Skocz do zawartości

Pęknięte Uchwyt/ Mocowanie Silnika

Michał-Łomża
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

a czym chciales spawac jak nie spawarka ?? :D elektroda wolframowa jest uzywana w TIG-u jeżeli sie nie myla więc wszystko ok

Edytowane przez baldhead

No jasne, tylko że jeszcze jest osłona gazowa.

W ogóle po co kleić, nie taniej obwiązać drutem i sznurkiem?

Edytowane przez Frank

no i co z tego ? to wtedy już to nie jest spawarka ? bo nie kumam o co chodzi :zdziwiony:

Poprawiłem post bladheat jeśli Ci chodziło tylko o słowo "inwertorowa", ale nie o spawarki tu chodzi.

Technika spawania aluminium raczej jest inna.

no to teraz sie rozumiemy, ale dodam że na upartego inwertorem też pospawasz aluminium specjalną elektrodą np. http://www.technika.krakow.pl/index.php?p801,elektroda-alsi5-do-aluminium-fi-2-5-1szt tylko jakość spawu i wytrzymałośc bezie bardzo odbiegała od spawania tigiem w osłonie.

i doszliśmy do konsensus :D

Dodam jeszcze, ze tym klejem nie pierwszy raz kleilem cokolwiek. W pracy, nie raz czy nie dwa sie tego uzywalo, A jak juz zlapie to naprawde ciezko zeby puscil. Raz wałek napedowy do pralki tym kleilem, pozniej toczylem pod lozysko i pasowalem. Praleczka buja sie do tej pory, a juz 3 latka minely i wuhta pran :]

No jasne, tylko że jeszcze jest osłona gazowa.

W ogóle po co kleić, nie taniej obwiązać drutem i sznurkiem?

Jakbym miał sugerować się takimi radami jak kolega Frank proponuje to bym pozostał przy sprzęcie typu WSK i nikomu tego typu problemami myśli nie zaprzątał. A co do technik spawania to świat idzie do przodu i naprawdę nie trzeba mieć teraz karbitu itd.. aby móc sobie poradzić z np. pękniętym deklem to kwestia tylko chęci i zaangażowania.

Jeżeli masz umiejętności i pomysł to może warto jednak się za to zabrać póki jeszcze zima batem smaga. Zrobisz za wczasu i będzie na długo. Jeśli nawet klejem będzie trzymać to kiedyś pewnie będziesz chciał sprzedać Bandziora. Gdybym był potencjalnym kupcem i zobaczył klejony karter to hmmm... To też warto brać pod uwagę :) Chyba że trafisz na takiego, który będzie miał pragmatyczne podejście, że skoro się trzyma (o ile będzie, czego życzę!) to znaczy że dobrze zrobione i nie warto się przejmować :) Ale to już musisz zdecydować sam. Pamiętaj, że jak to tym klejem wszystko obabrasz to potem może być to ciężko doczyścić przed spawaniem. Tak mi sie wydaje przynajmniej ;p

Cokolwiek postanowisz, pisz co dalej z dziorem :)

Tak trochę z innej beczki, dlaczego to pękło? Silnik się trzyma na wszystkich śrubach ( tych długich z tyłu ), może któraś śruba postanowiła się wyprowadzić i dlatego uchwyt oberwał... Szkoda naprawiać jak po 10 km pęknie lub się rozklei ponownie :slash:

Napisano (edytowane)

Jutro biorę się za niego i mam nadzieję, że nie będę się wstydził efektu. Obiecuję pokazać foty jak wyszło :)

Tak trochę z innej beczki, dlaczego to pękło? Silnik się trzyma na wszystkich śrubach ( tych długich z tyłu ), może któraś śruba postanowiła się wyprowadzić i dlatego uchwyt oberwał... Szkoda naprawiać jak po 10 km pęknie lub się rozklei ponownie :slash:

Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem pozostałem śruby i tą felerną no i niestety wszystko przykręcone jak należy. A dlaczego popękało? Sam nie wiem ... Jeżdżę dość agresywnie ale nie do przesady :zeby: żeby odrazu zrywać uchwyty .... Jedyne co tu mi się nasuwa to to, że być może kupiłem już taką bo co by nie gadać aby zobaczyć te mocowanie trzeba położyć się na glebie. Dodam tylko jeszcze, że nigdy żadnych wibracji nie odczuwałem ;/

Edytowane przez Krzysztof
Połącznie postów. Edytuj, zamiast pisać kolejny post..

Nie zamykaj tematu, bo jak Ci puści klej, to tu wrócisz.

Ktoś już tu kiedyś napisał, ze półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów.

Jakbym miał sugerować się takimi radami jak kolega Frank proponuje to bym pozostał przy sprzęcie typu WSK i nikomu tego typu problemami myśli nie zaprzątał. A co do technik spawania to świat idzie do przodu i naprawdę nie trzeba mieć teraz karbitu itd.. aby móc sobie poradzić z np. pękniętym deklem to kwestia tylko chęci i zaangażowania.

Chyba nie wiesz co oznacza ŻART, SATYRA. Cóż?

Pozostało mi tylko powiedzieć. Good luck!

Chyba nie wiesz co oznacza ŻART, SATYRA. Cóż?

Pozostało mi tylko powiedzieć. Good luck!

Spokojnie Frank ja zawsze mam coś do powiedzenia :)

misiek, klej to dwuskładnikowym. Mieliśmy z bratem przygodę: http://polishbanditc...niecie-gaznika/

Skończyło się klejem dwuskładnikowym. Dobrze wyczyszczone, poklejone i już dwa sezony trzyma.

Klej. Jak klej nie będzie trzymał to niestety: napawanie i wiercenie...

I tak też uczynię :) Lecę zaraz do garażu i postaram się strzelić kilka fotek aby pokazać jak wyszło ;)

Uchwyt silnika element nośny chcesz kleić - powodzenia

Że niby ten klej ma być bardziej wytrzymały od litego aluminium czemu nie odlewają z niego bloków silnika, były by lżejsze ....i.....bardziej wytrzymałe :)

Sorry ale dziurka w bloku czy gaźnik to nie ucho na którym wisi piec , tylko spawanie ! Tylko tigiem ,i tylko prądem przemiennym jakieś 90 ÷ 100 A (czyli tig ac/dc ,zwykłym z makieta nie ogarniesz) i przed spawaniem podgrzać palnikiem do ok 80°

Edytowane przez farba

Uchwyt silnika element nośny chcesz kleić - powodzenia

Że niby ten klej ma być bardziej wytrzymały od litego aluminium czemu nie odlewają z niego bloków silnika, były by lżejsze ....i.....bardziej wytrzymałe :)

Sorry ale dziurka w bloku czy gaźnik to nie ucho na którym wisi piec , tylko spawanie ! Tylko tigiem ,i tylko prądem przemiennym jakieś 90 ÷ 100 A (czyli tig ac/dc ,zwykłym z makieta nie ogarniesz) i przed spawaniem podgrzać palnikiem do ok 80°

Ale u mnie nie jest połamany cały uchwyt tylko część. Wrzucam dodatkowo kilka fotek na których bardziej widoczne jest uszkodzenie.

Delikatnie zniosło mnie na liściach :hahaha:

moim zdaniem tylko spawanie, żaden klej tego nie utrzyma, a jeśli nawet to silnik i tak będzie pracował w ramie co w najlepszym wypadku skutkować będzie szybszym zużyciem napędu. Kumpel niegdyś za zaspawanie dziury w karterze wybecelował 30zł, więc nawet w najgorszym wypadku ile mogą wziąć od Ciebie za wyrzeźbienie tego? Stówe, nawet niech wezmą dwieście, ale masz zrobione na tip top.

Nalać trochę aluminium i poprawić gwint. Więcej niż 50zł albo "na browara" nie weźmie. Ale jeśli chcesz koniecznie kleić to wymyj to czymś, wysusz (najlepiej powietrzem np jakąś suszarką do zgrzewania plandek albo czymś podobnym) i próbuj kleić. Niezbyt dużymi warstwami wciskając przy tym klej w szczeliny. Cały czas jednak polecam Ci spawanie.

panowie tam nie ma żadnego gwintu. tylko zwykły otwór

panowie tam nie ma żadnego gwintu. tylko zwykły otwór

Zapewniam Cię że jest gdyż sprawdzałem czy śruba jest luźna czy dokręcona.

Będę próbował najpierw to skleić...z naciskiem na próbował :) Sam w sumie nie mam 100% pewności czy nie kupiłem już uszkodzonej Suzuki (z pęknięciem). . Było nie było nie jest to górny uchwyt, na którym silnik "wisi" także zdecydowanie przenosi mniej obciążeń niż górny a pozatym wydaje mi się, że skoro silnik ma yyy sześć uchwytów (proszę mnie poprawić jeżeli się mylę) to nadal pięć trzyma w 100% a ten szósty w 90% to powinno dawać radę. Sam klej jest dwuskładnikowy i wg. producenta ma "uciąg" 300 kg. po 24h od nałożenia a stosowany jest mdz. innymi do naprawy zerwanych gwintów także powinien spełnic w moim przypadku swoją rolę.

nie ma :p: gwint jest jedynie w tym elemencie to taka specyficzna "nakrętka" w w karterze jedynie otwór na wylot

s1s72g.jpg

• Upvote 1

nie ma :p: gwint jest jedynie w tym elemencie to taka specyficzna "nakrętka" w w karterze jedynie otwór na wylot

s1s72g.jpg

Jeżeli tak twierdzisz to może i tak jest ja wnioskowałem, to że jest tam gwint po tym, iż dokręcałem tę śrubę i było nie było niemalże uwiesiłem się na kluczu a nie sądzę aby śruba trzymała w powietrzu. No ale jeżeli rzeczywiście nie ma tam gwintu a śruba nadal trzyma to powinienem się cieszyć bo uchwyt mimo pęknięcia nadal trzyma.