Skocz do zawartości

Skrzynia Biegów - Zmiana Biegów - Różne Problemy

Gość brzoza
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Poziom tej dyskusji jest co najmniej żenujący. Wstydzcie się chłopaki!

Napisano z telefona

Oj tam! Na zlocie dadzą se po ryju a potem będą razem wódkę pić do rana! :)

Oj tam! Na zlocie dadzą se po ryju a potem będą razem wódkę pić do rana! :)

W TV juz widzialem jak dwa chlopa sobie ryja daja, no niekiedy i "buzi, dupci" ale live!

K..., zrobie wszystko co mozliwe co by i w tym roku byc. To musze koniecznie widziec. :takaemotka:

• 1 month later...

Mam problem (albo nie mam, sam już nie wiem) przy zmianie biegów z 1 na 2 słychać lekki trzask. Występuje on praktycznie zawsze czy zmieniam bieg jadąc spokojnie, czy szybciej. Bieg wskakuje dobrze, nie wyskakuje, ale praktycznie zawsze z trzaskiem. Przy wbijaniu pozostałych biegów problemu nie ma jest cicho, gładko (no chyba, że Ja coś spier..., co czasami mi się jeszcze zdarza). Przy redukcji również nie ma problemu. Przy zmianie biegów bez sprzęgła z 1 na 2 jest takie jakby dziwne szarpnięcie, przy pozostałych biegach problemu nie ma, wszystkie pozostałe wchodzą swobodnie i gładko. Moje pytanie jest następujące: czy to może być jakiś problem mechaniczny, czy po prostu brak techniki?

Nie maszproblemu ;)

A ja mam problem, gdy ruszam z 1, dochodzę do co najmniej 7 tysięcy obrotów i wzwyż, to słychać trzask w momencie wrzucenia 2? Reszta w miarę cicho pracuje.

Błąd w technice, poćwicz :driving_moto: . Też miałem takie trzaski przy ostrym ruszaniu, ale jak wyczułem przyrządy i się nauczyłem to zmiana bez sprzęgła nie stanowi już problemu nawet w okolicach odcinki.

Ja ze sprzęgłem zmieniałem ;) Ogólnie to jeżdżę do 7 tysięcy obrotów, bo te trzaski wywołują u mnie ciarki na plechach, może niepotrzebnie :)

• 1 year later...

Witam.Podepne sie do tematu.Mam problem z dźwignią zmiany biegow.na poczatku dzwignia mi sie zawieszala po zmianie biegu nie moglem wrzucic kolejnego bo dzwignia nke odskoczlya w dol. Peoblem zostal rozwiazany przez mechanika swoja droga nie chcial powiedziec co bylo przyczyna.Po tej naprawie strasznie luzna jast ta dzwignia rezem z ciegnem na dolkach wydaje sie mi ze bieg chce wskoczycz bez mojej ingerencji. Tlucze sie jak worek kluczy. Mogli byscie doradzic jak to naprawic i co bylo przyczyna zawieszania sie dzwigni. Dziekuje.

• 1 month later...

Konkurs!

kto zgadnie co yebło zanim zacznę rozkręcać:)

krótka historia: 200 km temu czyściłem łańcuch i nic takiego nie było słychać, tylko normalny dźwięk łańcucha..

dziś taka niespodziewanka:

do 17 sekundy tylko kręcę kołem, słychać poza łańcuchem regularne stukanie (łożysko? ) po 17 sek. wciskam sprzęgło i dalej kręce tyle, że pojawia się nowy ciekawy dźwięk, i to mnie chyba bardziej martwi niż objaw pierwszy....

podczas jazdy nie zauważyłem ani nie słyszałem niczego niepokojącego.

Zdejmij dekiel sprawdz czy sie sruba od zebatki nie poluzowala

Konkurs!

kto zgadnie co yebło zanim zacznę rozkręcać :)

krótka historia: 200 km temu czyściłem łańcuch i nic takiego nie było słychać, tylko normalny dźwięk łańcucha..

do 17 sekundy tylko kręcę kołem, słychać poza łańcuchem regularne stukanie (łożysko? ) po 17 sek. wciskam sprzęgło i dalej kręce tyle, że pojawia się nowy ciekawy dźwięk, i to mnie chyba bardziej martwi niż objaw pierwszy....

zgaduje --- kotwica, brzmi podobnie :D

https://youtu.be/ujpWRLCM6dY?t=5m7s

kolego Ty tak dyszysz krecac kolem? popracuj nad kondycją :p:

Tlucze sie jakis kamyk ktory wpadl tam przez przypadek?

Konkurs!

kto zgadnie co yebło zanim zacznę rozkręcać :)

A dlaczego kręcisz w drugą stronę ?

Obejrzyj ślizg na wahaczu.

eeeeee tam, nikt nie zgadł :)

podaje rozwiązanie:

zdejmując osłonę mym oczom ukazał się całkiem normalny widok.....poza jednym elementem, którego tam być raczej nie powinno :)

ihost_1534191711__3.jpg

osłona tłoczka wysprzęglika se dynda na popychaczu sprzęgła...

ihost_1534191742__2.jpg

gdzieś sobie poszły te dwie śruby i sobie osłona dyndała o łańcuch. Jakim cudem sie odkręciły i wypadły...ni wiem! za mojej kadencji nie było to ruszane raczej...

ale jakiś czas sobie tarło

ihost_1534191731__1.jpg

także nuuuda, nic sie nie dzieje.....właściwie to chyba mi offtop wyszedł :)

więc taka o ciekawostka...

Pewnie Cirus Ci zrobił psikusa na serwisie :takaemotka:

radzior.czym to tam wszystko wyczysciles?

radzior.czym to tam wszystko wyczysciles?

1. nafta

2. zmywacz do hamulcow

• Upvote 1

Yyy ale to jeszcze przed czyszczeniem jest, prosto po zdjęciu osłony. Jakieś 7 tys. km temu zmieniałem łańcuch, od tamtej pory nie zagladane.

Yyy ale to jeszcze przed czyszczeniem jest, prosto po zdjęciu osłony. Jakieś 7 tys. km temu zmieniałem łańcuch, od tamtej pory nie zagladane.

o to mi chodziło czym to bedziesz tam pucował u mnie tez na dniach to musze zrobić bo az smoła się wylewa :p:

napisałem źle bo z telefona, sory za off

Nafta albo benzyna ekstrakcyjna, co tam będzie w garażu :)

• 3 months later...

Trzeba by to osluchac na żywca,przejechać się i poczuć ten problem 

W mojim GSF 1200 2005 rok 34000km,kupiłem jak miał 16000km,trzaska jak piorun z nieba podczas wnikania jedynki,tylnie koło stoji w miejscu wiec tarcze sa jeszcze ok.

Zalem ostatnio LOTOS thermocontrol 10W40. Może mniej słychać ta jedynkę...

Ogólnie dobry olej,lepszy niż Motul ,Valvoline,tylko Castrol jest lepszy,co czuć przy zmianie biegów.

Podobnie bylo w GSF 600 2004r. i GSF 650 2006r też konkretny trzask z wbijaniem jedynki. CBR 600 2006 miała podobnie.

Mam drugie moto GSX 750 2014r. zalane Castrolem 10W40 i tu jest bardzo delikatny wręcz aksamitny dźwięk przy wbijaniu jedynki,ale ten motocykl ma długi skok dźwigni zmiany biegów,przez co trzeba naprawdę podciągać w górę dźwignie aby zapiac precyzyjnie wyższy bieg,nie można tego wyregulowac jak w 1200,gdzie ściągając dźwignie z walka mozna bylo ząbek lub dwa puścić w dół, co powodowało zmniejszenie skoku dźwigni w stosunku do konta mojej stopy na pegu.

Zbyt wiele zatartych pieców widziałem żeby uwierzyć że Castrol jest lepszy. Moim zdaniem gorszego oleju nie ma. Jest wiele dobrych olejów, ale nie jest nim castrol, którego nie zalewałem nawet na wyraźne życzenie klienta

A moim zdaniem to nie że ten czy tamten Olej i zatarty. Bardziej problemem jest to że znane marki są podrabiane.

Gdzieś na forum pisałem odczucia po zmianie oleju. Starałem cię na każdym robić dwie wymiany. 

Lotos i Repsol to moi faworyci bardziej ze wskazaniem jefnak na Repsol. Reszta przeciętna. Tyle ze ja pojeździłem może na 8-10 marek oleju, a tego jest mnóstwo.