Skocz do zawartości

Conti Road Attack - Reklamacja [Rozwiązany]

MetalBeast
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Przykładowa treść pisma, [xxxx] do uzupełnienia:

[...]

Dodam tylko, że jest to "długa wersja" ale przynajmniej wyjaśnia co i jak nie ma potem zbędnego biadolenia.

Może się komuś przyda

Stempel, ale się postarałeś! :] Gdybym wiedział to może bym tak postąpił, ale wyobrażam sobie że zaczęła by się spychologia taka jaką opisał sublime i tak by poszło normalną procedurą u nich. Niestety konsument nadal ma mało do powiedzenia a w obec korporacji to już w ogóle...

Ojciec AA - nie koniecznie. Mogło być tak, że ani opony ani kasy tylko ciągłe sprawdzanie, sprawa by poszła do rzecznika i przepychanki nie do ogarnięcia.

To jest właśnie błędne podejście, tu nie ma żadnej spychologii bo nie ma na kogo spychać :) Ty zwracasz się do sklepu, do nikogo innego. Nic innego Cię nie obchodzi skąd oni to mają, jakie mają procedury, jakie układy z producentem - po prostu NIC!. W przypadku gdzie masz rację sklep nie pozwoli sobie na nie uwzglęnienie tego, bo DOSKONALE wie, że nie może tego przeskoczyć ani się wymigać.

A co do wersji to jest to długa, bo na upartego wystarczy że napiszesz tylko ostatni akapit.

Panowie ale nawet przy niezgodności towaru z umową jest 14 dni na ustosunkowanie się np. odpiszą że zostanie naprawiona/wymieniona itd. ale kolejne 2-(...) tygodnie może trwać ta ich naprawa/wymiana itd., więc jak sklep by się uparł to trwało by to tyle samo. W samej ustawie nie ma określonego na sztywno terminu w jakim ma być wymieniona/naprawiona.

Panowie ale nawet przy niezgodności towaru z umową jest 14 dni na ustosunkowanie się [...]

A ilu sprzedawców tego nie wie, albo myślą że jest 14 dni roboczych jak to nazywają :P

Po 14 dniach jeśli nie powiadomili o swojej decyzji idziemy do sklepu po kasę albo nową rzecz. Bardzo dużo tak reklamacji udało mi się załatwić.

• 5 months later...

No to zaczynamy. Historii ciąg dalszy!

Ci co śledzili wiedzą o co chodzi, tym co nie śledzili powiem krótko. Nowa opona Conti RA 120/60 zaczęła pękać w rowkach bieżnika. Poszła na reklamacje, która została uznana. Jako iż miałem nową tylną oponę RA 160/60 uznałem, że na przód idzie jednak nowa RA, zamiast coś zupełnie innego, choć po przygodzie z reklamacją i tym pękaniem miałem już obawy.

No i słusznie.

conti-rysy.jpg

tadaaaammm....

Po 5000 tyś km w tym sezonie mamy powtórkę z rozrywki. TAK - to jest NOWA opona, z dotem 1245 zakupiona na początku tego sezonu.  

I prawdopodobnie znów będę musiał się bawić w reklamacjie i inne gówna. Już mam dość. W warsztacie po poprzedniej przygodzie sprawdziłem dokładnie motocykl, za co też musiałem zapłacić i wyszło, że wszystko począwszy od felgi, przez wyważenie skończywszy na główce ramy i zawieszeniu jest dobre...  Co potwierdza też opona Battlax 016, która dokonała żywota po 25tyś km bez żadnych problemów.

Już mnie krew zalewa i planuję sprawę nagłośnić. Napisałem już do gazet motocyklowych i do samego producenta, który trzeba przyznać ma bardzo denną stronę, w której nawet formularze kontaktowe nie działają.

Akurat tak się składa, że dziwnym trafem tylna opona RA jest robiona przez Niemców, a przednia gdzieś w Korei...   shit.

o w mordę normalnie ręce opadają, współczuję!

Masz pod górkę z tymi oponami , dobrze że sezon się kończy.

Nawet nie chce mi się gadać....

Przeszukałem zachodnie fora po hasłem "Conti Road Attack cracks" i wychodzi na to, że jestem jednym z wielu, którzy mają problem z tymi oponami.

Wychodzi na to, że ten typ tak ma i będzie mieć :(

Ręce opadają. Człowiek kupuje nowy produkt, żeby nie bawić się w uzywki i taki klops. Jak to się ma do tego niby zawansowanego testowania produktu przed wpuszczeniem na rynek?

Informacje o pękających (przednich i tylko przednich) oponach w rowkach bieżnika pojawiają się już od 2007r na forach.

Mimo świetnej trakcji i wielu zalet tych opon zdecydowanie nie polecam! Te spękania nie są duże, ale są powodem do niepokoju i to takim, który odbiera przyjemność z jazdy.

Łooo... a jednak I seria Conti Road Attack tak ma. 

Po pierwszym sezonie przesiadłem się na II i problem zniknął, może idź w tę stronę ;)

Ale to o ll tu chodzi!!

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

sublime czytaj ze zrozumieniem albo porównaj sobie fotkę z oponą, to jest CRA 1

Ok moja wina.Bez ataków proszę :)

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Chodzi o RA 1

Lukasz - fajnie, że RA2 poprawili, ale ja już mam dość tej firmy...  Co to za filozofia wypuścić bubel, a później zrobić 2 wersję?

Rozmawiałem z kimś z Continental z działu opon motocyklowych.

Facet stwierdził, że to normalny (!!!) skutek użytkowania. Jednak nie doszliśmy do porozumienia, bo dla mnie takie pękanie normalne nie jest i nigdy w żadnej oponie się z tym nie spotkałem.

Co więcej kazał mi się tym nie przejmować i tak jeździć. Nie wiem co o tym myśleć. Już mam dość reklamacji, odsyłania i latania po warsztatach.

Poza tym dowiedziałem się, że drgania kierownicy między 60-80km/h to także normalna rzecz w oponach conti road attack 1 oraz conti trial attack 1, co potwierdzają zachodnie fora. No ale do jasnej cholery, jakim prawem takie rzeczy jak pękanie i drgania w oponie motocyklowej mają być NORMALNE?

Nie kupiłem przecież jakiejś chińszczyzny za 100zł !

Bardzo mocno odradzam kupno conti road attack każdemu.

Rozumiem Cię doskonale. Też miałem kiedyś RA1 i był ten sam problem, ja to olałem i zjechałem je do zera. Później przyszła pora na RA2 i byłem mile zaskoczony. Opony szybko się nagrzewały, trzymały rewelacyjnie dzięki podwójnej mieszance itp. Po sezonie na dunlopach przesiadam się na sport attack2, myślę jeszcze o miśkach powerach, zobaczyny pod koniec roku na co wypadnie.

Póki co wytrwałości w dochodzeniu swoich praw :oki:  

Wiem już jedno, nie kupię żadnej opony którą miał Met :zeby: wzgl. proponuję aby testował , ma już wprawę w reklamacjach itd. Oczywiście żartuję , krew by mnie zalała mając non stop ten sam problem i słysząc to normalne niech się pan nie przejmuje i jezdzi dalej.

Lukasz - ile nawinąłeś na tej pękającej RA1 ? Boję się, że taka jazda może być dla mnie zagrożeniem. A jak coś się rozwali przy 150km/h? Wiem, że niby nie powinno ale...

Nie powiększały ci się te pęknięcia? Mam wrażenie, że u mnie jest ich co raz więcej. Już nie tylko w tych mniejszych rowkach bieżnika, ale i tych większych, co widać wyżej na foto.

kwinto - doświadczenie w reklamacji już mam, w tym roku przed sezonem, kiedy się ciepło zrobiło ja dalej czekałem na oponę :( Teraz albo wysyłam w grudniu, jak już nie będę jezdził, albo kupuję nową a tą odsyłam, oczywiście już nie RA :)

Pęknięcia były tak jak piszesz, na początku tylko w tych małych wycięciach, a później w pozostałych zaczęły się pokazywać. Na początku stwierdziłem, że to wina twardej gumy, to chyba nie to. Pęknięcia były powierzchowne więc tak jak pisałem wcześniej, olałem i jeździłem praktycznie do zera. Bieżnik ostał się tylko na środkowej części opony, boki zużyły się szybciej. możesz popytać siwego669 widział co i jak. Oczywiście pod koniec miałem minimalne drgania na kierownicy ale nie miało to wpływu na jazdę.

Co zrobisz zależy do Ciebie. 

Najchętniej zjeździłbym ten komplet i o tym zapomniał, a potem kupił coś innego. Chyba już nie conti.

Jednak te zabawy w reklamacje trochę kosztują bo zdjęcia i założenia opony nikt nie zwraca. No i ten czas oczekiwania...  Za to zyskuję nową oponę co sezon :)

Pamiętasz jaki przebieg zrobiłeś na tym conti?

Nie pamiętam ile kkm wytrzymały. Zakupione były jako nowe, a ściągane w opłakanym stanie.

• 8 months later...

Temat zrobił się swoistą recenzją, to myślę, że powinienem dopisać co się dalej dzieje.

Reklamacji nie zrobiłem z wielu powodów. Urodziło mi się dziecko, praca, szybki start sezonu... życie.

w celu przypomnienia.

Jeżdżę na oponie (przód), która jest jako druga (po reklamacji). Spękania pojawiły się tak samo jak w poprzedniej. Wada fabryczna.

Obecnie już myślę, że pęknięcia się nie powiększają. Najechałem około 9000km na niej.

Co się dzieje z oponą?

Mocno poząbkowała w zakolach (tam gdzie napis conti road attack), do tego lewa strona mocno wysiada, w stosunku do prawej. Jest więcej ubytków bieżnika. Myśle, że to akurat jest spowodowane moją jazdą, lewe zakręty mocno biorę, ale na poprzednich oponach było to prawie niezauważalne. Nie tak jak w conti. No i pojawiły się oznaki jak w starzejącej gumie. Takiej 15to letniej! Do tego jest twarda.

Wierzcie lub nie, ale poza tym, że ta opona trzyma w miarę znośnie to nikomu jej nie polecam.

Za to tył ma się świetnie. Mimo iż był zakładany razem z pierwszą conti RA, która poszła na reklamację, wciąż ma dużo bieżnika. Guma jest miękka, lepi bardzo ładnie i zużywa się równomiernie.

W deszczu niestety, tak jak już pisano wiele razy, conti RA są bardzo niepewne. Łapią lekkie uślizgi  i jest problem z trzymaniem toru jazdy. Niby jest ok, ale jedzie się jak na maśle.

Reasumując tą pękającą przednią gumę z tajwanu :D  zamierzam odesłać tej jesieni do reklamacji, chociaż nie wiem czy jej nie dorżnę całkiem tego sezonu, bo bieżnik znika w oczach, a plany wyjazdowe są.

Następne do objeżdżenia będą pirelli angel GT. Z pirelkami kłopotu nie miałem nigdy i muszę do nich wrócić.... zachciało się continentala. TFU!

• 5 weeks later...

info podrzucił Vieto:

http://motovoyager.net/2014/08/continental-wycofuje-opony-sprawdz-czy-nie-ma-twojej-na-liscie/

sprawdź może Twoja jest z tej ch.. partii

Dziękuję kolego! Wreszcie coś konkretnego się dowiedziałem.

To wyjaśnia zagadkę rozlatywania się moich laczków! Mam oponę z wadliwej serii...   Na koniec sezonu im ją odeślę.

edit.

kurde sprawdziłem dokładnie i tam nie ma road attack, tylko race... a problem identyczny. Ciekawe co teraz.

Edytowane przez MetalBeast

Przecież jest ContiRoadAttack 2 GT produkowane od 19 tygodnia 2007 roku do 26 tygodnia 2014 w rozmiarach: 120/70 ZR17 i 120/70 R17,  których których DOT zawiera się między: 1907 i 2614

Przecież jest ContiRoadAttack 2 GT produkowane od 19 tygodnia 2007 roku do 26 tygodnia 2014 w rozmiarach: 120/70 ZR17 i 120/70 R17,  których których DOT zawiera się między: 1907 i 2614

jest RA 2

Dzwoniłem pod numer podany. Musi się obić osprzedawce przez zwykłą reklamację. Po sezonie poleci.

• 5 months later...

Kolejne wieści.

Wysłałem oponę w styczniu. Dzisiaj dostałem odpowiedź:

"Uprzejmie informuję, że reklamacja 1 szt. opony marki Continental w rozmiarze 120/60 ZR 17
o rzeźbie bieżnika ContiRoadAttack i numerze DOT H6BJJA 1812 została oddalona.
W reklamowanej oponie nie stwierdzono pęknięć w rowkach, a zmarszczenia bieżnika, w tym również
w dnie rowków, które powstały w wyniku użytkowania.
Tego typu uszkodzenia są natury eksploatacyjnej i nie mają nic wspólnego z jakąkolwiek wadą
produkcyjną.
Wady fabrycznej ani materiałowej w badanej oponie nie stwierdzono."

i teraz popatrzcie na to:

conti_road_attack.jpg

Czy to jest opona bez wad?

Poradźcie co zrobić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.