Skocz do zawartości

Skrzynia Biegów - Zmiana Biegów - Różne Problemy

Gość brzoza
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem ten typ tak ma :) Ale mało wiem bo moto nie mam (jeszcze) :) Z przywitalnią fakt :)

Miałem tak gdy najpierw wciskałem sprzęgło a później zmieniałem bieg. Trochę poczytałem i ważne jest by jeszcze przed użyciem sprzęgła wywrzeć lekki nacisk na dźwignię zmiany biegów. Musisz to robić dynamicznie, bo ten stuk często występuje przy różnicy obrotów tarczy sprzęgła i biegu za sprzęglanego, co w niektórych przypadkach powoduje nie wskoczenie odpowiedniego biegu.

Doświadczenia wielkiego nie mam, więc jeżeli plotę głupoty to mnie poprawcie :)

Widzę że teoretyczne podstawy już masz teraz ćwicz to w praktyce, mi kiedyś też 2 źle wchodziła, stukała już myślałem że Bandzior ma hujową skrzynię a to po prostu ja nie umiałem zmieniac biegów, są motocykle które mają bardziej precyzyjne skrzynie biegów ale Bandzior daje radę i biegi mogą wchodzić jak masełko. Tak więc ćwicz ćwicz ćwicz....

nie umisz i tyle O. Naumic sie trzebda, ewentualnie nareperowac wylatana nozke zmiany biegow bo to tez utrudnia zmiane bez zgrzytow i trzaskow. Sproboj sie rozpedzic na jedynce i wywierajac nacisk na wajche odjac gazu, powinna ladnie wskoczyc dwojka

nie umisz i tyle O. Naumic sie trzebda, ewentualnie nareperowac wylatana nozke zmiany biegow bo to tez utrudnia zmiane bez zgrzytow i trzaskow. Sproboj sie rozpedzic na jedynce i wywierajac nacisk na wajche odjac gazu, powinna ladnie wskoczyc dwojka

chodzi mi o to że moze za mały nacisk wywieram w gore na dzwignie... dzis np 1 miałem sytuacje ze nie wskoczyła dwójka a poteme jak przykreciłem do 10tyś to wskoczył ładnie bez stuku etc porem takze jak wracałerm nic sie nie działo łądnie wskakiwały biegi włacznie z dwojką :) ogolnie jak sie dobrze rozgrzeje to nawet jedynka potrafi cichutko wskoczyć wystarczy go dobrze popiłować zeby złapał temperature roboczą i jest ok

tak nawiasem mówiąc nie pytam czy dobrze robie a co jest powodem tego ze nie wchodzi :) poza tym jezdze pare lat ale 1 raz gaznikowcem chłodzonym olejem i powietrzem wiec nie jestem przyzwyczajony do stuków puków zgrzytów etc :P

Edytowane przez GhastRider90

Zła technika zmiany biegów. Z Bandziorem należy obchodzić się z wyczuciem. Ćwiczenie czyni mistrzem. Spróbuj z tym naciskiem na dźwignię i potraktuj wrzucanie biegu z lekkim pół-sprzęgłem. Trzeba to zrobić z wyczuciem, płynnie i w miarę szybko. Jeśli obroty spadną za dużo, to będzie jebniecie. Przy odrobinie wyczucia będzie wskakiwać jak nóż w masło. Poza tym o aksamitności pracy w tym motocyklu można zapomnieć. Dlatego nazywa się Bandit :D

Zła technika zmiany biegów. Z Bandziorem należy obchodzić się z wyczuciem. Ćwiczenie czyni mistrzem. Spróbuj z tym naciskiem na dźwignię i potraktuj wrzucanie biegu z lekkim pół-sprzęgłem. Trzeba to zrobić z wyczuciem, płynnie i w miarę szybko. Jeśli obroty spadną za dużo, to będzie jebniecie. Przy odrobinie wyczucia będzie wskakiwać jak nóż w masło. Poza tym o aksamitności pracy w tym motocyklu można zapomnieć. Dlatego nazywa się Bandit :D

ok dzieki za porade zobaczymy jak bedzie to wyglądało w praktyce wkoncu mam skrzynie biegów bez synchro jak w roburze hehehe :D

• 3 weeks later...

zawsze konczy sie małym zgrzytem i wyczuwalnym "skokiem" bandyty do przodu. to normalne czy cos nie tak? bo byłem na serwisie i stwierdzili ze za luzny łancuch. naciągnęli ale problem pozostał. help ;)

zawsze konczy sie małym zgrzytem i wyczuwalnym "skokiem" bandyty do przodu. to normalne czy cos nie tak? bo byłem na serwisie i stwierdzili ze za luzny łancuch. naciągnęli ale problem pozostał. help ;)

To je amelinium i musi zgrzytać!!! tutaj dokładny opis co i jak http://polishbanditcrew.pl/topic/14860-czesc/page__p__203000?do=findComment&comment=203000

jedynka w dóóóóóóóóóóół :rock:

U mnie podobnie z tym, że nie ma zgrzytu. Słychać jak jedynka wskakuje i delikatnie go "ciągnie" do przodu. Także spokojnie. :P

świat poszedł strasznie do przodu, ale żeby jednoroczne dzieci jeździły na dziorkach ???? :boje_sie:

witam.potrzebuje pomocy.wiem ze kazdy z was mnie pojedzie bo jestesci zajebisci i macie zajebiste motory na ktore ojciec dal wam kase ale nie w tym rzecz a pisze tak na dzien dobry bo ostatnio sie zapytalem i jest tu duzo wygadanych cwaniaczkow ale nie na temat.ale potrzebuje pomocy.czy np jak sie da kite motorem na 1dynce tak chwilke do rozpedzenia na drugi bieg i nacisnie tylny chamulec do zachamowania kola do zera i towarzyszy temu taki z grzyt jakby tryby przeskakiwaly.i mam pytanie czy skrzynia siada czy tam w ssrodku jest jakis tryb ktory ma tak dzialac ze puszcza cos na na mocnehj sprezynie bo niekiedy tak jest ze trzeba chamowac na maxa a nie zdarzy sie nacisnac sprzegla.mam nowy naped a wiec do nie zebatki lub lancuch

.motor suzuki bandit 1200 rok 96 najechane 50tys km.dziekuje za odpis

i jedynka z grzyta cos za mocno przy ruszaniu.co to juz olej skonczony czy sprzeglo.ale jak sie jedzie skrzynia chodzi idealnie

• Downvote 6

Sebek Ty się chyba w głowę walnąłeś!!!

co to znaczy "dac kite", "chamulec", "chamowac" itp od chama?

witam.potrzebuje pomocy.wiem ze kazdy z was mnie pojedzie bo jestesci zajebisci i macie zajebiste motory na ktore ojciec dal wam kase ale nie w tym rzecz a pisze tak na dzien dobry bo ostatnio sie zapytalem i jest tu duzo wygadanych cwaniaczkow ale nie na temat.

za to Ty wygadany nie jesteś. Nie widzę tu dwóch rzeczy:

1. przywitanie

2. ortografii

cwaniaczku.

Jak tego nie poprawisz - pożegnamy się.

To nie portal erotyczny (wiesz który), że nie o ortografię się rozchodzi..

http://polishbanditc...sie-przywitasz/

miałeś coś tu doczytać chyba......

Zgadza się a może to przez to że przywitanie takie kiepskie.....ale ja się nie znam

świat poszedł strasznie do przodu, ale żeby jednoroczne dzieci jeździły na dziorkach ???? :boje_sie:

o danych w profilu nie wspomnę.

Chcesz by traktowac Cię poważnie to się popraw.

Pozdro

nie pierwszy raz zwracano mu uwagę.

Tak więc BAN forever. Krótko i zwięźle.

Pomijając nieporozumienia mędzy kolegami.......prawda jest taka że jakikolwiek ,,zgrzyt,,przy wbijaniu jedynki jest zdecydowanie nieporządany...............poprostu powinien być ,,STUK,, i nie inaczej....

Pozdrawiam.