chciał wypisać mandatu za nieczytelne tablice ;-) oczywiście przy osobistej kontroli, bo na foto radar rzeczywiście może się sprawdzić.

Wytapowane z N7000 +TT 4

Znajomy przejechał sobie tylnym kołem po farbie i zachlapał "niechcący" tablicę :P Fakt, że na zadupku trochę farby też się znalazło, ale tablica mniej czytelna :D

• 2 months later...

Dostałem liścik z GITD z propozycją zapłaty 200 zł i 4 pkt lub 500 zł bez pkt. Ponieważ nie ma zdjęcia a jestem na 100% pewien ,ze dostałem fotę od tyłu ( jechałem puchą ) to zastanawiam czy ich nie olać. W necie krążą informacje , ze jak się  nie odpowie na pismo, to nic nie mogą z tym zrobić. Kwota niby mała ale ten fotoradar, który mnie cyknął stoi w miejscu , gdzie nie ma żadnego zagrożenia , przejścia dla pieszych itp. Postawili go tam , żeby zarabiał kasę i to mnie wkurza :)

ja w maju dostałem takie samo.

zarządałem okazania zdjęcia podpierając się jakimiś paragrafami z netu i do tej pory cicho sza w temacie.

nie ma zdjęcia - nie ma winnego.

teoretycznie się przedawniło, ale z nimi nigdy nic nie wiadomo :)

a masz może gdzieś kopię tego pisemka razem z paragrafami  co im wysłałeś ? 

teraz pytanie troszkę inne i bardziej zagmatwane -

auto służbowe za kierownicą dziewczyna kumpla ( autem teoretycznie tylko on może jeżdzić )
Pstryk 

list do firmy po 170 dniach przychodzi z 96km na 50

jak sie od tego wymigać ? :-)

Nie da się.Przyjąc na klatę i 500 bez punktów bo nie wskaze kierowcy lub 400 z pkt gratis

ja w maju dostałem takie samo.

zarządałem okazania zdjęcia podpierając się jakimiś paragrafami z netu i do tej pory cicho sza w temacie.

nie ma zdjęcia - nie ma winnego.

teoretycznie się przedawniło, ale z nimi nigdy nic nie wiadomo :)

Łudzisz sie.ITD nie ma obowiązku okazywania foto bo to dowód.Mozesz jechac do Warszawy,na miejscu obejrzysz.Maja 180 dni wezwanie a potem kolejne 180 na madat.Pkt biegną od momentu wykroczenia czyli dnia kiedy foto bylo zrobione.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.