Skocz do zawartości

Kominiarka A Kask Szczękowy

Gość Antek_amb
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Pytanie kieruję głównie do użytkowników kasków szczękowych - czy i jakie używacie kominiarki?
Chciałem kupić kominiarkę Brubeck:
balaclava-kominiarka-brubeck.jpg
ale dotarło do mnie, że do szczękowca taka kominiarka raczej nie pasuje. Mam rację czy się mylę?
Może lepiej taką?:
protection-froid-alpinestars-open-face-b

a to coś nie pasuje do szczękowca? Po prostu będziesz niewidzialny dla kamer nawet po podniesieniu szczęki :-)

ja mam szczękę ale w kominiarce jakoś ciasno mi było. Więc zanabyłem kołnierz zamiast pełnej kominiarki.

a i jak masz okulary to daruj sobie tego brubecka (będą Ci okulary parować)

Ja ubrałem kominiarkę raz do szczękowca...

Od tamtej pory tylko w kołnierzu latam :D

To może mnie widziałeś :zeby:

Co do tematu, a co za różnica jaką kominiarkę założysz?

Raz jade w kołnierzu, raz w kominiarce a czasem w samym kasku...wszystko zależy od pogody i nastroju :usmiech:

Ja posiadam Brubecka, taką jak na pierwszym zdjęciu + kask szczękowy caberg. Żadnych obiekcji. Nawet dobrze to wszystko ze sobą integruje się :)

Edytowane przez Moras

To po co kask szczękowy :D z taką kominiarką i tak się nie napijesz np. :P Okulary i tak zakładasz ewentualnie na kominiarkę :)

Ja się nie napiję? :D Lekko ściągam i haust. Fajek nie palę, a o drogę zawsze mogę się kogoś spytać jak otworzę szczękę. Lubię w ludziach wzbudzać bandycki respekt :D

w sumie przez siatkę też można ;P

z piłą mechaniczną lepiej oddasz bandycki respekt

co do kominiarki ja latałem taką z 1 foto, twarzy nie widac jak lecisz krążownikiem w korku, a żeby zjeśc to się raczej człowiek zatrzymuje i je jak człowiek, chyba że jesz słonecznik w rękawicach :)

... Lubię w ludziach wzbudzać bandycki respekt :D

mój Ty IDOLU :p:

mnie to gila jak obojetnie i tak i tak wezmę gumę do żucia czy sie napiję :lol:

Co do tematu, a co za różnica jaką kominiarkę założysz?

Raz jade w kołnierzu, raz w kominiarce a czasem w samym kasku...wszystko zależy od pogody i nastroju :usmiech:

Chodzi mi o sens jeżdżenia w kasku szczekowym z jednocześnie założoną kominiarka zasłaniająca cała twarz.

jak nie pędzę, to okno, bądź szczękę mam u góry, kominiarka naciągnięta na twarz i blenda np zsunięta... taka ochronka przed insektami... :)

w zeszłym sezonie latałem w jakiejś tekstylnej z jonami srebra zakupionej w motoakcesoriach, a na nadchodzący sezon mam już brubecka przegotowanego do testowania - jeżdżę w brylach i jestem ciekaw czy ta siatka coś pomoże w chłodne dni czy tak samo będzie parować...

Edytowane przez vieto

a jaki jest sens jazdy motocyklem..

jak jest sens zakładania kominiarki w ogóle

mam szczękę latam w pełnej kominiarce z kołnierzem:

http://wolewygodniej...92&sW=672&seO=6

:gora:

knox_coldkillers_hothood_1.jpg

kominiarkę łatwiej wyprać niż czyścić kask, wypinać wyściółki itp; jestem se w miescie na swiatłach podnosze szczękę ruszam zamykam

często latam z podniesioną, a kominiarka zawsze to chroni twarz przed brudem, pyłem z ulicy, może drobny piasek lub owady muszki wyłapie..

właściwie to nie rozumiem pytania ale ja prosty jestem...

--------------------------------------

zapomniałem dodać Cirrus mnie natchnął

mam parę kominiarek taka na zimno, bawełniana krótka na cieplejsze dni, cienka dłuższą z Lidla....

tak jak z rękawicami nie zajmują wiele miejsca a moga bardzo uprzyjemnić podróż

Edytowane przez Marian-Awaryjny

a ja tam nie widze sensu użytkowania jednej kominiarki - takie kominiarki jakie podajecie są dobre ale na + 20 , w niższych temperaturach najlepiej kominiarke łaczoną z kołnierzem taką jak Awarjo wkleił albo takie cś jak ja mam http://www.moto-rider.pl/galerie/c/c3cfac28181dfab2c595ef3223eaf60a12861.jpg

• 3 years later...

garniak C3 basic

Jak zimno mam w/w brubeka kominiarkę (faktycznie okulary parują)

a na to kołnierz 

https://online4-biker.com/pl/p/Held-kolnierz-ocieplajacy-Gore-tex/2503

kołnierz jest zajebisty, bo nic nie wieje.

jak ciepło to sama kominiarka.

Swoją drogą kominiarka ma to do siebie, że  jest bardzo rozciągliwa więc można z wersji 1

thumb_ihost_1486150652__img_0652.jpg

zrobić coś takiego jak ta alpinestar.

thumb_ihost_1486150697__img_0653.jpg

Co ciekawe po praniu się złazi... jak się rozciągnie to wiem że do prania jest ;)

Edytowane przez pwm

ale odkop.... dostajesz tytuł łopaty tygodnia!

ale żebym coś wniósł do tematu to powiem że mam kominiarkę Dainese

https://moto-tour.com.pl/product-pol-31230-Kominiarka-Dainese-TOTAL-WS-EVO-BALACLAVA-2405.googleshoppingpl.html?gclid=CjwKEAiA8dDEBRDf19yI97eO0UsSJAAY_yCSrNPrPVpPjZPm9hiOz_l5ymCiyIdgbNAoQznxtxGWWRoCx-Pw_wcB

i przy podniesionej szczęce w moim sharku evo one nawet nie czuje wiatru :) na chłodne dni mega zajebista

przy podniesionej szczęce + opuszczobna blenda + kominiarka - jestem nierozpoznawalny, no chyba że ktoś spojrzy na jakim motocyklu siedzę :P

Edytowane przez lelon

Chyba trochę sztuczny problem ,ja używam 2 różne kominy,bawełniany i z tworzyw sztucznych,

obydwa są na tyle długie ,że chronią szyję i wchodzą pod kurtkę.Ten syntetyczny jest na tyle rozciągalny,

że można naciągnąć i na nos,ale i poniżej ust i jak dla mnie nic to nie zmienia.

Zgadzam się też z Marianem ,że łatwiej wyprać komin niż wnętrz kasku !!!!!

A z opuszczoną blendą to i tak nikt nie rozpozna !!!!!

Oto dowód 

ihost_1482952948__dsc_2477.jpg

o lol faktycznie :D

wykopałem prawie jak górnik bitcoina.