Skocz do zawartości

Ciuchy - Kombinezon Skórzany - Jaki?

Gość Marqs
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czekam nadal na opinie o ciuchach tekstylnych i skórzanych. Będę jeździł tak po mieście jak i na wypady nawet dość długodystansowe ;) Ile mniej więcej sezonów wytrzymuje u was np. kurtka, spodnie, buty?

W tym sklepie 4bikes.pl są niezłe promocje, niektóre rzeczy nawet 50% taniej. Czy tylko na zimę tak jest, czy w sezonie też ?

Edytowane przez Sophisticated

W tym sklepie 4bikes.pl są niezłe promocje, niektóre rzeczy nawet 50% taniej. Czy tylko na zimę tak jest, czy w sezonie też ?

Obserwuje sklep ponad rok juz i w sezonie też są ale mniejsze.. a na zimę lecą po bandzie ;)

Edytowane przez lukid93

Dzięki za info, więc na pewno na zimę skorzystam z usług tego sklepu :) Tylko teraz muszę się zastanowić czy kupić ten dwuczęściowy, czy jak kolega wcześniej polecił najpierw kurtkę, a później resztę.

Dzięki za info, więc na pewno na zimę skorzystam z usług tego sklepu :) Tylko teraz muszę się zastanowić czy kupić ten dwuczęściowy, czy jak kolega wcześniej polecił najpierw kurtkę, a później resztę.

Ja kupiłem całość i nie żałuję, a wręcz się cieszę że ten temat już mam z głowy :D

Ja kupiłem całość i nie żałuję, a wręcz się cieszę że ten temat już mam z głowy :D

Kupowałem w necie czy w realu ?

Najpierw sobie zamówiłem, potem pojechałem, przymierzyłem elegancko i wziąłem ;)

Polecam taki zestaw kurtka i spodnie. Użytkuję już 4 sezony i wygląda jak nowy. Poleciłem też kilku osobom na forum i gościowi w pracy, każdy chce flaszkę postawić... zadowolenie.

PS. Wiem, że w louis.de w okresie między świętami a nowym rokiem są przeceny nawet do 70%, śmiało można kupić online i ew wymienić jeśli rozmiarówka będzie inna.

A ja tylko dodam od siebie ze lepiej spodnie tez miec na dupie. Wrazie wyjebki zazwyczaj ladujesz na dupie, a w zwyklych dzinach bedzie pieklo :evil: Takze nawet tansze ale lepszy rydz niz nic.

dupe czy chcesz czy nie chce uzywasz a bez skory sie kiepsko siedzi :P

Mam skórzaną jednoczęściówkę, ale na tor nie jeżdżę. Od kiedy kupiłem dżiny motocyklowe i kurtałkę z protektorami skórzanego kombiaka miałem na sobie raz, bo mi dżiny przemokły. Kupiłem jeszcze kurtkę na mokro, a teraz jeszcze dokupię spodnie na mokro (na bardzo mokro/deszcz zakładam na wierzch przeciwdeszczówkę).

Z tego co podałeś mnie się najbardziej podoba ten firefox. Kup i zapodaj reckę :D

Polecam taki zestaw kurtka i spodnie. Użytkuję już 4 sezony i wygląda jak nowy. Poleciłem też kilku osobom na forum

między innymi ja kupiłem ten zestaw z polecenia Zegara i powiem szczerze, że bardzo mi przypadł. Tyle, że w tamtym roku był tańszy niż teraz. Ja wtedy za taki komplet dałem jakieś 1200zł. Ale teraz jakie widzę ceny tego kombinezonu to mnie lekko przeraziło.

Możesz zobaczyć w mojej galerii, napewno jakieś zdjęcie mam w tym kombinezonie.

Edytowane przez michal_b6

Jeśli byś się zdecydował na taki, mogę przypolować na przeceny, louisa mam 20km od siebie...

zegar:

Rzeczywiście komplet zacny, jeżeli chodzi o tekstylne rzeczy to o takie coś właśnie mi chodzi. Tylko płacz i płać ;) W tym momencie trudno byłoby mi się zdecydować na taki zakup,a do kwietnia chciałbym odłożyć na moto, ale strój i tak muszę kupić. Patrząc na obecny kurs EUR zakupy w niemieckich sklepach jakoś nie bardzo mi odpowiadają ;) ale może 70% zrobi swoje :)

Kruk11:

A kurtałkę do dżinów to masz skórzaną, czy tekstyl ? : > Mi tez najbardizej przypadł do gustu Firefox, ale czy to dobre jest ? i czy skóra... Gdybym wiedział że chcę skórę to pewnie bym się mocno zastanowił ;)

michal_b6

Może taka cena jest spowodowana kursem euro ?

logicsys:

Trafna uwaga, daje do myślenia ;)

Nie byłoby problemu gdybym wiedział ile zarobię(prowizja <_< ), a do kwietnia już chciałbym mieć jakąś sumę. Nie wiem jeszcze za ile kupię motor i ile mi zostanie. Ale przecież żeby jeździć potrzebuje stroju, i koło się zamyka ;)

Rozpocząłem temat kupowania ubiory, ponieważ jest taki okres i liczę na promocję. Póki co jestem najbardziej zdecydowany na tego Firefoxa, ale w każdej chwili mogę zmienić zdanie.

Jeżeli chodzi o skórę to czytałem że nie jest taka uniwersalna jak textyl (jeżeli będę chciał jechać w dłuższą trasę, a tu deszcz;/), ale z drugiej strony, jeżeli przesiądę się za jakiś czas na coś bardziej sportowego to skóra zostanie. Druga sprawa to o skórę muszę dbać, a o tekstyl już nie bardzo, a już wiem że czasami mi się po prostu nie będzie chciało. Tak jak z nowymi białymi butami, najpierw je czyszczę z byle czego, a później zostawiam ubłocone na dworze...

Powiem tak, do czasu kupna motoru chciałbym się zaopatrzyć w co najmniej kurtkę, oraz nowy kask (mam LS2 Diamond, ale wiadomo ;) ). Jeżeli waszym zdaniem moje rozumowanie jest błędne to poprawcie mnie, ale podajcie argument :)

Wy jak najczęściej śmigacie ubrani na motorze ?

Argument? Dwie gleby na dziorze. W tym jedna bez ciuchow. Pierwsza predkosc jakies 50-60 na blacie uslizg tylnego kola spadam na biodro i tylek. SPodnie za 250 zl (rypard z allegro) Dupa cala tylko lekki siniak, dziny zwykle byly by w strzepach a skora wlasna na polbruku... Druga gleba bez ciuszkow, zwykle dziny i bluza, predkosc jakies 10-20, zdarty lokiec i przetare biodro...

Sam zdecyduj co lepsze. Poza tym posmigasz bez ciuchow, przeiwiejesz stawy kolana, i bedzie bolec- cos o tym wiem.... Decyzja nalezy do CIebie ;)

Zwizualizowałem sobie to co napisałeś i mnie przekonałeś, lepiej kupić gacie i kurtkę.

Przedstawię wam jeszcze kurtki tekstylne które wpadły mi w oko(kolejność od tej która mi najbardziej przypasowała):

http://4bikes.pl/kurtka-alpinestars-xenon-air-tekstylna-letnia-kolor-szarybialyczarny-x1-p-9112.html

http://4bikes.pl/kurtka-tekstylna-grid-59-racer-p-3632.html

http://4bikes.pl/scott-kurtka-tekstylna-airrace-meska-p-2181.html

http://4bikes.pl/alpinestars-tmagnum-jersey-jacket-p-710.html

http://4bikes.pl/scott-blouson-gardener-meska-2007-p-1406.html

http://4bikes.pl/alpinestars-trc1-x1-p-2636.htm

Jak Wy śmigacie? Chciałbym znać opinie co wam przeszkadza w skórze lub w tex ?

W skorze masz jajka spocone, ale w tanim texie lepiej nie bedzie :), Za to mokry tex bedzie na pewno lzejszy od mokrej skory.. Co za texem, czyszczenie w pralni chemicznej komplet texa 300 pln komplet skorzany 750 pln. Ale samemu tez mozna czyscic. (skora- szare mydlo plyn do tex-plukania)

Ochorna przy glebie na pewno skora wytrzyma wiecej, ale z tego co sie przekonalem, najszybciej puszczaja szwy, wiecej na nie tez zwracaj uwage. (czyt, popytaj innych userow).

Sam po zakupie butow i rekawic poszukam czegos z wyzszej polki, na swoje chinskie no name wydalem 520 pln, ale sie sprawdzily i w deszczu i przy glebie j.w pisalem.

Nie polecam samej kurtki i zbierania kaski na lepsze spodnie bo nigdy nie wiesz kiedy one beda potrzebne. ;)

W skorze masz jajka spocone, ale w tanim texie lepiej nie bedzie :), Za to mokry tex bedzie na pewno lzejszy od mokrej skory.. Co za texem, czyszczenie w pralni chemicznej komplet texa 300 pln komplet skorzany 750 pln. Ale samemu tez mozna czyscic. (skora- szare mydlo plyn do tex-plukania)

Ochorna przy glebie na pewno skora wytrzyma wiecej, ale z tego co sie przekonalem, najszybciej puszczaja szwy, wiecej na nie tez zwracaj uwage. (czyt, popytaj innych userow).

Sam po zakupie butow i rekawic poszukam czegos z wyzszej polki, na swoje chinskie no name wydalem 520 pln, ale sie sprawdzily i w deszczu i przy glebie j.w pisalem.

Nie polecam samej kurtki i zbierania kaski na lepsze spodnie bo nigdy nie wiesz kiedy one beda potrzebne. ;)

a Ty w czym jeździsz ?

Jak pisalem w tanim texie z china. Kurtka jeszcze jak Cie moge, wypinana podpinka i membrana i jakas wentylacja, spodnie niestety z membrana a stale,

Dupo sie poci juz przy 20 stopniach. Ale jak pada to jest sucho. Znaczy predzej sie spocisz jak one przepuszcza jakas wode. Na plus czysczenie z much, mydelko troche wody szczoteczka i schodza bardzo dobrze, ale to tez zalezy czy sobie kupisz eNke czy eSke.

I co jeszcze- smigasz w cywilnych ciuchach jest oki fajnie luzno i wogole ale czujesz ta swiadomosc zblizenia sie do afaltu i zdartej skory (zeby tylko), Jak juz sie w cos ubierzesz to jestes mega skrepowany ciezko sie smiga jakos tak nienaturalnie. Jednak jak juz sie przyzwyczaisz to bez ciuchow bedziesz sie czul "nago" :D

ja latam w "moim" zestawie zawsze, czy gorąco, czy zimno. Jak pisałem, w upalne dni dość gorąco w spodniach, ale są wywietrzniki, dają radę, ale za to kurteczka ... bajka. W deszczu daje radę, ale jeśli masz zamiar jechać 100 km, to lepiej kondona założyć...

Wielkie dzięki za info!

Zegar, a co to kondon i dlaczego ? : > Rozumiem że piszesz o tym tekstylnym zestawie ?

kondom - kombinezon przeciwdeszczowy , np. Held Comic wpisz w google

kondon to kombiak przeciwdeszczowy, a dlaczego... bo "gumowy" ;) tak mowa o moim textylku... ps a jaki lans :lol:

Edytowane przez zegar

Piankowe ochraniacze..... proszę Cię! wiadomo lepsze to niż spodenki i koszulka POLO, moim zdaniem jak juz coś kupować to coś docelowego. potem będziesz się zxastanawiał co zrobić z "zakupem tymczasowym" a stracisz więcej kasy (na graty tymczasowe i docelowe)

może TU coś znajdziesz.

Edytowane przez zegar

Dzięki za link, zobaczymy co tam będzie :unsure:

A tak na marginesie to już kompletnie nie wiem. Może jednak wstrzymam się z zakupem do tej wiosny. Zna ktoś namiary na jakiś sklep w Łodzi ?

Jestem zdania, że to co jest do wszystkiego jest do niczego, dlatego inne ciuchy na lato inne na deszcz, inne na tor.

Ja 90% jeździłem w komplecie dżiny (350zł) + kurtka (350zł)

Przy mojej sporej potliwości zestaw optymalny, jak jest zimno to pod spód zakładasz kalesony/bluzy jak pada to na wierzch zakładasz sztormiak (Held Comic 150zł albo lepiej, zestaw wędkarski 35zł). 9% mojego jeżdżenia to dżiny + kurtka z membraną (450zł). 1% skóra.

Póki nie ma sezonu i nie musisz szybko czegoś mieć to spokojnie wybierz dobry zestaw na dłużej, bo jak pisali nie ma sensu wydawać dwa razy.

PeEs OffTop

W emotikonach dostępnych od ręki znalazłem jakąś "nową" ikonę - rewelacja :trzepie: