Skocz do zawartości

[Kask] Hjc R-Pha Max

Matt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Lada dzień przyjdzie do mnie wymieniony w tytule kask zakupiony w DE na ebayu - mam nadzieje, że nie będzie to bardzo drogi szparag... (przesyłka dotarła po 3 dniach roboczych z drugiego końca Niemiec!)

Recenzję zamierzam podzielić na etapy:

1) unboxing

2) pierwsze 100 km

3) pierwszy 1000 km

4) 5000 km - które powinienem osiągnąć pod koniec tego sezonu.

Tym czasem kilka linków i materiałów.

ihost_1367952743__3a2b57c3e624ecbf1adba83062fb8bca.jpg

http://www.motorismo...s/hjc-r-pha-max

Film:

http://www.youtube.com/watch?v=AamP-cYBAPU

Ad1 - unboxing

Jak widać na załączonym zdjęciu taki dostajemy zestaw za 1800zł (20.04.12 - cena allegro) (w moim przypadku 1350zł).

ihost_1367952505__dsc0007bbr.jpg

- Kask

- Pokrowiec

- Pinlock

- Dodatkowa "kurtynka" na podbródek

- Users manual, czyli instrukcja której pewnie nigdy nikt nie przeczyta :)

- Pudło na kask

Ad 2 - pierwsze 100km

To jest mój pierwszy szczękowiec, a zarazem 2 kask, toteż nie mam dużego doświadczenia w tej mierze jednak postaram się w miarę obiektywnie wszystko opisać.

- Szczerze mówiąc spodziewałem się, że za takie pieniądze kask będzie jeszcze bardziej wytłumiony.

- Co do aerodynamiki nie mam zastrzeżeń. Kask przy dużych prędkościach, nawet 200km/h, elegancko siedzi na głowie, nie buja nim na żadną ze stron, a przy skręceniu głowy na bok nie trzeba się wysilać by znów spojrzeć przed siebie - co jest bardzo dużym dla mnie zaskoczeniem, w porównaniu z poprzednim kaskiem (Caberg v407).

- Wentylacja też jest w moim odczuciu bardzo dobra, przepływy jakie się uzyskuje sprawiają uczucie wiatru na czubku głowy.

- Obsługa kasku:

a ) mechanizm zapinania (szczerze to nie wiem jak to się nazywa:P) - bardzo przystępny, w rękawicach motocyklowych łatwo się go obsługuje.

b ) szczęka - tutaj troszeczkę się rozczarowałem, bo nie sądziłem, że trzeba wręcz "trzasnąć" przyłbicą by mechanizm się zamknął. Podobnie przy otwieraniu szczęki trzeba użyć trochę siły...

- Pinlock - nie ma mowy by cokolwiek zaparowało :)

- "Nieprzyjemnie pachnąca wyściółka?" - jak zdarza się znaleźć w recenzjach, jednak muszę powiedzieć, że nie zarejestrowałem takowego zjawiska :)

Ogólnie spodziewałem się więcej za taką kasę, ale jestem zadowolony ;)

ihost_1367952699__dsc0015ufl.jpg

ihost_1367952642__dsc0014ztk.jpg

Ad3

Miał miejsce feralny wypadek... Mianowicie kask z otwartą szczęką spadł z siedzenia motocykla na drogę, uderzył przyłbicą o ziemię czego skutkiem jest popękany mechanizm mocowania szybki i zarazem otwierający przyłbicę. Napisałem do kolesia sprzedającego takowe elementy, czekam na odpowiedź. Szacowany koszt ~100zł. Że też to ku*wa takie delikatne. O kilku rysach na lakierze już nie wspomnę...

Do reszty nie ma się za bardzo przyczepić, kask jest wygodny - jeśli dobrze dobrany. Czasami trochę pije w kąt żuchwy pasek, ale mam nadzieje, że to się wyrobi. Wentylacja świetnie się spisuje, pinlock nie paruje, bledna działa.

Muszę kupić cieńszą kominiarkę (do tej pory używałem narciarskiej, ale poprzedni kask był "deczko" za duży), ponieważ pierwszy raz doznałem efektu "puchnącej głowy"...

Foto - uszkodzona część

dsc0045dbw.th.jpg

Edit. koszt naprawy - 85zł

Ad4

Edytowane przez Matt
przeniesienie zdjęć na serwer PBC

• 4 weeks later...

Dzięki za info.

Sam przymierzam się do HJC ale no pełnego integrala.

Szkoda że takie dziadostwo delikatne ale no właśnie, tu działa zasada prostoty - im więcej elementów w systemie tym większa szansa, że się coś gdzieś spi***li.

Dlatego wole najprostsze konstrukcje.

• 1 year later...

Mój pierwszy kask w życiu to Tornado. Drugi to HJC SY-MAX III, trzeci to HJC RPHA MAX EVO, czyli poprawiona wersja tutaj opisywanego. Zdjęcia wstawię może za jakiś czas. Moim zdaniem kask jest ok, nie paruje, trzeba trzasnąć szczęką żeby się zamknął, wlot górny wentylacji bardzo sprawny, a szczękowy moim zdaniem mało daje. Mój kask jest w kolorze białym i do powłoki lakierniczej nie mam zastrzeżeń. Zawsze jeżdżę w zatyczkach do uszu bo jest moim zdaniem głośno. Wymieniałem w nim policzki na takie od mniejszego rozmiaru bo zdarzało mi się przygryźć swój policzek od środka. Kask polecam, jest dużo lepszy od sy-maxa zwłaszcza systemem opuszczania i podnoszenia szczęki. Blenda jest moim zdaniem za słabo przyciemniona. Ogólnie kask bardzo skrzypi.