Skocz do zawartości

Hamulce - Problemy Z Klockami - Drgania, Stuki, Szarpanie

Gość kosik
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

@moras czasami klocki lubią piszczeć  bez wzgledu na to czy  już są zużytw czy nowe.

W moto ebc hh lubiały piszczeć  przy wolniejszej jeździe i dojeżdżaniu do swiateł, a samochodzie ostatnio zmieniałem  i  też delikatnie piszczą   tak do predkości 40km/h wszystko zalezy od  klocków.

Jak masz jeszcze z 3mm to chba ok

Dzięki bald. Klocki spokojnie jeszcze polatają, nie będę zmieniał dobrych okładzin, bo mi lekko popiskują, z resztą w aucie mam podobnie :D Co najwyżej trochę smaru miedzianego dam między tłoczki a blaszki, może pomoże. 

• 8 months later...

Odkopuję temat , mi również pojawiło się drganie kierownicy i lusterek podczas hamowania .

Od razu przystąpiłem do wymiany klocków na przodzie i wydaję się , że troszke to pomogło ale nie do końca jest dobrze .Sprawdziłem luz na główce ramy , nie było ale i tak dokręciłem ,szarpanie dalej się pojawia.

Klocki mam założone EBC 150 HH ,wcześniej też takie były ,zrobiłem na nowych jakieś 200 km i dalej to samo a wydawało mi się , że się ułożą,strasznie mnie ta sytuacja przybija ale nie wiem gdzie tkwi problem.

Miałem nie dawno wymianę opon i  nie jestem pewny ale być może drgania pojawiły się po wymianie opon może jest źle wyważona ,pustka w głowie.

Pierwsze co przychodzi na myśl to zwichrowana tarcza jak dzieje się tak przy hamowaniu. Pokrec kołem i zobacz czy nie bije w zacisku

Sprawdziłem to już i wszystko wskazuje , że tarcze są proste .

Koło też lekko obraca się bez żadnych oporów , chyba za chwilę podjadę na sprawdzenie wyważenia koła bo już nic innego nie wymyślę. 

Przy jakich prędkościach się to pojawia? Ciśnienie sprawdzałeś?

A tarcze na tych nitach nie mają zbyt dużego luzu ? Nie założyłeś czasem odwrotnie koła z tarczami ?

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka

Odkopuję temat , mi również pojawiło się drganie kierownicy i lusterek podczas hamowania .

Od razu przystąpiłem do wymiany klocków na przodzie i wydaję się , że troszke to pomogło ale nie do końca jest dobrze .Sprawdziłem luz na główce ramy , nie było ale i tak dokręciłem ,szarpanie dalej się pojawia.

Klocki mam założone EBC 150 HH ,wcześniej też takie były ,zrobiłem na nowych jakieś 200 km i dalej to samo a wydawało mi się , że się ułożą,strasznie mnie ta sytuacja przybija ale nie wiem gdzie tkwi problem.

Miałem nie dawno wymianę opon i  nie jestem pewny ale być może drgania pojawiły się po wymianie opon może jest źle wyważona ,pustka w głowie.

ile opona ma przebiegu? mnie przy większej prędkości jak jechałem to delikatnie drgało ale jak delikatnie hamowałem to drgania były niepokojące,  przyczyną była wyząbkowana opona, może twoja ma jakąś wadę fabryczną?

Edytowane przez lelon

Przed chwilą sprawdziłem ponownie wszystko :

-tarcze nie mają luzów na nitach i mocowaniach

-tłoczki są wyczyszczone i pracują płynnie 

-dokręciłem wszystkie śruby mocowania silnika i ramy

-na łożysku główki ramy żadnych luzów ,wszystko chodzi płynnie

-ciśnienie sprawdzone

Opony wymieniłem w czerwcu przejechałem na nich ok.1000 km .

Dziś już nie zdążyłem zawieść koła do sprawdzenia wyważenia ,tylko to mi pozostaje .

Jeszcze teraz przychodzi mi do głowy być może tłoczki nie równo dociskają w pierwszej fazie hamowania bo jak mocniej klamkę wcisnę to wibracje ustają , dziej się to przy prędkościach powyżej 100 km/h

Te drgania najbardziej widać w lusterkach obraz  w nich skacze i rozmywa się . To mój pierwszy problem od nowości motocykla i to mnie przybija hehe .

Zdemontuj koło i idź do najbliższego tokarza niech Ci sprawdzi bicie na tarczach. Mnie to wygląda na krzywą tarczę...

Faktycznie jedna tarcza jest lekko krzywa i to cały problem 

Teraz jestem zmuszony wymienić dwie choć wyglądają jak nowe tak powiedział mechanik ,ceny tarcz są masakryczne hmm.

Może coś made in china? Na większych i szybszych sprzętach od B6,5 niektórzy montują i nie narzekają. Zasięgnij opinii, może ktoś znajomy sobie montował i poleca.

Tracze można bardzo łatwo uszkodzić blokadą. Wiem co mówię, bo sam  załatwiłem jedną zdejmując motocykl z centralki :zeby:

Dodam jeszcze , że walcząc z tymi delikatnymi drganiami podczas hamowania dokręciłem łożysko główki ramy delikatnie za mocno

i efekt był taki , że przy małych prędkościach motocykl wężykował więc popuściłem o połowę obrotu i od razu wężykowanie ustało.

Wczoraj byłem u mechanika szpeca w trójmieście powiedział , że tarcz jest lekko krzywa ale nie dawało mi to spokoju dlaczego mogła się wykrzywić 

skoro nie hamuje gwałtownie i nigdy nie jeździłem w deszcz ani po deszczu więc od rana zacząłem jeszcze raz sprawdzać układ hamulcowy .

Wpadłem na pomysł żeby wyjąć bezpieczniki od ABS i o dziwo okazało się , że wszystko jest w porządku , wyjąłem czujniki od ABS wyczyściłem oby dwa 

również wyczyściłem tarczę z nacięciami co z nich czujnik czyta i przystąpiłem do testu i wszystko jest super taka pierdoła a ile mi stresu przyniosła .

Zadzwoniłem więc do szpeca mechanika i powiedziałem mu co było a on stwierdził , że nie pomyślał o tym ale kiedyś miał podobne problemy z czujnikiem .

Dziwna sprawa, bo jeżeli był problem z czujnikiem ABS to sterownik od razu powinien zgłosić błąd i rozłączyć układ. A druga sprawa jeżeli załącza się pompa ABS to ciężko tego nie zauważyć...

Edytowane przez Dudzior

• 2 weeks later...

Witam Wszystkich. Podłączę się do tematu.

Jestem po wymianie klocków tył i przód na SBS. Poprzednio miałem TRW.  Jeżeli chodzi o hamowanie super, ale przy dohamowaniu zaczęły popiskiwać. Troszkę mnie to drażni zwłaszcza jak dojeżdżam do świateł i mocno dohamuje (taki troszkę obciach). Dodam ze styk klocków z blaszkami i blaszki z tłoczkami potraktowałem smarem miedzianym. Przy klockach TRW tego nie było. Może ktoś tez się spotkał z taka przypadłością??? Z góry dzięki za podpowiedź.