Skocz do zawartości

Wężyki Pod Bakiem

Gość mathew16
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zmuszony bylem wymienic bak i oddac do czyszczenia gazniki. Oczywiscie pelen zapalu zdemontowalem siedzisko, wyjalem bak poodlaczalem wszystkie wezyki, zdemontowalem kranik i wyjalem gazniki. Po zabiegu gazniki umiescilem spowrotem tam gdzie ich miejsce.

Przychodzi do montazu baku i zaczynaja sie schody... widze kilka wezykow, jedne podpiete byly bezposredniopod bak, inne pod kranik, jeszcze kolejne puszczone byly luzem w okolice noznego hamulca, a ostatnie tez luzem pod siedziskiem. Jestem nowy w branzy i potrzebuje pomocy i wyjasnien na chlopski rozum ktore wezyka sa od czego i jak to wszystko polaczyc zeby nie bylo zgrzytu.

Z gory dzieki za wyrozumialosc, w koncu kazdy kiedys zaczynal ;))

2 wężyki idą sobie luzem po airboxie, 2 inne idą do kranika ( jeden gruby główny, drugi cieńszy - podciśnienie ) jest też wężyk, który łączy silnik z airboxem tj odmę z puszką :)

Edytowane przez korytarz4
  • Upvote 1

dzieki za tak szybką reakcję... można troszkę jaśniej i pokolei ? interesują mnie wszystkie wężyki wychodzące z gaźnika, łącznie z przewodem który ma filtr paliwa, nie chciałbym czegoś pomylić, mam też taki trójniczek z wężykami które prawdopodobnie szły luzem pod siedzeniem ale nie dam sobie nic odciąć :/ :)

ten z filtrem idzie do kranika,jest to środkowy wężyk,po jego obu stronach masz po jednym wężyku one idą pod siedzeniem wzdłuż airboxa,najcieńszy od gaźników idzie do kranika kranika w nachodzi od boku na cienką rurkę od podciśnienia.na dole baku masz tam 2 wężyki czy jeden?generalnie to jeden jest od kanaliku przelewowego w baku a drugi jest odpowietrzeniem.

• Upvote 2

ten z filtrem idzie do kranika,jest to środkowy wężyk,po jego obu stronach masz po jednym wężyku one idą pod siedzeniem wzdłuż airboxa,najcieńszy od gaźników idzie do kranika kranika w nachodzi od boku na cienką rurkę od podciśnienia.na dole baku masz tam 2 wężyki czy jeden?generalnie to jeden jest od kanaliku przelewowego w baku a drugi jest odpowietrzeniem.

Z baku mam 2 wyjścia i tam były podłączone 2 wężyki...

2 wężyki schodziły na dół w okolice hamulca nożnego, to bedą te 2 z baku ??

a co z tym trójniczkiem plastikowym gdzie schodzą się 3 wężyki ??

nie mam żadnego dobrego zdjęcia żeby Ci to poopisywać wrzuć jakieś najlepiej z góry tak by było widać te wężyki to postaram się je opisać,wklej je w temat nie do galerii żeby nie było

nie mam żadnego dobrego zdjęcia żeby Ci to poopisywać wrzuć jakieś najlepiej z góry tak by było widać te wężyki to postaram się je opisać,wklej je w temat nie do galerii żeby nie było

porobie fotki i wrzuce popołudniu :) DZIEKI

Na mój zielony w temacie rozum podłączyłbym to w następujący sposób:

1 - pod grubsze wyjście w kraniku

2 i 3 - puszczam luzem poziomo po obu stronach wzdłuż airboxa

4 - podłączyłem dołem pod wolną dysze przy 3 gaźniku, a górę za tę srebrną puszeczkę

5 - dół podłączony jest od przodu 4 gaźnika, drugi górny koniec podłączyłbym pod mniejsze wejście kranika - w wężyku tym po odpaleniu maszyna zasysa powietrze

6a i 7a - podłączyłbym pod grubsze i mniejsze wejście pod bakiem

6b i 7b - puściłbym luzem na dół w okolice hamulca nożnego

8 - pozostaje luzem w poziomie po prawej stronie wzdłuż akumulatora przy ramie

Poniżej zdjęcia... jakby ktoś mógł sprawdzić bądź mnie poprawić będę wdzięczny :)

458_cam00144.jpg

795_cam00145.jpg

Z góry dzięki :)

Edytowane przez mathew16

No niestety, albo coś jest nie tak z wężykami, albo jest problem z gaźnikami, albo kranik jest felerny....

Mianowicie... w pozycji PRI, benzynka leci prawidłowo grawitacyjnie

w pozycji ON i RES leci tylko przy odpalonej maszynie

ale....

w pozycji ON i RES leci tej benzyny jakby za dużo (widzę po ilości przemieszczającej się przez przeźroczysty filtr paliwa), po chwili z czegoś wylatuje benzyna na zewnątrz pod siedzeniem, leci po ramie i na ziemie, wyrzuca mi ją

Pomóżcie proszę :(

Wczoraj jak miałem mniej benzyny w baku to sytuacja działa się tylko przy pozycji RES, dzisiaj dolałem 10 litrów i to samo mam na ONie :((

Edytowane przez mathew16

musisz sprawdzić skąd dokładnie leci benzyna,w którym miejscu pod siedzeniem czy leci z jakiegoś wężyka czy z gaźników?

byłem sprawdzić, leci napewno ciurkiem z wężyka nr 2 wzdłóż airboxa puszczony luzem (rysunek powyżej), nie wiem czy z 3 też bo odkręciłem osłonę z lewej strony

dzisiaj początkowo miałem problem z 4 gaźnikiem (ten skrajny po prawej), rura dolotowa od niego się nie rozgrzewała, popukałem delikatnie od dołu w gaźnik i zaczęła grzać, potem dolałem benzyny i sytuacja jak wyżej

Edytowane przez mathew16

zaworek iglicowy nie trzyma.

Gaźniki na stół.

Twierdzisz że to nie kranik ??

Jestem w stanie z waszą pomocą to naprawić czy lepiej oddać do "fachowca" ??

A mógłby jeszcze ktoś sprawdzić powyżej czy wężyki dobrze połączyłem ??

Edytowane przez mathew16

Na pewno nie kranik.

Jak nie masz 2 lewych rąk to raczej tak.

• 1 month later...

Co to jest za wężyk. podpięty jest chyba do Airboxa . Gdy go kupiłem był chyba odczepiony . Jakie odgrywa on znaczenie ?

Foto:

1007800x.jpg

Edytowane przez Ptasznik

Co to jest za wężyk. podpięty jest chyba do Airboxa . Gdy go kupiłem był chyba odczepiony . Jakie odgrywa on znaczenie ?

tu masz pomocny temat:

http://tnij.org/rurkiairbox

Temat zamykam.

Kolega Ptasznik sie poprawnie przywita to ktos mu go otworzy.

Jesli kolega nie chce sie witac i zajrzal tylko dlatego, ze ma problem z banditem, niech sobie uzyje wyszukiwarki. Temat byl wielokrotnie walkowany. Jak poszukasz to znajdziesz zdjecie z opisem wezykow.

Edytowane przez krynio
  • Upvote 1

weź to załóż na tego airboxa, to jest wężyk do odprowadzania skroplin pary wodnej i resztek oleju z odmy, kończy sie koło wydechu i powinien być zatkany korkiem.

rx1jev.jpg

Temat został otwarty, a teraz edytuj pierwszy post, bo w takim sformułowaniu tematu nie wiadomo, czy przypadkiem nie chodzi o seks "z" lub "bez" gumy.