Skocz do zawartości

Bielizna termoaktywna - Jaka?

Cielak
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

podbijam posta wyżej, może ktoś mi podpowie bo chciałbym już cos zamowic.

Generlanie "domyślam" się ,ze ten drugi model czyli "dirt" to model raczej na zimniejsze dni? Czy w cieplejsze dni też mógłbym jej używać? Mi generalnie z reguły jest ciepło i boję sie, że w cieplejsze dni w modelu Dirt może mi być jednak za gorąco.A z drugiej strony obawiam sie, ze ten base layer to moze byc po prostu taka troszke slaba szmatka :)

Z tego co wiem Brubeck ma problem z rozmiarówką (przynajmniej z tego co wyczytałem, coolera trzeba brać sporo mniejszego) jestem ciekaw jak wygląda to w przypadku Dirt, który chciałbym nabyć.

Rzeczywiście u brubecka warto osobiście się pofatygować i zrobić przymiarkę przed zakupem. Na mnie nieraz odpowiedni jest xl , innym razem xxl. Tak więc rozmiarówka z tabel producenta jest stricte bardzo ogólnikowa. Ale osobiście polecam, sam używam wersję termo i sobie chwalę. Jednak przy dużym wysiłku odprowadzenie potu mogłoby być intensywniejsze. Tak więc na moto czy turystykę zarówno pieszą, jak rowerową burbeck nadaje się jak najbardziej. Bieganie, czy intensywna jazda na rowerze to już dla niego wyzwanie. Dla mnie spoko, jakość produktu zadowalająca jak na ten przedział cenowy.

Zgodzę sie z przedmówcami. Jakość jak najbardziej ok, mam takiego base layer'a ze trzy lata i nic mu nie dolega ani sie nie przetarł ani nie rozciągnął. Najcześciej latam na moto w nim w bardzo gorące dni pod tekstyla, lub na rower nawet samą. Daje wrażenie braku wilgoci na skórze mimo ze sama jest mokra. Trzeba tylko pamietać ze jest to oddychająca bielizna a nie termoaktywna. Potrafi być w niej chłodniej niż w zwykłej bawełnianej, zwłaszcza jak na rowerku nagle zajdzie słońce albo mocniej powieje.

Dla odmiany w termo latam na moto w taka pogodę jak ostatnie weekendy. Podpina, membrana i podkoszulek plus termo i takie 8 stopni nie robi wrażenia.

Dirt nie mam wiec nie pomogę w twoim konkretnym wyborze.

nie za bardzo mam możliwośc przymierzenia, wiec troche slabo... bo troche zaniepokoiliscie mnie z tymi rozmiarowkami. Juz sam nie wiem czy L czy XL

W przypadku brubecka trzeba zastosować odwrotną zasadę, niż radzą nam nasze mamy, tzn weź mniejszy rozmiar bo aż takiej róznicy nie ma między sasiednimi rozmiarami, a ważne jest, żeby termo dobrze przylegała :)

zmierzyłem się centymetrem krawieckim wg. tabeli producenta wyszło mi XXL. Zamówiłem na allegro brubecke base layer w rozmiarze XL, mam nadzieje, że będę zadowolony. Wybór ostatecznie padł na base layer, z obawy, że w dircie będzie mi za gorąco. A chciałem bardziej uniwersalną bieliznę (na rower na moto do biegania). Zobaczymy ;)

Good choice :oki:

Ciekawe kiedy w Lidlu będzie termo na motóra :usmiech:

Polecam  Wam w cieplejsze dni, pod kurtkę; Nike Pro Combat. http://image.ceneo.pl/data/products/11596965/i-koszulka-treningowa-nike-pro-combat-core-ls-tight-crew-black-fun-119-269607-010.jpg  Świetnie odprowadza wilgoć, i bardzo fajnie leży na ciele. Sprawdzona na własnej skórze, podczas ostrych treningów i w czasie jazdy. Używałem jakiegoś modelu Brubecka, Under  Armour heatgear i żadna nie ma polotu do najeczki.

Polecam, jatomoto 

;)

Ciekawe kiedy w Lidlu będzie termo na motóra :usmiech:

dziś właśnie weszła oferta :)

czepianie sie szczegółów.

Poza tym, nic ciekawego w sumie nie przedstawili ;) także nie skorzystam. Może kupię coś na rower

• 1 year later...

Potrzebuję jakiś komplet bielizny pod spodnie i kurtkę tekstylną na lato. 
Chodzi mi o to żeby potem prać tylko bieliznę a nie kurtkę i spodnie całe.

Czy taka najtańsza z decathlonu się sprawdzi jako warstwa zerowa? Żebym sobie jajek nie uparował też :P

• 2 years later...

Drodzy koledzy. Szukam bielizny termoaktywnej na lato. Czyli takiej, która głównie będzie odprowadzała wilgoć i po ściągnięciu kurtki dobrze wyglądała (w normalnej cenie) :D Bardziej zależy mi właśnie na górze niż na spodniach. Ktoś się orientuje w temacie ? 

Jakakolwiek lekka koszulka 100% wełny merynosa - gramatura jakieś 130-190 g/m2 i jesteś ustawiony.

Te pierwsze lidlowskie byly fajne. Potem jakość spadła

Ja przerabiałem kilka kompletów - zarówno na nartach jak i na motocyklu. Tanie i bardzo drogie.

Polecam model Brubeck Protect.

http://allegro.pl/bielizna-ochronna-brubeck-protect-hit-ud-uu-r-xxl-i6694720652.html 

lub 

http://allegro.pl/bielizna-termoaktywna-brubeck-komplet-protect-r-l-i6197019070.html

Skład 55%PA + 45%PES

Rozmiar L

Mam 184 cm wzrostu, ważę ok. 87kg.

P.S. W czerwcu byłem motocyklem w Alpach. Pogoda bardo różna. Na sobie miałem bieliznę i skórę (+ skarpety, buty, rękawice, komin, kask). Nic więcej. 

Jest jeszcze jeden fajny model, bardzo przyjemny w noszeniu od firmy 4F. (T4Z14-BIMB202G )

Skład: 42% cotton, 53% polyamide, 5% elastane.

Rozmiar M-L

Kupiłem go w 2014 roku i nie wiem czy jest jeszcze dostępny na rynku.

Edytowane przez KG B12

Ja ma firmy webster - ta sama firma produkuje Brubeck-a. Za niecałe 150zł góra i dół. Polecam towar jest naprawdę solidny.

dokładnie, brubeck podstawowy i tyle w temacie, dobra cena i jakość - mam parę lat i jest gitara

teraz jest tego masa, polecam coś z jonami srebra - to będzie mój następny wybór

natomiast czy to jest na lato to nie powiedziałbym, mnie w tym zawsze gorąco - na jesień i owszem zakładam, ale latem zwykły bawełniany longlseev

Bawełna to mokre plecy, więc się nie nadaje na moto.

Bielizna ma zapewnić nieprzyklejanie się ciuchów do ciała, komfort jazdy i komfort ubierania/zdejmowania.

to zależy od kurtki, ja tam nie narzekam, jest perforacja i otwory z tyłu więc przewiew jest

brubeka biorę w trasę lub takie dziwne dni kiedy wiem że może piździć albo ciepło /gorąco

Bawełna to mokre plecy, więc się nie nadaje na moto.

Bielizna ma zapewnić nieprzyklejanie się ciuchów do ciała, komfort jazdy i komfort ubierania/zdejmowania.

O to to!

Dlatego tylko 100% wełna! :rock: 

I nie trzeba jej żadnych 'jonów srebra' ;) 

Jak ciepło, to chłodzi, jak zimno, to grzeje :) (choć przy niskiej gramaturze, to bardzo nie pogrzeje, tylko troszkę)