Skocz do zawartości

Kolejność Zakładania Ciuchów

Gość Czubi
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy,

Piszę bo za każdym razem gdy przymierzam komplet ubrań nie wiem czy najpierw założyć kurtkę czy buty , komin czy kurtkę, rękawice czy kask itp.

Jak to wygląda u was? Chętnie zaczerpnąłbym wiedzy od doświadczonych motocyklistów o kolejności zakładania ciuchów

Temat może błachy ale jak sprawdziłem ubieranie kompletu u mnie zajmuje 15 minut (razem z bielizną termo) - może da się to usprawnić?

Pomijając kwestie t-shirtów i bielizny (termoaktywnej lub nie): spodnie, buty, ewentualnie bluza, komin lub chusta, kurtka, kask i rękawice.

Edytowane przez amfm

Gacie na samym końcu zdecydowanie :P

ciekawy temat... :)

w moim przypadku brak kombi, tak więc z grubszych już rzeczy; spodnie, buty, jak się dorobię nakolanników to one, kurtka (ale jeszcze rozpięta) , kominiarka, (zapięcie kurtki, bo upycham kominiarkę pod kołnierz), kask, rękawice :)

Pomijając kwestie t-shirtów i bielizny (termoaktywnej lub nie): spodnie, buty, ewentualnie bluza, komin lub chusta, kurtka, kask i rękawice.

dokładnie tak, plus ew. pas nerkowy po założeniu butów, jak nie trzeba się już schylać.

krysio, widzę że masa już jest, więc redukuj teraz, bo lato tuż tuż :takaemotka:

Ech, przypominały mi się moje początki gdy miałem takie dylematy. Dodatkowo miałem rozterki co trzymać w kufrze a co zabierać do domu.

Teraz to już pełen "automat", nawet się nad tym nie zastanawiam.

Kolejność zależy od wielu czynników: czy pada, czy będzie padać, ile jest stopni, czy trasa/czy do pracy/klienta itd.

Generalnie w 90% przypadków: Bielizna, spodnie (dolną część podkoszulki wkładam w spodnie), buty, kurtka (nie zapinam).

Potem schodzę do garażu, otwieram kufer, uruchamiam motocykl żeby się grzał, wyciągam kominiarkę rękawiczki i kask.

Następnie zakładam kominiarkę, zapinam kurtkę, wkładam kask i na samym końcu rękawiczki.

Całość zajmuje mi 2-3 minuty, jak pada albo jest cholernie zimno to nawet 5 minut (spodnie i kurtka przeciwdeszczowa).

A ja nie wierzę, że można o to pytać :takaemotka: jak by co, pionowy suwak w górnej części spodni, to rozporek, trzeba go odsunąć na dół, tam normalnie powinieneś znaleźć k***sa i ewentualnie jaja.

Aja robie to tak.Najpierw dresy (gdyż jeszcze nie miałem ubioru termo)potem pas nerkowy ,spodnie ,buty . Potem do garażu odpalam moto i kominiarka kurdka kask i rękawiczki.

pagan jak bym mógł to byś dostał dużego + Każdy robi jak mu wygodnie, a pytanie o kolejność ubierania się jest mniej więcej tak przydatna jak ustalanie w której nogawce koledzy trzymają interes :takaemotka:

A ja nie wierzę, że można o to pytać :takaemotka: jak by co, pionowy suwak w górnej części spodni, to rozporek, trzeba go odsunąć na dół, tam normalnie powinieneś znaleźć k***sa i ewentualnie jaja.

na starość zaczynasz zrzędzić , 50 lat na karku i już tetryk

Trzeba mieć otwarty umysł i dążyć do doskonałości w każdej wykonywanej czynności nawet tej najprostszej.

Co jak co ale sposób ubierania (nie tylko w co się ubierasz) się na moto znacznie wpływa na komfort i bezpieczeństwo jazdy. Ciuchy na moto to nie to samo co ubiór codzienny. Patrząc się na powyższe posty jak sam widzisz są różnice w kolejności ... niewielkie ale są.

Poprostu uwielbiam to .. na każdym forum znajduje się ktoś kto wie wszystko jak tylko dostanie coś do ręki. Trochę zrozumienia a nie od razu szydzić z tematu.

zanim zdążyłem napisać tego posta pojawił się następny szyderca:

pagan jak bym mógł to byś dostał dużego + Każdy robi jak mu wygodnie, a pytanie o kolejność ubierania się jest mniej więcej tak przydatna jak ustalanie w której nogawce koledzy trzymają interes :takaemotka:

Gratuluje wszechwiedzy

niech ta wiosna już szybko wraca!!!

ps. gacie na końcu. To faktycznie dobre rozwiązanie ;)

Tak wyszydziłem Cię już Ci tłumaczę dlaczego. Mianowicie wszystko zależy od tego w co się ubierasz, jaki masz kask, jakie masz rękawice, jaką kominiarkę. Np. jak masz długą zimową kominiarkę to logiczne jest że wygodniej wpuścić ją pod polar czy bieliznę termo przed założeniem kurtki. Jak ganiasz w krótkiej letniej nieważne co założysz najpierw bo i tak kominiarka jest tak krótka że nigdzie jej nie upchniesz. I tak jest ze wszystkim. Dlatego jak masz swoje moto ciuchy to choćbyś z nimi trenował 50 razy w domku to i tak stawiam że gdzieś coś będzie nie tak, albo źle się ułoży, albo gdzieś będzie wpadać zimne powietrze. Wtedy następnym razem wsiadając na moto będziesz o tym pamiętał i ubierzesz/poprawisz ten element inaczej.

I to dlatego masz rozbieżności w odpowiedziach bo każdy zdrowo myślący motocyklista opanował swój własny, unikalny system ubierania się oparty na takiej konfiguracji ciuchów jakie ma, a nie szukał drogi na skróty w necie.

Ps. Niech ta zima się kończy, ludzie wsiądą na moto i przestaną zakładać takie tematy........

Edytowane przez Amefisto

Moim zdaniem kolejność zależy tylko od tego gdzie pozdejmowaliśmy ciuchy dzień wcześniej (w moim przypadku 3 piętra) i jak bardzo nam się spieszy :driving_moto:

No czegoś takiego to się nie spodziewałem. Zima na forum w pełni.

Pozostało tylko czekać na temat typu "Jak gasicie bandita: kluczykiem czy przełącznikiem?"

A tak poważnie to ubieraj się tak jak Ci wygodnie. Nie sugeruj się tym, że ktoś najpierw zakłada lewego buta a później prawego. Ubierzesz się kilka razy to będziesz wiedział co i jak.

Uprzedzając odpowiedź na pytanie - bandita gasimy gaśnicą pianową :zeby3:

na starość zaczynasz zrzędzić , 50 lat na karku i już tetryk

Trzeba mieć otwarty umysł i dążyć do doskonałości w każdej wykonywanej czynności nawet tej najprostszej.

nie oceniaj ludzi po wieku, bo mozesz zostac sprowadzony do rzeczywistosci spotykajac takiego tetryka na swojej drodze gdzies w czarnej uliczce nie daj Boze ( on ma inne czynnosci wypracowane do perfekcji )

A na podstawie jego i Twojego avatara mozna tez mozna wysnuc jakies wnioski.

Mam nadzieje ze nie zalozysz nastepnego tematu o podobnych problemach egzystencjonalnych. :)

15 minut? ja pierdziele - nie wiem czy mi to zajmuje 3minuty...

1) Bielizna termo + skarpety

2) pas nerkowy

3) gacie

4) buty

5) kurtka

6) kominiara

7) rękawice w jedną rękę, i kask w drugą

---------------------(3min)----------------------------

8) wyprowadzam bajka

9) odpalam

10) zakładam rękawice i kask - olejak w tym czasie dochodzi do temperatury

11) GO!

... jak ustalanie w której nogawce koledzy trzymają interes :takaemotka:

Z tego co kojarze to byl taki temat na forum..... :gafa:

Mam :jump:http://polishbanditcrew.pl/topic/13789-jak-wozic-swoj-warzywniak/

Edytowane przez kolczyk_1986

Dziwię się tylko dlaczego jeszcze ten temat nie skończył tak samo jak ten z warzywkami... :zdziwiony: