Skocz do zawartości

Suzuki Shell Moto Szkoła 2013

Pigweed
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko się pewnie przesunie i trzeba będzie na bieżąco śledzić.

leci ktoś 19.05 z Wawy??

Leci, leci :) Spikniemy się jakoś po długim weekendzie, oki?

Leci, leci :) Spikniemy się jakoś po długim weekendzie, oki?

luzz...tylko śnieg odgarnę :)

http://www.suzuki-mo...13&news=sms2013

Wrocław, Tychy, Bielsko - Biała, Częstochowa kolejno są przekładane"

"termin odwołany ze względu na złe warunki pogodowe i nie optymistyczne prognozy na najbliższy czas "

To mi właśnie pasi bo po staremu 14.04 chrzciny mam a czerwiec wolny więc są i pozytywne strony dla mnie tej pogody ale jest ich bardzo mało :usmiech:

Ja trochę cicho siedzę bo zapisałem się na termin 20.04 w Borsku . :unsure: :unsure: . Choć jak ma być zimno to niech też przełożą. Kurcze ale dylemat

• 3 weeks later...

Odgrzewam kotleta. Był już ktoś 20.04? Może się pochwalić wrażeniami?

No więc wczoraj zostałem wyszkolony. Mam nawet stosowny certyfikat. :zeby: Jeśli chodzi o wrażenia - to jak najbardziej pozytywne. Inwestycja jak najbardziej trafiona. Ćwiczenia, które wykonywaliśmy pokazały mi, że właściwie niewiele umiem. Bardzo cenne wskazówki instruktorów podczas wykonywania zadań, na bieżąco pomagały poprawiać technikę. Polecam każdemu kto chce doskonalić swoje umiejętności.

Edytowane przez weelkoo

Też byłbym chętny na czerwcowy Wrocław, ale:

*szkolenie organizowane tylko dla posiadaczy motocykli Suzuki.

Edytowane przez sołtys

Pamiętnego dnia 28 kwietnia wybrałem się do ułęża na Moto szkołę. Dzień o tyle pamiętny gdyż pogoda wybitnie nie dopisywała a do przejechania 200km w jedną stronę. Do twardzieli jednak świat należy :) Pomijając drobną przygodę już w drodze na tor gdzie po 100km bandit zgubił śrubę mocowania stelażu czaszy i całość latała mi jak galareta. No nic, dojechałem, wsparłem czaszę na trytkach i tak to oto zaczęło się szkolenie:

Na dzień dobry bardzo miłe zaskoczenie, widać że organizatorzy to motocykliści, spotkanie organizacyjne wraz z wykładem w ciepłej sali, grzejniki odkręcone na full tak by każdy mógł się ogrzać i wysuszyć trochę kombinezon. Do tego gorąca kawa i herbata w dowolnych ilościach + ciastka :) Wykład polegał na pokazaniu podstaw i przedstawieniu merytorycznym manewrów które będziemy wykonywać.

Etap 2 rozgrzewka. Jazda w kółko i wykonywanie ćwiczeń na motongu, takie tam rozciąganie, aniołki itp... Następnie rozjazd na płytę główną, praktyczne przedstawienie przez instruktora kolejnych manewrów (gość wymiatał na gsx1250 w sposób który niemal przeczył prawom fizyki), podział na małe grupki 6-7osobowe. Każda grupka miała swojego instruktora i swój "plac manewrowy".

Wykonywane ćwiczenia o ile pamiętam:

-ósemki

-slalom

-szybki slalom

-ciasne zawracanie

Przerwa obiadowa. Tu też miłe zaskoczenie. Organizatorzy zamówili pizze w ilości mniej więcej 1 duuuża pizza na osobę. Do tego cola, woda, herbata, kawa i znów grzejniki na full gdyż całe przedpołudnie padało.

cd:

-awaryjne hamowanie

-omijanie przeszkody

-jazda w kółko/pochylanie w zakręcie

-awaryjne hamowanie w zakręcie

-na koniec ustawiono nam tor gdzie można było pojeździć do woli, swoim tempem

Na każdym etapie ćwiczeń instruktor obserwował każdego uczestnika i udzielał indywidualnych porad co do pozycji jeźdźca, wykonania manewru.

Na końcu rozdanie dyplomów, dojadanie pizzy i pożegnanie.

Ogólne wrażenia są bardzo pozytywne, dużo się nauczyłem, okazuje się że na mokrej nawierzchni motocykl też ładnie klei się do drogi. Szkolenie przeprowadzone w miłej atmosferze, profesjonalnie. Na pewno chętnie jeszcze raz na nie kiedyś pojadę.

Już się nie mogę doczekać na czerwiec :driving_moto: ale trzeba trochę poćwiczyć przed, żeby nie było kichy :zniesmaczony:

Edytowane przez LuXer

Czy ktoś wybiera się na II stopień 02.06??

Czy ktoś wybiera się na II stopień 02.06??

Ano, ja się wybieram. Nie byłem jeszcze na II stopniu. Ciekawe jak będzie?

drugi stopień to BLS i jazda po torze. Ćwiczenie wchodzenia w zakręty, dohamowywanie do zakrętów... tak przynajmniej wczoraj powiedziano. Ja bym chętnie jeszcze raz powtórzył I stopień przy ładnej pogodzie i wtedy na II :)

drugi stopień to BLS i jazda po torze. Ćwiczenie wchodzenia w zakręty, dohamowywanie do zakrętów... tak przynajmniej wczoraj powiedziano. Ja bym chętnie jeszcze raz powtórzył I stopień przy ładnej pogodzie i wtedy na II :)

Jak tak to ciekawie się zapowiada. Faktycznie można by było powtórzyć ćwiczenia z I stopnia. A w BLS to co wchodzi w grę?

Basic Live Support czyli udzielanie pierwszej pomocy.

Thx ile razy można mieć z tego szkolenie ?? :D

Ja również będę na II stopniu. Już się nie mogę doczekać

:driving_moto:

Ja również będę na II stopniu. Już się nie mogę doczekać

:driving_moto:

Także do zobaczenia na szkoleniu....

A powiedzcie mi, czy zdarzają się podczas tego kursu jakieś wywrotki?

Wysłane ze Srapatalka

w Toruniu, rok temu, była jedna wywrotka. dziewczyna nie zdążyła wyprostować moto przy hamowaniu awaryjnym w zakręcie. Gleba na tyle nie groźna, że kontynuowała szkolenie :-)

A powiedzcie mi, czy zdarzają się podczas tego kursu jakieś wywrotki?

Wysłane ze Srapatalka

Tak zdarzają się ale nie groźne bo prędkości nie duże co najwyżej otarcia tak jak ja byłem też chłopak po prostu oparł tylko moto....