Skocz do zawartości

Zdrowie, Przewianie Pleców

MetalBeast
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde, niedlugo z pbc będziemy musieli wyodrębnić grupę wzajemnego wsparcia.

Zgłaszam Metala jako moderatora "działu medycznego" oraz "działu Poradnik Zdrowego Motocyklisty"

:takaemotka: :takaemotka:

ps. współczuje Metal, też to znam.

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MetalBeast

13

• RobRoy

7

• JacoMoto

4

Top Posters In This Topic

Ja miałem podobnie kiedyś i to właśnie korzonki były. Położyłem się na łóżku żeby oglądać film i w pewnym momencie coś mnie tak złapało, że podobnie jak ty nie mogłem się ruszyć. I tak samo pierwsze było rozbawienie, a po chwili jak się okazało, że nie przechodzi - lekka panika;P

Telefon do cioci lekarki, kilka ibupromów i pierwsze ruchy stały się możliwe. Nie pamiętam czy dostałem jakieś leki (na pewno nie zastrzyki), czy jechałem dalej na zwykłych przeciwbólowych (w dużych ilościach), ale kilka dni pod kocem z szalikiem zawiązanym w pasie i po sprawie.

Od tamtej pory już się nie śmieję słysząc "korzonki":]

Zgłaszam Metala jako moderatora "działu medycznego" oraz "działu Poradnik Zdrowego Motocyklisty"

Proponuje do "Działu Medycznego" przydzielić dyżurnego "doktora" oraz "Grupę Reakcyjną" - po jednym ratowniku na rejon.

Doktor on-line stawia diagnozę (osłuchać może przez mikrofon, a oględziny kamerką) i wysyła ratownika.

Pewnie było by szybciej jak przez pogotowie tyle że bez prochów.

A co do Twoich pleców Metal to nie szukaj problemów na zaś, zaczekaj kilka dni, chyba że ból się nasili albo nie będzie chciał ustąpić.

Kilka dni temu coś chrupnęło mi stawie biodrowym. Ledwie mogłem ruszać nogą. W nocy nie mogłem spać. Stosowałem maść TRAUMON(przeciwbólowa, przeciwzapalna) która mi została po obitych żebrach. Teraz już mnie prawie nie boli. Samo weszło, samo wyszło.

A wszystko przez to że poszedłem spać w łóżeczku synka - bardzo małym łóżeczku. On spał w moim. Niewygodne wyro może być gorsze od zimnego balkonu na chwile.

Wypije Twoje za Twoje zdrowie - muszę tylko pamiętać żeby nie przesadzić bo znów u młodego wyląduje ;)

Fajnie że powstał ten temat :)

Dzięki niemu nie czuje się osamotniony w bólu :D

Jak to dobrze że jutro czwartek i się nasmaruje i choć na parę godzin przestanie mnie boleć :P

Edytowane przez RobRoy

odpocznij, to na 100%, jak siedzisz prostujesz nogę w kolanie to ból się nasila??

na szczęście nic z tych rzeczy. Zrobiłem jak napisałeś, nawet już się trochę powyciągałem i jest lepiej. Nie super, ale lepiej. Te leki chyba robią coś co nazywam efektem po jednym piwie. Mam jakąś dziwną fazę. To chyba te rozkurczowe. Leki przeciwzapalne też mam przepisane, więc cała apteka pod ręką. Najważniejsze, że powoli przechodzi. Może faktycznie za tydzień zapomnę o tym. Dzięki za objaśnienie.

Gdyby ta lekarka sprawdziła dokładniej to bym od razu pisał co mi jest. A tak to leżę i się zastanawiam. W google wole nie szukać bo mi tam zaraz najgorsze się pokaże i będę się zamęczał.

Scisek - Też jak słyszałem ;korzonki; to mówiłem, że co to takiego, że ktoś się nie może ruszyć bo korzonki - mnie czasem plecy też bolały. Ale teraz wierzę, że skala tego może być nieporownywalnie większa. Chyba nic tak mnie nigdy nie bolało, nawet jak kostkę skręciłem to dało się wytrzymać w miarę, a tu blokada normalnie. Mało na kolana mnie nie zwaliło.

Z maści to mam Dip Hot i jakieś plastry.

Fajnie, że temat ma zainteresowanie. Widać że dział medyczny też by się przydał :P Przynajmniej nie jest nudno samemu w domu siedzieć.

Nie bierz żadnych zastrzyków jak Ci przypiszą .

Idz do rodzinnego niech Ci da skierowanie na TK możliwe że masz wypadanie jądra miażdzystego i ucisk na korzeń nerwowy bierz sobie leki nlpz ale nie pij alkoholu !! Ja jak wypiłam pół piwa ok 10 h przed wzięciem leku (movalis) to myślałam że umrę (już wiem co czuja naćpani ludzie)... U mnie też się tak to zaczęło podniosłam lekkie reklamówki z ziemi i tak już zostałam...

edt. Tak jeszcze dodam od siebie choroby kręgosłupa sa bardzo częste u kierowców ;)) bo przy pozycji siedzącej i to ze stan dróg mamy jaki mamy prowadzi do kompresji kręgów :)

Edytowane przez Alex22

Ponieważ pogoda coraz lepsza a drogi długie i szerokie postanowiłem się nie rozdrabniać i wypić za zdrowie Wasze, każdego i każdej :) z osobna by czary miały większą moc.

Do zobaczenia na szosie.

Edytowane przez Franc

Ponieważ pogoda coraz lepsza a drogi długie i szerokie postanowiłem się nie rozdrabniać i wypić za zdrowie Wasze, każdego i każdej :) z osobna by czary miały większą moc.

Do zobaczenia na szosie.

Super! To ja normalnie wypijam 4-5 browarów. Nie wiem jak reszta :) teraz ich nie wypije, więc ktoś musi a że się zobligowałeś...

Alex22 - chciałem na tomograf, ale powiedziała że za pierwszym razem to pewnie nic takiego :/ Prywatnie nie pójdę dla zasady (nie po to daję sobie kraść składki na nfz). Przy lekach alko nigdy nie piję bo się boję że zejdę :)

MetalBeast - tak mi się skojarzyło twoją obecną apteką podręczną i zajrzałem do swojej i zobacz co mi wyszło :D

45355_10151351362386976_1097316608_n.jpg

Nie bierz żadnych zastrzyków jak Ci przypiszą .

Idz do rodzinnego niech Ci da skierowanie na TK możliwe że masz wypadanie jądra miażdzystego i ucisk na korzeń nerwowy [..]

Sorry ale jakoś tak mi się skojarzyło:

"Przychodzi facet do lekarza z potwornym bólem głowy, który męczy go już od dawna.

- Doktorze, ten ból jest nieznośny, trwa od rana do wieczora, niech pan coś zrobi, bo zwariuję.

Byłem już u dwudziestu lekarzy i żaden nie potrafi mi pomóc!

Doktor podszedł do pacjenta bardzo poważnie, zbadał go dokładnie i stwierdził niezwykle rzadkie schorzenie.

- Pana jądra uciskają podstawę kręgosłupa, co powoduje ból głowy.

Ale jest na to sposób... Kastracja!
Pacjent pomyślał chwilę, po czym stwierdził, że nie ma mowy.

Przez kilka miesięcy chodził na konsultacje do innych lekarzy, ale wszędzie słyszy to samo: kastracja.

W końcu nie wytrzymał. Stwierdził, że dość już tych cierpień i podda się operacji. Po udanym zabiegu ból minął.

To odmieniło jego życie. Wreszcie poczuł się wolnym człowiekiem. Z radości postanowił 
wybrać się na zakupy.

- Co pan powie na koszulę? Rozmiar 36? - pyta sprzedawca.

- Doskonale, jak pan odgadł mój rozmiar?

- To moja praca, proszę szanownego pana!

- Co pan powie na spodnie, rozmiar 36?

- Niesamowite, znowu ma pan rację!

- Na tym polega moja praca!

- Co pan powie na nowe buty, rozmiar 42?

- A niech mnie diabli, znowu pan trafił!

- W takim razie proponuję panu jeszcze majtki do kompletu, rozmiar 36?

- A nie, tym razem nie udało się panu. Noszę rozmiar 34!

- Ależ proszę pana, jestem przekonany, że jest pan w błędzie. To moja praca i z całą pewnością stwierdzam, że pana rozmiar to 36!

- Przykro mi, ale myli się pan.
Sprzedawca stara się delikatnie wytłumaczyć klientowi, że to on jednak ma rację.

- Drogi panie, to niemożliwe, że nosi pan rozmiar 34. Gdyby pan nosił rozmiar 34, powodowałoby to ucisk jąder na podstawę kręgosłupa,

a co za tym idzie potworny ból głowy!

:D

Edytowane przez jab2

Super! To ja normalnie wypijam 4-5 browarów. Nie wiem jak reszta :) teraz ich nie wypije, więc ktoś musi a że się zobligowałeś...

Alex22 - chciałem na tomograf, ale powiedziała że za pierwszym razem to pewnie nic takiego :/ Prywatnie nie pójdę dla zasady (nie po to daję sobie kraść składki na nfz). Przy lekach alko nigdy nie piję bo się boję że zejdę :)

Tylko znajdz dobrego neurologa ... przez konowała w małej mieścinie, który nawet mnie nie zbadał nie zrobił przeswietlenia nic tylko wypisał ot tak zastrzyki, miałam problemy że głowa mała. Wzięłam sprawy w swoje ręce dopiero jak nie mogłam chodzić zarządałam skierowania na TK -potem mieli oczy jak 5 zł i się dziwili że w tak młodym wieku można mieć taki zdezelowany kręgosłup :/. Nie czekaj ....

Sorry ale jakoś tak mi się skojarzyło:

Przychodzi facet do lekarza z potwornym bólem głowy, który męczy go już od dawna.

- Doktorze, ten ból jest nieznośny, trwa od rana do wieczora, niech pan coś zrobi, bo zwariuję. Byłem już u dwudziestu lekarzy i żaden nie potrafi mi pomóc!

Doktor podszedł do pacjenta bardzo poważnie, zbadał go dokładnie i stwierdził niezwykle rzadkie schorzenie.

- Pana jądra uciskają podstawę kręgosłupa, co powoduje ból głowy. Ale jest na to sposób... Kastracja!

Pacjent pomyślał chwilę, po czym stwierdził, że nie ma mowy. Przez kilka miesięcy chodził na konsultacje do innych lekarzy, ale wszędzie słyszy to samo: kastracja. W końcu nie wytrzymał. Stwierdził, że dość już tych cierpień i podda się rozmiar?

- W takim razie proponuję panu jeszcze majtki do kompletu, rozmiar 34. Gdyby pan nosił rozmiar 34, powodowałoby to ucisk jąder na podstawę kręgosłupa, a co za tym idzie potworny ból głowy!

:D

Coś ci się albo źle wkleiło albo źle przepisałeś :P

Tak to wygląda prawidłowo :D

"Przychodzi facet do lekarza z potwornym bólem głowy, który męczy go już od dawna.

- Doktorze, ten ból jest nieznośny, trwa od rana do wieczora, niech pan coś zrobi, bo zwariuję.

Byłem już u dwudziestu lekarzy i żaden nie potrafi mi pomóc!

- Pana jądra uciskają podstawę kręgosłupa, co powoduje ból głowy.

Ale jest na to sposób... Kastracja!
Pacjent pomyślał chwilę, po czym stwierdził, że nie ma mowy.

Przez kilka miesięcy chodził na konsultacje do innych lekarzy, ale wszędzie słyszy to samo: kastracja.

W końcu nie wytrzymał. Stwierdził, że dość już tych cierpień i podda się operacji. Po udanym zabiegu ból minął.

To odmieniło jego życie. Wreszcie poczuł się wolnym człowiekiem. Z radości postanowił 
wybrać się na zakupy.

- Co pan powie na koszulę? Rozmiar 36? - pyta sprzedawca.

- Doskonale, jak pan odgadł mój rozmiar?

- W takim razie proponuję panu jeszcze majtki do kompletu, rozmiar 36?

- A nie, tym razem nie udało się panu. Noszę rozmiar 34!

- Ależ proszę pana, jestem przekonany, że jest pan w błędzie. To moja praca i z całą pewnością stwierdzam, że pana rozmiar to 36!

- Przykro mi, ale myli się pan.
Sprzedawca stara się delikatnie wytłumaczyć klientowi, że to on jednak ma rację.

- Drogi panie, to niemożliwe, że nosi pan rozmiar 34. Gdyby pan nosił rozmiar 34, powodowałoby to ucisk jąder na podstawę kręgosłupa,

a co za tym idzie potworny ból głowy!

Coś ci się albo źle wkleiło albo źle przepisałeś :P

Tak to wygląda prawidłowo :D

[..]

Źle się wkleiło :glupek2:

Źle się wkleiło :glupek2:

przy okazji się spaliło ;)

...dobre dobre

metalbeast wez sie w garsc i przestan jeczec jak baba twoje ostatnie tematy to albo co poradzicie bo mi knedel dretwieje podczas dlugiej jazdy , a teraz ze cos mi strzyklo bo popracowalem uczciwie dwa tygodnie . Sa ludzie ktorzy maja gorsze problemy z kregoslupem i zapierdalaja dziennie fizycznie i nie mazgaja sie ja ty , i nie wywalaja swoich problemow na forum . Wydaje mi sie ze jednak Krynio mial racje

jakieś 2.5 roku temu jechałem sobie na rowerze do pracy, dojechałem, zsiadłem i jak mnie coś w plerach nie jebło to myślałem, że się przewrócę - chyba własnie tak jak Ciebie. Prześwietlenie rtg nie wykazało jakiś poważniejszych zmian, jakieś tam zmiany są ale ponoć każdy teraz coś ma więc nic w tej kwesti nie zostało mi zalecone. Jedynie jaka diagnoza to przeziębienie mięśni czy tam ścięgień w okolicach kręgosłupa spowodowana częstą jazda na rowerze (moze to prawda, nie wiem), dostałem maść, zwolnienie i kupiłem sobie pas nerkowy - przeszło. Miałem to potem jeszcze chyba raz w troche łagodniejszej postaci - wypada robić ćwiczenia gimnastyczne.

Tylko znajdz dobrego neurologa ... przez konowała w małej mieścinie, który nawet mnie nie zbadał nie zrobił przeswietlenia nic tylko wypisał ot tak zastrzyki, miałam problemy że głowa mała. Wzięłam sprawy w swoje ręce dopiero jak nie mogłam chodzić zarządałam skierowania na TK -potem mieli oczy jak 5 zł i się dziwili że w tak młodym wieku można mieć taki zdezelowany kręgosłup :/. Nie czekaj ....

To już w tym kraju chyba normalne... U mnie sparwa wyglądała niemal identycznie

metalbeast wez sie w garsc i przestan jeczec jak baba

Nie podoba się? Nie czytaj.

Jak widzisz po postach to forum jest pomocne w wielu sprawach, a problem z plecami mam nie tylko ja. Z tych co tu się wypowiadali widzę, że każdy ma jakieś sposoby by pomóc, a nie się czepiać. Zobaczymy jak Tobie będą doradzać w razie W (czego nie życzę). Jak chesz odpowiadać to na PW, a nie bijesz pianę.

Lepko - z tymi nawrotami właśnie najgorzej, bo nie wiadomo kiedy trzaśnie. Widzisz, ciebie na rowerze dopadło, a niech by to było na jakimś zlocie daleko od domu. Może u mnie to faktycznie od przewiania jakiegoś, czy kij wie.

Alex022 - akurat trafić na dobrego lekarza to jak znaleźć igłę... :)

Edytowane przez MetalBeast

nie bije piany ale nie jecze jak ty mimo ze mam wielopoziomowa dyskopatie ze stenoza kanalu rdzeniowego jezeli wiesz co to wogole jest, i jakos dziennie zapierdzielam po 10 godzin jako zbrojarz . Na twoim miejscu juz bym sie klad do trumny i uwazal zeby ci nie zdretwial przy tym lezeniu :D sory za offtop

Edytowane przez benywariat

nie bije piany ale nie jecze jak ty mimo ze mam wielopoziomowa dyskopatie ze stenoza kanalu rdzeniowego jezeli wiesz co to wogole jest, i jakos dziennie zapierdzielam po 10 godzin jako zbrojarz . Na twoim miejscu juz bym sie klad do trumny i uwazal zeby ci nie zdretwial przy tym lezeniu :D sory za offtop

A nie... no spoko. Tak pomyślałem, że się uwziąłeś :) Ale za cholerę nie mam pojęcia co to za przypadłość, ale skoro dajesz radę zapierdzielać to może dasz też jakąś radę, bo aktualnie jestem na etapie możliwości dojścia do kibla i spowrotem. W poniedziałek moglem jedynie się czołgać.

To jeszcze dwa - trzy dni i czas zacząć rehabilitację

Ruch to najlepszy sposób na te dolegliwości.

dobry neurolog to podstawa i nie warto w na tym oszczedzac, powinien zlecic tk albo mr wtedy bedzie wiadomo co jest u ciebie , w razie nieprzemijania dolegliwosci konsulatacja neurochirurgiczna i moze decyzja o operacji . W miedzyczasie pomoc ci moze poradnia bolu z dobrym anastezjologiem, oraz poradnia rehabilitacyjna

To jeszcze dwa - trzy dni i czas zacząć rehabilitację

Ruch to najlepszy sposób na te dolegliwości.

Zggadzam się! Jazda na moto by mi pomogła ;)

bennywariat - w sumie jak by połączyć to i tamto drętwienie i jeszcze parę drobiazgów to faktycznie powinienem coś z tym zacząć robić. W sumie już wcześniej mi poradzono TK i zacznę coś w tym kierunku robić już teraz, bo przy tych trminach oczekiwania to za rok pewnie się dostane.

Edytowane przez MetalBeast

dobry neurolog powie ci gdzie zrobisz szybko ja czekalem okolo 4 miechow , mozna zrobic tez prywatnie to nie jest to az takie drogie, idz do rodzinnego powiedz zeby ci dal skierowanie na cito do neurologa wtedy on powinien cie przyjac jeszcze tego samego dnia tylko musisz mu nasciemniac ze to juz troche trwa i nic ci juz nie pomaga

dobry neurolog powie ci gdzie zrobisz szybko ja czekalem okolo 4 miechow , mozna zrobic tez prywatnie to nie jest to az takie drogie, idz do rodzinnego powiedz zeby ci dal skierowanie na cito do neurologa wtedy on powinien cie przyjac jeszcze tego samego dnia tylko musisz mu nasciemniac ze to juz troche trwa i nic ci juz nie pomaga

Ja pitole to tylko u mnie tacy lekarze, że zamiast dać skierowanie to sami wolą leczyć chociaż o tym mają nikłe pojęcie a żeby dostać skierowanie to musisz ledwo już chodzić i w dodatku prosić się kilka razy i to z łaską wielką dostaniesz skierowanie... No i jak już ze skierowaniem idziemy do kolejnego lekarza to tam znowu powtórka z rozrywki!!! :zdziwiony: