Skocz do zawartości

Bandit 400 - Zawory - Regulacja Luzów Zaworowych - Pytania

Gość sebter
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A w 400 przypadkiem nie jest regulacja na płytkach?

Też mi się gdzieś tak obiło, że 400 ma na płytkach. Na zdjęciach widać, że to wygląda trochę inaczej niż w GS 500 gdzie też była regulacja na płytkach.

Nie wiem czy te zdjęcia znalezione w sieci coś pomogą ale .....

http://www.pelauts.com/valve/valve-clearance-adjustment-for-1995-suzuki-bandit-400v-vc-engine.html

jak coś jeszcze znajdę to edytuję lub dodam posta.

W 400 były dwa rodzaje głowic. jedna z regulacją na śrubach a druga na płytkach tak jak twoja.

Ciekawi mnie jaką ty śrubą kręciłeś ?

Ściągnij manuala i jest tam wszystko ładnie opisane jak ustawić wałki żeby dane zawory były otwarte i wtedy mierzysz luz, zaglądasz do tabeli i wiesz jaką płytkę musisz zamówić.

Tak z ciekawości ile masz nakręcone na liczniku ?

edit.

Teraz doczytałem, że odkręciłeś już jakieś śruby.

Teraz musisz ściągnąć serwisówke i zaopatrzyć się w klucz dynamometryczny żeby tę śruby dokręcić z odpowiednim momentem bo inaczej coś może się sknedolić.

Edytowane przez Kondzio

Dzieki za podpowiedzi. Sruba krecilem ta po drugiej stronie dzwigni zaworowej muslalem ze jest oparya o glowice i tym sie reguluje bo wiem ze sq takie systemy regulacji zrubkowej nie bezposrednio nq zqworze . Chyba dam sobie spokuj z tymi zaworami bo czuje ze to mnie przerasta ajak dam do serwisu w holandi to ruwnie dobrze nowy silnik moge kupic zq ta kqske. . Bqndziorek ma przejechane 70tys ale dqje rafe dziqdek. Cos pod koniec sezonu zaczal przygasac na wolnych obrotqch chciqlem u zrobic regulacje . Synchro i czyszczenie ale bendzie chyba tylko czyszczenie i synchro . Ale moze ktos to mi wytlumavzy po chlopsku

Skoro ma najechane tyle to powinny byc juz zrobione luzy jesli wczesniej to nie bylo robione.

To nie jest nic skomplikowanego, mierzysz luz,odciagasz popychacz i wyjmujesz plytke po czym znow ja mierzysz i sprawdzasz w tabeli jaka plytke kupic.

Najpierw to się przywitaj jak należy. A po drugie, to Ty nie wiesz czym kręcisz, daj to do serwisu a jak piszesz, że w Holandii lepiej kupić silnik to kup silnik. A reszta jak Kondzio napisał, płytki mierzymy mikrometrem.

Postanowilem nic wiecej przy nich nie grzebac , jedynie wyczyszcze gazniki i zrobie synchro , mam nadzieje ze to pomoze w sumie to tragedii nie bylo . A jesli chodzi o to ze nie wiem co krece hehe myslalem ze wiem (regulacja na dzwigni zaworowej opartej na glowicy ) zrobil mi nawet znqjomy specjalne klucze do tego bo nie bylo podejscia a sruba wyglafala identycznie jak regulacyjna kwqdrat 3 mm i kontra 8 kluczem . Mam problem z manulalem do tego modelu wszedzie tylko srubki ale nic szukam dalej . Przepraszam za nieodpowiednie przywitanie widocznie kogos urazilem. Mam problem z internetem w domu rozkopali kable a ja nusze na komurce pisac czego nienawidze i jeszcze ten dotykowy ekran masakra . Sory za literowki ale nie mam cierpliwosci pozdro dla fanow SUZI

foty nie dzialaja. regulacja wyglada analogicznie jak w 600. wystarczy poszukac w bazie wiedzy jest tutorial ladnie to opisujacy tak ze kazdy sam to zrobi..

http://polishbanditcrew.pl/topic/287-regulacja-zaworow/

foty nie dzialaja. regulacja wyglada analogicznie jak w 600. wystarczy poszukac w bazie wiedzy jest tutorial ladnie to opisujacy tak ze kazdy sam to zrobi..

http://polishbanditc...ulacja-zaworow/

Jeśli foty nie działają to lepiej się nie wypowiadać. GSF400 miał dwa rodzaje głowic, jedna z regulacja zaworów na śrubki (jak u mnie), druga natomiast na płytki taka jak posiada autor tematu. Regulacje całkowicie odmienne, jednak obie równie proste. Regulacja luzów zaworowych na płytkach jest jedynie droższa, gdyż musisz kupić właśnie odpowiednie pytki.

Edytowane przez casper92

• 1 month later...

Odświeżę troszkę. Panowie, ma ktoś manual gdzie znajdę odpowiednie luzy zaworowe do B4 z 95 roku? Link do ściągnięcia czy coś bo planuję regulację i synchro po kupnie to przydałoby się mieć jakieś konkretne oparcie. Link przydałoby się mieć pewny bo net, który aktualnie mam nie pozwala na ściąganie wielu rzeczy..

Taki mały odkop..

• 2 years later...

Wie ktoś może w jakim położeniu ustawione są tłoki, podczas gdy znak na wale po prawej stronie jest ustawiony w pozycji, w której reguluje się zawory?