Skocz do zawartości

Skrzynia Biegów - Zmiana Biegów - Różne Problemy

Gość brzoza
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A ja tak z innej beczki troszkę. W miarę nagrzewania się silnika biegi coraz ciężej wchodzą, technikę ciągle szlifuje, ale jest w miarę poprawna, najgorzej jest z, 1, 2, 3. Jak moto się toczy to nie jest tak źle, ale to nie to co na chłodnym silniku, jak nie zdążę przed światłami to aż żal, bo trzeba trochę mocniej wcisnąć. No i luz, na rozgrzanym silniku na postoju nie istnieje, jak moto się toczy to nie ma aż takiego problemu, tak samo jak wyłączę silnik, wtedy jak w masełko. Wydaje mi się, że to nie olej ( siostra mi mówi, że najgorzej jak się komuś coś wydaje :D), technika chyba też nie, więc tak sobie myślę, albo źle wyregulowane sprzęgło, lub, mój faworyt, sprzęgło, tzn. wymienić tarcze i sprężyny, albo to po prostu wiek, w końcu Zuzka ma już 20 lat... A póki co polerewanie kolektorów wydechu, efekt może nie na długo ale zaczynają wyglądać jak nowe.

moze byc kosz sprzeglowy, moga byc bebechy, a moze wystarczy podregulowac wysprzeglik

• 2 weeks later...

Witam,

Od wczoraj zauważyłem dziwną rzecz przy zmianie biegów w dół (wcześniej tak nie było) - biegi zaczęły wchodzić dość ciężko, po wciśnięciu sprzęgła dźwignie musze dość solidnie nacisnąć. Jestem świeżym motocyklistą i staram się stosować redukcje z międzygazem. Wcześniej wystarczyło wywrzeć nacisk stopą, wcisnąć sprzęgło, podnieść obroty, zwiększyć lekko nacisk i bieg praktycznie sam wskakiwał. Teraz nacisk wygląda jak bym chciał wbić bieg, którego niema – zmianie biegu towarzyszy jedynie dźwięk "klik" – nie ma żadnych zgrzytów i stuków.

Aktualizacja:

Zbijanie biegów raz idzie ciężko a raz po staremu (lekki nacisk). Zbicie biegu z 2 na N idzie lekko bez sprzęgła (wystarczy lekki nacisk stopy). Coś się psuje i mam juz płakać? Niestety jest to początek mojej przygody z motocyklami i jestem całkowicie zielony.

Pozdrawiam

Robert 

Edytowane przez mieto

• 5 months later...

Witam jestem tu nowy wiec wybaczcie za niewiedze, w moim moto mam bardzo duży luz na dźwigni zmiany biegów, są jakieś zestawy naprawcze? na allegro nie widzialem

Siema jestem tu stary i nie widze dobrego przywitania.

ty kocie ja starszy :usmiech:

Edytowane przez Mikrus193

ty kocie ja starszy :usmiech:

Kurna, starszy to ja jestem :-)

przytnij kite kociakowi :-D

Tapatalk

prosiłem o rade a nie o pociśniecie mam nadzieje ze wam ulzylo

Właśnie obejrzałem batmana i mam ochote naprawiac świat. Dlatego mała podpowiedz dla autora:

Jakość odpowiedzi jest proporcjonalna do jakosci pierwszego prawidłowo założonego tematu.

ekfAt8e.jpg

zacznij od sprawdzenia luzu na dźwigni i ramieniu.  

zacznij od sprawdzenia luzu na dźwigni i ramieniu.  

Własnie tam jest luz, jest jakiś zestaw naprawczy?

• 5 weeks later...

SIemka,

Pytanko tak na gorąco w temacie.

Dzisiaj sobie pojeździłem z wyższymi prędkościami na obwodnicy i w czasie powrotu zauważyłem dziwne objawy zmiany biegów

Tzn.: Podczas zmiany w górę dźwignia odbija lekko w dół.

W szczególe objawia się to tak, że wbijam wyższy bieg, zapina się bieg  i nagle dźwignia robi lekkie tyk w dół (tzn wraca zaraz za stopą).

Podczas codziennych dojazdów to nie występuje, ale wtedy silnik nie jest tak rozgrzany, jak po garowaniu na autostradzie.

Dzisiaj dodatkowo zablokowało mi moto na 3 albo 4 biegu 2 razy (przy spokojnej jeździe), tj przez dłuższą chwile nie mogłem zmienić biegu, dopiero przy kilkukrotnym wysprzęgleniu i lekkim nacisku na dźwignię bieg przeskoczył.

To już mnie zastanowiło, zrobiłem rundke testową, już się nie zblokował na biegu, ale odbijanie dźwigni pozostało.

Brałem pod uwagę, że może coś robię nie tak, ale próbowałem bez sprzęgła zmieniać również i wtedy jest jakby lepiej.

Nacisku stopą nie wywieram, jest luz, zresztą skok dźwigni w bandicie jest dość spory

Moto ma niewielki przebieg, więc zastanawiam się czy to nie wina oleju (Eni) albo coś się poluzowało.

Tak jakby się skrzynia przestawiała, normalnie zmieniam biegi dość nisko 4-5 tyś już 6 bieg, na obwodnicy 8-10tyś.

Jakieś pomysły, to normalne? :P.

Edytowane przez pavlacos

Update:

Już wiem co jest grane - dźwignia nie wraca do położenia, jakby coś przycinało automat

Dzisiaj testowałem na zimnym na postoju i w czasie jazdy - biegi wchodzą bez problemu góra dół.

Po przejażdżce ok 30 km i nagrzaniu silnika zaczynają się problemy, przycina się dźwignia na biegu i dopiero po chwili wraca.

Najgorzej na 2, trzeba butem obniżać przed zmianą :o

Czy jest na to jakaś rada? Wymiana automatu, tulejki, ktoś tak miał i podpowie? :P

widać, że jak stygnie wszystko wraca do normy, ale poniżej już jest masakra, po trasie w garażu

Edytowane przez pavlacos

• 3 weeks later...

Witam was,

otóż mam pewien problem z skrzynią w swoim bandicie, generalnie wiem że skrzynia w bandicie cicha nie jest, ale mam dziwne objawy mianowicie przy zmianie biegów na wyższy zwłaszcza w zakresie od 2 do 4 raz słychać mega metaliczny dźwięki oraz muszę sporo siły w nodzę użyć żeby go wbić, a następnym razem wchodzi mięciutko i praktycznie niesłyszalnie. Problem ten nie występuje raczej przy redukcji. Wszystko to w tym samym zakresie obrotów.

Co może być powodem takiej sytuacji? Generalnie trochę mnie to nie pokoi.

Edytowane przez Krzysztof

Nie odbierz tego opacznie, Ale ja dopiero po dwóch sezonach nauczyłem się biegi zmieniać prawidłowo :) Wcześniej zregenerowałem układ sprzęgłowy, oleje drogie lałem :D a tu nie w sprzęcie problem leżał. 

Może to to .

Pozdro 

@baldhead nie mam pojecia :P powiedz jak to sprawdzić;)

@proxima Może ale nie wydaje mi się, robię wszystko tak jak podręcznik kazał, a to jest ewidentnie metaliczny dzwięk którego na początku jak go kupiłem nie było a i biegi wchodziły lżej.

jaki luz na klamce sprzegła ? może za duży?  po wbiciu jedynki czuć że  moto delikatnie ciągnie ?

Jak wbije jedynkę i trzymam sprzęgło to jedynka nie ciągnie nawet delikatnie, luz jak luz jakiś jest a jako że jest to mój pierwszy motocykl nie bardzo wiem co rozumiesz przez za duzy luz na klamce

• 5 months later...

Witam, odkopuje :)

Mam do Was pytanie - na motocyklu jeżdżę od roku (suzuki gsf 650 to mój pierwszy jednoślad) i chodzi mi o dźwięk pracy skrzyni przy zmianie biegów czy to w górę czy w dół (z międzygazem). Często podczas zmiany biegu występuje u mnie dźwięk klik (nie walnięcie jak przy wbijaniu jedynki z postoju, nie zgrzyt) coś w stylu wbicia biegu na wyłączonym silniku. Wiadomo początkujący ale nawijam codziennie kilometry i już to staje się moją obsesją - czy ja coś źle robię czy taki dźwięk jest normalny.

Pozdrawiam

Robert

Edytowane przez Krzysztof
Skoro użytkownik już odkopał jakiś temat, to jeszcze przeniosłem jego post do właściwego tematu.