Skocz do zawartości

Dodatkowy Otwór Podczas Podnoszenia Iglic

Cirus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przez przypadek trafiłem na taki film i przypomnialo mi sie jak kiedys podnosiłem u siebie iglice to nie wierciłem dodatkowego otworu, może warto sie tym zainteresowac? Robił to ktos u siebie w gaźnikach? na ponizszym filmiku pod koniec koleś wierci otwór 1,5 mm. Cos dawno nic nie dłubałem w dziorze ( zrobiony dolot kn, wydech, air box, podniesione iglice ) i znowu przyszły myśli tjunerskie :D

http://www.youtube.com/watch?v=8L8aNzCKEWE

Edytowane przez Cirus

a ja mam takie pytanie odnosnie zmiany wysokości iglicy, czy jak zmienię wysokość to muszę robić synchro czy tylko skład mieszanki ustawić ?

skład i to nie zawsze, wysokosc 1,25

sklad i synchro zawsze, wysokosc 1,25 na stage 1. Otworu nie wiercilem ale skoro to operacja odwracalna to sprobuje

Edytowane przez benywariat

synchra nie robiłem po założeniu wszystkich podzespołów i na waku było równo także nie w każdym przypadku, dziurke tez chyba zrobie, zawsze można ją zaślepić :)

ja mam w swojej inazumie takie otworki. Myślałem, że to oryginalne :zdziwiony: No, ale może w inazumach tak robili a w bandziorach inaczej.

bandit 1200 oryginalnie ma dwa takie otwory

bandit 1200 oryginalnie ma dwa takie otwory

II gen 1 otwór,

a odbiegajac od tematu, dokładaliście jeszcze podkladke pod iglice oprócz regulacja ząbkowej? Bo tak kiedys dostroiłem ile się dało ale ciągle mam jakis niedosyt, wierze że można jeszcze pociasnac troche przejscie z wolnych na średnie obroty :driving_moto: i chyba wróce do swińskiego ryjka bo wtedy dużo płynniej sie wkreca..

Edytowane przez Cirus

• 1 month later...

nie mam totalnie czasu :slash: jak ide do garazu to robie wszystkie sprzety tylko nie swój :oczy: ale z racjonalnego punktu widze same plusy z takiej niewielkiej operacji, nawet biorac pod uwage to ze w I gen takie coś jest seryjnie.

Edytowane przez Cirus

Ok,przejrzalem.Wyjasnijcie mnie tylko , czy ta modyfikacja powoduje tylko zywsza reakcje na gaz,poprzez szybsze unoszenie przepustnicy z iglica,czy jest ona po prostu wyzej w calym zakresie obrotow.Chodzi mi o zuzycie paliwa,czy przez to podnosi sie.Mam nadzieje,ze rozumiecie o co chodzi :-)

powoduje tak jak napisałeś "zywsza reakcje na gaz,poprzez szybsze unoszenie przepustnicy z iglica"

iglica jest tak samo, tu nic sie nie zmienia.

byłeś na hamowni?

Niestety nie.Mam troche spraw rodzinnych i niestety nie dotarlem jeszcze.Chce jechac do topbike,to przy okazji pogadam.Nie jest drogo , bo 100zl i 140 kilometrow do przebycia w jedna strone.W Lodzi zycza sobie dwie stowki,wiec wole miec wycieczke :-) Mam nadzieje,ze uczynie ot jak najszybciej.

• 2 months later...

Wywierciłem sobie dodatkowe 30% powierzchni dziurki. Taka modyfikacja nie dała żadnych odczuwalnych rezultatów.

Przy +30% nie ma lepszej reakcji na gaz. Z logów z jazdy również nie wynika aby czas między odwinięciem a reakcją

się zmienił. Przed tem był w granicach 0.4-0.6s po modyfikacji podbny rozrzut. Wpływu na AFR nie zaobserowowałem.

Kto wywierci większe dziurki? :)

bikepics-2583848-full.jpg

Edytowane przez Tolinek

uważam że takie rozwiązanie sprawdza sie tam gdzie zamiast airboxa siedzą same stozki i podcisnienie jest za małe zeby podnieść iglice, w tubach k&n 2 gaźniki sa połączone i tam z wytworzeniem podcisnienia jest lepiej niż na indywidualnych filtrach (w każdym razie u mnie tak było).

Tak czy siak w serii napewno nic sie nie zmieni.

Tolin jakie logi robisz z jazdy, jakie sygnały wyprowadzasz, masz jakis ecu?

Mam owalne filtry K&N, do tego iglice z P.P.H.U. Holeshot, dysze Holeshota były mocno za bogate (150-155)

więc rozwierciłem stockowe na cirka-abałt takie jak trzeba. +5 stopni do zapłonu oczywiście. A loguję tym samym

zestawem którym Daniel robił swoje B12.5. Mierzę obroty, stopeń uchylenia przepustnicy, podciśnienie w gardzieli

jednego z gaźników oraz AFR.

Absolutnie nie twierdzę, że to nic nie daje bo na moją logikę do pewnego momentu powinna się reakcja na gaz

zmniejszać. Po prostu "+30%" do powierzchni nic nie dało. Pewnie trzeba więcej....

W przyszłym tygodniu będę miał czas zabawy ze sprężyną zaworu membranowego. i tu na 100% będą widoczne

konkretne zmiany. Muszę się pozbyć ubogości mieszanki w zakresie 3.5-5 kRPM i mam na dzieję, że tu znajdę

brakujący +1.5 do AFR.

Toli jak siekniesz wieksza dziure to daj znaka bo jak sie bawic to na całego ( chociaz moze u Ciebie ma jakis wpływ to ze są stożki? ) , ja po podobnych modyfikacjach tylko na zwykłym knie stroiłem mieszanke chyba z miesiac i w szoku byłem ile może zmienić 1/4 obrotu po takich modyfikacjach. Co do samej dziurki to raczej cos jest na rzeczy skoro zrobili ją w Igenie.

A jaki jest rozmiar otworów w pierwszej generacji? W GEN2 średnica to ~3mm co daje ~7.2 mm^2 powierzchni.

Wydaje mi się, że gen 1 ma mniejsze dziurki. Poza tym ma wyczuwalnie "twardszą" sprężynę, a przynajmniej

tak mi się zdawało, gdy miętoliłem jedną z Kryniowych... Trzeba by tu wagi zegarmistrzowskiej.

To kto zmierzy średnicę w Gen 1?

Edytowane przez Tolinek

A jaki jest rozmiar otworów w pierwszej generacji? W GEN2 średnica to ~3mm co daje ~7.2 mm^2 powierzchni.

Wydaje mi się, że gen 1 ma mniejsze dziurki.

z pamieci jedynie pamietem z tego co na serwisie rozbierałem to w I genie te dziurki miały podobnie co w II genie + - 2,5 max 3 mm średnicy

• 1 month later...

Wczoraj przy grzebaniu zaślepiłem te dodatkowe dziurki i okazało się że jednak miały wpływ na pracę silnika tylko ja wywierciłem je wtedy

kiedy jeździłem na ubogo i przy gwałtownym odkręceniu manetki i tak nie jechał od razu. A wpływ jest taki że motocylk robi się nerwowy.

Taki niepotrzebnie nerwowy. Nie ma to nic wspólnego z pozytywnym odczuciem zmniejszenia czasu reakcji na gaz. Nie polecam.