Skocz do zawartości

Dodatkowe Elektryczne Łącze Wyjściowe?

Gość Mr Groch
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W instrukcji do mojego Bandita znalazłem informacje, ze motocykl jest wyposażony w dodatkowe łącze wyjściowe służące do zaopatrywania w prąd akcesoriów elektrycznych. Zero wzmianek na temat tego gdzie go szukać...

Chce podłączyć gniazdko zapalniczki, w poprzednim motorze podpiąłem to bezpośrednio pod akumulator z użyciem dodatkowego bezpiecznika, ale tamten motor nie był wyposażony w żadne dodatkowe łącze lub o tym nie wiedziałem Skoro tutaj cos takiego mamy, to chyba lepiej wpiąć się pod to - może być bardziej elegancko i może bezpieczniej, ale jakoś tego łącza nie potrafię zlokalizować :)

Mogę liczyć na pomoc w temacie?

Edytowane przez Mr Groch

Myślę, ze pomoc uzyskasz, ale weż zrób screen albo przekopiuj ten fragment instrukcji co? Tak z ciekawości.

Edytowane przez Magpie

Myślę, ze pomoc uzyskasz, ale weż zrób screen albo przekopiuj ten fragment instrukcji co? Tak z ciekawości.

Proszę bardzo, screen pierwszej strony i zaznaczony fragment o łączu dodatkowym :)

post-6416-0-76781100-1363945278_thumb.png

post-6416-0-97740900-1363945294_thumb.png

Edytowane przez Mr Groch

Czytam ten temat i normalnie nie rozumiem.

Jako wychowany na śląsku widzę: dodatkowe elektryczne lacze wyjsciowe. Myślę sobie, pewnie chodzi o jakąś dodatkową parę specjalnych klapek, pantofli; takie obuwie z podgrzewaniem elektrycznym, które są na tyle eleganckie, że można w nich wyjść - ubrać do garnituru, takie lacze wyjściowe, jak ubranie wyjściowe.

Chciałbym mieć takie lacze :D

-----

Kolego Mr Groch, Damianie, proszę używać polskich znaków, bo za cholerę nie będzie można odnaleźć tematu przez wyszukiwarkę. Bardzo proszę.

@Krzysztof wiem, że nie powinienem tego robić, ale nie mogłem się powstrzymać. No poprostu z tymi laczami pojechałeś :D :D. Nie ma to jak zacząć dzień na wesoło :D :D .

Co do tematu, wydaje mi się, że jest to jakaś standardowa regułka, bo w mojej instrukcji też jest taka informacja, a dodatkowego łącza :usmiech: nie ma. Prędzej jako opcja może.

Sorry, posty już wyedytowane... Chociaż te elektryczne lacze wyjściowe to byłaby fajna sprawa :)

A co do dodatkowego łącza - jeśli go faktycznie nie ma to trudno, podepnę się pod akumulator. Po co ludzi wprowadzają w błąd w tej instrukcji?

Być może jest to po prostu jakieś głupie tłumaczenie, po angielsku mogło być, że jest możliwość zrobienia dodatkowego złącza ale powinno być robione przez serwis suzuki żebyś nie spłonął po drodze na wakacje.

Damian, dziękuję za edycję :D.

Najprostszą sprawą jest podpięcie gniazda 12V bezpośrednio do akumulatora wraz z bezpiecznikiem. I to chyba najlepsze, czytaj najprostsze rozwiązanie.

PS: Sam się sobie dziwię, ale takie było moje pierwsze skojarzenie. Lacze do lacze :takaemotka:

A może jest przygotowane takie łącze w skrzynce bezpieczników? Wystarczy podłączyć przewody i wsadzić bezpiecznik w pusty slot? Nie chce mi się iść i zaglądać, ale może o to chodzi?

A może jest wyjście przy bezpieczniku głównym? :D Jakie to ma znaczenie w tej chwili, większość "gniazdek" jest dedykowana do podpięcia pod aku. Jasne- fajnie byłoby mieć to podpięte "pod stacyjkę", ale studiująć schemat elektryczny nie widzę takiego "wolnego pinu" (w 2 gen) a i wtedy może to nastrączać problemów- ja wolałbym mieć pod aku i możliwość ładowania czegoś na postoju.

(...) wolałbym mieć pod aku i możliwość ładowania czegoś na postoju.

Tyczy się to np. ładowania telefonu komórkowego gdzieś "w terenie".

Tyczy się to np. ładowania telefonu komórkowego gdzieś "w terenie".

Szczególnie, że jeśli używamy telefonu jako GPS to on wolniej się ładuje niż zużywa prąd (na większości ładowarek ~1 amper) zatem takie postojowe ładowanie może być zbawienne.

Takze chce sobie cos "wykombinowac" aby mozna bylo podczas jazdy uzywac np. nawigacje, ladowac komorke itd.

W tej chwili jestem na poziomie dobierania, dorabiania potrzebnych mi do tego celu czesci.

Sprawa podlaczenia czegokolwiek nie jest az tak strasznie trudna gdyby nie fakt, ze denerwuje mnie, gdy bezposrednio na akumlatorze wisi juz cala wiazka kabli.

do dzisiaj mam juz to:

PICT2464.JPG

PICT2465.JPG

Kostka ta bedzie zapakowana do koszulki termokurczliwej i przy podlanczaniu wystarczy ja tylko przekluc w miejscu srubki i otworu na kabel

i bez problemu mozna przykrecic kabelki do 1,5². Od spodu wkleilem srubki plastikowe, aby przy przykrecaniu nie perforowac przypadkiem kabelka.

Wszystko bedzie naturalnie zabezpieczone bezpiecznikiem. Musze ale jeszcze poszukac inny przekaznik tak aby po wlaczeniu zaplonu

przekazywal prad do wszystkich odbiornikow a po wylaczeniu tylko do alarmu.

• Upvote 2

fajny pomysł z tymi kostkami :oki:

Musze ale jeszcze poszukac inny przekaznik tak aby po wlaczeniu zaplonu

przekazywal prad do wszystkich odbiornikow a po wylaczeniu tylko do alarmu.

Poszukaj przekaźników bistabilnych, w grupie vw/audi do szyberdachu byly montowane:)