Skocz do zawartości

Skrzynia Biegów - Zmiana Biegów - Różne Problemy

Gość brzoza
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

chodzi o to ze nie zagrzejesz moto do odpowiedniej temp na postoju , zeby sie dobrze rozgrzal trzeba sie przejechac , odpalajac go tylko zeby pochodzil meczysz go i zajezdzasz swiece

Rozłożoną stopkę? Wytłumacz mi w miare obrazowo co z tą stopką i co mogę teraz z tym zrobić. dzieki pzdr

No jak masz rozłożoną boczną stopkę, wrzucony bieg i próbujesz ruszyć z miejsca to moto Ci zgaśnie. Czujnik przy stopce nie pozwala ruszyć z otwartą co by sobie kuku nie zrobić.

Rozłożoną stopkę? Wytłumacz mi w miare obrazowo co z tą stopką i co mogę teraz z tym zrobić. dzieki pzdr

Kolego, wysil się trochę bardziej w przywitalni, to i my się wysilimy.

Kolego, wysil się trochę bardziej w przywitalni, to i my się wysilimy.

Ok dzieki za porady. Jutro zajze jeszcze raz do przywitalni. pzdr

No ale przy rozłożonej stopce gaśnie w momencie wbicia biegu a nie w momencie kiedy masz już bieg wbity i puszczasz sprzęgło. A kolega wyraźnie napisał, że w momencie puszczania sprzęgła mu gaśnie (albo nie sprecyzował)

Ok super , od poniedziałku ma byc plusowa temperatura , to jak tylko snieg zniknie to wyprowadzam BANDZIORA i ustawiam :)

Bardzo dziekuje za pomoc i oby do wiosny :usmiech::oki:

nasze szosowo trusytyczne motóry chyba nie są specjalnie przystosowane do wrzucania biegu bez sprzęgła ... tak więc jak dla mnie masz przyczynę , rozknedlowałeś

Ohhh... you've never been so wrong. :(

Do Bandziora trzeba podchodzić jak do dużego młotka, delikatne obchodzenie się ze skrzynią może skutkować znajdywaniem luzów między 4 a 5tką itp. Sprzęgło delikatnie dotykać albo używać tylko do ruszania.

Skrzynia pozwala na zmianę biegów bez sprzęgła, na prawdę ! :D

Zmiana biegów bez sprzęgła w górę jest zdrowa dla maszyny, a nawet zalecana, nie obciąża sprzęgła.***

Przydaje się przede wszystkim przy agresywnej jeździe, lepsze przyspieszenie i co może kontrowersyjne - mniejsze zużycie podzespołów.

Zmiana biegów w dół bez sprzęgła jest również bezproblemowa, kwestia wprawy.

Skrzynia motocyklowa nie posiada synchronizatorów co ma miejsce w samochodach.

Zmiana biegów jest więc płynniejsza, bez zgrzytów czy szarpnięć, w momencie, gdy różnica prędkości obrotowej zazębianych elementów jest możliwie jak najmniejsza. Dlatego też zmiana biegów w motocyklu powinna być jak najszybsza, przeprowadzona z przegazówką w celu zrównania prędkości obrotowej sprzęganych części. Zmiana biegów bez użycia sprzęgła jest bardziej płynna, gdyż właśnie prędkość obrotowa kół zębatych i wałków jest bardzo do siebie zbliżona, nie zdążą one wytracić prędkości obrotu jak to ma miejsce w przypadku wysprzęglenia.

***- z wyjątkiem, gdy nie ma się kompletnie o tym pojęcia

Edytowane przez casper92

No właśnie, poważnie można tak bez sprzęgła, czy sobie żarty stroicie z mniej doświadczonych kolegów ? ;)

Jak nastepnym razem bedziesz jezdzil, przyspiesz, zamknij manetke i wrzuc kolejny bieg (tylko noga) ;) w dol jeszcze nie probowalem, ale slyszalem, ze w dol bez sprzegla to nie najlepszy pomysl

W dół też nie ma problemu - trzeba odpuscić gaz motocykl zacznie chamowac silnikiem wywierasz nacisk na dzwignie i sam skakuje .

Ale najlepsza jest redukcja z przygazówką i tego sie trzymajmy

Podobnie jak miszi stawiam na stopkę boczną

a na pewno wrzucasz 1?

Kiedyś kolega kupił cbr-ke i po zapakowaniu ja na pakę i wypakowaniu jakieś 80km dalej okazało się że był wbity wyższy bieg. Albo w transporcie musiał przeskoczyć lub kolega jak tylko go wyładowaliśmy zaczął wbijać na sucho i może on pomieszał. Mówi że nie ale pierwsze moto emocje itp no mniejsza z tym

tak czy siak gasł jak puszczał sprzęgło. Miał wbitą 4 lub 5 dokładnie nie pamiętam.

• 2 months later...

temat zapomniany, ale małe pytanko.

Czy wbijając jedynkę zawsze musi zgrzytać?? Ciągnąć nie ciągnie, tylko zgrzyta jakby się tam niewiadomo co wyrabiało w środku. Boję się że niedługo skrzynię rozwalę albo będzie motór miał wyrobioną jedynkę jak w szkole nauki jazdy.

temat zapomniany, ale małe pytanko.

Czy wbijając jedynkę zawsze musi zgrzytać?? Ciągnąć nie ciągnie, tylko zgrzyta jakby się tam niewiadomo co wyrabiało w środku. Boję się że niedługo skrzynię rozwalę albo będzie motór miał wyrobioną jedynkę jak w szkole nauki jazdy.

A wolne obroty ma dobrze ustawione ? Bo zgrzyt to często objaw podkręconych obrotów.

Zawsze lekko zgrzytnie.

Aby nie zgrzytało mocno, musisz wrzucać jedynkę na możliwie niskich obrotach, przy do końca wciśniętym sprzęgle, i możliwie szybko (energicznie).

Ale lekko, to zgrzytnie zawsze.

Edytowane przez KG B12

Shadow dobrze gada!

Lekko do przodu się odepchnąć i będzie wchodzić jak rogrzany nóż w przetrzymywane na słońcu masełko :D

A jak się boisz to ruszaj z 2 :)

Ponieważ było kilka podobnych tematów, połączyłem je w jeden i dodałem tagi.

sprzęgło doglądnę, choć w sierpniu miałem wyregulowywane. A wolne obroty ustawione na 1100-1200

wczoraj pierwszy raz moto po zimie wyciągłem, wymieniłem olej i rura w miasto.

Może nie do końca jeszcze olej się rozlazł czy cuś, zobaczym na dniach.

Edytowane przez Boski