Skocz do zawartości

Fotoradary

Gość Slayne
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 months later...

Odgrzebie trochę kotleta.

Dopisuje się do listy "niesłusznie" oskarżonych.

Właśnie zostałem skazany mandatem listownie nie otrzymując materiału dowodowego. Czyli mandat za przekroczenie prędkości na motocyklu tylko bez zdjęcia! (zrobione w maju!)

Oczywiście przysłane od ITD. Było to poruszane wielokrotnie ale czy ktoś coś konkretnego osiągnął w tej przezłodziejskiej instytucji??

Chodzi mi głównie o to żeby mi okazano dowód w postaci zdjęcia bo za cholerę nie pamiętam, żeby mi coś błysnęło wtedy kiedy to niby tamtędy jechałem.

a dwa, to nieco chyba mega złodziejska sprawa skoro mam do wyboru 200 pln i 6 pkt albo 500 pln bez punktów!! Kurwa chyba nieco spory rozrzut!!

A lekarz kazał mi się nie denerwować....mmiałem szanować synapsy i wątrobe...eehh..

ja ostatnio jechalem 60 na tempomacie i sprawdzilem to z gps-em , fotoradar mi cyknal zdjecie ze jednak jechalem 71 (na 50). Byl to recznie ustawiany radar SM. Na miejscu uprzejma Pani powiedziala mi ze jak chce to moze mi wypisac wniosek do sadu ale to juz do mnie decyzja nalezy ... :/

jednym slowem kit ci w oko kliencie :)

Jeśli chcesz wiedzieć, skąd bierze się różnica pomiędzy wskazaniami fotoradarów SM, a rzeczywistą prędkością, polecam obejrzeć na YT materiały gościa o nicku TVBigos.

Trochę ich jest, a nie pamiętam, w którym odcinku jest to wyjaśnione. Głównie chodzi o kąt ustawienia radaru względem osi jezdni.

http://www.polityka....o-frajerzy.read

Nie wiem na ile to prawda i czy faktycznie działa, ale pewnie coś musi być na rzeczy.

no tak tylko teoretycznie jak się nie odpowie to mogą to wysłać do sądu. W moim przypadku nie wiem czy faktycznie popełniłem wykroczenie i chciałbym mieć to udowodnione.

Jeśli faktycznie przegapiłem fotoradar i pstrykło mi moto z tyłu to trudno, taki złodziejski kraj, danine na Vincenta trzeba płacić czasem.

ALE PROSZĘ MI DROGA INSPEKCJO UDOWODNIĆ WYKROCZENIE!! i przy okazji uzasadnić ten cudowny mechanizm wykupienia się od punktów.

@Radzior- mi w zeszłym roku i w tym przyszły ze 4 pisma od ITD Także wyluzuj . To że nie wysłali zdjęcia na którym popełniasz wykroczenie wynika z jakiś ich tam procedur i nic z tym nie zrobisz . Dopiero w sądzie jest to postrzegane jako materiał dowodowy gdyby do rozprawy doszło . Winowajcy zdjęc nie wysyłają teraz . Pewnie to jakiś ich sposób manipulacji.

Od siebie - jak było to niedaleko okolicy w której mieszkasz napisz że kierowal kolega który teraz mieszka w Anglii . Normalnie podaj jakieś dane i adres i niech sie pałują sk*rwysyny.

Ja teraz stosuję coś takiego na radary: http://allegro.pl/tasma-naprawcza-power-duct-tape-48mm-x-50m-black-i3389103175.html

Działa, nic mi nie przychodzi. Mam spokój. A do kontroli i tak się nie zatrzymuję, więc luz. Tylko kiedyś przy tankowaniu, nie chcieli mi włączyć dystrybutora zanim nie zejdę z motocykla i nie zdejmę kasku:-)

Ja teraz stosuję coś takiego na radary: http://allegro.pl/ta...3389103175.html

Działa, nic mi nie przychodzi. Mam spokój. A do kontroli i tak się nie zatrzymuję, więc luz. Tylko kiedyś przy tankowaniu, nie chcieli mi włączyć dystrybutora zanim nie zejdę z motocykla i nie zdejmę kasku:-)

zaklejasz fotoradary taśmą klejącą??

Kurwa przypomniali mi sie ze tez musze zaplacic :). Tylko gdzie mam kwitek od tego

Samos wyluzuj Twoj kwitek jest w skarbówce dopłacisz max 25 zł do tego bez żadnego srania pod siebie :P

zaklejasz fotoradary taśmą klejącą??

:-) Myślałem, aby pozaklejać radary w okolicy, ale łatwiej mi było zakleić tablicę.

Radzior, zresztą, sposób użycia tej taśmy przeze mnie wynika z kontekstu całego mojego wpisu :-)

Edytowane przez KG B12

to mi przypomina metody SB i skazywanie "na gębe" bez dowodów.

Rządam zdjęcia i tak też do nich napisze (pewnie huja to da)

Nic Ci to nie da. W piśmie, które dołączyli jest wyraźnie napisane,że nie odsyłają zdjęć ;)

Dla mnie ITD straż gminna to jakieś mocne nieporozumienie. W każdym razie odesłałem wniosek do ITD z parodniowym opóźnieniem i póki co cisza;)

Edytowane przez WaluÅ›

Mi mandat wysłali dopiero 2 miesiące po wysłaniu "przyznania się" i tak nie mam ochoty póki co tego płacić, poczekam popacze :D

po 3 latach mandat się przedawnia

Wysratalkowane z Xperia

Nie no, ja to zapłacę, tylko nie teraz, nie mam zamiaru srać sobie w papiery, jak zapierdalam i łamię przepisy to wiem, że mandat czasami może się przytrafić, za darmo tego nie dostałem. :)

Jasne . Mój kolega z Wielkiej Brytanii też świadom wykroczenia jakie popełnił, chce przyjąć zasłużona karę za nadmierna prędkość , jednak ITD nie pofatygowała sie by wysłać mu druki .

Wszelką korespondencję w tej sprawie mają kierować do niego jako sprawcy wykroczenia :trzepie:

Daj jego wizytówkę na PW co? :D

Jak to niby po 3 latach mandat się przedawnia? :P a do tego czasu to co? Nikt się nie pofatyguje przypomnieć, ani ubiegać o zapłatę? :D

Dudi, to, że mandat się przedawnia to nie znaczy, że jest nieścągalny, po prostu zmienia się kategoria długu, tym nie mniej mowa o 3 latach jeśli nie przejdzie to na drogę sądową, bo jak jest postępowanie to sprawa się wydłuża lub dług zmienia swoją kategorię, więc może po niego przyjść komornik. Słyszałem historie, że niektórym się upiekło i komornik zamiast ściągać po prostu umarzał ale słyszałem też o 500 PLN kosztów komorniczych przy mandacie za jazdę bez biletu (100 PLN)

W interesie Państwa jest to, żebyś zapłacił- kiedy - to nie ma znaczenia, jesli się upomną to raczej tuż przed przedawnieniem, żeby dojebać odsetek, komornikowi i sądowi. Wybór należy do Ciebie :D

...ale słyszałem też o 500 PLN kosztów komorniczych przy mandacie za jazdę bez biletu (100 PLN)

W interesie Państwa jest to, żebyś zapłacił- kiedy - to nie ma znaczenia, jesli się upomną to raczej tuż przed przedawnieniem, żeby dojebać odsetek, komornikowi i sądowi. Wybór należy do Ciebie :D

Magpie,

Moja żona w 2004 roku jechała bez bilety tramwajem i dostała mandat. Wtedy zameldowana była jeszcze u rodziców - więc korespondencja przychodziła na stary adres (jakieś ponaglenia itp.), potem sprawa przycichła.

W zeszłym roku (po 8 latach od zdarzenia!!!) tramwajarnia/kontrolernia sprzedała wierzytelność do KRUKa, ten expresowo skierował wniosek do sądu, a są wydał wyrok z klauzulą wykonalności. Sprawą zajął się komornik i wszedł żonie na konto. Musiała zapłacić 700PLN!!! (7stów bolało nas teraz mniej niż 5dych za czasów studenckich, ale jednak kurwa bolało). Nie można było nic zrobić, bo (jak już pisałem) ostatnia korespondencje z sądu przychodziła na stary adres (od wyroku sądu zawsze można się odwołać w ciągu 7dni, potem wyrok się uprawomocnia. Ewentualne odwołanie byłoby oparte na paragrafie, który mówi o przedawnieniu takiej akcji po roku albo dwóch), a korespondencję z sądu można odebrać tylko osobiście. A że mieszkamy 300km od rodziców to jeździmy tam raz na 2 miesiące, a jak dwa razy awizowana poczta jest nieodebrana, to się ją uważa za dostarczoną.

Najlepsze jest to, że jak naczelnik US dostał info o zajęciu konta, to podał komornikowi nowy adres żony. Ostatnie pismo przyszło już do nas, ale było to pismo ponaglające, niemalże grożące!

Byłem z tym u swojego prawnika. Powiedział, że jest w stanie wygrać sprawę, ale koszty wyniosą 600PLN, więc stwierdziliśmy, że nie ma sensu i zapłaciliśmy komornikhujowi.

Więc jak już jest mandat, to chyba lepiej zapłacić, bo ręka sprawiedliwości dopada nawet po 9 latach!.

Edytowane przez KG B12

Jak mi przyszedł mandat ze straży miejskiej (fotka) , pojechałem na straż miejską i wyraziłem skruchę , napisałem oświadczenie że już więcej nie będę :D i komendant dał mi upomnienie. W Warszawie co jakis czas komendy straży miejskiej , jednego dnia robią dzień amnestii i umarzają mandaty ale to trzeba mieć kogoś w straży żeby dał cyne i wtedy jechać, jest z tym troche fatygi ale da się uniknąć.

A mam pytanie z drugiej beczki , praktycznie codziennie wali mi fotke fotoradar jadąc ma motocyklu i tak sie zastanawiam czy jakby sie uparli to czy mogą mnie ścignąć czy nie ?

mandat za brak biletu to co innego niż mandat za wykroczenie drogowe. Te za wykroczenia obsługuje Skarbowy i jeśli po 3 latach nie uda im sie ściągnąć z konta albo pensji to musza umożyć. i po sprawie. mam dwa takie pisma umażające mandaty bo nikt sie nie zainteresował przez te lata, a i ja zapomniałem.

Z kolei kara za brak biletu może być odsprzedana zewnętrznej firmie windykacyjnej i wtedy to już poza kontrolą. Choć na te złodziejskie firmy windykacyjne też są metody ale to nie o tym temat :-)

nie zmienia to faktu, że chcę zobaczyć zdjęcie swojego wykroczenia!!

Jasne . Mój kolega z Wielkiej Brytanii też świadom wykroczenia jakie popełnił, chce przyjąć zasłużona karę za nadmierna prędkość , jednak ITD nie pofatygowała sie by wysłać mu druki .

Wszelką korespondencję w tej sprawie mają kierować do niego jako sprawcy wykroczenia :trzepie:

te sam numer robilem ze szwagrem z niemiec . raz ja - raz on. jakeis 5 lat temu - na razie spokoj

Lepiej wybierajcie szwagrów na wschodzie, oficjalnie poza UE mandaty może nakładać tylko policji, straże wiejskie i ITD jak wyślą na Ukrainę to ich śmiechem zabiją bo ewentualnie tylko policja może to robić, wewnątrz UE pewnie jakoś się dogadają wcześniej czy póżniej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.