Skocz do zawartości

Stabilizator Szyi - Co Sądzicie?

Gość PrzemekSparrow
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Co do kołnierzy, to sam nie wiem na ile są one przydatne, ale skoro mają poprwić bezpieczeństwo w małym choć stopniu, to nie mam nic przeciwko.

Zakładasz kołnierz bo może ochronić cię przed pewnego rodzaju urazem. Zauważ, że na ulicy doznasz 100 innych typów urazów (które nie wystąpią na torze) zanim dojdziesz do tego, który jest minimalizowany przy użyciu kołnierza.

Wychodząc z takiego założenia, to po co zakładać strój, buty motocyklowe, rękawice, kask? Chyba, że ich nie używasz, skoro one też chronią tylko przed pewnego rodzaju urazem i również możesz doznać 100 innych typów urazów, zanim dojdzie do tego, który minimalizują np. rękawice.

Według mnie każdy element ubioru zwiększa bezpieczeństwo i każdy z nich chroni lub minimalizuje skutki różnych rodzajów urazów. Kołnierz również działa w ten sam sposób i dodanie go do reszty ubioru minimalizuje skutki kolejnej grupy urazów, co przekłada się na całościowe zwiększenie bezpieczeństwa.

Edytowane przez Diobeł

Wychodząc z takiego założenia, to po co zakładać strój, buty motocyklowe, rękawice, kask?

Po to, że chronią właśnie przed urazami najczęściej występującymi i ich stosowanie w bardzo wymierny sposób przekłada się na bezpieczeństwo. Czytajmy ze zrozumieniem, nie dało się tego wywnioskować z poprzednich wypowiedzi? Można nawet powiedzieć, że nie zastosowanie ich to w przypadku dzwona gwarantowane mniejsze lub większe obrażenia. Poza tym te elementy wymienione przez Ciebie nie mają że tak powiem "minusów" - czego o kołnierzu powiedzieć nie można, bo dla mnie ograniczenie ruchu głową to bardzo duży minus.

wyrwę s kontekstu

....., bo dla mnie ograniczenie ruchu głową to bardzo duży minus.

włąsnie dlatego sugerowanym udogodnieniem jest RiderScan

a nie ma co znowu przesadzać ze krecisz głową jak sowa (sorki HuuuHUu) dookoła..

:mario:

i nie popadajmy w skrajności....pomysly sa różne chodzi oto by każdy wybrał dla siebie co jemu osobiście najbardziej odpowiada..

Edytowane przez Marian-Awaryjny

Lustro nie jest takie złe, ciekawe jak się sprawdza w praktyce.

i nie popadajmy w skrajności....pomysly sa różne chodzi oto by każdy wybrał dla siebie co jemu osobiście najbardziej odpowiada..

I o to chodzi, jak ktoś chce to może nawet owinąć się folią bąbelkową tak na grubość pół metra bo to przecież też poprawi bezpieczeństwo, ale niech mnie do tego nie zmusza i nie wmawia że nie zależy mi na bezpieczeństwie jak tego nie zrobię :)

kpiny też nie sa potrzebne , nie każdy lata latami i zrobił tysiace km

i wie co jest dobre włąściwe a co można odpuścić bo jest "głupie" i nieestetyczne

no i nie przesadzaj nikt Cie nei zmusza nie jesteś pepkiem forum :P (tylko się nie obraź )

sobie dyskutujemy i podpowiadamy

Ja poprosze zeby o lusterku pisac w temacie qqra bo robi nam sie tu maly disorder.

Pisze z Ciapciaka wiec sory.

Luz blus, ja tam też nikomu nie bronię tego kołnierza nosić przecież :)