Skocz do zawartości

Magpie
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Coś tam już pojeździłem, więc opiszę mój niedawny nabytek jakim jest AGV S4 w rozmiarze L , kask mam od lutego, zrobiłem w nim jakieś 100 km. Nudzi mi się, więc chciałem zrobić coś kreatywnego, w miarę przybywania kilometrów na pewno coś dopiszę.

Opisu producenta nie ma już na stronach, ponieważ kask nie jest już sprzedawany. Podaję zatem link do testów Sharpa http://sharp.direct....ratings/agv-s-4

A opisać spróbuję sam:

Kask jest zrobiony z włókien "kompozytowych" zakładam, że jest to włókno szklane plus jeszcze jakieś, jak to w kaskach bywa- efektem tego jest waga kasku- 1.35 kilograma, jest to najlżejszy kask jaki miałem i ogólnie jeden z lżejszych kasków jakie można kupić. W sharpie jak widać- komplet gwiazdek.

Jakośc wykonania, jak to w wyższych modelach AGV- nie można się do niczego przyczepić, na pewno w mądrzejszy sposób niż w moim poprzednim kasku (TI-Tech) zrobiono otwieranie wlotów, którego konstrukcja w tym wypadku pozwala na regulację zero jedynkową, ale za to zmneisjza prawdopodobieństwo połamania ich (czego było ciężko uniknać w TI-Techu). Środek oczywiście cały można wyjąć i wyprać, jest ze standardowego AGVowego materiału który osobiście mi bardzo pasuje, bo jest miękki i przyjemny, jednak nie mechaci się od zarostu.

Dziwnym trikiem AGV i czymśco mnie martwiło było "usunięcie" podbródka, nie ma go ani w formie materiałowej ani w formie rozkładanej jak w TItechu, jednak przez kształt kasku i przeciągnięcie szczęki w dól, nie odczuwałem żadnych niepokojących obijawów jak podwiewanie kasku, mimo, że teraz mam moto bez żadnych owiewek. Kolejną ciekawostką jest brak noska (deflektora oddechu) oraz możliwości jego założenia, wypełenie kasku jest tak wyprofilowane, że lekko go przypomina. Mimo tego szyba nie paruje- jest to efekt zastosowania antifoga, moim zdaniem jednego z lepszych od tego producenta (w K3, Ti-Techu i kilku innych kaskach pod tym względem jest DRAMAT), niestety nie mamy możliwości montarzu pinlocka (choć szyba jest standardowa i założenie tego z fogcity nie powinno nastręczać żadnych trudności.

Wentylacja na szczęce jest otwierana za pomocą suwaka i ma 3 ustawienia, za pomocą tych dużych wlotów, na pełnym otwarciu na prawdę konkretnie wieje w twarz, co jest bardzo porządanym objawem w ciepłe dni, przy zamknięciu za to nie ma żadnego przewiewu- za to plus, wloty górne czuć też dość dobrze, po upałach napiszę coś wiecej, teraz przy 2- 3 stopniach na otwrtych wlotach miałem szron na włosach ;)

Kask jet cichy, bezpośredniego porównania nie robiłem, ale jak zrobię to to dopiszę, muszę na pewno podregulować mechanizm podnoszenia wizjera- przy odpowiednim ustawieniu głowy potrafi coś gwizdać, warto zrobić więc zwiększyć siłę docisku do uszczelki.

Zapięcie to standardowa metalowa sprzączka, kask mam w białym macie, jest to lakier matowy, a nie gumowana powłoka, spodziewam się za to większej trwałości. Z kasku jestem zadowolony, szczególnie, że kupiłem go za małe pieniądze.

Jakieś fotki:

ihost_1367954120__dsc_0550_kopiowanie_1.jpg

ihost_1367954134__dsc_0552_kopiowanie.jpg

ihost_1367954161__dsc_0553_kopiowanie.jpg

Przy okazji- na mój kaczan lepiej pasują kaski agv, kiepsko czuję się w HJC, kumple mają odwrotnie, pewnie zależy od krzywizny czachy :P

UPDATE 2013-04-07:

Kask daje radę, po wyregulowaniu szyby nic nie gwizda, szyba przy 3 stopniach paruje na postoju, oczywiście jeśli jest w pełni zamknięta, w czasie jazdy jest ok nawet przy pozamykanej wentylacji. Przy 5-6 stopniach jest dużo, dużo lepiej. Co ważne w Nce przy 150-180 kasku nie ściąga i nie podwiewa, czego się bałem przez brak podbródka, ale jest dobrze wyprofilowany, przy 180-200 kask mocniej napiera na głowę na tyle, że można dotknąć ustami szczęk, to nic, przy kręceniu głową nie ma strachu.

WAŻNA INFORMACJA DO POSIADAJĄCYCH INTERKOMY: KOŁNIERZ W KASKU NIE JEST WYCIĄGANY, OZNACZA TO, ŻE NIE WSUNIECIE NIC POMIĘDZY WYPEŁNIENIE (EPS) A SKORUPĘ, A TAK NAJCZĘŚCIEJ SĄ MOCOWANE TE MODUŁY...

Edytowane przez jab2
  • Upvote 1

fajny garnek - lubie biale :) . ale czy sie nie mechaci od zarostu to chyba ciezko ocenic po 100 km , dawaj znac jak wygladal bedzie po 100 zalozeniach na glowe ;)

Oceniam po ponad 10 kkm w Ti-Techu z dokładnie tym samym materiałem. :) Którego to musiałem zmienić z przyczyn niezależnych (kolega, palcem nie pokażę, mi go rozwalił :D )

Mogę to porównać z K3 Basic:

Podobieństwa:

- ten sam materiał

- brak deflektora

- brak pinlocka

- brak blendy

- brak podbródka

Różnice:

- włókno zamiast termoplastyku

- antifog

S4 jest 2x droższy to nie wiem czy się opłaca :P

:) Którego to musiałem zmienić z przyczyn niezależnych (kolega, palcem nie pokażę, mi go rozwalił :D )

podpowiedź kolega ten lubi jeść kebaby o 5 rano, jego imię zaczyna się na literę W i wygląda jak Beny Kuleczka :P

Magii jaki price za garnek?

Mogę to porównać z K3 Basic:

S4 jest 2x droższy to nie wiem czy się opłaca :P

Obawiam się, że nie możesz porównać, z resztą, wziąłbyś go w ręce to byś wiedział czemu nie :)

Aha, zapłaciłem za niego tyle co za K3 :P

Magii jaki price za garnek?

Ja miałem nowy za 350.

Aha - a tak offtopujac Magpie - ty wogole spisz kiedykolwiek ???

Czasami, teraz jestem chory i nie mogę spać przez to co wypluwam z płuc :/

Jeśli lepiej zrobiony niż K3 to już plus. Żeby tylko miał blendę. :(

Z blendą jest S-4 SV/ Stealth SV - tylko to totalnie inny kask, ma lotkę, blendę i jest z plastiku. NIe mam ciśnienia na blendę bo lubię przypałowe okulary :D

Co do K3 nie ma co porównywać, zupełnie inna półka.

Edytowane przez Magpie

Jakbyście chcieli bezpośrednio od ich hurtownika to podaje namiary

www.motoemotions.pl

numer do Marka (powołajcie na na Wojtka Kosickiego)

663026301

z tego co mi mówili w połowie kwietnia jadą po nową dostawe więc pewnie jakieś zamówienia też przyjmą.

pzdr

• 3 weeks later...

Czym sie rozni antifog od pinloka?

Pisze z Ciapciaka wiec sory.

Antifog to powloka ktora zabobiega parowaniu szyby, pinlock to wkladana druga szybka z najczesciej sylikonowa uszczelka, warstwa powietrza miedzy izoluje je, wewnetrzna szybka nie paruje bo jest ciepla a nie zimna jak wizjer. Plus na pinlocku tez jest taka powloka.

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

• Upvote 1

Ale ten antifog tochemia jest czy napylone?

Pinlok to znam tylko ten antifog mnie zmylil. Bo jak mi pinok paruje to nie wiem czy antifog dalby rade ;)

Pisze z Ciapciaka wiec sory.

O jest powloka na wizjerze, jest lepka i dziala dobrze poki jest czysta, nie mozna jej myc detergentami. Ogolnie dziala super bo nie ma pary ale jak jest bardzo zimno zamiast pary pojawiaja sie cale krople wody. Pewnie podobnie jak pinlockiem, tylko temperatury różne.

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

• Christoph changed the title to [Kask] Agv S4