Skocz do zawartości

Ciuchy - Kombinezon Skórzany - Jaki?

Gość Marqs
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zdania, że to co jest do wszystkiego jest do niczego, dlatego inne ciuchy na lato inne na deszcz, inne na tor.

Ja 90% jeździłem w komplecie dżiny (350zł) + kurtka (350zł)

Przy mojej sporej potliwości zestaw optymalny, jak jest zimno to pod spód zakładasz kalesony/bluzy jak pada to na wierzch zakładasz sztormiak (Held Comic 150zł albo lepiej, zestaw wędkarski 35zł). 9% mojego jeżdżenia to dżiny + kurtka z membraną (450zł). 1% skóra.

Póki nie ma sezonu i nie musisz szybko czegoś mieć to spokojnie wybierz dobry zestaw na dłużej, bo jak pisali nie ma sensu wydawać dwa razy.

PeEs OffTop

W emotikonach dostępnych od ręki znalazłem jakąś "nową" ikonę - rewelacja :trzepie:

Dzięki Kruk! Twoja wypowiedź bardzo mi pomogła. Nie mam doświadczenia z tym jak śmigać na co dzień, co ubierać na dłuższą trasę. Jeżeli będę chciał jechać na trening to nie ubiorę całej skóry żeby przejechać 5km, a moto będzie mi służyło żeby właśnie dojechać do sklepu, na trening, do szkoły, ewentualnie co jakiś czas w dłuższą trasę itp. Ale na początku mojej przygody nie zamierzam się nigdzie zapuszczać, tylko przejażdżki po mieście i ewentualnie co wyżej.

Nadal masz tą kurtkę Held Tropic? To ta?:

http://www.defender.net.pl/product-pol-2040-KURTKA-HELD-TROPIC.html

Tu są jeszcze inne:

http://www.modeka.pl/pl/produkty/#!box/scorpion/25/1/m

http://www.modeka.pl/pl/produkty/#!box/sporty%20mesh/22/1/m

http://www.modeka.pl/pl/produkty/#!box/mesh%20mistral/26/1/m

Sporty Mesh mi najbardziej pasu, ale te dwie ostatnie mają dziwne paski na rękawach. Ktoś kojarzy te kurtki ? Modeka to dobra firma ?

To też jest bardzo fajna propozycja:

http://www.motorwings.pl/19-ventilator-ii-4-season-sport-textile-.html

Edytowane przez Sophisticated

Te paski to bardzo przydatna rzecz - regulacja obwodu rękawa ;)

Wkładasz, dopasowujesz i nic Ci na wietrze nie furkoce :D

Modeka jest spoko ;)

Edytowane przez Kukuryku

Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że w kombi Firefox z początku dyskusji nie ma w standardzie protektora pleców i bioder. Protektor bioder to dość fajna sprawa musi być. Ja miałem kontakt z asfaltem w jeansach co poskutkowało trwały podrażnieniem nerwów :/

I jeszcze się wypowiem na temat kombinezonów skórzanych. W swoim przejeździłem praktycznie cały sezon. Dopóki nie zsiadasz z moto i nie przechadzasz się w kombinezonie to idzie wytrzymać i w temperaturze 25 C. Dojechać do pracy, przebrać się i jest dobrze. Gorzej jak trzeba po drodze wstąpić do banku, sądu czy gdziekolwiek...

Moja opcja na pogodę 'lato w pełni' to zbroja założona na koszulkę z długim rękawem, krótkie spodenki i ochraniacze na kolana.

• 4 months later...

Tak się zastanawiam czy sobie nie kupić dwuczęściowego kombi skórzanego, mocno perforowanego, w kolorze białym lub ewentualnie czarnym z dużą ilością białego. Jak wiadomo białe jest lepsze od czarnego podczas upałów :). Tylko obawiam się , że białe to będzie ale krótko :) Jeździ ktoś w białej skórze i może się wypowiedzieć jak to jest z utrzymaniem w czystości takiej skóry ?

Oj Oj, chcesz kupić kombi w kolorze innym niż "jedyny słuszny" czarny ??

Zaraz "pedały" polecą.. :D

A bardziej serio to zależy co chcesz w nim robić.. Jak Ci jest potrzebne do okazjonalnych wypadów na tor czy lansu w niedzielę to uważam że bez problemu można je utrzymać w czystości.

Gorzej jak polecisz w nim w podróż dookoła Europy, łapiąc przy tym kilkakrotnie ulewę..

Na pewno bardziej kontrastowy kolor kombika to duży plus do bycia widocznym w mieście nie tylko przez obślinione małolaty przed lokalem ale przede wszystkim przez kierowców w puszkach i może czasem ocalić dupsko. Jak będziesz go regularnie czyścił zaraz po powrocie a nie czekał aż ścierwa zabitch nim much i komarów wtopią się w skórę po tygodniach spędzonych na niej to bez problemu utrzymasz go w czystości. Mam kilku kumpli w białych kombikach Spyke i Alpinestars i generalnie zasada jest "jak dbasz tak masz".

generalnie zasada jest "jak dbasz tak masz".

Ta zasada tyczy się wszystkiego :) Ja mam ciuchy tekstylne z białymi wstawkami (nie dużo ale jest) i one potrafią się szybko uwalic ale w skórzanym kombi nie powinieneś miec takiego problemu.

Edytowane przez Paweł NGI

Nooo widoczny z daleka B) i ma białe wstawki :) ale nie wiem czy autor to miał na myśli.

Edytowane przez Paweł NGI

ten różowy odpada bo jest jednoczęściowy :) A tak na serio to nie zależy mi na lansie tylko na komforcie termicznym podczas upałów.

Ja mam w całym ubiorze ok 60% białego (łącznie z białymi butami i rękawicami). Co prawda kombi tekstylne, ale jeśli będziesz używał do rekreacyjnej jazdy to utrzymasz w czystości. Gorzej jak walniesz długą trasę i po drodze złapie Cię deszcz. To masz duużo czyszczenia... Niemniej następny ubiór też kupię biało-czarny :)

jesli szukasz czegos z mysla o smiganiu po miescie w upaly to chyba nie ma nic lepszego niz cooler pod mesh'em i mottowear'ami, no ale bezpieczenstwo, bla bla bla....

Jak jedziesz to perforowana skora jest ok, jak stoisz miedzy puszkami to "płyniesz" - bialy kolor bardzo tego nie zmieni. To taki półśrodek, a do czego prowadza półśrodki to Ci Mario-Alvaro moze wytlumaczyc:) do lansu w niedziele bedzie zaje.bisty :oki:

• Upvote 1

No nie wiem, ja tam kombi czyszczę tak solidniej z 2 razy w sezonie, nie wyibrażam sobie że myję go po każdej jeździe w deszczu czy przez lasy (w pip much i komarów na klacie). Lekko przetrę na wilgotno i jest ok, ale jak miałbym szorować to bym zrezygnował...

Pozwólcie ,ze jako specjalista na forum od koloru białego i ja dodam swoje zdanie... :P :P :P

Biały oczywiście +50 lans, + 30 buans, +15 KM...... jednak jak jestes takim brudasem jak (cenzura) to wrzuc na luz z białym. Trzeba dbać na bieżąco bo inaczej wszystko ładnie się z*****e i cieżko bedzie później doprowadzic do wzglednego stanu pierwotnego. Ponadto skóra jak sie wyciera to robią się czarne ślady i tu niestety tylko malowanko Cie czeka. W przypadku czarnych skór to bez znaczenia bo i tak w ten sam kolor sie wyciera. Co do upałów nie wypowiem sie ale mysle ,że to praktycznie bez roznicy bo i tak poplyniesz w skórze . Ja juz wiem ,ze moja mimo zajebistej perforacji przy +25 dojebie mnie fizycznie i psychicznie.

P.s ale mówcie co chcecie przynajmniej biale moto jest łatwiejsze do utzymania czystości niż czarnuch :D sprawdzone łopatologicznie

Moja jest taka

alpinestars_GP_Plus_Perforated_2012_Jacket_White-Black_detail_2_600.jpg

Edytowane przez Ojciec Pij-us

Chciałem dać plusa Kacprowi, ale mi powiedziało, że wyczerpałem limit na dzisiaj, więc muszę tu dopisać, że popieram.

Ja mam jednoczęściówkę perforowaną (czarną) ło tako http://www.aukcjoner.pl/gallery/003017227-.html#I1 to po mieście da się w niej wytrzymać do 15 stopni. Już samo zakładanie tego szuwaru powoduje lekkie płynięcie, nie mówiąc o staniu na światłach, więc na miejskie upały mam mesh i dżiny.

Ale jak coś to biały kolor bym brał ze względu na lepszą widoczność jak pisze Jacku... tylko żona mi nie pozwoli :D

chyba sobie jednak odpuszczę :( Jak mam po każdej jeździe czyścić skórę to nie bardzo mi się to uśmiecha. Będę się dalej lansował w czarnej skórze :) :) :)

w największe upały będę jeździł w zbroi i w jeansach Mottowear :)

• 5 months later...

Witam , mam zamiar zakupić kombinezon skórzany , lecz nie mam zielonego pojęcia jakiej marki i na co zwracać uwagę.Mam zamiar przeznaczyć na to 1200:1300 zł.Jest to już więkasza kwota (przynajmniej dla mnie ) dlatego nie chciał bym zakupić chłamu i póżniej pluć sobie w brode. :)

Widziałem na allegro dosyć fajny kombiak firmy "tschul" lecz nie wiem co to za marka .

Z góry dzięki ludzią dobrej woli za pomoc:)

Obejrzyj sobie strój "Metro " ja taki mam i jestem zadowolony . Dobrze uszyty , wentylacja i nie denerwuje nic w czasie jazdy . Cena ok 1200

Witam , mam zamiar zakupić kombinezon skórzany , lecz nie mam zielonego pojęcia jakiej marki i na co zwracać uwagę.Mam zamiar przeznaczyć na to 1200:1300 zł.Jest to już więkasza kwota (przynajmniej dla mnie ) dlatego nie chciał bym zakupić chłamu i póżniej pluć sobie w brode. :)

Widziałem na allegro dosyć fajny kombiak firmy "tschul" lecz nie wiem co to za marka .

Z góry dzięki ludzią dobrej woli za pomoc:)

To dosyć fajne ciuchy. Mój kumpel w tym jeździ dużym Intruzem.

P.S. Skóra ładnie wygląda, ale jak w deszczu przemokliśmy, to ja się suszyłem 20 minut - wirowanie + suszarka, a jego skóra schła i schła...

Zastanawiałem się również długo co wybrać skóre czy materiał.Co jest bezpieczniejsze ( zdzieranie ), wygodniejsz i praktyczniejsze.Jedną opinie przeciw skórze juz mam.

Ilu jest zwolenników skóry ,a ilu materiału i dlaczego?? :usmiech:

Bierz skóre...jakie masz gabaryty?? Z Wro na allegro sprzedaje koles uzywki w calkiem dobrym stanie jak widac na fotach. Wiadomo nowa to nowa ale czasami lepiej kupic jakiegos Dainese czy innego A* po kims kto mial dwa razy na grzbiecie niz Tschula....musisz sobie sam odpowiedziec co bardziej pasi. Pochodz po sklepach motocyklowych, pomierz sobie co na Tobie dobrze lezy (wbijaj sie w ciasne spodnie i tak sie rozbija) i pozniej szukasz tanszej alternatywy w necie :P

Ojciec dobrze gada. Jak skóra to może lepiej markowa urzywka, a jak większa kasa to lepiej przymierzyć.

Każdy rodzaj stroju dobry do czego innego. Do zapiedralania skórka, do turystyki szmatka, na miasto dżinsik, odpowiedz sobie jak najczęściej będziesz jeździł.