Skocz do zawartości

Oświetlenie - Światło Tylne + Stopu

Gość Mazut
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam pojecia, jak chcesz to fote moge wrzucic

stripsold.jpg

Edytowane przez zbychu

• Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bald

6

• jab2

7

• lelon

6

Jak dasz na pozycję rezystor a bez pozycji stop będzie działać tak jak chciałeś

Co do rezystora bez znanej mocy nie policzę pokombinuj bo od tego zależy różnica w jasności świecenia pozycji

prąd na ledach jest mały więc można pokombinować z potencjometrem nastawnym.

Edytowane przez farba

W instalacji już masz 2 kabelki ,jeden od pozycji podłącz przez rezystor do plusa a drugi od stopu bezpośrednio do plusa.

Minus na ramę.

• 1 month later...

Witam mam następujący problem: nie świeci się stop, gdy wciskam przedni hebel.

Tylny natomiast działa prawidłowo. Sytuacja jest o tyle dziwna, że przed zimą wszystko było w porządku. Po wyjeździe z garażu coś się stało. Proszę o pomoc

czujnik ci się sknocił a może wsuwka spadła :P zdejmij wsuwki krokodylki (obok manetki gazu) i na krótko będziesz widział jak stop się zapali czujnik do wymiany :vampire:

A może tylko zaśniedziało cosik Wisisz :drunk:

na pewno zaśniedziało przy manetce, zdejmij wsuwkę, wyczyść, przesmaruj i bedzie grało.

pstryczek sprawdz w pierwszej kolejności tak jak panowie napisali jeśli nie pomorze sprawdź kable

• 2 years later...

czym czyścicie, smarujecie takie elementy (wsuwki ?) WD 40 czy jakaś inna magia ?

ja używam kontakt spray (chyba firma K2)

Czyści, i zabezpiecza, ogólnie polecam

kontakt jest dobrym preparatem.

dostaniesz na warszawskiej giełdzie elektronicznej (koło metra politechniki) - albo allegro

Ja też dawniej pracując codziennie z elektroniką zamawiałem zawsze kontakt chyba dokładnie to było IPA kontakt spray, teraz z racji że chwilowo jestem w innej branży, to korzystam z tego co mi zostało :) ale elektrosol lub jak już nie masz czym to nawet wd-40 też pomoże, lepsze to niż rdza :) 

dziękuje Panowie, u mnie problemem był za mocno przykręcony czujnik przy klamce. Obudowa jest plastikowa i nie mogła pracować - poluźnione i działa

P.s. 

Jak ktoś ma jeszcze problem to głupota ale doradzam sprawdzić tą wtyczkę czy nie jest wpięta odwrotnie ;) to ma znaczenie :)

Edytowane przez Pain

dziękuje Panowie, u mnie problemem był za mocno przykręcony czujnik przy klamce. Obudowa jest plastikowa i nie mogła pracować - poluźnione i działa

P.s. 

Jak ktoś ma jeszcze problem to głupota ale doradzam sprawdzić tą wtyczkę czy nie jest wpięta odwrotnie ;) to ma znaczenie :)

mowa o przełączniku przy klamce?

jakieś herezje chyba pan uprawiasz - rozumiem inne założenie styku, naprężenia w wyłączniku wywołane układem kabli - ale to tylko przełącznik mechaniczny: albo "działo", albo "niedziało"

ten czujnik stopu przy klamce, ten który wysuwa się przy wciśnięciu klamki. Mowie jak było  :oczy:

Nie prawda :(

Ten przełącznik działa jako "zworka". Albo przewodzi albo nie przewodzi. Nie ma tam polaryzacji :P

Mogłeś styk przeczyścić albo wsuwki lepiej nasunąć czy coś. Ogólnie przypadek

kminie pewnie macie racje, długo stał różne rzeczy mogły się stać

może on tam ma przełącznik z diodą i przewodzi tylko w 1 stronę :P

• 1 month later...

Już kiedyś miałem problem z czujnikiem stop przy klamce. Kupiłem wtedy nowy i po problemie. Szybko okazało się, że padł. Poszedłem do sklepu, założyłem nowy i podziałał przez weekend.

Gdzie kupić dobry działający automat stop? Najlepiej oryginał chyba, bo te zamienniki to szrot.

• 4 months later...

Mam taki problem, że przedni hamulec nie świeci, tylny tak. Próbowałem zewrzeć piny we wsuwce ale to nic nie daje. Gdzie dalej szukać rozwiązania, bo objaw jest taki jakby nie było w ogóle napięcia? Nie mam teraz miernika żeby to zbadać bo jestem w pracy. Ale nie uśmiecha mi się wracać bez świateł :/

Mam taki problem, że przedni hamulec nie świeci, tylny tak. Próbowałem zewrzeć piny we wsuwce ale to nic nie daje. Gdzie dalej szukać rozwiązania, bo objaw jest taki jakby nie było w ogóle napięcia? Nie mam teraz miernika żeby to zbadać bo jestem w pracy. Ale nie uśmiecha mi się wracać bez świateł :/

wiązka w lampie i przy główce ramy do sprawdzenia,

wracając możesz 'świecić' hamulcem nożnym przecież