Skocz do zawartości

Skrzynia Biegów - Zmiana Biegów - Różne Problemy

Gość brzoza
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem w moim dziorze 1.2 olejaku, że na trzecim, czwartym i piątym biegu słychać odgłos ze skrzyni porównywalny do wyjącego mostu ikarusa. Najgłośniej jest na czwarym biegu powyżej 3 tyś obrotów. Obciążenie nie robi różnicy ani ukształtowanie terenu, dzwięk (który z resztą mi się podoba) narasta wraz z obrotami. Nie przeszkadza mi to ani trochę, lubię zróżnicowane mechaniczne dźwięki które bandzior wydaje ale czy ten wyjący dyfer nie zwiastuje jakiegoś problemu ze skrzynią i poważnych wydatków ?

a ile km ma ten silnik ?

albo inaczej: mierzyłeś mu kompresję ?

kiedy olej zmieniany?

Jak skrzynia wyje tzn. że w najbliższym czasie będzie wymagała remontu.

a ile km ma ten silnik ?

albo inaczej: mierzyłeś mu kompresję ?

kiedy olej zmieniany?

licznik pokazuje 55 tkm i patrząc na ten egzemplarz trzeba być naprawdę optymistą by w to wierzyć, kompresji nie mierzyłem - wolę nie wiedzieć, a olej zmieniam nawet częsciej niż zalecane 6 tkm.

Jak skrzynia wyje tzn. że w najbliższym czasie będzie wymagała remontu.

I sypnie się tak nagle z nienacka czy będzie mnie jeszcze jakoś ostrzegała ?

Będzie wyła, wyła i będziesz wkońcu słyszał, że dalej nie warto jechać, ale stopniowo, na raz się nic nie stanie.

Będzie wyła, wyła i będziesz wkońcu słyszał, że dalej nie warto jechać, ale stopniowo, na raz się nic nie stanie.

a jakbym lał trochę więcej oleju niż trzeba ?

To nic nie da, tam generalnie nie ma też żadnego dyfra, tylko po prostu łożyska wyją, czy tryby, whatever.

Tylko remont na to pomoże, często zresztą nieopłacalny, olej to i jeździj do końca, lub zagadaj do obieżyświata, może ma części silnikowe do 1200, powinien mieć :D

No to olewam, jeżdżę dalej. A jest możliwość, żeby powstały takie luzy gdzieś, że zębatki stykną się tylko końcówkami i nagle pościna zęby poprzekakuje albo nie wiem co ? I jeszcze czy przez to wycie mogę mieć jakieś opiłki w oleju ?

Wy tu tak straszycie kolegę, ale może to nie ten rodzaj wycia, który zwiastuje katastrofę, a normalny dźwięk pracy.

Stoję sobie często na balkonie, jezdzi tu wiele motocykli, bo trasa przelotowa. U większości słychać wycie (jeśli wydech nie zagłuszy) podobne jak szybka jazda na wstecznym w samochodzie, albo właśnie dźwięki jak ze skrzyni w bandziorze. Tak samo też masa motocykli łupie skrzynią przy zmianie z 1 na 2. Jak miałem orginalny wydech to też słyszałem tą pracę trybów czy jak tam to zwał...

Może zamiast się stresować wystarczyłoby posłuchać innego bandziora, bo pewnie się okaże, że ten typ tak ma.

Zeby z czasem sie wycieraja to i zaczyna byc je slychac. U mnie na 3 sobie gwizdze skrzynia i jakos sie tym nie przejmuje (no bo narazie nawet nie mam jak pojezdzic :P ) Chlopie jak tak kazdym dziwnym dziwiekiem z Bandziora bedzies zprzejmowal to spac przestaniesz. Jak chcesz cisze kup sobie Hądę :)

Może zamiast się stresować wystarczyłoby posłuchać innego bandziora, bo pewnie się okaże, że ten typ tak ma.

zapewniam Cię, że B12S IIgen jak kolegi - nie wyje skrzynią na żadnym biegu.

W moim ex B12S przez 24k km które nim nalatałem skrzynia nie wyła.

Obecnie lata nim Kulson - brat Maziego i też jakoś mi się nie skarżył.

A moto pewnie ma już teraz lekko z 50k nalatane bo jak go wziął odemnie miał 38k.

Tak więc ten typ tak nie ma.

Bandzior cichy i ładnie pracujący???? to w naturze nie występuje!!

Jak przestaje rzęzić, wyć, chrobotać, stukać, klekotać to ja wtedy się zatrzymuje i sprawdzam czy silnik nie wypadł gdzieś po drodze! :bicycleaccident:

jak wyje most ikarusa? Moj B12 tez cyklicznie moze nie wyje, a gwizda (bzium-bzium-bzium-bzium) na roznych biegach, jak sie wslucham. Tylko przy zakresie 3-4,5 tys przed i za tymi obrotami nic nie slychac :P

Edytowane przez nikon

@radzior

trzeba wiedzieć które stukanie i chrobotanie to te prawidłowe :ok:

zaworki jak miałem za ciasno to nie było ich słychać, po regulacji od razu się głośniej zrobiło

łożysko tył było słychać i jak na zdjęciach w galerii widać ten dźwięk wróżył zniszczenie

teraz coś pukało inaczej niż zwykle i się okazało łożyska w alternatorze konają :(

edit:

b12 jak na piźźź..... przelatuje obok to jak odrzutowiec... i fcuking love it :zeby:

wydech seria więc to dźwięki silnika - wciągania powietrza i inne :zeby:

Edytowane przez robzzonsky

ostatnio wyleczylem jednego olejaka z podobnymi objawami zalewajac mu dobrej oliwy ( durablend 4t) koleś jeździł cały czas na super extra hiper motulu z allegro za pół darmo ;) prawie szlag trafił piec , po zalaniu oliwki z pewnego źródła i skrzynia przestała wyć, i zawory ciszej chodziły i w szoku był ze mu oleju nie jara przy normalnej jeździe - moze w tym kierunku spójrz?

Mój Bandzior też wyje, szczególnie na 6 biegu, od kiedy go kupiłem tak ma a zrobiłem nim już 2 tyle ile miał przy zakupie 6 tak samo wyje jak wyła a Bandzior jeździ tak samo dobrze, nie ma co się spinać one tak mają.

• 3 weeks later...

Witam, to mój pierwszy post wiec jak coś zrobilem nie tak jak trzeba, zaraz mnie poprawcie.

Kupilem kilka dni temu Bandita i powoli zajmuje się nim od strony technicznej( w miare mozliwosci finansowych).

Problem polega na tym, ze przy zmianie biegu przy wyzszych obrotach- od 5tys wzwyż nie czuje wogole ze zmieniam bieg, brakuje charakterystycznego 'klika' jakbym jechal juz na ostatnim biegu.Jakby tego bylo malo, przy wrzucaniu jedynki, cos chrobocze, a kiedy zmieniam z 1 na 2 czasem lapie luz.

Pojawiły sie koncepcje, ze czas olej zmienic, ale chcialbym wiedziec co Wy proponujecie.

:)dobry post :)

ja proponuję przywitalnię... :P

Edytowane przez mercyful

Witam, to mój pierwszy post wiec jak coś zrobilem nie tak jak trzeba, zaraz mnie poprawcie.

Na samym początku powinieneś przeczytać Regulamin. Jest tam bardzo jasno, krok po kroku opisane co należy uczynić wchodząc pierwszy raz na to forum przed napisaniem pierwszego posta.

Tak na marginesie zapytam wyobrażając sobie już przywitanie: dużo na liczniku ma ten Bandit?

Przywitanie poprawiłeś, więc podrzucę Ci na początek lekturę: http://www.scigacz.pl/Przegazowka,jak,zmieniac,biegi,w,motocyklu,7686.html

Jak się zapoznasz, to przemyśl czy to czasem nie problem z techniką zmiany biegów - temat już był wałkowany więc użyj też opcji szukaj.

Jeśli chodzi o wrzucanie 1 to chrobot (mniejszy lub większy) będzie zawsze.

Z tego co czytałem o Twoim moto to jest po dzwonie więc różne kwiatki mogą wychodzić, masz w ogóle jakąś wiedzę kiedy i co było w nim robione?

Tak jak doradził Zoozka, zapoznaj się z prawidłową zmianą biegów bo robisz to źle jak łapiesz luz zamiast drugiego biegu .

Problem polega na tym, ze przy zmianie biegu przy wyzszych obrotach- od 5tys wzwyż nie czuje wogole ze zmieniam bieg, brakuje charakterystycznego 'klika' jakbym jechal juz na ostatnim

Podobnie, myśle jak SuzukiMAster skoro potrafisz złapać luz miedzy jedynka a 2 (oczywiście chodzi o próbę wbicia drugiego biegu i na odwrót) to znaczy, że za lekko bijesz te biegi :P i stąd pewnie na wyższych biegach nie czujesz tego kliknięcia, spróbuj się przejechać i konkretnie wbijać te biegi. A najlepiej znaleźć innego dziora w okolicy i rozwiać wątpliwości ;) Olej... tu to by dużo można gadać:D, ale ostatnio mechanik mnie zaskoczył jak opowiadał jak to jest w autach jeśli ciężko wbić 3 i 5 (chyba te), że wymiana oleju w skrzyni pomaga, jak to stwierdził nie jeden się zdziwił, także pewnie i w Twoim przypadku też dobrze poskutkuje;P

Jak jeździłem w adidaskach to mimo poprawnej techniki też tak czasami miałem. Po zakupie typowych, twardych butów motocyklowych problem przeszedł.

Dzięki bardzo za podpowiedzi, popracuje nad technika zmiany biegów i zobaczę jakie będą efekty. Po sezonie zmienie olej wiec powinno pomóc (napewno nie zaszkodzi;p)

Conorian- przebieg wynosi 18 000km

Edytowane przez Przejscie