Skocz do zawartości

Lintek Oplot - Warto Zawracać Sobie Głowe ?

Mad Jaro
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam tak dziś i natknąłem się na:

http://allegro.pl/pr...3079726244.html

Jak myślicie warto sobie zawracać tym głowę ? Czy to jakaś chińszczyzna.

Edytowane przez Mad Jaro

hmm szkoda ryzykować ja osobiście brałem ze ścigacza.pl

http://www.scigacz.p...zniej,2279.html

wyjdzie cię pewnie drożej niż te tutaj ale za to pewniejsze są

tak dla porównania ja za komplet ( 2 na przód i jeden na tył ) płaciłem 279zł

kwestia dogadania się na maila więc polecam ci GOODRIDGE'a :)

sorki pomyliłem się kupowałem na

http://www.sklep-motocyklowy.com.pl/przewody-stalowym-oplocie-goodridge-p-2954.html

Edytowane przez mariozo

na hamulcach chcesz przyoszczędzić 100 pln, a ryzykujesz życie.

"markowe" przewody są niewiele droższe a przynajmniej pewność masz i dożywotnią gwarancję.

Tak tylko pytam z ciekawości :zeby: Może ktoś testował cy cuś...

Haha dozywotnia gwarancja sie skonczy jak przewod pusci i sie gosc rozk**wi :D Nie wszystko co noł nejm musi byc gorsze. Ale odpowiedzialnosc za to co montujesz bierzesz sam.

Tak przy okazji Chłopcy - czy da się organoleptycznie sprawdzić czy już pora wymienić przewody czy po prostu termin mija (wg instrukcji 4lata) i wymiana?

Haha dozywotnia gwarancja sie skonczy jak przewod pusci i sie gosc rozk**wi :D Nie wszystko co noł nejm musi byc gorsze. Ale odpowiedzialnosc za to co montujesz bierzesz sam.

Hehe i lipa z gwarancji....

Tak szperam jeszcze o tych przewodach i co sie okazuje jest to firma:

KASOMET

ul. Kopernika 38

55-300 Środa Śląska

Można sobie wpisać w googla "kasomet oplot" "kasomet przewody" i jest trochę trochę opinii na ich temat. Reklamują się też na forach.

Edytowane przez Mad Jaro

ale jak przeżyjesz to akurat bardzo dobrze mieć taką gwarancję. To tak jak kupić na ścigacza kask w markecie za 50 pln twierdząc, że przy większych prędkościach i tak nie ma to znaczenia. Może i nie ma, ale przynajmniej cię zidentyfikują bez badania DNA :zeby: :zeby:

Z ciekawości dzisiaj zadzwoniłem do Kasometu bo sam jestem na etapie zakupu oplotu. I na minus jest to że sprowadzają przewody od dostawcy który nie podaje kto jest producentem lub oni sami nie chcą podać i pewnie to drugie. Na plus jest to że jest gwarancja co prawda nie dożywotnia ale jest, drugi plus to to że ponoć wszystkie oploty po zakuciu są testowane pod 250 atm. Pewnie skończy się na Helu.

miałem te przewody u siebie w B12,5, (i jeszcze dużo wcześniej w XJ600) a kupowałem jak jeszcze nie było ogólno-dostępnych do wersji ABS.

wziąłem kilka metrów z krążka + końcówki i sam dociąłem odpowiednie odcinki (dodatkowo miałem zmienioną kierownice, więc długości były inne niż stock).

obok nich jest zakład z hydrauliką siłową z .. hmm.. 10-20 letnim doświadczeniem.. robią przewody do maszyn specjalistycznych i aut... roboty mają wchooj, więc raczej nie zabijają ludzi..

końcówki są fachowo "prasowane" i na koniec pierdnięte ponad 200 barami. tak że nie jest to jakaś garażówka na imadle..

same przewody - w tamtym czasie - były znacznie grubsze od tych hel-owych (grubsza warstwa teflonu chyba) i nie wyginały się tak łatwo jak helowe - co może być dla niektórych wadą.

mam gdzieś chyba jeszcze niekompletny zestaw tych przewodów do B12,5.. jak ktoś chce sie z nich doktoryzować to chętnie oddam za free na cele naukowe...

• Upvote 1

a nie tworzycie tutaj jakieś fantasmagorii? - przewód w oplocie to nie jest technologia kosmiczna - wręcz przeciwnie...

Jedynym możliwym słabym punktem jest zakończenie tego przewodu - połączenie końcówek z przewodem - jeśli to jest dobrze zrobione to czego można sie doczepić? - co niby z przewodem gumowym w oplocie stalowym stać sie może - pęknie? :boje_sie:

Bez przesady,

A co do kasometu - zobaczcie ile sprzedali przewodów.... ile osób ich zachwala na innych forach i montuje przewód w następnym swoim bajku...

S

Dzięki za info Daniel. No wygląda to coraz ciekawiej jest jeszcze alternatywa Fren Tubo http://www.frentubo.com/ mają ich w ofercie Olek Motocykle i 4Bikes. W 4Bikes układ F na przód można dostać za 220 pln a za 300 na spokojnie przód i tył. Różnica jest taka że zakuwa się je samemu skręcając odpowiednim momętem zakręcającym. Lata ktoś na tym ?

Też dziś trochę porozmawiałem z panią Kasią z KASOMET'u i sprawa wygląda tak. Przewody są firmy LINTEK jest to ANGIELSKA firma, więc nie jakaś chińszczyzna. Przewody dedykowane są pakowane w blistrach, do B6 II gen na przód 150PLN komplet [przewody F + uszczelki miedziane + gumowe uchwyty + śruby] Przewody z metra również są firmy LINTEK, z tym że mamy możliwość dowolnej konfiguracji.

Na temat LINTEK jest sporo pozytywnych opinii na forach.

Jestem podobnego zdania jak Siudmy, jedynym słabym punktem takiego przewodu może być jego nieprawidłowe zakłucie. Sam z siebie nie eksploduje przecież. Przecież wykonanie takich przewodów przez firmę HEL, polega na takim samym procesie technologiczny jak i te LINTEK.

Zobaczcie sami tego nie robią KOSMICI tylko ludzie

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2_jhSp8YpfI

Przewód, końcówki, narzędzia, zaciskarka hydrauliczna, i stół testowy.

Teraz nawet tak sobie przypomniałem, że u mnie w mieścinie zakuwają przewody hydrauliczne do maszyn. Nawet kiedyśjak mi w koparce strzelił przewód to właśnie jechałem tam zarobić nowy. I jest taka sama zasada. Przewód z metra, końcówki, zaciskarka hydrauliczna, i test do 300 bar.

Edytowane przez Mad Jaro

Bo jak sie nie wie jak sie takie rzeczy robi to sie takie farmazony trzaska :p: Hel czy godridge jest znany to i sie ludzie nie boja. A wystarczy poszukac.

ja kupilem jakas 'chinszczyzne' i ja skrocilem bo za dlugi byl przewod i probowalem zakonczyc przewod koncowka skrecana niestety bez powodzenia bo przeciekala to udalm sie do sklepu hydraulicznego i na zapleczu od reki zakuli mi pierwotna koncowke, trzyma sie do dzis, lepiej hamuje niz w oryginalne i nie ma nalepki hel czy godridge a w porownaniu kosztuje grosze. tak to jest-ludzie sami lubia przeplacac :)

Ja tak, jak mówiłem jeszcze udam się do firmy w mojej mieścinie zobaczę czy robią też takie małe przewody (bo hydrauliczne wiem, że robią) i jak by chcieli cenowo. Nie mniej jednak raczej będę brał te LINTEK'i, a co ktoś musi przetrzeć szlaki hehe :zeby:

Nie mniej jednak raczej będę brał te LINTEK'i, a co ktoś musi przetrzeć szlaki hehe :zeby:

To jak już je będzesz miał to napisz jakąś recenzję. A jak zabraknie Twoich wpisów na forum to będę wiedział że kicha :P

No problem, jak zakupię to na pewno zrobię recenzję i fotorelację z zakładania. Na razie się człowiek wy**ał na stelaż i kufry. Trzeba mamony natrzepać :zdziwiony:

Prasę do zaciskania końcówek na przewodach ma każda firma zajmująca się np. hydrauliką siłową. To nie jest technologia NASA :)

Nie dajmy się zwariować, jak ktoś chce kupować droższe to niech kupuje, ale niczym się one nie różnią od tych z Lintek'a. No może te końcówki kolorowe :D

Jak mam dać 300zł za Hela, to wolę sam przód za pół ceny.

Cieszę się, że została znaleziona alternatywa, bo monopol jest niedobry.

Zobaczymy, co to będzie. Ja chce od razu wziąć na tył za jednym razem. Jeszcze, żeby ta pogoda trochę odpuściła, co by można było polatać...

W każdym bądź razie czekam na mamonę i kupuje. Wyjdzie jakieś 200 za komplet tył i przód. To ponad połowa z HEL'a.

Na razie tyle, trzeba poczekać dotknąć i przetestować. Wtedy będzie się można wypowiedzieć.

Zobaczymy, co to będzie. Ja chce od razu wziąć na tył za jednym razem. Jeszcze, żeby ta pogoda trochę odpuściła, co by można było polatać...

W każdym bądź razie czekam na mamonę i kupuje. Wyjdzie jakieś 200 za komplet tył i przód. To ponad połowa z HEL'a.

Na razie tyle, trzeba poczekać dotknąć i przetestować. Wtedy będzie się można wypowiedzieć.

Czekam na opinię, jeśli wszystko będzie w porządku to i u siebie zapodam za taką kasę. :D

Teraz nawet tak sobie przypomniałem, że u mnie w mieścinie zakuwają przewody hydrauliczne do maszyn. Nawet kiedyśjak mi w koparce strzelił przewód to właśnie jechałem tam zarobić nowy. I jest taka sama zasada. Przewód z metra, końcówki, zaciskarka hydrauliczna, i test do 300 bar.

Sam pytałem w takim punkcie po sąsiedzku - powiedzieli, że zrobią każdy przewód i że mają nawet końcóki w kolorach i przewody do wyboru... Tak wstępnie powiedzieli mi, że około 100zł za przewód - ale widać było, że można urwać coś z ceny...

Myślę, że skoro robia takie rzeczy do maszyn budowlancych gdzie te wszystkie przewody naprawdę dostają w dupę to i do motocykla gdzie pracuję się tylko ręką też dadzą rade...

Brałeś komplet przód i tył?

Tapatalk HTC HD2 Nexus