Skocz do zawartości

Gaźniki - Synchronizacja Gaźników - Problemy

Gość Bandyta66
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

skorzystam z sytuacji póki temat gorący :o:

słyszałem że można zsynchronizować gaźniki na "dwóch wakuometrach" tzn. najpierw sie synchronizuje ze sobą 1 z 2 później 3 z 4 a na koncu podpinam się pod np. 1 i 4 cylinder trzeba za każdym razem ściągać i zakładać waku ale do sedna czy podczas ostatniej regulacji pomiedzy parami może się coś poknocić np. między 1 a 2 cylindrem ???

To czym w takim razie różni się PRI od strzykawki czy butelki z wachą? Jeśli masz sprawne zaworki iglicowe to same sobie zamkną dopływ paliwa i nie przeleje Ci do silnika. Jak Ci wygodnie synchronizować z bakiem to przekręć na pri i będziesz mieć to samo a który wężyk od podciśnienia pójdzie do którego gaźnika to nie ma najmniejszego znaczenia, po to robisz synchro żeby podciśnienie na każdym było takie samo

dokładnie a czy można synchronizować na 2 waku? nie wiem ale na logikę to najpierw ustawiasz 1 z 2 pozniej 3 z 4 i pozniej 2 z 3 i wtedy nie ma sie co popsuć więc raczej można jeśli tak szybko przepniesz waku :)

To czym w takim razie różni się PRI od strzykawki czy butelki z wachą?

No właśnie niczym ;)

A do synchro nie wystarczy paliwo w gaźnikach i przewodach? U mnie zawsze wystarczało...

Wysłane ze Srapatalka

Nie polecam z doświadczenia. Raz, że niech coś pójdzie dłużej to tylko się nawkurza człowiek, bo znów trzeba podłączyć zalać itd. A dwa to główny powód. Im mniej paliwa w komorach pływakowych tym bliżej mu do zassania powietrza i efekt może być taki, że zacznie sobie sam dodawać albo ujmować 'gazu'.

Tak ciężko buteleczkę podpiąć? Ja biorę stary pojemnik po silikonie sanitarnym z tym dziubkiem i wtykam prosto w wąż przed filtrem.

dokładnie a czy można synchronizować na 2 waku? nie wiem ale na logikę to najpierw ustawiasz 1 z 2 pozniej 3 z 4 i pozniej 2 z 3 i wtedy nie ma sie co popsuć więc raczej można jeśli tak szybko przepniesz waku :)

z tego co mi wiadomo , za każdym razem po ustawionej parze trzeba gasić silnik ,ściągać waku, zakładać kaptrurki i od nowa ta sama procedura w kolej parze

może ktoś robił synchro na 2 wakuometry ???????

• 2 weeks later...

Witam w temacie.

Też właśnie planuję wykonać synchro i czytam temat, co by mieć łatwiej ;)

Z tego co się orientuję synchronizację można zrobić nawet na jednym wakuometrze jeżeli na każdym gaźniku ustawi się takie samo podciśnienie. Za to roboty jest 4x więcej.

Jeżeli się mylę poprawcie mnie ;)

Na szczęście temat mnie nie dotyczy bo mam wskaźnik na 4 zegary.

słyszałem że można zsynchronizować gaźniki na "dwóch wakuometrach" tzn. najpierw sie synchronizuje ze sobą 1 z 2 później 3 z 4 a na koncu podpinam się pod np. 1 i 4 cylinder trzeba za każdym razem ściągać i zakładać waku ale do sedna czy podczas ostatniej regulacji pomiedzy parami może się coś poknocić np. między 1 a 2 cylindrem ???

Dla mnie trochę to nielogiczne, jeżeli synchronizujesz 1 z 2 i 3 z 4, to po kolejnym synchronizowaniu 2 i 3 wcześniejsze działania nie mają sensu, bo i tak zmieniasz po chwili ich ustawienia i nie współgrają z ustawionymi już wcześniej 1 i 4.

Podciśnienie ma być takie samo na każdym gaźniku więc logicznie myśląc należało by wykonać synchro 1 z 2, później do nich ustawiać pozostałe, czyli np 1 z 3 i 1 z 4 ;) Wtedy masz pewność że wartości się nie zmieniają.

Lub jeśli ma się dużą wprawę to możliwe, że wystarczyło by nawet zrobić 1 z 2 i 3 z 4. Pod warunkiem że potrafi się je ustawić na tych samych wartościach ;)

Jeżeli chodzi o moją osobę, raczej bym tego nie zrobił ;P

Nie jest tak jak mówisz bo najpierw synchronizujemy 1i 2 później 3 i 4 a następnie obie pary względem siebie a nie jak mówisz tylko gaźnik 2 i 3.

W sumie to synchro robiłem jedynie w gpz (2 gaźniki), a na bandycie dopiero się przymierzam, ale z tego co wiem to ustawiasz 1 z 2 i 3 z 4, a później regulujesz parami względem siebie (za pomocą innej śrubki). Jak się mylę to mnie poprawcie bo nie oglądałem jeszcze gaźników w bandziorze)

EDIT: o, dzodzol mnie uprzedził ;)

Edytowane przez miszi

Aaaaa.. to nie wiedziałem że takie czary tutaj są ;D Myślałem że do regulacji jest tylko jedna śruba na każdym gaźniku ;)

W takim razie sorry - zwracam honor ;D

japońska technika znów mnie zaskoczyła ;)

i do tego znów się czegoś nauczyłem ;D

Edytowane przez BOBER

• 4 weeks later...

typowe zarejestrowałeś się bo bandit nie śmiga , jeśli chcesz coś od nas postaraj się i popraw przywitanie . A poza tym widocznie slabo szukałes bo jest o tym ;)m. Ok widze ze poprawiłeś więc odpowiem ze tps nie ma nic do synchro , zostaw podpiety zreszta sciagnij sobie serwisowke tam masz dokladnie opisana czynnosc synchronizacji :), przyda sie tez ona przy innych czynnosciach serwisowych. Pamietaj ze synchronizujesz na podwyzszonych obrotach 1750

Właśnie jestem przed synchro gaźników i zastanawiam się na ile to ostatnie zdanie jest prawdziwe?

Jak najbardziej prawdziwe...jak masz takie wątpliwości to polecam porządnie serwisówkę przejrzeć zanim się zabierzesz za to.

• 4 months later...

czy przy synchro chodzi o to zeby zrownac slupki przy 1750obr/min czy zeby przy dodawaniu gazu rowno szly do gory? :P

a czemu sądzisz że przy 1750rpm????

Przecież u ciebie na jałowych obrotach (czyt. wolnych) powinno być 1100-1300 obrotów/minute

Tak chodzi  przede wszystkim o to aby zrównać słupki na wolnych obrotach oczywiście przy obrotach nominalnych dla ciebie 1100-1300

Synchronizacja gaźników działa tylko na niskich obrotach później już niema ona znaczenia.

Edytowane przez Dante

a wlasnie  mylisz sie dante w kazdej instrukcji wakuometrow pisze jak byk zeby synchronizowac przy obrotach 1750 wiec nie wprowadzaj ludzi w blad na potwierdzenie http://www.marek-sklep.pl/index.php?option=com_remository&Itemid=54&func=fileinfo&id=1 nigdy nie regulejemy na wolnych ja mam akurat instrukcje do carbtune ktora podaje wlasnie 1750 ale i  w tej pisze ze trzeba nieznacznie podniesc wolne obroty

Edytowane przez benywariat

no ale kolega nie napisał jakie ma waku czy domowe czy carbtune czy zegarowe(wskazówkowe)

co do nieco wyższych obrotów niż nominalne chodzi o to aby przy złym tłumieniu nie falowały jak wściekle i silnik nie gasł tak szybko przy złym kręceniu śrubami.

co do 1750 w instrukcji którą podałeś w linku nie ma nigdzie napisanej takiej wartości.

Ja używam wskazówkowych i nigdy nie miałem problemu nawet gdy ustawiłem wolne na poziomie 1000

wiekszosc z nas wlasnie takie ustawia mozna zasiegnac porady np obiego innych ktorzy organizuja grile warsztatowe wlasnie po to zeb wyeliminowac pulsowanie wskaznikow, nie chce mi sie skanowac mojej bo tam mamwyraznie napisane

Edytowane przez benywariat

Heynes też mówi o 1750 rpm przy synchronizacji, jednocześnie nie rozróżniając rodzaju wakuometru (słupkowy, zegarowy).

• Upvote 1

mialem problem przy ustawianiu bo po chwili mi prychal i strzelal chyba z rozrzadu. To byla oznaka braku beny?

Niskie obroty dokładniejsze ustawienia tylko trzeba mieć troszkę więcej cierpliwości i dobrze ustawione dławiki i wiśta wio.

ciekawe jak ustawisz dlawiki w carb tune ? to nie zegary ze masz mozliwosc ich ustawiania , poza tym Zoozka powiedzial juz wszystko ;)

• 5 months later...

hmm, nie bedę już nowego tematu zakładal więc podepnę się tutaj. Mam problem, bo przy demontażu gaźników uszkodziłem w jednym z nich metalowy przewód/rurkę:

od1g.jpg

ip8r.jpg

wzięła i mi się ułamała przy wejściu w obudowę gaźnika. I tutaj moje pytanie. Można ją jakoś wymienić? Albo złączyć z powrotem. Jakieś rady?

ja się bawiłem w lutowanie, ale u mnie miało to miesce w lepszym miejscu, więc nie wiem czy u Ciebie to zda egzamin

tak jak Kondzio powiedział spróbuj lutować, poczytaj na temat lutowania twardego może to pomoże w rozwiązaniu Twojego problemu.