Skocz do zawartości

Świeca Zwykła Vs Irydowa.

Gość Spencer
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę temat ruszył pełną parą;] No i chyba tak zrobię jak kilku z was pisało zwykłe zakupie tylko chyba CR9EK bo te seryjnie wychodziły w dziorze... A CR10EK używa ktoś z was ?

Wg manuala org to CR9EK.

8EK - jeżeli standardowa świeca jest mokra lub bardzo ciemna

10EK - jeżeli standardowa świeca wydaje się szklista lub bardzo biała

Poczytaj to:

http://www.motocykl-...wiece_zaplonowe

i to:

//cpi.shs.net.pl/files/Oznaczenia%20%C5%9Bwiec%20NGK%20%20(Spark%20plugs%20decoder).pdf

a potem włóż takie, jak trzeba.

Edytowane przez KG B12

Co do irydowych to nigdy u znajomych nie zauważono porprawy ;P Ale kolega wyżej napisał o świecach Denso, na koniec tamtego sezonu załozyłem własnie Denso (zawsze NGK) bo padły mi stare po kilkukrotnuym odpalaniu i gaszeniu na zimno (Linka od gazu sie pozawijała i po starcie mial wysokie obroty) i naprawde polecam Denso, świece są dużo tańsze jak NGK ponieważ wchodza na nasz rynek dopiero i muszą troche rynku zgarnąć a żeby zgarnąć to trzeba dac lepszą cene ;P a jakość w pyte :)

Ja w kazdym dziorku zakladam irydowki,osobiscie widzialem roznice:na ssaniu krócej chodzil,obroty stabilniejsze i lepiej odpalal.tyle ode mnie,pozdro

W czterogarowcach różnica będzie jedynie w braku falowania obrotów. Widoczną różnicę zauwazyłem w singlu (XT660X) - lepsza reakcja na gaz, nie było takiej dziury przy odkręceniu manetki.

Logic, urzekła mnie Twoja wypowiedź :lol:

Edytowane przez remki

Mam świece irydowe Denso, przelatałem na nich sezon i tak samo jak kolega frikothc zauważalnym różnice w odpalaniu, szybko schodzi z ssania i obroty równiejsze, Ogólnie polecam

Ważne by były sprawne i świeże.

W małym oleju nie będzie żadnej różnicy (poza większą dziurą w budżecie).

jak sie tak czyta wszystkie te posty, to nóż mi się w kieszeni otwiera.... ale nie bedę się wymądrzał więc tak czy inaczej, polecam irydówki (ja mam i takie będę kupował), bedę też je wypalał po swojemu, więc odpalę i zostaiwe moto aż osiągnie temp, potem malutki spacerek i tyle....

pozdrawiam

Tak wogole, cos mi swita, ktos kiedys pisal do producenta meila na temat wygrzewania swiec i gdzies temat zakladal....

To ja sie wtrącę.

Najpierw do tematu

Kupujemy

firmy NGK,DENSO itd -jakiej mnie stać

rodzaj- Iryd ,Platinim,zwykła kupujemy jaką mnie stać

Ciepłota-Zalecana przez producenta lub zmieniamy w zależności od warunków w jakich jeździmy

Rozwinięcie dyskusji.

Po wymianie świec a dokładnie po wkręceniu nowych i złożeniu wszystkiego do "kupy" (w jedną całość całego motocykla) zakładamy ciuszki dopiero odpalamy zakładamy kask i jedziemy nacieszyć się motocyklem.

Po kiego wafla odpalać, zanieczyszczać środowisko, denerwować sąsiadów nowym wydechem .

Cieszymy się jazdą a nie dumamy czy ma stać na postoju 5 minut czy może dziesięć.Ja po zimowym serwisie na wiosnę ubieram się w ciuszki moto po czym próbuje odpalić motocykl.Jak już zadziała(często 3 gary po chwili dopiero 4) kask i ognia.Mam taka znaną mało uczęszczana trasę około 10 km gdzie przepali cały zimowy syf a ja mam czas na ponowne przyzwyczajenie się do moto.

Po co sie zastanawiac nad wyborem, ktore jak na niemieckim ebayu sa irydowe w cenie normalnych w pl. 5 czy 4 euro. Rok temu kupowalem wyszlo duzo taniej niz mialbym kupic w polsce i bylem zadowolony. Swiece to byly ngk

Po co sie zastanawiac nad wyborem, ktore jak na niemieckim ebayu sa irydowe w cenie normalnych w pl. 5 czy 4 euro. Rok temu kupowalem wyszlo duzo taniej niz mialbym kupic w polsce i bylem zadowolony. Swiece to byly ngk

Nigdy nie korzystałem z tego serwisu... Może najwyższy czas :D 120 zł za 4 irydówki to faktycznie dość tanio :D

Nigdy nie korzystałem z tego serwisu... Może najwyższy czas :D 120 zł za 4 irydówki to faktycznie dość tanio :D

Wtedy to i ja bym się skusił.

Edytowane przez Moras

Jakby coś to ogólnie polecam zakupy na ebay. Dobrze wtedy założyć konto też na paypal i w ten sposób płacić.... Ja tak kupiłem np wydech z UK i kilka innych drobiazgów i wszystko przebiegło zajebiście. Oczywiście można trafić i na oszusta ale to tak jak wszędzie....

Witam troszkę wtrące się do tematu z racje że mój brat robi w sklepie motoryzacyjnym pytałem właśnie o te świece DENSO TT - opinie różnych klijentów są podobne wyższa kultura pracy znaczy obroty (nikt nie wymyślał przyrostu mocy o 10km) a rozmawiając dłużej wszyscy je chwalili że mają dłuższą żywotność. Sądze ze sęk w tym że na końcu nie jest tylko zawinięta świeca (nie znam terminologi) ale posiada dodatkowy krótki element który odpowiada za lepszy przeskok iskry.

To jest tylko opinia róznych osób także nie jest wzorem do naśladowania tylko ma wskazać czym się ludziska kierują przy zakupie świec.

Tu macie link do stronki ze zdjęciem i opisem czym się róznią:

http://motolargo.pl/...rii-tt,229.html

Edytowane przez filip86

Mam małe pytanie jaki jest zamiennik Denso na NGK CR9EK?

heh i coś śmiesznego W20TT 16,50zł/sztuka Daewoo Lanso, Fiat Cinquecento, Renault laguna

Edytowane przez Ezekiel

Z tego co się zorientowałem to świece Denso w cale nie są tańsze od NGK.... chyba że tylko allegro ma takie ceny :D

Denso idzie na pierwszy montaż w większości japońskich samochodów. Według mnie to najlepsze świece. NGK zrobiło się syfiaste, szczególnie made in france. A ceny są ciut wyższe niż NGK, ale warto.

ja w tamtym roku założyłem DENSO irydowe super różnic nie ma ale zauważyłem że szybciej pali no i na pewno żywotność będzie dłuższa. wiadomo obciążenia są duze. Z tego co słyszałem NGK mażna trafić na jakieś podróbki dlatego wybrałem DENSO. Przy wymianie zrobiłem obsługę fajek zapłonowych. jest tam taka obejma metalowa na każdej ze świec i to troche przyrdzewiało od wody aż 1 fajki nie mogłem wyciągnać a teraz wiem ze wszystko jest jak być powinno

Z tego co słyszałem NGK mażna trafić na jakieś podróbki dlatego wybrałem DENSO.

A macie jakieś wiarygodne źródła z skąd można brać oryg ? Większość pisze made in Japan ale czy to faktycznie prawda...