Skocz do zawartości

Kask - Oklejanie Kasku - Folia

konkl
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• VooR

7

• jab2

8

• farba

7

Farba- ale przecież hydro można malować farba- nie musi byc folia, pamiętam, że gitarę kumpel tak robił, woda do beczki, melanż farb i pykło.

Bandyta- skorupę masz z włókna, wiec masz na niej lakier oraz łatwo ją polakierować, jeśli to nie jest chwilowe widzimisię to najlepiej lakier + klar żeby było co polerować jakby się porysował (i dla trwałości), nie ma co sztukować. No chyba, że mat Cię interesuje i tymczasowość to plasti dip bydzie ok.

farba... ty to masz ten sam co moj... ile bym musial ci zaplacic za usluge pomalowania... tak samo jak twoj?

To nie mój , malowałem klientowi .w perełce kosztowało jakieś 4 stówki ( w .ój roboty z wyklejaniem,te wszystkie plastiki wloty wyloty są montowane na stałkę , uszczelki klejone)

Chwilowo nie maluję ,rehabilituję się po wypadku :(

Może w czerwcu ale to jeszcze nic pewnego

Edytowane przez farba

Też trochę poczytałem i ten plasti dip ma sporo żale. Zrobisz sam. Koszt z 70pln. Jak spitolisz to łatwo w miarę usunąć. Ja pomyśle i może taki stary kask pykne. Jakby co dam znać

Kornelio - ciekawe te malowania :oki:

Jak chciałem pomalować kask bo znajomy był chętny to wykonać za pół darmo to chciałem coś z polską flagą albo coś w tym stylu, ale nie miałem kompletnie pomysłu....

No i proszę - właśnie taki kask mi się marzy :zeby:

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/12745_478142072225348_1392098200_n.jpg

Jacek takie malowanie to myślę, że koszt ok. 1300-1600zł zależnie od zastosowanych efektów :)

Ja miałem okazje zrobić to za cenę samych materiałów. Znajomy kasku jeszcze nie malował i zaproponował, że za darmo to zrobi tak na próbę, ale myślę, że by tego nie zepsuł bo widziałęm inne jego dzieła to na prawde mu to szło :usmiech:

Ale dobra koniec OFF Topa

Ja swój pomalowałem przy okazji malowania motocykla - chyba jest w galerii. Żeby głupi pas namalowac sporo musiałem spędzić czasu na przygotowaniu... Malował mi fachowiec i widziałem, że trochę czasu trzeba nad tym spędzić.... Tak jak pisze Farba - malowanie to knedel - najtrudniej jest wszystko przygotować.... To co sie da zdemontowac a to co nie - obkleić...

Ale polecam - mój nie jest jakiś super wypas ale i tak jestem zadowolony i ludziska poznają mnie na ulicy - nawet Ci co motocykle dzielą na sportowe i inne ;)

Parę fotek skorupek wykonanych w zeszłym roku , tak na szybko znalezionych w fonie :)

https://picasaweb.google.com/109571969417859154957/Skorupki?authkey=Gv1sRgCPOer6DOoa_fUw

Edytowane przez farba

farba- chyba bede miec kask w bialym macie, chcialbym na nim zrobić czarną grafikę , wzor mam na kartce, niestety jest na niej sporo detali- da rade takie cos pedzlem? Jakiej farby użyć? (mam kogoś kto maluje)

Malując kask tracisz gwarancję. Farba może uszkodzić strukturę tworzywa (moim zdaniem: nie wiem kto taki kretynizm wymyślił).

A czy ja o to pytałem???

Wiem, że tracisz gwarancję, imho jednak malowanie kasku z włókna, który i tak jest lakierowany- nic nie zmieni, gorzej z kaskami z plastiku czy tam "termoplastycznego poliwęglanu" który jest zwyczajnie barwiony podczas procesu produkcji- one mogą być "obliczone" na brak lakieru.

Magpie to pochwal się tym twoim szkicem :D

Co ty już wymyśliłeś coo??

Nie mam go pod ręką, w domu zrobię zdjęcie. Zamysł i szkic mam już od 2 lat :) Koleżanka przerobiła kilka rzeczy robiąc dla mnie srokę podchodzącą pod japońskie grafikie

EDIT:

OK,

Mam kask, jest on pomalowany na biały mat, zaznaczam, pomalowany- czyli nie jest z białego matowego plastiku. Chcę nanieść dość szczegółową grafikę, najchętniej pędzlem - jakiej farby użyć, żeby się nie zważyła i dobrze trzymała bez malowania klarem?

@ Magpie- rzadko rozrobiony lakier akrylowy co do wykonania to pytaj tego co będzie wykonywał,on bedzie wiedział czy da radę i czym (jakim pędzlem)

Dobrze odtłuścić przed malowaniem !

@ mmmarcin- mam prośbę , jak nie masz pojęcia o czym piszesz to się powstrzymaj od pisania ( kretynizmem mogą być twoje posty na tematy w których nie masz racji popartych doświadczeniem )

Nowe kaski są w fabryce malowane i jakoś lakier nie uszkadza struktury

A gwarancję można stracić poprzez naklejenie naklejki (taki pretekst wystarczy niektórym importerom)

Edytowane przez farba

farba, nie chcę być niegrzeczny, ale Shoei wyraźnie zabrania malowania kasków.

Więc zarzucanie mi braku kompetencji jest... sam sobie dokończ.

http://www.scigacz.p...iec,4116x2.html

Marcin Dworczyński - Shoei Polska

Jeżeli chodzi o zmianę malowania kasku przez użytkownika powoduje on utratę gwarancji. Jest to

spowodowane prostą przyczyną Użyta do malowania farba może wchodzić w nieprzewidywalne reakcje chemiczne z powłoką kasku, a tym samym zmienić pierwotne właściwości skorupy kasku.

arai dopuszcza i malowanie i oklejanie

http://www.araihelme...-support/f-a-q/

Painting of an Arai helmet is allowed (check the instructions in your manual), But before painting remove all plastic (polycarbonate) parts. DO NOT remove any (trim) rubbers and cover the complete inside of the helmet to avoid the agressive fumes will damage the inner part of the helmet. Self-adhesive decals (‘stickers’) may be used on the helmet, they don’t have any influence on the material. Do Not remove the inner lining, chinstrap nor trim rubbers at all circumstances!

hjc zabrania

http://www.hjchelmet...helmet_care.htm

Do Not Modify Your Helmet

Your HJC helmet is designed to meet SNELL and DOT standards. Contact HJC America for more information about SNELL and DOT standards. Modifying your helmet may increase your risk of serious injury or death in an accident. Do not modify your HJC helmet. Modifications include the following:

• drilling holes;

• cutting shell, liner, or strap;

• modifying the retention system, including adding a chin cup;

• removing parts;

painting; and

• attaching accessories that are not manufactured by HJC for this helmet.

AGV odradza

http://www.agv.com/us/faqs/

AGV strongly advises against painting helmets because the solvents in the paints can negatively affect the safety structure (bubbles and polystyrene) and the plastic parts (mechanisms, visor, etc.). For the same reason, stickers must not be applied to the helmet or visor. Painting the helmet or tampering in any way with the helmet parts will immediately invalidate the AGV product warranty.

czyli 3:1 na nie

dziękuję za uwagę

Edytowane przez mmmarcin

A jak myślicie dlaczego po pomalowaniu traci się gwarancję?

Bo jak pomalujesz to już nie będzie ich loga na kasku i wiadomo, że im to nie w smak, a poza tym pomalowanie to już ingerencja własna i basta :P :P

Mam luźny stosunek do zapisów w gwarancjach i nigdy nie rościłem żadnych praw z nimi związanych

Wszyscy producenci malują swoje wyroby i nie zmienia to ich "struktury"(moje ulubione słowo ostatnio)

Boening maluje swoje kompozytowe samoloty którymi wozi ludzi z extremalnymi prędkościami a te malowania zmienia się co jakiś czas używając do tego agresywnej chemii i nie niszczy to struktury poszycia

Jachty również się maluje pod zamówienie konkretnego klienta i również ich struktura nie zostaje naruszona

Bolidy F 1 wykonane z włókien węglowych również są malowane i również ich struktura na tym nie cierpi

Ba nawet fabrycznie nowe motocykle i samochody są przemalowywane przez swoich świadomych właścicieli pod ich osobiste zachcianki w celu wyróżniania się z tłumu

Więc warunki gwarancji wymiany na nowy lub zwrotu gotówki za kask mam głęboko w poważaniu

A o zmianie wzoru ,koloru czy grafiki zawsze decyduje właściciel danej rzeczy podejmując świadomy wybór.