Skocz do zawartości

Skrzynia Biegów - Zmiana Biegów - Różne Problemy

Gość brzoza
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mówisz i masz ;)

skrzyniom

<SOJPiPJ - interwencja>

skrzyniĄ

<SOJPiPJ - interwencja>

Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2

Mówisz i masz ;)

skrzyniĄ

Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2

:brawa: :brawa:

Conorian- przebieg wynosi 18 000km

A co on stał w krzakach? zamień 1 na 4 :) poczytaj o pre-loading, jest tego sporo na forum, sam na początku nie wiedziałem jak obsługiwać skrzynię w B6, lektura rozjaśniła wszelkie wątpliwości

• 4 months later...

Witam

Ostatnio mam problem z zmianą biegów pierwsze 3 wchodza płynnie ale 4 i 5 ma problem przy obrotach wyzszych niż 6,5~7 tysiecy , nieważne czy wcisne sprzęgło czy bez . Po prostu nie chce wskoczyć , musze z 2 albo 3 razy wbijać .

Byłem u mechanika to mówi ze mam jeżdzic puki sie nie rozleci , albo zostawić mu to do roboty ale cena na bank bedzie 3cyfrowa :( ... ( albo wiedział co to, albo ma strasznie czarny chumor )

Moze ktoś miał podobnie i wie co to .????

A z redukcją nie ma problemu ?

Może masz źle wyregulowaną stopkę do zmiany biegów i ciężko Ci się wrzuca wyższe biegi ?

Jeździj póki się nie rozleci. Zajebisty mechanik :)

mechanik powiedział w prost i bez owijania w bawełne :) dobrać sie do skrzyni nie można inaczej niż rozebrać cały silnik , koszt to ok 800zł w góre . za robocizne .

pozdrawiam

nasze szosowo trusytyczne motóry chyba nie są specjalnie przystosowane do wrzucania biegu bez sprzęgła ... tak więc jak dla mnie masz przyczynę , rozknedlowałeś

co do techniki jazdy to pierwszy sezon był może troszkę agresywny ale teraz juz jeżdżę tylko turystycznie 7 tys obrotów i zmiana , sprzęgło wciśnięte do oporu

przy redukcji nie ma tego problemu , może faktycznie stopka jest źle wyregulowana bo po ślizgu w zeszłym sezonie musiałem ją prostować i ustawiać od nowa

Miałem podobny problem, gdy zmieniłem konfigurację stopki, bo mi stopa za wysoko sie zginała i po 200km jazdy było aż ciężko chodzić. Zrobiłem pod siebie stopke i tak samo miałem problem z wrzucaniem wyższych biegów, niby mocno naciskałem a wejść nie chciały, z redukcją nie było żadnego problemu. Obadaj to bo rzadko sie zdarza żeby coś takiego dolegało bandziorowi, 1 i 2 to rozumiem- jazda na kole :D mogły by być problemy. Jak miałeś ślizga to wg jest to na 100% stopka. U mnie żeby było ok. to trzeba ustawić stopke żeby była dość wysoko i żeby stopa zginałą się o dość duży kąt w porównianiu do motocykli sportowych co stopa wisi ukośnie do jezdzni a nie rownolegle jak w bandziorach.

co do techniki jazdy to pierwszy sezon był może troszkę agresywny ale teraz juz jeżdżę tylko turystycznie 7 tys obrotów i zmiana , sprzęgło wciśnięte do oporu

przy redukcji nie ma tego problemu , może faktycznie stopka jest źle wyregulowana bo po ślizgu w zeszłym sezonie musiałem ją prostować i ustawiać od nowa

Nie chodzi o to, do ilu obrotów kręcisz tylko jak zmieniasz biegi.

Polecam lekturę: http://www.scigacz.pl/Przegazowka,jak,zmieniac,biegi,w,motocyklu,7686.html

Witam, nie dawno kupiłem ten motorek ale że mamy zimę to mogę tylko go przepalić w garażu co jakiś czas. Na początku wszystko było ok, biegi wchodziły lekko na włączonym i zgaszonym silniku. Wczoraj odpaliłem go po kilku dniach i weszła tylko jedynka, kiedy puszczałem sprzegło motocykl od razu gasł. Naciągnąłem linkę i teraz nie wchodzi żaden bieg. Proszę o pomoc. Pzdr

Primo ultimo - nie przepalaj w zimie..... i weź sobię tą radę do serca. bez jazdy nie odpalaj dziorka dla kilku przegazówek

Jeździsz w garażu że biegi wbijasz?

a właśnie..... fajnie by było odwiedzić przywitalnie..... a nie od razu z butami do łózka...

takie tu mamy dziwne zasady :)

Edytowane przez lelon
  • Upvote 1

Dokładnie jak Lelon pisze!

Poczekaj do wiosny i nie dręcz go już zimą :(

I zapraszamy do przywitalni ;)

Nie wciskaj sprzęgła do końca przy zmianie a tylko delikatnie je muskaj tak jak Beny pisał.

Sprawdź dokładnie stopkę zmiany biegów, bo według mnie to jest przyczyną. Sam jeździłem na kuzyna GSXF-ie gdzie miał za wysoko stopkę ustawioną i biegi wchodziły okropnie ciężko, 5 min roboty i biegi wchodziły jak w masło :)

Takj jak wyżej pisze . Miałem podobny problem , przestawiłem dźwignię ok 2 cm w dół i problem znikł . Biegi wskakuja teraz "same"

Dokładnie jak Lelon pisze!

Poczekaj do wiosny i nie dręcz go już zimą :(

I zapraszamy do przywitalni ;)

Myślicie że na wiosnę wszystko będzie ok? W garażu mam cieplutko więc nie wiem co to zmienia.

Grubon a może miałeś rozłożoną stopkę i Ci gasł, a potem zacząłeś kombinować przy lince i sknedloliłeś że nic nie wchodzi

Grubon a może miałeś rozłożoną stopkę i Ci gasł, a potem zacząłeś kombinować przy lince i sknedloliłeś że nic nie wchodzi

Rozłożoną stopkę? Wytłumacz mi w miare obrazowo co z tą stopką i co mogę teraz z tym zrobić. dzieki pzdr