Skocz do zawartości

Elektryka/elektronika

Gość bandyta1.600s
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

mam zapytanie odnośnie kostki znajdującej się przy akumulatorze , fotografia w załączniku . Do czego ona służy ? , stwierdzam iż problem siedzi w tej kostce ponieważ pewnego dnia chciałem odpalić motocykl suzuki bandit 600 s 2001 rozrusznik słabo kręcił można powiedzieć że ledwo kręcił więc stwierdziłem że to wina akumulatora , podładowałem akumulator prostownikiem 6v 4A , 7 godzin tak jak powinno być , następnie podłączyłem go i próba odpalenia motocykla była nie udana , rozrusznik zakręcił bardzo,bardzo wolno za pierwszym razem a za drugim było słychać , trrrrrrrr, właśnie z tej kostki , i potem już rozrusznik wcale nie kręcił tylko ta kostka pyrkała , odkręciłem ją sprawdziłem te ząbki na złączkach czy nie są zaśniedziałe uszkodzone , wszystko jest okey . Czy brzęczenie tej kostki spowodowane jest słabym akumulatorem , skończonym ? czy akumulator raczej się naładował i ta kostka nie przekazuje prawidłowo prądu na rozrusznik ? , dziękuje za wszystkie odpowiedzi . Kabelek z czerwoną osłonką do akumulatora idzie

post-6076-0-10118700-1360321579_thumb.jpg

post-6076-0-09549900-1360321610_thumb.jpg

Elektrykiem nie jestem, ale na moje oko masz padniety akumulator lub wcale go nie naładowałeś. Akumulator podczas postoju zimowego może zostać skrajnie rozładowany i wtedy prawdopodobne jest że ulegnie uszkodzeniu lub nie będzie miał takich paramatrów jak nowy (ciągle w użyciu). Ja na Twoim miejscu spróbowałbym odpalić moto na kable np od samochodu - będziesz mieć odp na swoje pytanie.

Znajdź prostownik 12v i odpali. To nie wina kostki tylko (jak wyżej RVI wspomniał) alumulatora.

ta kostka bedzie tak trykać gdy aku jest do dupy a ta kostka to przekaźnik rozrusznika

Edytowane przez szoter

ladowales 6v prostownikiem 12v akumulator i sie dziwisz ze nie pali ;), masz rozladowany aku dlatego tak tyrka

Edytowane przez benywariat

Motocykle i tak samo auta potrzebują naprawdę dużej iskry aby dopalić silnik. Myślę że aku już nie ma takiej mocy aby wytworzyć skok tak dużej iskry zapłonowej i dlatego nie odpala. Chyba będziesz musiał zainwestować w nowy akumulator i będzie po problemie.

Sprawdź też jaką moc ma akumulator po naładowaniu. O ile dobrze pamiętam to mój nowy aku ma 12.70v i bandzior pali na dotyk :D

• Upvote 1

Dzięki za pomoc , jestem zadowolony że to nie ta kostka , ale chyba czeka mnie wydatek , kupno akumulatora , był ładowany nic nie dało , taki akumulator nie może być ładowany prądem 12v , bo jeżeli nie jest uszkodzony to go uszkodzisz . Akumulator ma 3 ogniwa , 3*2=6v , samochodowy ładujemy 12 v ponieważ ma 6 ogniw 6*2=12v , im ładujesz mniejszym prądem a dłużej tym lepiej dla akumulatora . Spróbuje go podłączyć jak załatwie prostownik jeszcze raz na około 10 godzin 6v , jak coś da to było by super , jak nie to mu podziękuje .

Proszę doucz się trochę, a nauczyciela wyślij na jakiekolwiek szkolenie o elektryce pojazdowej. Większych bzdur nawet na forum cb500 nie uświadczysz - QNerk

Dzięki za pomoc , jestem zadowolony że to nie ta kostka , ale chyba czeka mnie wydatek , kupno akumulatora , był ładowany nic nie dało , taki akumulator nie może być ładowany prądem 12v , bo jeżeli nie jest uszkodzony to go uszkodzisz . Akumulator ma 3 ogniwa , 3*2=6v , samochodowy ładujemy 12 v ponieważ ma 6 ogniw 6*2=12v , im ładujesz mniejszym prądem a dłużej tym lepiej dla akumulatora . Spróbuje go podłączyć jak załatwie prostownik jeszcze raz na około 10 godzin 6v , jak coś da to było by super , jak nie to mu podziękuje .

:boje_sie: co jeszcze wymyślisz :takaemotka: :takaemotka: :takaemotka: przepraszam ale opowiadasz bzdury 6v prostownikiem nie naladujesz 12v akumulatora poczytaj wpierw serwisowke jaki masz aku w bandziorze

Edytowane przez benywariat

pokazałem akumulator mojemu nauczycielowi od elektrotechniki , takiej odpowiedzi uzyskałem , jeżeli akumulator jest rozładowany ale nie do końca można go podłączyć pod prąd większy ponieważ i tak od nie weźmie maksymalnej wartości jeżeli akumulator jest maksymalnie wyczerpany i go podłączysz pod 12 v , naładujesz go szybko uszkadzając go i będzie się częściej rozładowywał .Albo on się mylił udzielając mi odpowiedzi albo ty się mylisz .

Edytowane przez bandyta1.600s

Zanim wydasz dwie stówy na nowy akumulator kup sobie za 15-30 zł ładowarke do akumulatorów motocyklowych np http://allegro.pl/la...2951910970.html

I spróbuj go naładować. Korzystam z czegoś podobnego kupionego pare lat temu i działa ..... tak jak mówiłem elektrykiem nie jestem ale powinno się ładowac ten akumulator prądem 12v ale "małymi amperami".

Edytowane przez RVI

Naprawdę czegoś takiego jeszcze nie czytałem :boje_sie: Możesz ładować cały rok 6V prostownikiem i tego nie naładujesz. Zaopatrz się w porządny prostownik 12V podładuj z 3-4h i obędzie się bez wymiany akumulatora.

Jak robi trrrrrrrrrrrrrrrr to aku już jest całkowicie pusty.

prad a napiecie to dwie rozne rzeczy jesli jest calkiem rozladowany to ladujesz MAŁYM PRĄDEM a nie NAPIECIEM napiecie zawsze takie jaki jest akumulator

• Upvote 1

ta ładowarka , fajna sprawa , akumulator wyczerpany skrajnie też powinna naładować ?

pokazałem akumulator mojemu nauczycielowi od elektrotechniki , takiej odpowiedzi uzyskałem , jeżeli akumulator jest rozładowany ale nie do końca można go podłączyć pod prąd większy ponieważ i tak od nie weźmie maksymalnej wartości jeżeli akumulator jest maksymalnie wyczerpany i go podłączysz pod 12 v , naładujesz go szybko uszkadzając go i będzie się częściej rozładowywał .Albo on się mylił udzielając mi odpowiedzi albo ty się mylisz .

proszę usuń ten post bo wprowadzasz innch błąd

no tak dwie różne sprawy , prąd to Amper na prostowniku mam 4 amper dla opcji napięcia 6v i 12 v też tyle samo prądu

warto sprobowac, nic nie zaszkodzi

tak taka ladowarka laduje pradem od 100mA do 900mA wiec nie ma mozliwosci uszkodzenia akumulatora a wrecz odwrotnie pozwala wstac nawet zasiarczonym akumulatorom

Dlaczego mam usuwać jakiś post skoro ja w nim nic nie stwierdzam , czy ja napisałem że mam racje albo ktokolwiek ma racje albo komuś coś narzuciłem ?

ładujac wlasnie 4A mozesz go uszkodzic tzn pokrzywic plyty i doprowadzic do wewnetrznego zwarcia

odpal go z kabli z innego auta tylko pozwol mu sie troche podladowac zanim odpalisz

Zreanimować zawsze warto - jak nie będzie Ci już trzymał dobrego prądu rozruchowego to wtedy kupisz nowy, na spróbowaniu nic nie tracisz. Ustaw minimalny prąd żeby zrobić odsiarczanie, będzie się ładował bardzo długo ale to najlepsza metoda.

Szczerze mówiąc to nie wiem jaką to urządzenie ma specyfikacje.

RVI pisze, że z powodzeniem tego używa, ale ja jakoś nie jestem do tego przekonany - wg. mnie na pewno nie ma opcji odsiarczania bo to się robi prądem jednopołówkowym i z dodatkowym obciążeniem.

Jak bywasz w Bydgoszczy to możesz mi podrzucić ako i odebrać po dniu czy dwóch, zobaczę co się da z niego wycisnąć.