Skocz do zawartości

Bawaria

Gość Koc
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje we wrzesniu mala wyprawe w kierunku Bawarii z postojem w Wiedniu, wszystkiego ok 10 dni, gora dwa tygodnie. Pogrzebalem w forum ale albo nie potrafie szukac albo nikt na ten temat nie pisal.

Chodzit mi o to czy ktos orientuje sie jak wyglada kwestia noclegow w Niemczech, w szczegolnosci w Bawarii? Czy procz hoteli trudno znalezc nocleg w pensjonatach i tym podobnych, czy trzeba wczesniej rezerwowac, czy tez trafimy cos od reki? I oczywiscie kwestia ceny.

Bede wdzieczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

W prawie każdej wiosce masz coś takiego jak Gasthaus. Nie ma problemu z noclegami, jeśli to nie szczyt sezonu w jakimś atrakcyjnym miejscu, nie powinno być problemu z noclegiem. Ceny ok 20-30E ze śniadaniem.

dokładnie w każdej wiosce jest gasthaus, nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem wolnego miejsca, ceny trochę wyższe w tych co spałem około 30-35 ze śniadaniem za osobę w pokoju 2 osobowym ( 6-0-70 za pokój)

Hotele w Niemczech to koszt około 60-80 Eur - zależy w jakim rejonie.

Pod tym względem Niemcy i Austria są super, najgorsza jest Szwajcaria...

Ja sie nie znam ale QQ

Powinien cos wiedziec

Tap srap

O Niemczech nie wiem nic... Ale w Austrii też są wszędzie gasthausy :)

Ogólnie polecam nie zatrzymywać się w Wiedniu, a na przykład w Korneuburgu pod Wiedniem - można stamtąd na przykład autostradą podjechać i wbić do centrum (motocykle parkują w Wiedniu za darmo), albo pociągiem - wtedy można zwiedzać Wiedeń na całego, a zabawa wyjdzie dużo taniej niż zatrzymanie się w Wiedniu.

Zawsze polecam jeden konkretny hotel - Oekotel http://www.oekotel.com/en/locations/vienna

Za dwójkę płaci się 24EUR od osoby. W cenie jest śniadanie.

Hotel położony niedaleko zjazdu z autostrady pędzącej przez Wiedeń, z własnym parkingiem. Jest czysto i nie kradną - w przeciwieństwie do tanich noclegów w samym Wiedniu!

Ale jeśli nocleg musi być w Wiedniu, to mogę się rozejrzeć za jakimiś tańszymi opcjami. Chyba, że mogą być drogie, to mam już jedną :lol:

Na trasie Wiedeń - Bavaria, masz jeszcze dolinę Dunaju. Zatrzymał bym się gdzieś w okolicach Melk, Spitz, dolina Wachau.

Kukuryk dobrze pisze, poza centrum Wiednia zdecydowania taniej.

Dziekuje wszystkim za pomoc :) skoro wszedzie mozna znalezc gesthausy to mysle, ze we wrzesniu nie bede musial specjalnie dokonywac rezerwacji tylko pojde na zywiol ;)

Kukuryku, Twoje rady na pewno wezme pod uwage poniewaz Wieden ze tak powiem, must be ;) po pierwsze dlatego, ze poprostu tam nie bylem, wiec poswiece mu jakies trzy dni, po drugie, moja lepsza polowa nie wytrzyma drogi prosto do Bawarii bez pit stopu. A to w koncu urlop, nie maraton :)

Kukuryku, kiedy juz bede ukladal konkretny plan skontaktuje sie z Toba w sprawie samego Wiednia, jesli nie masz nic przeciwko :)

Mumek, co masz na mysli ze Szwajcaria? W przyszlym roku mysle wlasnie nad Austria i Szwajcaria..

Jeszcze raz dzieki wszystkim, odzyskuje wiare w fora ;)

Pewnie, jak tylko będzie bliżej wyjazdu i będziecie już plan szczegółowszy układać, to daj znać!

Może do samego Wiednia to i z Wami bym się na te parę dni przejechał :D

Wiedeń jest naprawdę MEGA. Wg mnie to jedna z najładniejszych stolic Europy (i najbogatszych).

Ja zawsze zatrzymuję się u znajomej w 2-gim Bezirku, więc mam tylko kilka minut tramwajem do centrum.

Ogólnie wszędzie da się dojechać tramwajem albo metrem. Komunikacja jest bardzo dobra. Najlepiej kupić bilet dobowy.

Polecam.

Jak dotad mam pewne doswiadczenia jedyniie z Praga i jesli komunikacja w Wiedniu jest podobna to czapki z glow, wracajac do naszych miast mozna czuc tylko zal. Zawsze w takich chwilach powtarzam za Kazikiem " Polska, mieszkam w Polsce...".

Z tego co kojarze to maja bilet za 25ojro na komunikację miejską - metro, tramwaje + golden ring, przy okazaniu go w muzeum masz zniżke na bilety.

Przejrzalem kilka stron na temat Wiednia i faktycznie jest cos takiego ale cos mi sie kojarzy, ze to na kilka dni.

Chcialem jzcze wrocic do twmatu Bawarii, co mozecie polecic proczz zaamkow Ludwika, bo glownie na nich mi zalezy? Moze jakies szczegolnie widowiskowe trasy w poblizu. Z zamilowania jestem fotografem wiec nie ukrywam, ze to jeden z priorytetow podrozy.

Jak planujesz trzy dni w mieście to takie rozwiązanie nawet wskazane :P

Trzeba to przeliczyc, watpie by,m zdecydowal sie na muzea w miescie w ktorym jestem po raz pierwszy i ktore kusi tyloma atrakcjami :)

Będzie powód by wrócić :usmiech: a napewno nie zdąrzysz zobaczyć wszystkiego :P

Jeśli chodzi o Bawarie to ... polecam pociągnąć bardziej na zachód.. miejscowość Heidelberg... i Panie kolego..... i zdjęcia .. i turystyka... poczytaj w necie...

ps. " odzyskuje wiare w fora".. to nie jest jakieś forum... to jest PBC

Może do samego Wiednia to i z Wami bym się na te parę dni przejechał :D

He, też mógłbym się przyłączyć na Wien, byłem już ze 3 razy ale jeszcze mi mało.

To może w ogóle zrobimy tam zlot forumowy :lol:

Koc, będziesz miał niezłą obstawę do Wiednia chyba ;)

QQ... ale pomysł.... buahahahahhhahah

ps. a jak tam ze zlotem 2k13?

Jak już będziesz układał trasę to daj znać na PW bo na 90% bym poleciał, reszta zależy tylko od urlopu.

W parę dni Wiednia nie da się zwiedzić, ale w centrum można zawitać i na Schonbrunn.

Ach, będąc na Bawarii na pewno nie ominął bym BMW Welt i Alpiny (ale to tylko takie moje zboczenie na punkcie BMW)

Edytowane przez Frank

Ok, napewno sie odezwe, tylko zostaje kwestia terminu bo nie wiem jeszcze jak z urlopem.

Procz BMW jest jeszcze Porsche :)

• 4 weeks later...

Niestety...a moze stety, Bawaria nie dojdzie d skutku, kierunek zmienia sie na okczyzne Werigliusza :)

Poczaek, czyli Wieden pozostaje bez zmian, naatomiast dalej trasa Wenecja, San Marino, Toskania,Dolomity, Monte Cassino, Rzym, Piza...i powrot.

Jezeli ktos ma doswiadczenie w temacie i moze polecic jakies noclegi niedrogie to bede wdzieczny. Wacham sie pomiedzy kempingami i tanimi hotelami, nie wiem czy moj plan bedzie na tyle sztywny by moc wczesniej cokolwiek rezerwowac.

• 1 month later...

Gdybyś jednak miał w planie przejazd przez Monachium to polecam:

http://www.polish.hostelworld.com/hosteldetails.php/The-Tent-Munich/Monachium/3787?dateFrom=02+Wrz+2013&dateTo=09+Wrz+2013

To taki zbiorowy namiot, gdzie śpi się na karimatach. Prawie sami obcokrajowcy, studenci i bardzo miła atmosfera i ... darmowy parking dla moto :)

Samego Monachium chyba nie muszę reklamować :)