Skocz do zawartości

Mycie Bandziora Karszerem

Gość bandyta
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bój nic dimera. Ręczny spryskiwacze i na mocne zabrudzenia. Na silnik felgi. Potestu jest na czymś.

A do pianownicy lej szampon piana aktywna i na całe auto lub moto

Bandit.To nie traktor.... strumien wody z kranu. I dobry szampon wystarczy. Myjka tylko lakier mozna zdjac. Silne zabrudzenia chemia do mycia silnika. Ot tyle. Wosk k2. I juz. Jak mi sie nue chce myc motura to mocze go w rzece. Polezy ze dwie godziny i jak nowy. Myjkirobia wiecej krzywdy niz gąbka i szampon. A myjnie bezdotykowe matowia lampy lakuer.i zdejmuja klar...

Edytowane przez Maryusz

Co za roznica?

Te 160 atmosfer czy wiecej to na wyjsciu dyszy a jak masz odpowiedni odstep, to nawet az do "Happy Ending"  po jajach sobie mozna.

Szeroki strumien, odstep i dawac.

Traktor czy bandit to zadna różnica. Myje myjką wysoko ciśnieniową już tak z 10 lat. Kompletnie żadnych problemów nigdy nie było czy to silnik auta czy lakier.

Jak pan Kazio po pijaku w stodole pędzelkiem malował to nie dziwne że lakier schodzi.

Wszystko można tylko trzeba robić to z głową i umiarem.

A jak się jedzie motocyklem w deszczu poł dnia to nie przeszkadza.? A jak myje się myjką to lakiery odchodzą i elektryka się ebie ? Heh

Robta jak chceta. Mi szkoda nawet myjki wyjmowac do takiego malego szkraba...

• Upvote 1

A prysznica na takiego malego szkraba tez ci szkoda?

Czekasz zawsze na deszcz?  :takaemotka:

Jest jedna zasada jak nie wyjmiesz gabki a pozniej nie zastosujesz pasty a w miedzyczasie nie zastosujesz malego pedzla z nafta to jest to chooj nie mycie, chyba ze mowa o splukaniu blota z owiewek. Pod cienieniem myje enduro jak taplam sie po ośki w blocie :)

Kiedys sprzeczalem sie z jednym detajlerem, mowil ze moto to tylko cisnienia z szamponem aktywnym a pozniej fibra do sucha. Niestety chlopak nigdy nie widzial porzadnie ujebanego motocykla

Edytowane przez Cirus

• 3 weeks later...

Co Wy macie z tym zimnym silnikiem W MOTOCYKLU?

W moto się myje na ciepłym właśnie po to aby nie zalać itd...

Jak wam mondry znowu powie, że na zimny silnik to mu zadajcie pytanie czy deszcz macie przeczekać pod wiatą :P

wracam z trasy silnik temperatura robocza, wpadam do BP na myjkę i za 5-7 zyta bzyczek ślni jak nowy.

Jedynie trzeba uważać aby nie walić prosto w chłodnicę z bliska bo dostaną żeberka.

Nie pastwię się też nad zegarami elektryką itd.. ALE to są części IPX5 lub 7 :)  one są zrobione do życia w deszczu.

Więc nie trzeba mdleć na myśl, o tym, że stacyjka się zepsuje, bo jak się w nią nie walnie wody z 30cm to się nic nie stanie.

1. Piana 

2. woda

3. wosk

4. woda destylowana 

i wyjazd

po przez 100m odpalam olejarkę na stałe włączoną aby cały łańcuch dostał hipola, po 100m przecieram lusterka dopalam olejarkę na tryb pracy standard

i tyle w temacie :)

na YT jest gość pokazujący jak za 3zł wymyć sprzęta ;)

UWAGA  potrafi być tam ślisko więc ostrożnie przy wyjeździe.

na YT jest gość pokazujący jak za 3zł wymyć sprzęta ;)

UWAGA  potrafi być tam ślisko więc ostrożnie przy wyjeździe.

Hmmm, jakjuz cos takiego piszesz, to podaj linka bo bez to lipa.

Ps.

Znam jeszcze tanszy sposob i kosztuje mniej niz 3 zl.

Myje sam!   ;)

Moto jeszcze nie myłem tylko dwa razy auto i jestem rozczarowany.

Myjka C130 Nilfisk 130 ciśnienie nominalne, 105 robocze.

Pianownica włoska PA.

Piana aktywna fruit snow foam.

Po nałożeniu, odczekaniu i spłukaniu auto jest... nadal brudne. Pomimo spłukania pozostaje też takie jakby lepkie lekko dopóki się nie wytrze.

Brud co prawda jest rozpuszczony i wystarczy czymś przetrzeć aby ładnie zszedł nawet stary brud. No właśnie. Ale jednak trzeba przetrzeć na mokro cały bo bez tego niewiele to mycie daje. I nie mówię o wytarciu do sucha bo szmatka od razu robi się brudna. Trzeba na mokro cały gąbką z wodą przejechać, spłukać i wytrzeć ponownie aby coś z tego było.

Co robię źle?

Napewno żałuję że nie wziąłem piany, którejś mocniejszej z tych co polecaliście ale teraz muszę wpierw tą skończyć.

Dobrze robisz wg.mnie. nie wieżę w piany aktywne. Zawsze też musiałem przecierać auto gąbka itp. Piana tylko pomaga w myciu. Na mały i świeży bród pomaga.

Hmmm, jakjuz cos takiego piszesz, to podaj linka bo bez to lipa.

Ps.

Znam jeszcze tanszy sposob i kosztuje mniej niz 3 zl.

Myje sam!   ;)

Sorry już zapodaję

4zł

a gdzie sam myjesz?

w Poznaniu SM poluje na amatorów mycia, mandat do 500zł jak się ciapek nie wyspał.

Za 5 to ja auto potrafię umyć. Oczywiście uzależnione jest to od myjni

• Upvote 1

a gdzie sam myjesz?

w Poznaniu SM poluje na amatorów mycia, mandat do 500zł jak się ciapek nie wyspał.

Ja myje, jak juz myje, na moim podworku.

SM moze mnie bo mycie nie jest zabronione jezeli uzywasz srodki eko i nie myjesz silnika, przykladowo , samochodowego.

Dlaczego nikt nie moze sie dopierniczyc? Srodek myjacy jest ekologiczny a reszta to czysta woda. Panu Bogu tez za mycie nie wlepia kary, dlaczego mieliby mnie karac.

Jest jeszcze paru takich, ktorzy oblicza tobie ile kosztowal twoj stracony czas.

I tu nie ma problemu. Place sobie piecdziesiat ojro na godzine, znaczy, nie tylko taniej!

Ja tu nawet zarabiam!   ;)

Edit

Ale gosciu w filmie zadychany, ja to robie na luzie.  :D

Edytowane przez pioter

Poje...balo ich z ta ekologią.. na yt powinuen byc jeszcze poradnik hak idlewac sie w motocyklowych portkach 😆

Edytowane przez Maryusz

• 3 weeks later...

do mycia bandziora? porypało Cię? (temat o myciu bandziorów)

jak masz wypiaskować cośtam w domu to spoko jest

jak masz tym pracować na budowie i przez 365 dni po 8h używać to lepiej sobie kupić odpowiednie urządzenie do piaskowania ;)