Skocz do zawartości

Dremel Lub Szlifierka Prosta

nieaktywny2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

ktoś ma miał do czynienia z takowym urządzeniem?

co polecacie w rozsądnych pieniądzach ?

potrzebuje tego do polerki/frezowania itp w warunkach domowych

wedle grubosci portfela, ja tam kiedys kupiłem w lidlu za stówke i bangla do tej pory tylko zmieniam tarczki, jak ktoś chce do czestego uzywania to trzeba by zainwestowac ze dwie stówki wiecej.

Ja też mam lidlowego i kupuję tylko koncówki z dremela oryginalne, działa jak trzeba ;) ale co oryginał to oryginał, wiadomo...

Edytowane przez remki

Kiedyś kupiłem sobie oryginalnego dremelka i polecam ;). Nie mam doświadczenia z lidlowymi bądź podobnej klasy, podejrzewam że też będzie spoko. Jedyne co to na końcówki nie warto oszczęczać- kupować oryginalne dremela, proxxona czy jakich tam jeszcze dobrych firm. Raz się połakomiłem na ponad 2x tańsze kamienie szlifierskie i tarczki tnące, to kamienie były niecentryczne a tarczki dokładnie 2x szybciej się zużywały (2x krótszy odcinek blachy cięły) więc za tą samą cenę 2x więcej zabawy z wymienianiem.

tez polecam oryginalne tarczki, raz kupiłem "okazje" czyli tarczki tnące i jakimś cudem ostrze oderwało się od ośki i śmigneło mi koło oka takze nie warto oszczedzac na tym.

A ja kupuję te różne końcóweczki u chińczyka i nie narzekam. Oryginalne zużywają się tak samo szybko :P A multiszlifierkę kupiłem sobie w takim elektrotechnicznym markecie angielskim i bangla. Właśnie wycinam w 1cm grubości plexi przedłużki do ramienia lusterek :P

O dokładnie to mam http://www.maplin.co.uk/variable-speed-rotary-tool-and-172-piece-accessory-set-223105

Edytowane przez mikitBP

Mam Dremelkę od dwóch lat. Działa świetnie, ma elastyczną przedłużkę. Dremelkę wieszam na haku i mogę swobodnie operować końcówką.

Niektóre tanie kamienie, filce i tarczki mają jeden feler - za mała średnica ośki - dlatego potrzebna prowizorka w stylu nawinięcie taśmy.

Do dremelka mam też multichuck:

dremel-multichuck.jpg

więc i różne średnice nie są takim problemem (a czasem potrzebuje wiertełek np. 0,8 do PCB). Co do cięcia dremelkiem polecam też okulary BHP, niby niewielka maszynka ale potrafi pyłem siać po oczach a nie daj Boże się właśnie tarczka rozkruszy.

Edytowane przez pietruch

Do użytku domowego się przyda. Poza tym za te pieniądze wielkiej straty nie będzie :D

Rafix, jak chcesz używać na powążnie, to nie wynalazki, nie Dremel, tylko Proxxon. Trochę drożej, ale masz na 100 lat i mega precyzja (łożyskowane wrzeciono itp.).

To co pokazałeś z aledrogo, to jednorazówka, a prawo Murphy'ego mówi, że Ci się spier...li, jak będziesz potrzebował coś na szybko...

W sumie tanie jest, ale jak ma się rozsypać po tygodniu to może dołożyć"stuffke" i kupić coś co pochodzi jakiś czas.

Nie znam porxona, ale dremelka tania nie była. Maszynka się sprawdza, udało mi się wypolerować całe koła w BMW, oczyścić tłumik ze rdzy, czajnik z kamienia, ministrantom kadzielnicę, a od czasu do czasu ostrzę dremelką noże. Do użytku domowego jest ok. Ale czymś bardziej zaawansowanym bym nie pogardził.

generalnie nikt nic konkretnego nie polecił :usmiech:

na pneumata mam za mały kompresor a elektryczna bardziej praktyczna jest

generalnie do użytku u pana stasia w stodole :puknijsie:

wyszukałem 3 interesuące mnie modele

celma http://allegro.pl/celma-szlifierka-prosta-precyzyjna-praa-3aeo-kmpl-i3119290372.html

no name http://allegro.pl/szlifierka-prosta-miniszlifierka-270-watt-300-el-i3113723122.html

bass http://allegro.pl/szlifierka-mini-drill-prosta-135w-217-elemetow-i3115085208.html

chyba skuszę sie na tego no name :boje_sie: dość mocny silnik + sporo akcesoriów

Ja bym chyba uderzał w celme bo to jednak firmowe chyba co :P Chociaż teraz wszystko po gwarancji zaraz wysiada.

no właśnie celma niby znana firma ale w dzisiejszych czasach to nie wiadomo co tam w środku siedzi

kupiłem tego bassa

Edytowane przez rafix