Skocz do zawartości

Dłuższa Wyprawa W Gorące Klimaty A Przechowywanie Insuliny

tom_jot
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedziałem gdzie wstawić ten temat. Pojawił się dla mnie nowy problem. Chciałbym zasięgnąć rady w sprawie przechowywania insuliny w czasie dłuższych wypraw zwłaszcza w gorące klimaty. Może ktoś z szanownego forum ma jakieś w tym temacie doświadczenia lub zna kogoś kto zetknął się z podobnym problemem i zna sposób.

W samochodzie to nie problem klimatyzowany schowek, lodóweczka turystyczna, ewentualnie termos. A jak z tym radzić sobie na motocyklu?

Niestety przy moich dawkach jedna fiolka starcza mi na ok. 11 dni więc na 3 tygodniowy wyjazd muszę zabrać zapas. Może coś doradzicie?

kiedyś z kimś rozmawiałem i powiedział mi że radzi sobie w ten sposób: w mały termos wkłada kilka kostek lodu i dobrze zabezpieczoną przed wilgocią insulinę a kostki wymieniał przy postojach np. w McDonaldzie , chyba nie głupi sposób????

Edytowane przez wrona56

Każda podpowiedź mnie interesuje. To dla mnie nowy problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić nie mówiąc o posiłkach.

Nie znam się na insulinie i może idiotyczne będzie to co napiszę, ale pierwsze co mi do głowy przyszło to zakup mini lodóweczki na USB, wsadzenie jej do kufra (uprzednio trochę uszczuplając, przerabiając) i podpięcie pod aku.

Wcale nie idiotyczne. Optymalne warunki przechowywania 3-8 stopni.

Dla mnie każda rada w tej sytuacji jest cenna. Trzeba będzie każdy pomysł rozważyć :)

Niestety, ta lodówka na usb to raczej do 8 stopni np z 30 na zewnątrz nie da rady utrzymać na 100%

lodówki turystyczne obniżają temperature maksymalnie o 20 stopni w dół (najlepsze=najdroższe, prądożerne i głośne...),

Mam kumpla cukrzyka - w dalsze trasy jeździł z czymś ala termos z lodem wewnątrz i uzupełniał kostki lodu w trakcie jazdy a na miejscu wkłady mrożące.

Edytowane przez Siudmy

Po lekturze i podpowiedziach kolegów z innego forum wybór padł na coś takiego:

http://www.etuifrio.pl/

Jak już będę miał i przetestuję to coś napiszę.

Jeszcze raz dzięki wszystki mza podpowiedzi.

Też tak można... - jak masz pena i kupujesz igły insupen (i je wymieniasz :) ) - - to w niektórych aptekach można dostać szaszetki i torby podobne do tego co podałeś za free - przy zakupie dwóch zestawów igieł lub igieł i lancetów.

ja powiem tak przy wysokich temp insulina sie krystalizuje przy obłożeniu lodem zamarza i traci swoje wlasciwości. Jeśli masz zaczętą powinna byc w pokojowej temperaturze. W czwartek bede na endokrynologii to zapytam moją prowadzącą i zapytam co proponuje ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.