Skocz do zawartości

Pęknięte Uchwyt/ Mocowanie Silnika

Michał-Łomża
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Wczoraj wziąłem się za mycie naftą łańcucha i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem, że mam pęknięty uchwyt/ mocowanie silnika z ramą :slash: . Panowie powiedzcie czy robić coś z tym jeżeli tak to co proponujecie? Z drugiej strony dlaczego się uszkodził :puknijsie: Fakt, że lubię czasem "pogazować" na niskich biegach no ale żeby od razu pękał karter silnika? W załączeniu trzy foty. Z góry dzięki za pomoc!

Chyba ktos musiał zajebac porzadnie o kraweznik wysoki lub coś w tym stylu od wibracji to raczej nie pekło.

Chyba ktos musiał zajebac porzadnie o kraweznik wysoki lub coś w tym stylu od wibracji to raczej nie pekło.

Od spodu rama jest cała, a jak widać pękniecie nie jest stare a Bandyta mam od roku także stawiam, że to raczej moja robota przy czym dziwi mnie fakt, że reszta uchwytów jest cała i nie zauważyłem jakiś luzów coby miało wpływ na ewentualne szarpnięcia.

Myślę że w grę wchodzi jedynie demontaż pieca, zaspawanie całego uchwytu, wiercenie i ponowne gwintowanie. Nie wiem jaka jest tego opłacalność i czy ktoś się tego podejmie.

Myślę że w grę wchodzi jedynie demontaż pieca, zaspawanie całego uchwytu, wiercenie i ponowne gwintowanie. Nie wiem jaka jest tego opłacalność i czy ktoś się tego podejmie.

Mam nadzieję, ze ta wersja to ostateczność :slash: :slash: :slash:

Mam nadzieję, ze ta wersja to ostateczność :slash: :slash: :slash:

Moim zdaniem nie ma szans zrobić tego tak jak ma być, bez druciarstwa w inny sposób jak z demontażem silnika.

Przeczytaj moj temat, moze wpadniesz na jakies rozwiazanie, Ja bym sprobowal to skleic. Wykrecic srube, te kawalkie potraktowac klejem, dookola porzadnie zalac, poczekac az wyschnie i sprobowac skreci, koszt niewielki a moze sie uda.

http://polishbanditcrew.pl/topic/9953-dziura-w-karterach/page__hl__dziura%20w%20karterach__st__20

Napisano (edytowane)

Przeczytaj moj temat, moze wpadniesz na jakies rozwiazanie, Ja bym sprobowal to skleic. Wykrecic srube, te kawalkie potraktowac klejem, dookola porzadnie zalac, poczekac az wyschnie i sprobowac skreci, koszt niewielki a moze sie uda.

http://polishbanditc...rterach__st__20

Ciekawie rozwiązałeś to pęknięcie u siebie swoją drogą mogłeś zamontować tam jakiś czujnik temperatury oleju heh ale z góry dzięki za podpowiedź :usmiech: Wyjmowanie pieca i spawanie nowych uchwytów póki co to dla mnie ostateczność etc.. Na razie mam szlaban na jazdę na kole :zeby:

Edytowane przez misiek-mc60

Chyba najlepszym sposobem na chwile obecna było by kupienie kleju o wysokiej wytrzymałości przemysłowej, rozrobić go i całość skleić rama,śruba,silnik. To jedyne z najprostszych zastosowań które mi przychodzi na myśl.

Na razie mam szlaban na jazdę na kole :zeby:

moze tu sie kryje odpowiedź czemu popękało ? :)

Napisano (edytowane)

Chyba najlepszym sposobem na chwile obecna było by kupienie kleju o wysokiej wytrzymałości przemysłowej, rozrobić go i całość skleić rama,śruba,silnik. To jedyne z najprostszych zastosowań które mi przychodzi na myśl.

Też tak myślę ale co kilka opinii to nie jedna :)

Póki co rozważam zakup czegoś takiego :

http://allegro.pl/te...3027002556.html

lub :

http://allegro.pl/kl...3015442141.html

moze tu sie kryje odpowiedź czemu popękało ? :)

Wdawało mi się, że szybciej zerwę łańcuch niż urwę "ucho" kartera.

Edytowane przez Krzysztof
połączenie postów.

Ja tym pierwszym kleilem, dodam ze caly zeszly sezon przejezdzilem, z wydechu postrzelalem i dalej trzyma bez zadnych wyciekow. Nie wiem jak sie sprawdzi przy uchwycie, ktory jakies tam obciazenie przenosi, ale sprobowac nie zaszkodzi.

Jutro polatam po moich sklepach lokalnych to może uda mi się kupić ten klej od ręki ale i tak próba generalna połączenia jak będzie na dworze powyżej 6 stopni.

A ja jaeszcze grzalem to polaczenie suszarka, zeby klej ladnie w kazda szczeline sie wlal.

Dzięki za podpowiedź ;)

Ja bym to pospawał, u jakiegoś fachowca, pewnie nie mało będzie kosztować, ale przynajmniej bedziesz miał profi i z bańki.

W klejenie bym się nie bawił. Pęknięcie ma sporą powierzchnię. Drgań i zmian temperatury wątpię żeby jakiś klej to wytrzymał. Moim zdaniem fuszerka. Najlepiej zaspawać. Chociaż będziesz wiedział ,że masz ład. Cena takiego zabiegu (osobiście nie wiem bo nigdy nie korzystałem) ale nie powinna być duża.

Z klejeniem dałbym sobie spokój, moim zdaniem to półśrodki w tym przypadku. Z tego co widzę pęknięcie jest konkretne, a tutaj radziłbym tylko to pospawać, aby było to zrobione należycie.

Niby już klej kupiłem ale z racji, że garaż mam nie ogrzewany to i tak klejenie teraz nie ma sensu z drugiej strony co mi zależy najpierw spróbować to pokleić? A jeżeli jednak będzie pękać to wtedy zdecydowanie spawacz bez marudzenia.

Wdawało mi się, że szybciej zerwę łańcuch niż urwę "ucho" kartera.

A jak przy następnym gumowaniu puści klej i kolejny uchwyt? Żeby ta oszczędność czasu i pienędzy nie miała gorszego wydzwięku :oczy:

Dobry 'magik' na moto zaleje pęknięcie.

Generalnie klej jest dobry żeby np. posklejać wazonik, postawić go na półce i nigdy nie dotykać.

Każda część, która pracuje, jest narażona na drgania, nie bardzo nadaje się do klejenia. Spaw to jedyne połączenie, które wykonane poprawnie nie osłabi pracującej części.

Tak jak wspominałem jedyne rozwiązanie to spawanie, popieram kolegów. Uszkodzony, nie w pełni sprawny uchwyt narazi na uszkodzenie następne mocowania. Wtedy będzie tylko jedno wyjście - wymiana pieca. Na takich rzeczach nie warto oszczędzać. Masz jeszcze chwilę czasu przed sezonem, motocykl na bok, wyciąg silnik i szukaj jakiegoś fachowca.

A tam knedlolicie :p: Na klejach do metalu sie znacie, bo z tego co piszecie to watpie.

Chlopak zrob z tym klejem najpierw, a nie flachowcow sluchasz. Mi z moja dziurka juz silnik kazali wymieniac, kartery rozkrecac szmery bajery... :lol:

Na jednym uchwycie sie to nie trzyma to raz, a dwa zaraz mu sie silnik nie urwie. Klej ma wytrzymalosc do 120 stopni celsjusza, a sa im z mocniejsza wytrzymaloscia cieplna i obciazeniowa.

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i dobre rady no ale do rzeczy...

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że to przygotowanie do spawania jest czasochłonne a u mnie z czasem to rożnie. Nie chwaliłem się w przywitalni ale pierwsza ze szkół jaką ukończyłem to ślusarz- spawacz :boje_sie::zeby: Póki co sprawdzę dokładnie jeszcze raz czy cały uchwyt jest połamany bo wydaje mi się, że połowa jeszcze została :usmiech: Następnie dokładnie wszystko odtłuszczę i postaram się się wypełnić dany "ubytek" klejem dwuskładnikowym o którym pisałem wcześniej tym bardziej, że kolega logicsys miał z tym klejem już do czynienia i u niego zdaje się, że klej daje radę to dlaczego u mnie ma być inaczej? Jeżeli jednak spełni się czarny scenariusz to wtedy pożyczę spawarkę inwertorową i pospawam to elektrodą wolframową.

edit :

amelinium? spawarką inwertorową? :boje_sie:

Edytowane przez Frank