Skocz do zawartości

Ślizg Łańcucha Gsf 650 S A 2006 - Kiedy Wymieniać, Objawy Zużycia

Gość loniu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie.

Kolejne zapytanie do bardziej zaawansowanych technicznie kolegów, a mianowicie jak wygląda ślizg łańcucha nadający się do wymiany? Kiedy powinno się go wymieniać. Załączam zdjęcie swojego. Następne pytanie to gdzie szukać nowego ? Jakoś na allegro nie mogę go szybko znaleźć :/

Dodatkowo mam pytania - dlaczego łańcuch miotał się po wahaczu i tak znacząco go wytarł?

post-5950-0-33775600-1358679382_thumb.jpg

Co do slizgu to nie wiem, a wytarcie może byś od luźnego lańcucha

ślizg wygląda na dobry, a to faktycznie łańcuch Ci n*******la w wahacz. Podczas jazdy nie słychać było nic??

Napewno za luzny lancuch . Zdjecie malo ostre wiec trudno cos zauwazyc dokladnie ale co mi sie rzuca to rdzawe kolory lancucha. Smarowales go kiedys :P ?

Tak łańuch wydawał dziwne dźwięki. Jeżeli chodzi o smarowanie to też czasami zdarzało mi się trochę go nawilżyć ;) moto stoi już 4 miesiąc w garażu więc kolor łańcucha jest jaki jest.

W sumie ostatnie pytanie: w przyszły m tygodniu zakładam nowy napęd ( zębatki + łańuch). Rozumiem, że ślizg może jeszcze zostać? Obecny łańcuszek jest wyciągnięty na maxa ( naciąg już się skończył). Nowy pewnie będzie dobrze napięty i dziwne metaliczne dźwięki się skończą ? :D

Wydawal dziwne dzwieki zapewne walac o wahacz :D . Jak juz zalozysz nowy naped to nie nawilzaj go czasami tylko smaruj jak nalezy ;) . Co do slizgu to taka jak mowi logicsys, jezeli nie ma dziur to nie ma obawy

Jak sie nie myle to slizg mozna obrocic. Ale nie pamietam czy na 100%, bo dawno to rozbieralem :)

Chyba nie obrocisz bo musialby byc wtedy od strony wewnetrznej wahacza chyba . Chyba ze jest symetryczny to wtedy tak, a jaki jest to nie wiem :P

Edytowane przez damiannos

Chyba nie obrocisz bo musialby byc wtedy od strony wewnetrznej wahacza chyba . Chyba ze jest symetryczny to wtedy tak, a jaki jest to nie wiem :P

Niestety nie można go obrócić, tj można ale nie będzie pasował - tak jest przynajmniej w starym b6 :)

Niestety nie można go obrócić, tj można ale nie będzie pasował - tak jest przynajmniej w starym b6 :)

Nawet sie dokladnie nie przygladalem jak u mnie w b6 jest. Nie uwierze ci i sam sprawdze kiedys :p:

Nawet sie dokladnie nie przygladalem jak u mnie w b6 jest. Nie uwierze ci i sam sprawdze kiedys :p:

hehe spoko :D Ja kiedyś wyciągałem i już wiem :p:

Słabo kolego szukasz http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=%C5%9Blizg+bandit+650. Poza tym sprawdź czy łańcuch nie wytarł Ci już pięknej dziury w wahaczu. Wymień ten łańcuch bo tragedyja ;p

Edytowane przez Phoenix

Wiem wiem... Okazuje się, że zębatka tragiczna nie jest ale łańcuch porażka. Dzisiaj odbieram złotego DID-a :D

Jeszcze jedno techniczne pytanie... żeby wyciągnąć łańcuch muszę odkręcić wahacz... Jak później zamontować go w tym samym położeniu co przed rozebraniem? Co należałoby przy tej okazji przesmarować przeczyścić ? Czytałem niezły poradnik jak wymienić napęd, ale takich informacji już tam nie znalazłem :/

Oczywiście łańcuch wymieniasz z zębatkami? Nie musisz zdejmować wahacza, łańcuch przechodzi po częściowym wysunięciu tulei (Jakimś prętem, spróbuj, najlepiej z jakiegoś metalu miękkiego żebyś gwintu nie zmasakrował).

łańcuch się rozkuwa i zakuwa nowy bez zdejmowania czegokolwiek....ale oczywiście zębatki razem z łańcuchem by dobrze było wymieniać.

Nie każdy leci do serwisu z byle pierdołą, niektórzy lubią samemu podłubać. Żeby rozkuć i zakuć trzeba mieć przyrząd. Jeśli kupił fabrycznie zakuty to musi przełożyć pomiędzy wahaczem i ramą.

Wiem wiem... Okazuje się, że zębatka tragiczna nie jest ale łańcuch porażka. Dzisiaj odbieram złotego DID-a :D

Jeszcze jedno techniczne pytanie... żeby wyciągnąć łańcuch muszę odkręcić wahacz... Jak później zamontować go w tym samym położeniu co przed rozebraniem? Co należałoby przy tej okazji przesmarować przeczyścić ? Czytałem niezły poradnik jak wymienić napęd, ale takich informacji już tam nie znalazłem :/

Ściąganie wachacza do wymiany łańcucha to trochę strzelanie z armaty do wróbla IMHO :D Więc sprawdź co CI tam ciekawego dali (zakuty czy nie) no i mam nadzieję, że mimo, że zębatki miały zęby to też sobie sprawiłeś nowe?

Tez mnie czeka wymiana całego napędu w marcu przed przeglądem, które zębatki są wytrzymalsze JT czy Sunstar ?

Które wytrzymalsze to ciężko powiedzieć, bo każdy inaczej jeździ. Ale generalnie sunstar jest dokładniej wykonany.

Nowy sie zespawa :p:

A tak na serio, tyle tych motoserwisow jest, gdzie mozna zakuc sam lancuch. Pomysl ze zdjeciem wahacza jest o tyle dobry, ze przy okazji wyczyscisz kolyske i cale tylne zawieszenie, a mozna sie zdziwic co sie tam dzieje, gdy sie o to nie dba. A raczej malo kto przeglada te elementy :)

Tez mnie czeka wymiana całego napędu w marcu przed przeglądem, które zębatki są wytrzymalsze JT czy Sunstar ?

na przeglądzie ktoś Ci patrzy na zębatki?? gdzie ty przeglądy robisz?? :)