Skocz do zawartości

Elektryka/elektronika

Gość bandyta1.600s
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

@ Edbol

1-Alternator w b4 nie posiada szczotek !

2- zajżyj do manuala! masz pełną procedurę sprawdzenia układu ładowania.

3- b4 napięcie ładowania przy 5000 obr/min 13.5V

4- motocyklowe alternatory nie mają "zapasu mocy" i bardzo słabo dają radę padającemu aku(co często objawia się przygasaniem świateł po włączeniu kierunkowskazów ) a starsze modele moto nie dają sobie rady z akumulatorami żelowymi.

Skoro alternator w B4 nie posiada szczotek to tym bardziej stawiałbym na regulator napięcia. Jednak jakiś minimalny zapas mocy te alternatory muszą posiadać, nie mylmy spadków napięć z zapasem mocy to różne pojęcia, a jeśli światła przygasają to właśnie może oznaczać jakiś problem z akumulatorem.

I skąd pewność że miernik pokazuje prawde (...)Spróbuj innym jeszcze . Naładowane aku przy wyłączonym silniku ma mieć 12,5 V około.

Jeśli ma sprawny multimetr to powinien pokazywać w miarę poprawny wynik, dla pewności można sprawdzić innym. Wynik nie musi być super dokładny chodzi tylko o sprawdzenie czy układ ładowania działa czy nie.

Miernik sprawny sprawdzałem dwoma i oba pokazywały prawie to samo. Aku po ładowaniu miał 10,6V , a 15 minut później już tylko 10V.

Jak tylko moto wyzdrowieje dam znać co mu dolegało :)

@Edbol

Wymień aku zanim zepsujesz regulator napięcia .

Zajżyj do serwisówki

ja tam dalej stawiam na regulator, jak byś szukał to tu jest koleś który sam robi regulatory, trzeba tylko wtyczki podlutować. http://www.motowarsztat.com.pl/

ja od niego kiedyś kupowałem bo ma 3x taniej niż za regulator z ASO a spełnia tak samo swoją rolę, moim zadniem może mieć lepsze chłodzenie przez zastosowanie lepszego radiatora niż fabryczny czyli mniejsza szansa że się spali.

Regulator o ogolnie uniwersalna część, ma on za zadanie "wyprostowanie" prądu, wchodzą 3 żółte przewody idące z alternatora, wychodzą dwa - plus i minus idący do instalacji/akumulatora. Pasują one zamiennie miedzy praktycznie wszystkimi modelami motocykli, mogą się jedynie różnić wtyczkami - to wiadomo i mocą alternatora przy której pracują.

Za prostowanie prądu nie odpowiada regulator, tylko prostownik, z tego co napisałeś to jest to urządzenie zintegrowane, czyli prostownik+regulator w jednym. Regulator reguluje prąd i napięcie podawane na uzwojenia twornika (rotora) tak aby na uzwojeniach stojana uzyskać zadaną wartość napięcia.

@Adam - nie do końca.

W b 4 twornik jest na stałkę zamontowany do silnika a obraca się koło magnesowe ,twornik jest trójfazowy a regulator napięcia to nic innego jak potrójny mostek prostowniczy i dwa stabilizatory napięcia ( całość zalana na radiatorze) w skrócie .

@Adam - nie do końca.

W b 4 twornik jest na stałkę zamontowany do silnika a obraca się koło magnesowe ,twornik jest trójfazowy a regulator napięcia to nic innego jak potrójny mostek prostowniczy i dwa stabilizatory napięcia ( całość zalana na radiatorze) w skrócie .

Tak masz rację w 100% jeśli chodzi o B4. Moja uwaga była taka ogólna, gdyż stwierdzenie, że regulator "prostuje" prąd nie jest poprawne, oczywiście w tym wypadku wynika to z pewnego uproszczenia, gdyż jedna "czarna skrzynka" zawiera dwa elementy. Ot takie moje przeczulenie (zboczenie) zawodowe:)

Dobra - idąc twoim tokiem myślenia : na wejściu regulatora trzy fazy przemiennego - na wyjściu stały.

Pytanie : czy regulator napięcia prostuje ?

:)

Dla uproszczenia można tak przyjąć, choć za prostowanie prądu odpowiedzialny jest mostek prostowniczy złożony z diod. Wyprostowany prąd dopiero wtedy trafia do regulatora napięcia, który w tym wypadku jest stabilizatorem napięcia, może być zbudowany np. z tranzystora i diody Zenera. (w rzeczywistości jest bardziej skomplikowany). Ale tak jak napisałem, w przypadku B4 wszystkie te elementy są w jednej puszcze potocznie nazywanej regulatorem napięcia. Wiec w tym wypadku ów "regulator" będzie prostował napięcie, gdyż zawiera w sobie wbudowany mostek prostowniczy. Natomiast w niektórych motocyklach i praktycznie wszystkich samochodach, w alternatorze już bez problemu można odnaleźć osobno mostek prostowniczy (prostownik) i osobny regulator napięcia. Stąd całe to zamieszanie i moje komentarze.