Skocz do zawartości

Skrzynia Biegów - Zmiana Biegów - Różne Problemy

Gość brzoza
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

a ten mechanik co mówi? zna się na rzeczy w ogóle? może coś zjebał przy okazji? nie robił Ci nic innego? zna się na motocyklach? 

Mechanik twierdzi że to pewnie koło 3 biegu. Jest to chyba jeden z najbardziej szanownych mechaników w Częstochowie..

Zmieniaj biegi, o ile wiesz jak, bez uzycia sprzegla. Jezeli takze w tym wypadku zamiast z dwojki na trojke wbijesz na "luz" to masz problem ze skrzynia biegow. Tu, moim zdaniem nie tyle z trybami a raczej z wodzikiem czy jak to sie po polsku nazywa. Jezeli ale zmiana biegow jest poprawna to twoj fachura popierdzielil cos przy skladaniu sprzegla. Pytanim jest wtedy, dlaczego dochodzi do problemu tylko przy zmianie na trojke?

Co do wypowiedzi twojego mechanika, kazdy bieg ma swoja pare zebatek. Jedna jest albo wyfrezowana z tego samego kawalka materialu co walek albo wprasowana na mocno a druga zas "siedzi" luzno na tulei slizgowej na walku drugim. Jezeli ma on racje to ta na mocno osadzona musialaby sie poluzowac. Oznacza wszystko na szrot ale szczerze? Nie wierze, ze cos takiego sie stalo. Moim zdaniem cos nie tak z wodzikiem, ktory nie reaguje na polozenie walka biegow. Mysle, ze jezeli wiesz jak zbudowana jest skrzynia biegow motocykla to tez bedziesz wiedzial o czym mysle. Osobiscie trudno mi to wytlumaczyc tobie po polsku. Przepraszam.

Jak się nauczysz wbijać biegi bez sprzęgła to inaczej już nie będziesz chciał. Dopiero wtedy zobaczysz jak potrafią gładko wchodzić. Poza tym daj czas żeby sprzęgło się "ułożyło " po wymianie.

Taaa bez sprzegla.....

Dla niewtajemniczonych, powtórzę jedną z głównych prawd motocyklowych: sprzęgło jest do wbijania jedynki.

Dziękuję. Dobranoc.

Nowicjusze i niewtajemniczeni lepiej niech używają sprzęgła. Zmieniać biegi bez używania sprzęgła trzeba się nauczyć.

Edytowane przez PiotrekBe

Nowicjusze i niewtajemniczeni lepiej niech używają sprzęgła. Zmieniać biegi bez używania sprzęgła trzeba się nauczyć.

Ale jak się nauczyć? korzystając ze sprzęgła? :P

A co tu się uczyć? Wydawało mi się, że po prostu odejmuje gaz, popycham dźwignię, bieg wskakuje i to wszystko. Tak parę razy robiłem i wchodzi jak w masełko, cicho i bez zgrzytów. Dobrze? A z redukcją? Też redukowałem biegi bez sprzęgła i tak samo. Czy z redukcją już trzeba być ostrożnym?

Proponuje tym ktorzy sie zastanawiaja jak to sie robi wsiasc na crossowke i wyskoczyc na tor... tam jest takie tempo ze bez zastanowienia sie po prostu to robisz intuicyjnie. Potem to juz wchodzi w nawyk :P

A co tu się uczyć? Wydawało mi się, że po prostu odejmuje gaz, popycham dźwignię, bieg wskakuje i to wszystko.

Seebst, jak tak to robisz to robisz zle.

Nacisk od spodu dzwigni powinien byc juz przed odjeciem gazu a nie po.

Zmiana nastepuje w momencie wolnym od sily obrotowej.

Redukcja zas powinna byc robiona troche inaczej. Zmiane robimy po odjeciu gazu kiedy to zaczynamy chamowac silnikem. Znow naciskamy lekko na dzwignie, robimy polgaz (po niemiecku "Zwischengas") co podnosi cisnienie i juz jedziesz na nizszym biegu. Za mocne naciskanie moze spowodowac, ze zmienisz jeszcze przed "polgazem" a to, to juz nie calkiem dobre dla skrzyni.

• Upvote 2

Jest dokładnie tak jak Pioter napisał po jakimś czasie robisz to automatycznie.

Taa pozniej tematy w stylu . Dwojka mi wyskakuje...trzeba troszke skrzyn rozebrac zlozyc. I bedzie wiadomo do czego sluzy sprzeglo. Jak dzial skrzynia . Po co sa synchronizatory....itp itd. Na upartego i wsamochodzie mozna zmueniac bez sprzegla...albo gdybania na temat wchodzenia biegow i oleju w silniku....

Edytowane przez Maryusz
  • Downvote 1

Chciałem tylko przypomnieć, że na poprzedniej stronie zadałem pytanie, a wszystkie odpowiedzi pod moim postem dotyczą jakiegoś żółtodzioba :oczy:

Żeby nie było, że spamuję czy coś: Biegi się przebija bez sprzęgła, a kto nie umie ten ciota. O.

Taa a Kopernik byla kobietą

Taa pozniej tematy w stylu . Dwojka mi wyskakuje...trzeba troszke skrzyn rozebrac zlozyc. I bedzie wiadomo do czego sluzy sprzeglo. Jak dzial skrzynia . Po co sa synchronizatory....itp itd. Na upartego i wsamochodzie mozna zmueniac bez sprzegla...albo gdybania na temat wchodzenia biegow i oleju w silniku....

A skąd niby synchronizatory w sekwencyjnej skrzyni biegów jaka jest skrzynia motocyklowa?

niech go ktoś zbanuje bo tylko niepotrzebny ferment sieje i na dodatek jeździć nie umie

Musiał chłopak w życiu sporo silników motocyklowych rozebrać i złożyć ;) jak widział tam synchronizatory

Dziś sprawdzałem biegi bez odpalania.

Tak jak pisałem jest 1,N,2,N,4,5,6..

Wyczytałem gdzieś, że ktoś przez chwilę nie miał 3 biegu a po wymianie oleju było już ok.

Chriss mozesz miec juz podjechany 5 tryb, najczesciej w skrzyniach moto robie 2 3 i 5 ale póki nie wypada to olej to. Wbijaj mocniej biegi wtedy zawsze dłużej żyją ;)

Minusem bezsprzegłowych praktyk jest lekkie zapinanie biegów a to pierwszy stopień do problemu także albo mocno albo wcale

Ps. Dobra beka z tymi synchro ;)

Edytowane przez Cirus

Tak tez obstawiałem ze 5 tryb może mieć powoli dość. Moto tak czy tak jedzie jeszcze do doktora przed sezonem wiec może i to uleczymy hak budżetu styknie ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No comment. Synchronizatory i brak wiedzy podstawowej. ale on jeździ od zarania dziejów :)

niech go ktoś zbanuje bo tylko niepotrzebny ferment sieje i na dodatek jeździć nie umie

Dziecko jak ja na motorze jezdzilem to ty na gowno papa mowiles

Musiał chłopak w życiu sporo silników motocyklowych rozebrać i złożyć ;) jak widział tam synchronizatory

akto mowi ze w moto sa? Wlasnie nie ma. Sami druciarze. Ukrecajacy korki az zal czytac.20 lat temu nie bylo forow......najlepiej se plogow i chinskiego dziadostwa baprzyczepuac jezdzic bez sprzegla....no prawie tak jak za xzasow wsk.tylkowtedy sie dziurawilo tlumiki.ale tacy szpece tez tu sa..... Edytowane przez Kukuryku

Chłopcze, nie pogrążaj się.
Zobaczcie jaki uparty jest, buc. Odszukał jakieś moje stare posty nt. Ukreconego korka. Tak, ukrecilem kiedyś korek. W SWOIM motocyklu i sam ten błąd naprawiłem. I chuj Ci do tego.
Ty natomiast włazisz z butami na nie swoje podwórko, witasz sie kiepsko i jeszcze próbujesz od początku wszystkich pouczać i wymądrzać sie czego to Ty nie wiesz lub nie umiesz.
To jest żenujące.
Skoro zadałeś sobie tyle trudu żeby znaleźć jakiś mój stary post (podejrzewam ze z roku 2010-2011?) to wystarczyło poczytać najpierw regulamin, potem ściągnąć sobie serwisowki od kilku jakichkolwiek wybranych popularnych modeli motocykli, przestudiować budowę skrzyni biegów a potem udzielać nam tych bezcennych rad, ze bez sprzęgła biegów nie wolno wbijać.

A, i jeszcze jedno: co jak co, ale do druciarstwa to mi
Daleko. Nie znasz mnie, ani mojego motocykla. Wiec sie po
Prostu odpierdol :)
Jak coś Ci nie pasuje, to nie zapominaj ze to Ty jesteś tu świeży i pokazałeś już piękne wejście, wiec jeżeli coś sie nie podoba,
Możesz zawsze grzecznie wypierdalac :)

• Downvote 1