Skocz do zawartości

Mycie Bandziora Karszerem

Gość bandyta
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

witka,

mozna bandziora myc karszerem? na co uwazac? czego nie zalac? czy trzeba cos wysuszyc po myciu?

mowa o uzywaniu myjni samoobslugowych?

Dlaczego nie? Mozna.Klasycznie-nie tłuc mocno po chłodnicy i tak gdzie przewody widzisz.O tym żeby moto nie bylo gorące pomyśl tez.

Można myć. Zasady jak w każdym moto. Nie spryskujesz zbyt mocno chłodnicy bo powyginasz żeberka, nie spryskujesz zbyt obficie elektryki bo woda to woda, mimo zabezpieczeń wejdzie wszędzie. Moto możesz potem od zewnątrz wytrzeć irchą by nie zostały zacieki. Pamiętaj o naoliwieniu łańcucha bo myjka na pewno go odtłuści. I chyba najważniejsze: nie myjemy gorącego silnika, moto musi ostygnąć przed myciem.

nie na słoneczku, tylko w cieniu, żeby zacieki nie zostały. Auta też myjecie w słońcu ?

Najlepsza forma suszenia to jazda....Wszystkie krople "odpłyną"

Nie myjką tylko ręcznie głaszczemy Dziora. U mnie to cały rytuał, zlać porządnie wodą co by spłynęły większe cząstki brudu, później szampon, wiaderko, gąbeczka i jazda. Po głaskaniu kolejne płukanko i oględziny czy czegoś nie pominąłem. Jak jest git to najpierw z grubsza osuszam zwykłą miękką szmatką i po tym pucowanie mikrofibrą co by ładnie się błyszczał. Zawsze po pierwszym i ostatnim myciu w sezonie Dzior ma zaserwowane dodatkowe pieszczoty pastą tempo z woskiem :D To jest mycie, a nie spryskanie myjką :P

• Upvote 1

• 3 years later...

Przeczytałem ten i kilka tematów (w tym 3 strony o tym czy polewać wodą silnik czy nie polewać :glupek2: ) ale nie znalazłem tego co szukam.

Właśnie kupuję sobie myjkę ciśnieniową. Do tego pianownica PA i jakaś aktywna piana.

Tylko, ze kiedyś pisałem, że szukając B 12,5 widziałem egzemplarz, gdzie pokrycie bloku silnika schodziło płatami stąd moje obawy.

Dotychczas myłem ręcznie ale mam serdecznie dość tej zabawy. Gąbka porwana po jednym myciu, a we wszystkie zakamarki i tak nie dotrzesz.

Kiedyś myłem XJ 600 na samoobsługowej BP i jakoś nic mu się nigdy nie stało. Potem FZS 600 klika razy też przeżył bez problemu.

Jaką pianą aktywną myjecie motocykle?

Fajnie jakby można było tą samą użyć do samochodu.

Interesuje mnie żeby dało się wykorzystując jeden środek umyć całe moto bez rozstawiania 20 różnych buteleczek.

Najlepiej nałożyć-odczekać-spłukać  :)

PS. Po przeczytaniu kliku tematów zauważyłem, że motocykliści dzielą się na tych co uwielbiają godzinami pucować ręcznie oraz na... resztę  :) 

Ja należę do tej reszty więc proszę mnie nie przekonywać do mycia ręcznego.

mam dość dobre doświadczenia z marką Tenzi

może założyć temat --- Czym myć motocykl?

bo chyba takiego nie ma

używam też dimmer  rozrabiany w butelce po płynie do szyb ze spryskiwaczem.lepiej działa jak z samej pianownicy

jaką myjkę kupujesz? przyzwoity sprzęt to koszt od 1 tyś. no i pompa dobrze jakby była z mosiądzu

Edytowane przez rafix

Rafix temat myjek przerobiłem (od tych za 200 zł do tych za 1,5 tys) i wyszła mi nilfisk 130 za 600 zł. Na moje potrzeby wystarczy (ma służyć do mycia, a nie popisywania się myjką ;).

Dimmer coś mi się obiło o uszy, że bardzo agresywny. To tenzi ktoś też polecał, a masz jaką konkretnie?

Jak narazie znalazłem na podstawie opini:

- fruit snow - shiny garage

- bays wash - daerg chemica

- monostatic - daerg chemica

Ale fajnie jakby się ktoś wypowiedział co stosuje i jest OK.

Jaka pompa jest w tej myjące?

Dimmer agresywny dość mocno. Ale to zależy jaki roztwór zrobisz i tu już problem znika. U mnie dimmer potrafił palić aluminium gołe.

Ja mam myjke karcher km7.91 jestem zadowolony. Tylko że ja używam dosłownie do wszystkiego od mycia sztachet do ciągników

Dlatego Dimmera się trochę boję. Wolałbym coś bezpieczniejszego.

Chyba we wszystkich nilfiskach są pompy aluminiowe. Twój karcher to ze trzy nilfiski C 130.
Na moje potrzeby absolutnie bez sensu wydatek, a i żywotnością raczej trzech też nie przeżyje.

Ja od dawna uzywam Kärchera K 2.94 czyli stosunkowo malego i slabego.

14004000.jpg

Co do plynu, uzywam plynu przemyslowego, ktory rozcienczam wedlug potrzeby.

Wazne jest aby przy myciu  dysze ustawic na szeroki strumien oraz zachowac odpowiedni odstep.

"Ostry" strumien uzyty z bliska moze zrujnowac uszczelki albo przykladowo lakier silnika.

Dimerem myliśmy silniki i tak jak Rafix wspomniał gdy od razu się nie spłukało to aż się wżerał :) nie wspominając, że dobre rękawice przy tym to podstawa inaczej masz rączki jak niemowlę :)
ale fakt, zależy to od roztworu. Karoserie też się zdarzały ale to tylko w zmęczonych już życiem rajdówkach, gdzie nikomu nie zależało na lakierze  :) 

Może dla odmiany kto podrzuci jakiś środek bezpieczny ;)

Pioter może jakaś nazwa tego "płynu przemysłowego" :)

Napisano z telefona

U znajomej na myjni myją dimmerem wszystko i nie ma problemów :) oczywiście odpowiednie stężenia na lakier, silnik czy koła

Przykład poniżej że dimmer i drogi lakier idzie w parze :P

443deb1d51c34b4c836e79a23821fd86.png

Rafix, jest temat:

https://polishbanditcrew.pl/topic/3396-kosmetyki-do-pielęgnacji-motocykla-jakich-używacie

Edytowane przez kolczyk_1986

Pioter może jakaś nazwa tego "płynu przemysłowego" :)

Nie wiem czy to cos tobie da ale czemu nie.

To jest produkt niemieckiej firmy hebro o nazwie ÖkoClean Uni, czyli ekologiczny i uniwersalny srodek czyszczacy.

Do czego sie nadaje mozna sobie zobaczyc w tej tabeli

http://www.hebro-chemie.de/index.php/de/produkte/reinigungs-und-pflegeprodukte/uebersicht-hebro-oekoclean

Przelacz sobie na jezyk angielski, bedzie tobie latwiej. Pod spodem masz takze PDFy z info.

ja nanosze to butelka z rozpylaczem, czekam chwile, w bardzo zabrudzonych miejscach dopomagam pedzlem a na koniec Kärcher.

Srodek stezony jest w stanie sciagnac nawet stary lakier wiec nalezy nie przesadzac.

Edit

Czytalem tez cos na temat tego srodka Dimer.

Krotko mowiac, dopuszczony jest takze do mycia samochodow w transporcie spozywczym wiec nie moze byc zly ale jak juz wspomniano, wszystko zalezy od stezenia. Do mycia wstepnego zalecane jest rozcieczenie w stosunku 1 do 70-100, mycie 1 do 40-60 a mycie kol i silnikow 1 do 6-12. Tu naturalnie z mysla o ciezarowkach. Do motocykli moze ciut wiecej wody, kto wie?

Edytowane przez pioter

Dzięki. Właśnie brakuje mi wciąż konkretnej informacji typu: myje tym a tym środkiem, daje w takiej a takiej proporcji i lakier nie zszedł :)

Napisano z telefona

Ciagle brak?!

Mam gdzies zdjecie z zalecanymi proporcjami do tego srodka UniClean. Podac?

Dzięki. Właśnie brakuje mi wciąż konkretnej informacji typu: myje tym a tym środkiem, daje w takiej a takiej proporcji i lakier nie zszedł :)

Napisano z telefona

Linkowałem temat gdzie podawałem środek...  http://allegro.pl/tenzi-mono-truck-ciezarowki-piana-aktywna-silna-5l-i6513286862.html 

I stosuje zgodnie z opisem na opakowaniu:

Metody użycia:

opryskiwacz:

- okres zimowy 1:80 z wodą

- okres letni 1:100 z wodą

- mycie silników 1:20 z wodą

lanca do piany:

- okres zimowy 1:4 z wodą

- okres letni 1:5 z wodą

zmywać pod wysokim ciśnieniem

mycie ręczne:

- 25-50 ml/10 l wody

- zmywać wodą pod ciśnieniem

Uwaga! nie dopuścić do wyschnięcia na karoserii

dimer mieszam w butelkach ze spryskiwaczem dimer ok 80-100ml reszta woda ok 400ml wszysto zależy od zabrudzeń

[pianownica nie spisuje się tak dobrze jak butelka ze spryskiwaczem.mowa o małych powierzchniach i to jest moje zdanie]

poużywasz to się sam nauczysz. lakier po dimerze wydaje się błyszczeć. no i trzeba go szybko i dokładnie zmywać

nakładam preparat na suchy brud nie moczę go wcześniej

pompy aluminiowe w myjkach mają to do siebie że przy sporadycznym użytkowaniu poprostu śniedzieją i szlak je trafia i silnik też się pali

ja swojej używam już pewnie z 6 lat. 

aaa i jeszcze bardzo istotna sprawa w myjkach. przewód ciśnieniowy od urządzenia do lancy Jak najdłuższy 10m i więcej. wygoda wielka

na moto tego nie odczujesz ale przy aucie już tak jak będziesz musiał cały majdan ciągać za sobą naokoło auta

Ja używam karchera,

https://www.kaercher.com/pl/home-garden/urzadzenia-wysokocisnieniowe/k-4-compact-16373100.html

ma dwie końcówki. Jeden to kulka, drugi jest z regulowanym strumieniem wody.

Tego właśnie używam do spłukiwania samochodu i motocykla.

Strumień nie jest tak agresywny, ale za to szeroki i płaski. jak jadę bliżej elektryki zmniejszam go i jest si

Do mycia używam wymienną końcówkę.

http://www.ceneo.pl/35836870

środek myjący:

https://www.kaercher.com/uk/home-garden/cleaning-and-care-agents/vehicle-cleaning-and-care/wash-wax-500-ml-concentrate-62953870.html

Myje i woskuje.

To koncentrat do którego dolewasz wody do pełna i masz rozrobiony płyn do mycia.

Jest środkiem delikatnym więc zanim spienię maszynę i tak ją na początku umyję płynem do naczyń.

Po tym płuczę karcherem. Wytrę suchym ręcznikiem i świeci się jak ....

Nigdy nie jeżdżę na myjnie dotykowe bo one mają bardzo agresywne środki myjące, które są szkodliwe dla lakieru.

Ten płyn jest wydajny, jednorazowe mycie dużego vana to 400ml. więc na 10 myć starczy z powodzeniem. kosztuje chyba 40zł więc to nie majątek

:)

Edytowane przez Neonkin

Pioter dzięki za szczegółowy opis. Tylko ten środek w Polsce raczej nie do kupienia  :usmiech:

Kolczyk_1986 również dzięki za szczegółowy opis. Trochę martwi, mnie że nawet jak sam piszesz mocne czortostwo. Nie mam doświadczenia, zrobię coś źle i ślad zostanie.

Zacząłbym chyba od czegoś łagodniejszego a jak nie będzie domywać to dopiero coś mocniejszego.

Rafix również dzięki za pomoc. Zastanawiam się nad tym dimerem ale jak wyżej trochę boję się, że gdzieś nie domyję na czas. Chodzi mi również o auto.  Przychylam się do tego http://allegro.pl/piana-aktywna-shiny-garage-fruit-snow-foam-5l-i6332462785.html również dlatego że mogę kupić razem z pianownicą od techkar`a. Z tego co piszesz domyślam się że pianownicę używał będę tylko do auta, a motocykl ręcznym opryskiwaczem i tak będzie lepiej.

Myjkę wczoraj kupiłem w LM. Mimo wszystko jakoś świadomość plastikowej pompy do mnie nie przemawia. Choć możesz mieć sporo racji, puki co jest gwarancja. Wąż 8 m.

Neonkin również dzięki. Poczytam o nim choć nie wiem czy w przypadku karchera nie dopłaca się za nazwę  :oczko: Dyszę zamówiłem sobie samochodową nilfiska. Ciekawy wybór co do myjki. Najdroższy z karcherów z pompą całkowicie platikową.